İNTİBÂHU'T-TÂLİBÎN (MEHMED RÜŞDÎ)
Ketencizâde
Mehmed Rüşdî, Ketenci-Zâde (d. 1249/1834 - ö. 1334/1916)

Ketenci-zâde Mehmed Rüşdî Efendi’nin tasavvufî neşveyle kaleme aldığı şiirlerini ihtiva eden eser. Mesnevi nazım şekliyle yazılmış İntibâhü't-Tâlibîn içinde gazel, kaside, tahmis, muhammes, müseddes ve terci-bendlere de yer verilmiştir. Şair Allah'a, Hz. Muhammed'e, diğer peygamberlere, halifelere, ashaba, hak mezhep imamlarına ve bu imamların yetiştirdiği âlimlere, Nakşibendi tarikatı şeyhlerine övgülerde bulunmuş, onlara kalb-i selimle bağlanılarak kurtuluşa erişileceğinden bahsetmiş, günahlarından pişmanlığını çokça dile getirip Allah'ın sonsuz rahmetine sığındığını belirtmiştir.

İntibâh'üt-Tâlibîn adını taşıyan, Süleymaniye Kütüphanesi Revnakoğlu Arşivi 78 numaraya kayıtlı üç ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphanesi Atatürk Kitaplığı 855 numaraya kayıtlı bir nüshası bulunan eserde Ketencizâde'nin tasavvufi şiirleri bulunmaktadır. Dijital ortamdan ulaşabilen dört nüsha da el yazmasıdır. Esere dair bir yüksek lisans çalışması yapılmıştır (Sümbüllü 2019).

Şairin biyografisi için bk. "Mehmed Rüşdî, Ketenci-Zâde". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/mehmed-rusdi-ketencizade

Hamd ü bî-hadd ü senâ-yı bî-add

Sana mahsusdur ey ferd ü Samed

Gayri yok evvel ü âhir sensin

Dahi hem bâtın u zâhir sensin

Hâdimin ki ola Cibrîl-i Emîn

Âşıkın ki ola Hallâk u muîn

Ey kerem kânı resûlü’s-sakaleyn

Sana kurban olayım bi’l-ebeveyn

Cümle pîrân-ı izâm ihsân-ı Mevlâdır bize

Maksada tiz erdirir bir sade Şâh-ı Nakş-bend

Müntakim bilmeli hem de erham

Kullara havf u recâdır elzem

Fenâ bulduksa ger bu âlem-i sûretde gam çekme

Hakikat kişverinde Rüşdiyâ var ile var oldun

Çâr-anâsırdan ki terkîb eyledi cismin Celîl

Hod bilürsün biri gâlib olsa olursun alîl (Sümbüllü 2019).

Bektaş, Ali, Erzurumlu ( 2011). Ketencizâde Mehmed Rüşdi Efendi’nin Mevlidi (İnceleme Metin). Yüksek Lisans Tezi. Bursa: Uludağ Üniversitesi.

Canım, Rıdvan (2000). "Erzurumlu Ketencizâde Mehmed Rüşdi Efendi ve Mevlidi". Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Anma Toplantıları. (Ed. Dilaver Düzgün). Erzurum: ER-VAK Yayınları. 45-51.

Düzgün, Dilaver (2017), "Ketencizâde Mehmet Rüştü'nün Güz Destanı ve Erzurum Hak Kültürü ile ilgili Bazı Tespitler". Şehr-i Kadim Aziziye 11: 130-133.

Elmalı, Naci (1994). Erzurumlu Ketencizâde Mehmet Rüştü Efendi. Ankara.

İbrahimhakkıoğlu, M. Feyyaz (2000). "Ketencizâde Mehmet Rüştü Efendi". Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Anma Toplantıları, (Ed. Dilaver Düzgün). Erzurum: ER-VAK Yayınları. 30-33.

Karabey, Turgut (2000). "Erzurumlu Ketencizâde Mehmet Rüştü Efendi'nin Şiir Dünyası", (Ed. Dilaver Düzgün), Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Anma Toplantıları. Erzurum: ER-VAK Yayınları. 40-44.

Sümbüllü, Aslıhan (2019). Ketencizade Mehmet Rüşti Efendi İntibâhü’t-Tâlibîn (İnceleme-Metin). Yüksek Lisans Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi.

SÜMBÜLLÜ, Aslıhan. "İNTİBÂHU'T-TÂLİBÎN (MEHMED RÜŞDÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/intibahu-t-talibin-mehmed-rusdi. [Erişim Tarihi: 08 Temmuz 2024].

1 DÎVÂN (RÜŞDÎ) Mehmed Rüşdî, Ketenci-zâde Dr. Öğr. Üyesi Şermin BAKA TELLİ
2 İSTİRHÂM/MEVLÎD (MEHMED RÜŞDÎ) Mehmed Rüşdî, Ketenci-zâde Doç. Dr. Lokman Taşkesenlioğlu
3 SİRÂC-I GAYB (ÂBİD) Âbid, Zeynelâbidîn Dr. Öğr. Üyesi Musa Tozlu
4 TERCÜME VE ŞERH-İ KASÎDE-İ BÜRDE (ÂBİDİN PAŞA) Âbidin Paşa Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği