HİKÂYE-İ HAZÎRE-İ KUDS (KEMÂL ÜMMÎ)
dinî-ahlaki eser
Kemâl Ümmî, İsmâ’îl (d. 777/1375-76 ? - ö. 880/1475-76)

Kemâl Ümmî’nin Enes b. Mâlik tarafından rivayet edilen bir hadisi nazmettiği eseri. 148 beyitten ibaret olan Hazîre-i Kuds, aruzun “mefâ’ilün fe’ilâtün mefâ’ilün fe’ilün” kalıbıyla yazılmış bir mesnevidir.

Şairin hikemî muhtevalı bu mesnevisinde belirttiğine göre ahirette cennet ve cehennem ehli birbirinden ayrıldıktan sonra Tanrı; mürseller, nebiler, veliler, şehitler ve kendisine çok ibadet edenler başta olmak üzere cennete girecekleri Adn cennetinde özel bir yer olan Hazîre-i Kuds’e yerleştirecek ve orada cemalini gösterecektir. Tanrı'nın emri üzerine Rıdvan ile Feytoş adlı huri tarafından süslenen Hazîre-i Kuds’e Hz. Peygamber yetmiş nefis hilat giyinmiş, başında saltanat tacı, elinde nurdan kamçısıyla Burak’a binmiş olarak gelecektir. Onun etrafına bütün peygamberler, şehitler, sıddıklar ve salihler toplanacaktır. Sağ yanında Hz. Âdem, ikisi arasında Hz. Ebubekir, solunda ise Hz. İbrahim ve ikisi ortasında da Hz. Ömer bulunacaktır. Arkasında Hz. Osman, önünde de elinde Liva-i Hamd olan Hz. Ali olacaktır. Hazîre-i Kuds’e gelindiğinde herkes Tanrı’nın güzelliğini ‘azamet perdesi’ arkasından görecektir. Akabinde Hz. Davud, Allah’ın emriyle nurdan bir minber üzerine çıkıp Zebur’u; daha sonra da Hz. Muhammed, Rahman suresini okuyacaktır. Ardından Allah ile cennet ehli arasındaki ‘azamet perdesi’ kalkacak ve Tanrı’nın cemalinin görülmesiyle takatler kesilip secdeye kapanılacaktır. Bundan sonra Tanrı cennet ehline, onları ebediyen cennette yaşatacağına dair sözünü yerine getirdiğini söyleyecektir. Manzume bağışlanma dileğiyle son bulmaktadır.

Eserin dili sade, anlatımı canlı ve akıcıdır. Şair, aruzu uygulamada hatalara düşse de tercüme ve şerh konusunda başarılıdır. Eski Türk şiirinde çokça rastladığımız mısra başı kafiye/ön kafiye ve mısra başı redif/ön redif Kemâl Ümmî’nin ahenk için başvurduğu ifade yollarındandır.

Hikâye-i Hazîre-i KudsKemâl Ümmî Dîvânı’nın bazı nüshalarında mevcuttur. Manzume bu Dîvân üzerine yapılan doktora tezinde yer almaktadır (Sarıçiçek 1997: 749-764).

Şairin biyografisi için bk. “Kemâl Ümmî, İsmâ’îl”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/kemal-ummi-ismail

Hikâye-i Hazîre-i Kuds'den

Çü başladuk söze evvel be-nâm-ı bi'smi'llâh

Ki her işümüzi ebter komaya ol Allâh

Enes rivâyet ider Mustafâ Muhammedden

Ol enbiyâ vü rüsül pîşvâsı Ahmedden

O sadr u bedr-i cihân ma'den-i safâ eydür

O hulk u lutf u vefâ kânı Mustafâ eydür

Kaçan ki dostlar uçmakda uçmak ehl-i karâr

Tamuda hem tamu ehli karâr ide nâ-çâr

Hitâb idüp buyura Hak Çalap ki yâ Rıdvân

Cevâb idüp diye lebbeyk iy yüce Sübhân

Ne buyurursın i Şâh-ı ganî vü rahmeti bol

Diye ki tura ki cennet hazînedârıdur ol

Hem anda emr ide Rıdvâna ol Hudâ-yı hakîm

Yüri Hazîre-i Kudse var anı hoş beze kim

Dilerem anda nebîlerümi velîlerümi

Ki ben ziyâret idem ehl-i tâ'atümi hemi

Hem isterem dahı bahşâyiş ü ziyâfet idem

Olara fazl u atâmı bugün ziyâdet idem (Sarıçiçek 2017: 749-750)

Sarıçiçek, Ramazan (1997). Kemâl Ümmî Hayatı, Sanatı ve Divanı (İnceleme-Metin). Doktora Tezi. Malatya: İnönü Üniversitesi.

Yavuzer, Hayati (1997). Kemal Ümmi Divanı. Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

KESİK, Beyhan. "HİKÂYE-İ HAZÎRE-İ KUDS (KEMÂL ÜMMÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/hikaye-i-hazire-i-kuds-kemal-ummi. [Erişim Tarihi: 05 Ekim 2024].

1 DÎVÂN (KEMÂL ÜMMÎ) Kemâl Ümmî, İsmâ’îl Araş. Gör. Büşra Karasu
2 KIRK ARMAĞAN (KEMÂL ÜMMÎ) Kemâl Ümmî, İsmâ’îl Dr. Öğr. Üyesi Munise KOÇ
3 VEFÂT (KEMÂL ÜMMÎ) Kemâl Ümmî, İsmâ’îl Prof. Dr. Beyhan KESİK
4 VAHDET-NÂME (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Prof. Dr. Mehmet Sarı