HEDİYYETÜ’S-SÂLİKİN
tasavvufi risale
Afvî, Yakub (d. 1089/1678 - ö. 1149/1736-37)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Celvetiyye tarikatının Selâmiyye kolunun önemli şeyhleri arasında gösterilen ve yaşadığı dönemde Osmanlı toplumumun manevî ve fikrî hayatına yön vermiş Yakub Afvî’nin, tasavvufla ilgili vaaz ve nasihatlerden oluşan arifâne risalesinin adıdır.

Eser, üç bölüm ve bir hatimeden meydana gelmiş ve Türkçe nesir tarzında kaleme alınmıştır. Birinci bölümde; Celvetî tarikatının doğuşu ve bununla ilgili bazı meseleler açıklanmıştır. Hak yoluna girmek için kamil bir mürşide bağlanmanın gerekliliğinden bahsedilmiş ve tarikata yeni girenlerin yapması ve yapmaması gerekenler anlatılarak Celvetî tarikatının diğer tarikatlardan farklılığına değinilmiştir. İkinci bölümde, kulun tarikatte kat etmesi gereken makamlar anlatılmış ve makamlar şu şekilde sıralanmıştır: a) Seyr-ile’llah, b) Seyr-i li’llah, c) Seyr-i ale’llah, d) Seyr-i maa’llah, e) Seyr-i fi’llah, f) Seyr-i ani’llah, g) Seyr-i bi’llah'tır (Afvî 1730: 8-10). Afvî, eserinin üçüncü bölümünde ise, Celvetî tarikatında taç ve hilafet ile saliklerine tavsiyeler ve kulun dikkat etmesi gereken adaplara yer vermiştir. Eserin hatime bölümünde de, tarikatte mürşidin vasıflarının ne olduğu konusu ve Üsküdar’da bulunan Aziz Mahmud Hüdâyi Efendi’den Afvî’ye kadar olan şeyhler zikredilmiştir (Afvî 1730: 11-20).

Eserin üç yazma ve bir matbu nüshasına ulaşılmıştır. Yazma nüshalar: 1. Kütahya Vahid Paşa İl Halk Kütüphanesi 1924 numarada olup 20 varaktan oluşmaktadır. 2. Süleymaniye Kütüphanesi Hacı Mahmud Efendi Bölümü 2715 numarada olup 20 varaktan oluşmaktadır. 3. Hacı Selim Ağa Kütüphanesi Hüdâyî Efendi Bölümü 375 numarada olup 18 varaktan oluşmaktadır. Eserin matbu nüshası bir tanedir. Mehmed Gülşen Efendi tarafından 1331/1913’de Bahriye Matbaası’nda bastırılmıştır. Millet Kütüphanesi Ali Emiri Şer’iyye bölümünde 992 numarada kayıtlıdır (Koca 2018: 24-26). Eser üzerinde bir yüksek lisans tezi hazırlanmıştır (Ateşyürek 2003).

Yakûb Afvî’nin temel prensiplerinin en önemlisi, Celvetiyye Tarikatı’nı yolların en şereflilerinden bir tanesi olarak görmüş, Peygamber Efendimizin hadis-i şeriflerinden hareketle her insana bir terbiye edici bir mürşidin gerekli olduğu düşüncesini her ortamda söylemekten çekinmemiştir. Her zaman müridin, mürşidine vermiş olduğu söze, her ne olursa olsun, sıkıntılı zamanlarda da ferah bulduğu dönemlerde de sadık kalması gerektiğinden bahsetmiş ve bu yolda sabır gösterenlerin kazanacağından bahsetmiştir. Bu eserinde de söz konusu amaçları ortaya koymuştur. 

Sonuç olarak; 18. yüzyılın tasavvufî şahsiyetlerinden biri olan Yakûb Afvî, Hediyetü’s-Salikin adlı eserinde Kur’an ve Sünnet’in çizdiği çerçevede bir sülük âdâbı ortaya koymuştur denilebilir.

Şairin biyografisi için bk. “Afvî, Yakub”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/afvi-yakub

Eserden Örnekler


Bâb-ı Sânî

Tarîk-ı Celvetiyye’de iştigâl olunan esmâ hasebiyle makâmât-ı ârifîni beyân ider; Maʻlûm olsun ki Seyyidü’s-Sâlikîn ve Kutbü’l-Vâsılîn Hüdâyî Azîz Mahmûd Efendi kuddise sirruhû hazretleri buyurmuşlar ki; Sâlikin evvel makamı seyrullâhdır zikrullâhı çok etmek gerek ve tevbe ve telkin gerek ve kalbini şeyhe teslim ve gıdasını az idib tevhîd nârıyla ahlâk-ı zemîmelere yanıb ahlâk-ı hamîde zâhire ola mürîdin talebiyle ve şeyhin hüsn ü himmetiyle nefs-i levvâme nûru zâhir ola, lâ ilâhe illallah kelimesine mudâvemetle nefy-i havâtır idib cemîʻ-i eşyâda tevhîd sadası semʻine vâsıl ola belki her eşyânın kendi diliyle tevhîdine vâkıf ola ondan tevhîd kalbe tesîr idib nefy-i gidib isbât-ı mahz kala esmâullâh tedrîcle tülûʻ idib zikr-i kalbi hâsıl ola ikinci makama vâsıl ola.

Afvî, Yakub. Hediyetü’s-Sâlikin. Süleymaniye Yazma Eser Küt. Hüdayi Efendi Bölümü No: 2715. Vr. 6a-6b.

Kaynakça


Afvî, Yakub. Hediyetü’s-Sâlikin. Süleymaniye Yazma Eser Küt. Hüdayi Efendi Bölümü No: 2715; Kütahya Vahid Paşa İl Halk Kütüphanesi, No: 1924; Hacı Selim Ağa Kütüphanesi, Hüdâyi Efendi Bölümü, No: 375; Millet Kütüphanesi, Ali Emîrî Şer’iyye Bölümü, No: 992, İstanbul: Bahriye Matbaası.

Akkuş, Mehmet - Ali Yılmaz (hzl.) (2011). Hüseyin Vassaf Sefine-i Evliya. C. 3. İstanbul: Kitabevi Yay.

Ateşyürek, Ahmet (2003). Yakup Afvî’nin Hayatı, Eserleri ve Tarikat Anlayışı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi.

Bursalı Mehmed Tahir (1333). Osmanlı Müellifleri. C. 1. İstanbul: Matbaa-i Amire.

Koca, Metin (2018). Yakûb Afvî ve Hediyyetü’s-Sâlikîn Adlı Eseri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi.

Muslu, Ramazan (2004). Osmanlı Toplumunda Tasavvuf (18. Yüzyıl). İstanbul: İnsan Yay.

Süleyman Sadeddin Müstakımzâde. Menâkib-i Melâmiye-i Bayrâmiye, Süleymâniye Kütüphanesi Nâfiz Paşa Bölümü, No: 628.

Ünal, Mehmet (2016). “Afvî, Yakub”. İslam Ansiklopedisi. C. Ek.1. İstanbul: Diyanet Vakfı Yay., 38.

Yılmaz, H. Kâmil (1982). Azîz Mahmûd Hüdâyî ve Celvetiyye Tarîkatı. İstanbul: Erkam Yay.

Yuvalı, Abdülkadir, Ali Aktan (hzl.) (1998). Sicill-i Osmânî. C. 4. İstanbul: Sebil Yay.

Zâkir Şükrü Efendi (1980). Mecmûâ-i Tekâyâ, M. Serhan Tayşi (haz.), Berlin: K. Kreiser

Atıf Bilgileri


Ünal, Mehmet. "HEDİYYETÜ’S-SÂLİKİN". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/hediyyetus-salikin. [Erişim Tarihi: 28 Aralık 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MESÂBÎH ŞERHİ MEFÂTİH Afvî, Yakub Araş. Gör. Derya Ulutaş Çokgüngör
Görüntüle
2 EL-VESÎLETÜ’L-UZMÂ Lİ-HAZRETİ’N-NEBİYYÜ’L-MÜCTEBÂ NETİCETÜ’T-TEFÂSÎR Afvî, Yakub Dr. Öğr. Üyesi Adalet Çakır Çağlı
Görüntüle
3 LEM’A-İ NÛRÂNİYYE FÎ ŞERHİ KELİMÂTİ HÜDÂİYYE Afvî, Yakub Dr. Öğr. Üyesi Adalet Çakır Çağlı
Görüntüle
4 İLHÂKÂT ALE’T-TECELLİYÂT Afvî, Yakub Dr. Öğr. Üyesi Adalet Çakır Çağlı
Görüntüle
5 HÜLÂSATÜ’L-BEYÂN FÎ MEZHEBİ’N-NU’MÂN Afvî, Yakub Dr. Öğr. Üyesi Adalet Çakır Çağlı
Görüntüle
6 KENZÜ’L-VÂ’İZÎN Afvî, Yakub Dr. Öğr. Üyesi Adalet Çakır Çağlı
Görüntüle
7 HEDİYYETÜ’L-VU'AZ Afvî, Yakub Dr. Öğr. Üyesi Adalet Çakır Çağlı
Görüntüle
8 KURRETÜ'L-UYÛN Ra'ûfî, Şeyh Seyyid Ra'ûfî Ahmed Efendi Öğretmen mehmet cemal öztürk
Görüntüle
9 VÂRİDÂT (AZÎZ) Azîz, Azîz Ali Efendi Araş. Gör. Dr. nesrin aydın satar
Görüntüle
10 DÎVÂN-I İLÂHİYYÂT (İBRÂHİM HÂS) İbrâhim Hâs Doç. Dr. Hasan Gültekin
Görüntüle
11 ŞERH-İ EBYÂT-I YÛNUS EMRE (İBRÂHİM HÂS) İbrâhim Hâs Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
12 DÎVÂN (KAYGULU HALİL EFENDİ) Kaygulu Halil Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
13 HÂDİ’L-UŞŞÂK (KAYGULU HALÎL EFENDİ) Kaygulu Halil Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
14 TEFSİR-İ BA’Z-I SÜVER-İ KUR’ANİYYE Abdülhay Celvetî Doç. Dr. Şükrü Maden
Görüntüle
15 DÎVÂN (İLÂHİ-NÂME) Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Doç. Dr. abdulkadir erkal
Görüntüle
16 MA‘RİFETNÂME Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Doç. Dr. Lokman Taşkesenlioğlu
Görüntüle
17 ‘İRFÂNİYE Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Diğer Emine Güleç
Görüntüle