İNSÂNİYE
şiirler
Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı (d. 1115/1703 - ö. 1194/1780)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Tam ismi Mecmûatü’l-İnsâniye fî Mârifeti’l-Vahdâniyye olan eser. Hacimli bir kitaptır. İbrahim Hakkı, bu eseri yüz kırk kitaptan üç lisan üzerine topladığını söyler. İslam ansiklopedisinde 140 kitap ibaresi geçerken Amil Çelebioğlu’nda 160 kitap ibaresi zikredilmektedir. Eser 1763’de tamamlanmıştır. Antoloji şeklinde yazılmış bir eserdir. Arapça, Farsça ve Türkçe’den seçilen şiirler tasavvûfî ve didaktik tarzda yazılmıştır (Külekçi 2002: 39). Bununla beraber edebi mahiyetteki örnekler de az değildir (Çelebioğlu 1988: 33). Eserin bir nüshası Süleymaniye Kütüphanesi’nde kayıtlıdır. Birinci bölümü oluşturan Arapça şiirlerin olduğu kısım (yk. 2 a _ 9b ), yirmi Arapça kitaptan yararlanılarak hazırlanmıştır. Bu bölümde Zeburdaki "Fatlubni" suresinin Arapça manzum tercümesi, Cüneyd-i Bağdadî, Zeynelabidin vs.nin kasideleri, muhammesleri bulunmaktadır. Eserin en geniş bölümü olan ikinci bölümde Farsça şiirler vardır (yk. ıAb - 287b). Bu bölümde: Gazneli Hakim Senit, Feridüddin-i Attar, Mevlana, Şâhidî, Şeyh Uzletî, Hâfız, Mağribî, Hakanî, Nizamî, Hüsrev, Enverî, Feyyaz, Hilâlî,, Molla Câmî, Hayâlî, Hüseyin Vâiz Kâşifî, Ömer Hayyam, Akşemseddin vs.¬ nin divanlarından, mesnevilerinden ve muhtelif eserlerinden seçilmiş parçalar yer almıştır. Üçüncü bölümü Türkçe şiirler oluşturmaktadır (yk. 288b . 340a ). Bu kısımda: Fuzûlî'nin Divanından, Leyli ve Macnun’undan, Hamdullah Hamdi'nin Yusuf ile Zeliha'sından, Yunus Emre 'den, Taşlıcalı Yahya'nın Gencîne-i Râz ve Şah u Geda'sından, Niyazi-i Mısrî Divan'ından, Süleyman Çelebi'nin Mevlid'inden, Fehim Divanından, Nef'î, Nabi Divan ve mesnevilerinden vs. şiirlere yer verilmiştir. İbrahim Hakkı bu tercihleri yaparken sadece şairlere ve muhtevaya değil, şekil hususiyetlerine de dikkat etmiştir. Bu türdeki eserleri onun üç dilden çeşitli konularda yüzlerce eseri gördüğünü hatta incelediğini göstermesi yönünden ayrıca onun ilim, kültür ve edebi seviyesini ortaya koymada yardımcı olması dolayısıyla önemlidir (Çelebioğlu 1988: 33-34-35). Bu eserle ilgili en kapsamlı çalışma Amil Çelebioğlu’nun Erzurumlu İbrahim Hakkı kitabı (1988) ve Numan Külekçi’nin aynı adı taşıyan Erzurumlu İbrahim Hakkı kitaplarıdır (2002). Ayrıca İslam ansiklopedisinde Mustafa Çağrıcı tarafından yazılan İbrahim Hakkı Erzurumî maddesinde de bu eserle ilgili bilgilere değinilmiştir.

Şairin biyografisi için bk. “Erzurumlu İbrahim Hakkı”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hakki-erzurumlu-ibrahim-hakki


Kaynakça


Çağrıcı, Mustafa "İbrahim Hakkı Erzurumî", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/ibrahim-hakki-erzurumi (01.12.2021).

Çelebioğlu, Amil (1988). Erzurumlu İbrahim Hakkı. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.

İbrâhim Hakkı Erzurûmî, İnsâniyye, Süleymaniye Ktp., Düğümlü Baba, nr. 352.

Külekçi, Numan (2002). Erzurumlu İbrahim Hakkı. Erzurum: Toker Yayınları.

Atıf Bilgileri


Güleç, Emine. "İNSÂNİYE". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/insaniye-1763. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (İLÂHİ-NÂME) Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Doç. Dr. abdulkadir erkal
Görüntüle
2 MA‘RİFETNÂME Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Doç. Dr. Lokman Taşkesenlioğlu
Görüntüle
3 ‘İRFÂNİYE Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Diğer Emine Güleç
Görüntüle
4 MECMÛ‘ATU’L-ME‘ÂNÎ Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Doç. Dr. FİDAN ÇERİKAN
Görüntüle
5 KURRETÜ'L-UYÛN Ra'ûfî, Şeyh Seyyid Ra'ûfî Ahmed Efendi Öğretmen mehmet cemal öztürk
Görüntüle
6 VÂRİDÂT (AZÎZ) Azîz, Azîz Ali Efendi Araş. Gör. Dr. nesrin aydın satar
Görüntüle
7 DÎVÂN-I İLÂHİYYÂT (İBRÂHİM HÂS) İbrâhim Hâs Doç. Dr. Hasan Gültekin
Görüntüle
8 ŞERH-İ EBYÂT-I YÛNUS EMRE (İBRÂHİM HÂS) İbrâhim Hâs Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
9 DÎVÂN (KAYGULU HALİL EFENDİ) Kaygulu Halil Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
10 HÂDİ’L-UŞŞÂK (KAYGULU HALÎL EFENDİ) Kaygulu Halil Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
11 TEFSİR-İ BA’Z-I SÜVER-İ KUR’ANİYYE Abdülhay Celvetî Doç. Dr. Şükrü Maden
Görüntüle
12 DÎVÂN (PERTEVÎ) Pertevî, Çorlulu Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
13 MUHTASARU’L-HAKKI’S-SARÎH VE'L-KEŞFI'S-SAHÎH Pertevî, Çorlulu Prof. Dr. Selami Şimşek
Görüntüle
14 DÎVÂN (Fahrî, Ahmed) Fahrî, Ahmed Doç. Dr. Mehmet Ünal
Görüntüle