HÂŞİYE ALÂ TEFSİRİ'L-BEYZAVÎ (BABA NİMETULLAH)
Hâşiye alâ Tefsiri’l-Beyzavî
Baba Nimetullah, Nimetullah Nahcıvanî (d. ?/? - ö. 920/1514)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ni’metullah Nahçıvânî’ye ait edilen bu eser, Beyzavî’nin Envârü’t-Tenzilîn adlı eserine yazılmış bir hâşiyedir. Birçok tasavvufi risalesi bulunan Ni’metullahiye tarikatının kurucusu Ni’metulllah Veliyy-i Kirmânî ile Ni’metullah Nahçıvânî’nin eserleri isim benzerliğinden dolayı kaynaklarda karıştırılmış ve yanlışlıkla bu eserlerin bir kısmı Ni’metullah Nahçıvanî adına kaydedilmiştir (Kurt 2013: 133, Musakhanov  2011: 19-20).

Hâşiye alâ Tefsiri’l-Beyzavî, Ni’metullah Velî Kirmânî’ye ait bir eserdir. Mahmut Erol Kılıç, Ni’metullah-ı Velî’nin 500 civarında eseri olduğundan bahsederek “…çoğu risâle hacmindeki 114 eserinin Îran kütüphanelerindeki yerleri, baskıları ve içerikleriyle birlikte tanıtıldığını ve bunlardan yetmiş tanesinin “Resa’il-i Cenab-ı Şah Ni’metullah-ı Veliyy-i Kirmânî” adıyla Tahran’da neşredildiğini bildirmiştir (Kılıç 2007: 134).

Son yıllarda yapılan çalışmalarda yanlışlıkla Nimetullah Nahçıvânî’ye atfedilen eserlerin listesi verilmiştir. Kaynaklarda Ni’metullah Nahcıvanî’ye atfedilen Tahkîkât, Vücûdiyye, Mecmûa-i Letâif, Hidâye, Nikât, Mükâşefe, Es’ile ve’l-ecvibe, Risâle-i Zikriyye, Istılâhâtü’s-Sûfiyye, Risâle-i Vücûd-ı Mutlak, Terceme-i Nakş-ı Fusûs gibi risâlelerin de Ni’metullâh-ı Velî’ye (öl.1431) ait olduğu bildirilmiştir (Musakhanov 2011: 18-19).

Müellifin biyografisi için bk. "Baba Nimetullah, Nimetullah Nahcıvanî", Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü, http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/baba-nimetullah-nimetullah-nahcivani

Kaynakça


Bursalı Mehmet Tâhir (1333). Osmanlı Müellifleri. C.I. İstanbul: Matbaa-i Âmire.

Kılıç, Mahmut Erol (2007). “Ni’metullâh-ı Velî”. İslam Ansiklopedisi. C.33. İstanbul: TDV Yay. 133-135. 

Kurt, Yaşar (1998). Nahcuvânî ve Tasavvufi Tefsiri. Doktora Tezi. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Kurt, Yaşar (2013). “Ni’metullah bin Mahmûd”. İslam Ansiklopedisi. C.33. İstanbul: TDV Yay. 132-133. 

Musakhanov, Orkhan (2011). Ni’metullah Nahçıvânî’nin Hidâyetü’l-İhvân’ı. İstanbul: Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Nurbahş, Cevâd (1972). Resâ’il-i Cenab-ı Şah Ni’metullah-ı Veliyy-i Kirmânî. C.I-VIII. Tahrân.

Terbiyet, Mehemmedeli (1987). Dânişmendân-i Azerbaycan. (hzl. G. Kendli ve İ. Şems) Azerneşr. Bakı.

Atıf Bilgileri


Bayram, Parvana. "HÂŞİYE ALÂ TEFSİRİ'L-BEYZAVÎ (BABA NİMETULLAH)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/hasiye-ala-tefsiri-l-beyzavi-baba-nimetullah. [Erişim Tarihi: 22 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 EL-FEVÂTİHU'L-İLÂHİYYE VE'L-MEFÂTÎHU'L-GAYBİYYE EL-MÛDIHATÜ Lİ'L-KUR'ÂNİYYE VE'L-HİKEMİ'L-FURKÂNİYYE (BABA Nİ'METULLÂH) Baba Ni‘metullâh b. Mahmûd en-Nahcuvânî Doç. Dr. Çetin Kaska
Görüntüle
2 HİDÂYETÜ'L-İHVÂN (BABA NİMETULLAH) Baba Nimetullah, Nimetullah Nahcıvanî Doç. Dr. Parvana Bayram
Görüntüle
3 TERCÜME-İ NAKŞ-I FÜSÛS VEYA HÂŞİYE ALÂ FÜSÛSİ'L-HİKEM (BABA NİMETULLAH) Baba Nimetullah, Nimetullah Nahcıvanî Doç. Dr. Parvana Bayram
Görüntüle
4 ŞERH-İ GÜLŞEN-İ RÂZ (BABA NİMETULLAH) Baba Nimetullah, Nimetullah Nahcıvanî Doç. Dr. Çetin Kaska
Görüntüle
5 GÜLŞEN-İ RÂZ ŞERHİ (BABA NİMETULLAH) Baba Nimetullah, Nimetullah Nahcıvanî Doç. Dr. Parvana Bayram
Görüntüle
6 BEŞÂRETNÂME (HARAKÂNÎ) HARAKÂNÎ, Ebu’l-Hasen Ali b. Ahmed (Cafer) Diğer Çağla YILMAZ
Görüntüle
7 ESRÂR-I SÜLÛK (HARAKÂNÎ) HARAKÂNÎ, Ebu’l-Hasen Ali b. Ahmed (Cafer) Diğer Çağla YILMAZ
Görüntüle