HAYAT-I MUHAYYEL (HÜSEYİN CAHİT YALÇIN)
hikâye
Hüseyin Cahit Yalçın (d. 1875 - ö. 18 Ekim 1957)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Servet-i Fünûn döneminin ünlü kalemlerinden olan Hüseyin Cahit Yalçın’ın hikâye kitabıdır. Hayât-ı Muhayyel’in ilk baskısı 1899’da Edebiyât-ı Cedîde Kütüphanesi'nden yapılmıştır. Kitapta “Hayât-ı Muhayyel”, “Görücü”, “Fifi”, “Ey Genç Kız”, “Köy Düğünü”, “O Küçük Ayaklar”, “Lan Tenis”, “Röneka”, “Fakat… Cihaz?”, “Miss Herry”, “Karşısında”, “Deniz Hamamında”, “Bir Münasebet”, “Yaz Hatıraları”, “Nazra-i İltifât”, “Kanto, Bir Perde”, “Koruda”, “İhtiyar Meşem”, “Tabut Arkasında”, “Ada Vapurunda” ve “Sukut” isimli yirmi bir hikâye mevcuttur.

Ömer Faruk Huyugüzel, Hüseyin Cahit Yalçın’ın Hayatı, Hikâye ve Romanları Üzerinde Bir Araştırma isimli incelemesinde, Yalçın’ın hikâyelerini kronolojik olarak iki evreye ayırır. Hayât-ı Muhayyel ve Hayât-ı Hakikiye Sahneleri’nin, Yalçın’ın hikâyeciliğinin 1896-1908 yıllarındaki ilk evresinin eserleri olduğunu belirtir (1984: 37). Bu hikâyeler, Hüseyin Cahit Yalçın’ın Servet-i Fünûn dergisinde yer aldığı dönemin ürünleri olması sebebiyle Servet-i Fünûn edebî anlayışını yansıtmaktadır.

Kenan Akyüz, Hüseyin Cahit’in hikâyelerinde pek sağlam olmayan bir tekniğe karşılık, kuvvetli bir anlatım gücü ve realist tesirin dikkat çektiğini ifade eder (1995: 121). Huyugüzel ise Hüseyin Cahit Yalçın’ın ilk dönem hikâyelerinde, genel olarak Servet-i Fünûn dönemindeki yaygın eğilimle sanatçı ruhlu, aşk acısı çeken, kötümser gençleri yansıtan şahısların yer aldığına dikkat çeker (1984: 39). Hayât-ı Muhayyel’de yer alan hikâyelerin de bu neslin maceralarından hareketle kaleme alındığı görülmektedir. Kitapla aynı ismi taşıyan “Hayât-ı Muhayyel” isimli hikâye, özellikle Servet-i Fünûncuların, Yeni Zelanda ile başlayıp Anadolu’da bir “yeşil yurt” ve “hayat-ı muhayyel” kurma isteğine dönüşen kaçış arzusunu anlatması bakımından önemlidir (Türk 2014: 1502). Vasfi Mahir Kocatürk, bu hikâyenin ilk okunuşta Rousseau’nun Emile’ine benzediğini belirtmekle birlikte Hüseyin Cahit’in kendisine “Ben Hayat-ı Muhayyel’le sosyalizmi terennüm ettim.” dediğini ifade eder. Kitaptaki diğer hikâyelerin ise Servet-i Fünûn edebiyatının genel özelliklerini taşıdığını ifade eder (1964: 718). Hayat-ı Muhayyel’de yer alan hikâyelerde sıklıkla dönemin hayat tarzına ve azınlıklara yer verildiği görülmektedir. “Karşısında”, “Ey Genç Kız”, “Deniz Hamamında”, “O Küçük Ayaklar” gibi hikâyelerde yazarın, neslinin özelliklerini yansıttığı ve kendi çevresinden esinlendiği anlaşılmaktadır. “Röneka”, “Lan Tenis”, “Yaz Hatıraları” gibi hikâyeler ise azınlıkların ve zengin Avrupai kesimlerin hayatlarını yansıtmaktadır. Kitapta Servet-i Fünûn dönemi dâhilinde kaleme alınan hikâyelerin dergi idarehanesindeki haftalık toplantılarda bazı düzeltmelere uğradığı, özellikle “Sukut” ve “Fifi” gibi hikâyelerin devrin ahlâk anlayışına ters düşmesi sebebiyle değiştirildiği de bilinmektedir (Huyugüzel 1984:37).

Yazarın biyografisi için bk. “Hüseyin Cahit Yalçın”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/yalcin-huseyin-cahit

Eserden Örnekler


Hayât-ı Muhayyel

Mehmed Câvid’e

Bu şimdiki âlemlerden pek uzaklara gitmiştik; mâzi ile aramızda ebedî fırtınalarla cenkleşen büyük denizler var idi. Şimdi her şey yeni idi: Hatta kalbimiz, hatta hislerimiz, hatta ilk günlerde kubbe-i sâf ve lâciverdîsi altında misafir olduğumuz semâ-yı mükevkeb bile yeni idi. Şu çimenlerini çiğnediğimiz topraklar, ufuk üzerinde teressüm ettiğini gördüğümüz ormanlar, reh-güzârımızı ta’tîr eden çiçekler bile yeni, bâkir idi (Hüseyin Cahid 1310:1).


Görücü

Tevfik Fikret Bey’e

Yabancı bir elin tehzîz ettiği çıngırağın sesine koşarak kapıyı açmış olan hizmetçi kızın:

-Üç hanım geldi ama hiç tanımıyorum.

Haberini vermesi üzerine işin hakikatinden şüphelenen Senîha, validesinin çehresinde ma’nîdar bir tebessüm-i memnûniyet görünce artık tereddüt etmedi, birdenbire pembeleşen çehresini kasnağı üzerine eğerek hicâbını çeşitli ipekler arasında saklamak, telâşını belli etmemek istedi (Hüseyin Cahid 1310: 19).

Kaynakça


Akyüz, Kenan (1995). Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri. İstanbul: İnkılâp Kitabevi.

Kocatürk, Vasfi Mahir (1964). Türk Edebiyatı Tarihi. Ankara: Edebiyat Yay.

Türk, Mahir (2014). “Bir Servet-i Fünûn Masalı: Yeni Zelanda Fikri ve Anadolu’ya Avdet”. Turkish Studies, 9 (3): 1499-1510.

Huyugüzel, Ömer Faruk (1984). Hüseyin Cahit Yalçın’ın Hayatı, Hikâye ve Romanları Üzerinde Bir Araştırma. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yay.

Hüseyin Cahit (1310). Hayât-ı Muhayyel. İstanbul: Âlem Matbaası.

Atıf Bilgileri


Başeğmez Çetin, Aybige. "HAYAT-I MUHAYYEL (HÜSEYİN CAHİT YALÇIN)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/hayat-i-muhayyel-huseyin-cahit-yalcin-tees-1692. [Erişim Tarihi: 27 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 NÂDÎDE (HÜSEYİN CAHİT YALÇIN) Hüseyin Cahit Yalçın Prof. Dr. Hasan Yürek
Görüntüle
2 HİKMET-İ BEDAYİ/ESTETİK (HÜSEYİN CAHİT YALÇIN) Hüseyin Cahid Yalçın Dr. Öğr. Üyesi İSMAİL ALPER KUMSAR
Görüntüle
3 HAYÂL İÇİNDE (HÜSEYİN CAHİT YALÇIN) Hüseyin Cahit Yalçın Dr. Öğr. Üyesi Veysel Öztürk
Görüntüle
4 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
5 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
6 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
7 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
8 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
9 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
10 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
11 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
12 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
13 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle