İKİ REFİKA yahud NÜMÛNE-İ İZDİVÂC (EDÎB)
roman
Edİb, Halİl Edİb Bey (d. 1863/1279 - ö. 1912/1330)

ISBN: 978-9944-237-87-1


İHalil Edib Beyin telif romanı. Yazarın “Arz-ı Merâm” kısmında toplumsal bir meselede üstüne düşen vazifeyi yerine getirmek düşüncesiyle kaleme aldığını söylediği bu eser, kadının toplum içindeki yerini belirlemek ve ideal kadın örneğini sergilemek gayretindedir. Eser üzerine inceleme yapan Haluk Öner ve Macit Balık İki Refîka Yahut Bir Nümûne-i İzdivâc’ı konusu, konuyu işleyiş biçimi ve kullanılan teknikleri açısından Tanzimat dönemi roman anlayışının bir devamı olarak görür.

Tanzimat dönemi romancıları gibi toplumsal bir meseleyi anlatıcının varlığını romanda hâkim kılarak didaktik bir bakış açısıyla vermesi, anlatıcının kahramanlarına dahi söz hakkı tanımayan baskın bir varlık olarak yer alması, kadın üzerinden verilen toplumsal mesajları tekrar etmesi; iyi-kötü, ideal-olumsuz düalizminin sürdürülmesi ve iyi olanın olumlanması, evlilik konusunda tercih hakları ve ailenin yönlendirmesi gibi hususlar başta olmak üzere birçok etken İki Refîka Yahut Bir Nümûne-i İzdivâc’a Ara Nesil döneminde yazılmış olmasına rağmen daha çok Tanzimat edebiyatının genel eğilimlerini yansıtan bir roman hüviyeti vermektedir (Öner ve Balık 2018: 17-18).

Halil Edib’in, Racaizade Mahmut Ekrem’den kadınlar hakkındaki görüşlerini destekleyecek bir şekilde yaptığı epigram ile başlayan romanda olay örgüsü isimleri Ş. ve K. olarak gösterilen, karakter ve yapı bakımından oldukça farklılık göstermekle birlikte hem okul arkadaşı hem de komşu olan iki kadın üzerinden ilerlemektedir. Bu iki zıt karakterden Ş Hanım, “irfanı, gayreti, edibâne harekâtı ile” ideal karakteri temsil etmektedir. K. Hanım ise “Ş Hanım gibi dersten, marifetten ziyade, haylazlığa, ziyankârlığa, istihzaya, azametfürûşluğa meyyal” olarak gösterilir. Burada olumsuz karakterin tarif edilişi bile ideal karakterin özellikleri ile mukayese edilerek veriliyor olması yazarın konuya bakışında vermek istediği mesajı ortaya koymaktadır.

Okul hayatından sonra evlilik ile yolları ayrılan ve birbirlerinden haberdar olamayan iki arkadaşın münasebeti K Hanım’ın Ş Hanım’a yazdığı mektupla yeniden başlar. Roman kişilerinin iç dünyalarına giremeyen ve çoklu bakış açısı geliştiremeyen yazarın mektup tekniğini kullanmayı tercih etmesi de iki arkadaşın -kadın olarak- hayata bakış açılarını daha rahat işlemesini sağlamıştır. Yazar, kadınları kendi ağzından konuşturarak okuyucu üzerinde uyandırmak istediği etkiyi artırma yoluna gider.

Romanın sonunda K Hanım çeşitli perişanlıklar yaşamıştır, Ş Hanım ise “mesudane” bir hayat sürmektedir. Yazarın vermek istediği mesaja göre bu iki sonucu doğuran sebeplere bakıldığında, Ş Hanım ailesinin ve toplumun kendisinden beklediği her şeyi yerine getirdiği, ilim irfan ve ahlak yönünden kendisini geliştirdiği; eşine ve ailesine bağlı sorumluluk sahibi bir kadın olarak yaşadığı için bu mutluluğu yakalamıştır. K Hanım ise beklentilerin aksine hayatı yaşama arzusuna kapılarak vazifesinden kaçması sonucunda başarısız evlilikler yapmış ve mutsuz olmuş olarak gösterilir. Geleneksel hikâye anlatıcısı izlenimi taşıyan roman bir öğretinin okuyucuda yer etmesi amacıyla kurgulanmış bir eserdir.

İki Refîka Yahut Bir Nümûne-i İzdivâc, 1886/1887 yılında İstanbul’da A. Maviyan Şirket-i Mürettibe Matbaasında basılmıştır ve 51 sayfadan oluşmaktadır.

Yazarın biyografisi için bk. “Edİb, Halİl Edİb Bey”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/edib-halil-edib-bey

Eserden Örnekler


S… semtindeki İnas Mekteb-i Rüşdiyesi talibâtı miyanında on bir, on iki yaşlarında güzel, sevimli iki kız çocuğu bulunuyordu. Bu kızlardan birinin namı “Ş” Hanım, öbürününki de “K” hanım idi. Bu iki mektep refikası komşu olduklarından her gün mektebe beraber gelirler, giderlerdi. Ekseriya “K” Hanım’ın lalası da yanlarında bulunurdu.

“Ş” Hanım irfanı, gayreti, edîbâne harekâtı ile müntehi sınıfı tezyîn ediyordu. “K” Hanım ise refikasından bir sene evvel mektebe kayıt ve kabul olunduğu halde henüz üçüncü sınıftan ayrılamamıştı.

Bu iki küçük hanımların mektepçe aralarında epeyce fark olduğu gibi mensup oldukları familyalar beyninde de külli fark vardı. “Ş” Hanım’ın pederi kırk beş yaşında, zahiren küçük ve hakikat-i halde kalemince, mahlasınca iffet, namus, istikamet gibi her biri bir âdeme şeref verebilecek evsâf ile temeyyüz etmiş büyük bir zat idi. Arkadaşlarının, muhibbânının teveccühlerini, muhabbetlerini kazanmıştı. Mesudâne bir halde yaşıyordu.

Bu bahtiyar aile reisinin evladı bir oğlundan bir de “Ş” Hanım’dan ibaretti. En mühim işi, en ziyade mecbur olduğu eğlencesi oğluyla kızının tahsil ve terbiyelerine mümkün olduğu kadar itina etmekten başka bir şey değildi. (Edîb 1304: 5-6).

Kaynakça


Halîl Edîb (1304). İki Refîka Yahut Bir Nümûne-i İzdivâc. İstanbul: A. Maviyan Şirket-i Mürettibe Matbaası.

Öner, Haluk, Macit Balık (hzl.) (2018). İki Refîka Yahut Bir Nümûne-i İzdivâc (İnceleme ve Metin). Ankara: Gece Kitaplığı.

Atıf Bilgileri


Toprak, Sefa. "İKİ REFİKA yahud NÜMÛNE-İ İZDİVÂC (EDÎB)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/iki-refika-yahud-numune-i-izdivac-edib. [Erişim Tarihi: 29 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TERKÎB-BEND (EDÎB) Edîb, Halîl Edîb Bey Prof. Dr. Hakan Yekbaş
Görüntüle
2 ÂŞIKÂNE BİR DRAM (EDÎB) Edib, Halil Edib Bey Öğr. Gör. Sefa Toprak
Görüntüle
3 MESÎRE-İ ETFÂL (EDÎB) Edîb, Halîl Edîb Bey Öğr. Gör. Sefa Toprak
Görüntüle
4 CÜMEL-İ HİKEMİYYE-İ ECNEBİYE - CİLT 1 (EDÎB) Edîb, Halîl Edîb Bey Araş. Gör. Dr. Hakan Soydaş
Görüntüle
5 GÜMÜŞ MAHFAZA (EDÎB) Edîb, Halîl Edîb Bey Öğr. Gör. Sefa Toprak
Görüntüle
6 BİR MEKTÛB PAKETİ (EDÎB) Edîb, Halîl Edîb Bey Diğer erdi karabıyık
Görüntüle
7 GÜVERCİN MÜKÂFATI (EDÎB) Edîb, Halîl Edîb Bey Diğer erdi karabıyık
Görüntüle
8 SEZARİN (EDÎB) Edîb, Halîl Edîb Bey Diğer erdi karabıyık
Görüntüle
9 RESSAM ROLAND (EDÎB) Edîb, Halîl Edîb Bey Diğer erdi karabıyık
Görüntüle
10 PARİS ESRÂRI (EDÎB) Edîb, Halîl Edîb Bey Diğer erdi karabıyık
Görüntüle
11 13 NUMARALI ARABA VE ZEYLİ (EDÎB) Edîb, Halîl Edîb Bey Diğer erdi karabıyık
Görüntüle
12 JAK JUDİE (EDÎB) Edîb, Halîl Edîb Bey Diğer erdi karabıyık
Görüntüle
13 PENBE EV FÂCİ’ALARI (EDÎB) Edîb, Halîl Edîb Bey Diğer erdi karabıyık
Görüntüle
14 MESÎRE (EDÎB) Edîb, Halîl Edîb Bey Öğr. Gör. Sefa Toprak
Görüntüle
15 MİS MARİE YAHUD MÜREBBİYE (EDÎB) Edîb, Halîl Edîb Bey Öğr. Gör. Sefa Toprak
Görüntüle
16 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
17 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
18 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
20 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
21 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
22 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
23 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
24 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
25 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle