İHTİYÂRÂT-I SABÛHÎ
Mesnevi şerhi
Sabûhî, Şeyh Ahmed Dede (d. 992/1584 - ö. 1057/1647)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Sabûhî Ahmed Dede’ye ait Mesnevi şerhidir. Müellif, eserinde Mesnevi'nin âyet ve hadîs içeren ya da Arapça ibare bulunan beyitleri ile öğrenciler tarafından anlaşılmadığı düşünülen altı ciltten 2173 beytini şerh etmiştir. (Korkmaz 2021: 43-44) Eserini bazı dostlarının ricası üzerine Mesnevî derslerine yeni başlayan talebelere yönelik yazmıştır.

İhtiyârât'ın yazımı 1617-1638 yılları arasında gerçekleşmiştir. Metinde besmele, hamdele ve salvele bölümlerinden sonra yazar, Hz. Mevlânâ ve yetişmesinde büyük emeği olan Ebûbekir Çelebinin övgülerinde bulunur. İlk olarak Mesnevî’nin Arapça dîbâcesi, ardından ilk on sekiz beytini, devamında diğer ciltlerdeki dîbâceler ve seçme beyitleri şerh eder.

Eserin genel anlatım dili Türkçe olmakla birlikte manzum kısımlarında hâkim olan dil Farsçadır. Âyet ve hadîsler ile mensur iktibaslarda Arapça genel olarak tercih edilen dildir. Anlatımlarda sanatsal bir gaye güdülmemiştir.

Eser diğer Mesnevî şerhlerinden Rusûhî Dede’nin Câmiü’l-Âyât’ı ile içerik açısından benzerlik göstermektedir. Ancak Câmiü’l-Âyât ile İhtiyârât-ı Sabûhî arasında beyit seçkileri açısından bir benzerlik bulunmamaktadır. Esrar Dede de eserin İlmî Dede’nin Şerh-i Cezîre-i Mesnevî’sine nazîre olduğunu ifade etmektedir (2000:275). İhtiyârât-ı Sabûhî’de şerh edilen beyitler çok daha kapsamlıdır ve şerh edilen beyitler arasında ortaklık bulunmamaktadır. Eser Mesnevî şerhleri içinde özgünlüğüyle dikkat çekmektedir. (Töre 2021: 931)

Eserin ilk üç cildi üzerinde Emre Töre (2021), son üç cildi üzerinde ise  Ayşe Korkmaz (2021) doktora tezi hazırlamış, Abdülkadir Algül (2007) ilk 100 varağı içeren yüksek lisans çalışması gerçekleştirmiştir. Müzekkir Kızılkaya (2019) ise  tasavvufi muhtevası üzerine çalışmıştır.

Şârihin biyografisi için bk. “Sabûhî, Şeyh Ahmed Dede”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/sabuhi-seyh-ahmed-dede.

Eserden Örnekler


Ey Hudâvend în hum u kûzey merâ

Der-pezîr ez-fazl-ı Allâh eşterâ (1:2708)

Sûre-i Tevbe’de olan âyet-i kerîmeye işâretdür: İnna’llâhe’şterâ mine’l-mu’munîne enfusehum ve emvâlehum bi-enne lehumu’l-cennete. Temsîlun li-isabeti’llahi iyyahum el-cennete ‘alâ-bezli enfusihim ve emvâlihim fî-sebîlihî. Ya’nî temsîldür Allâh Te’âlâ mü’minleri cennetle müsâb kılmasına. Hak yolında bezl-i emvâl ü enfüs itdüklerinün mukâbelesinde. Ya’ni Hak Te’âlâ eşterâ itdi mü’minlerden nefslerini ve mâllarını bunun birle ki cennet anlarun ola. Hazret-i Mevlânâ münâcât-ı tarîkle buyurur ki ey Hudâvend, benüm bu kûze-i vücûdumda olan âb-ı a’mâl ü ma’ârifi sen kabûl eyle. Şol mü’min kullarunla eyledügün mu’âmele mazmûnınca ki buyurdun inna’llâhe’şterâ mine’l-mu’minîne fazlundan ve ihsânundan. (Töre 2021: 457)

Kaynakça


Algül, Abdülkadir (2007). Sabûhî Ahmed Dede, Hayatı, Eserleri ve “İhtiyârât-ı Sabûhî” Adlı Eseri (1-100. Varak). Yüksek Lisans Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi.

Kızılkaya, Müzekkir (2019). Sabûhî Ahmed Dede’nin Hayatı, Eserleri ve Tasavvufi Görüşleri. Doktora Tezi. Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi.

Korkmaz, Ayşe (2021). Sabûhî Ahmed Dede’nin İhtiyârât-ı Sabûhî Adlı Mesnevî Şerhi (IV.-VI. Cilt) (İnceleme-Tenkitli Metin-Sözlük). Doktora Tezi. Ankara: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi.

Töre, Emre (2021). Sabûhî Ahmed Dede’nin İhtiyârât-ı Sabûhî Adlı Mesnevî Şerhi (I.-III. Cilt) (İnceleme-Tenkitli Metin-Sözlük). Doktora Tezi. Ankara: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


Töre, Emre. "İHTİYÂRÂT-I SABÛHÎ". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/ihtiyarat-i-sabuhi. [Erişim Tarihi: 05 Ekim 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 SAKÎ-NÂME (SABÛHÎ) Sabûhî, Şeyh Ahmed Dede Prof. Dr. Mehmet Sarı
Görüntüle
2 FARSÇA DÎVÂN (SABÛHÎ, ŞEYH AHMED DEDE) Sabûhî, Şeyh Ahmed Dede Dr. Çetin Kaska
Görüntüle
3 MÜNÂZARA-İ ŞEB Ü RÛZ (SABÛHÎ) Sabûhî, Şeyh Ahmed Dede Dr. Emre Töre
Görüntüle
4 HÜSREV Ü ŞÎRÎN (SABÛHÎ) Sabûhî, Şeyh Ahmed Dede Dr. Emre Töre
Görüntüle
5 MAHMÛD U EYÂZ (SABÛHÎ) Sabûhî, Şeyh Ahmed Dede Dr. Emre Töre
Görüntüle
6 TENBÂKÛ-NÂME (SABÛHÎ) Sabûhî, Şeyh Ahmed Dede Dr. Emre Töre
Görüntüle
7 LEMEZÂT-I HULVİYYE EZ LEMEÂT-I ULVİYYE (MAHMUD CEMALEDDİN HULVÎ) Mahmud Cemaleddin el-Hulvî Diğer Özlem Şamlı
Görüntüle
8 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
9 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
10 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
11 RÂZ-NÂME FÎ MENÂKIBİ'L-ULEMÂ VE'L-MEŞÂYİH VE'L-FUZELÂ (KEFEVÎ HÜSEYİN) Kefevî, Hüseyin ismail Aksoyak
Görüntüle
12 ES-SEYFÜ'L-MESLÛLÜ FÎ ŞERHİ'R-RESÛLİ (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafa b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
13 HADÎS-İ ŞERÎFLER MECMUASI (MUSTAFÂ b. BÂLÎ) Mustafâ b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
14 HÂŞİYE ALÂ ŞERHİ MİFTÂH (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafâ bin Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
15 TUHFE-İ ŞEMSÎ (ŞEMSÎ) Şemsî, İsfendiyar-zâde Şemsî Ahmed Paşa Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
16 KARAMAN-NÂME (ŞİKÂRÎ) Şikârî Araş. Gör. Mizan Coşkun Özgür
Görüntüle