HAYRÜ'L-KASAS (KEMÂL PAŞA)
?
Kemâl Paşa, İsmâ'îl Sâdık Kemâl (d. 1244/1828-ö. 1310/1892)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Vüzeradan Yozgatlı Vecîhî Mehmed Paşa’nın (ö. 1867) oğlu olan İsmail Sâdık Kemâl’in (ö. 1892) bazı biyografik kaynaklarda ismi geçtiği hâlde nüshasına ulaşılamayan eseri. Kemâl Paşa’nın daha ziyade dinî tasavvufi konuları ele alan pek çok eser yazdığı bilinmektedir. Bu eserlerin çoğu Âsâr-ı Kemâl hariç yazma hâlindedir. Yazma eserlerinin büyük bir kısmı da kendisinin kurup sonrasında kitaplarını vakfettiği, bugün Süleymaniye Kütüphanesine bağlı Düğümlü Baba kitaplığındadır. Ayrıca Milli Kütüphane ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığında da yazarın çeşitli eserleri mevcuttur. Ne yazık ki bu eserlerden bazılarının biyografik kaynaklarda yanlış isimlendirilmesinden ya da şair hakkında yapılan çalışmalarda eserlerinin isimleriyle ilgili tam bir birlikteliğin olmayışından dolayı İsmail Sâdık Kemâl’in tam olarak kaç eseri olduğunu tespit etmek güçtür. Kemâl Paşa’nın Hayrü’l-Kasas adlı manzum eserinden Bağdatlı İsmail Paşa (ö. 1920) Hediyyetü’l-Ârifîn Esmâü’l-Müellifîn ve Âsâru’l-Musannifîn (1951: I/223) adlı eserinde ve Bursalı Mehmed Tâhir (ö. 1925), Osmanlı Müellifleri’nde (1972: II/209) bahsetmiş, İbnülemin Mahmud Kemal İnal (ö. 1957) da Son Asır Türk Şairleri’nde (2000: II/1180) bu bilgiyi tekrar etmiştir. Ancak yapılan detaylı araştırmalar neticesinde söz konusu eserin nüshasına ulaşılamamıştır. Bununla beraber Ankara Milli Kütüphane’de 06 Hk 154 arşiv numaralı ve Hayr-i Kısas isimli bir eser kayıtlı olduğu tespit edilmiş fakat hatalı isimlendirilen bu eserin esmâ-i hüsnâ ile başlayıp akâide dair kasidelerle devam eden farklı bir yapıt olduğu anlaşılmıştır.

Şairin biyografisi için bk. “Kemâl Paşa, İsmâ‘îl Sâdık Kemâl”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/kemal-pasa-ismail-sadik-kemal

Kaynakça


Abdülkadiroğlu, Abdülkerim, F. H. Özkan (1994). Yozgat Meşhurları. Ankara: Kariyer Matbaacılık.

Bursalı Mehmed Tâhir (1972). Osmanlı Müellifleri. C. 2. (hzl. A. F. Yavuz ve İ. Özen). İstanbul: Meral Yay.

Bağdatlı İsmail Paşa (1951). Hediyyetü’l-Ârifîn Esmâü’l-Müellifîn ve Âsâru’l-Musannifîn. (hzl. Kilisli Rifat Bilge, İ. Mahmud Kemal İnal ve A. Aktuç). C. 1. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.

İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal (2000). Son Asır Türk Şairleri. C. 2. (hzl. M. Kayahan Özgül). Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yay.

Atıf Bilgileri


KOÇ, Hamza. "HAYRÜ'L-KASAS (KEMÂL PAŞA)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/hayru-l-kasas-kemal-pasa-tees-1753. [Erişim Tarihi: 15 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 ÂSÂR-I KEMÂL (KEMÂL PAŞA) Kemâl Paşa, İsmâ'îl Sâdık Kemâl Doç. Dr. Hamza KOÇ
Görüntüle
2 KEMÂL-NÂME-İ DÜĞÜMLÜ BABA (KEMÂL PAŞA) Kemâl Paşa, İsmâ'îl Sâdık Kemâl Doç. Dr. Hamza KOÇ
Görüntüle
3 NA'T-I ENBİYÂ VE MENÂKIB-I ASHÂB VE EVLİYÂ (KEMÂL PAŞA) Kemâl Paşa, İsmâ'îl Sâdık Kemâl Doç. Dr. Hamza KOÇ
Görüntüle
4 KASÎDE-İ İ’TİKADİYYE (KEMÂL PAŞA) Kemâl Paşa, İsmâ'îl Sâdık Kemâl Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
5 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
6 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
7 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
8 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
9 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
10 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
11 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
12 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
13 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
14 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle