HASBA (NABİZÂDE NÂZIM)
uzun hikâye
Nabizade Nazım (d. 1278/1862 - ö. 1311/1893)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Nabizade Nazım’ın 1308/1892 yılında müstakil olarak basılan uzun hikâyesi. Eser, “Kariînime” başlıklı önsözle birlikte yayımlanmıştır. Bu önsöz, Nabizade Nazım’ın roman ve hikâye arasındaki farkı göstermesi ve hikâye kurgusundaki realist, natüralist unsurları vurgulaması bakımından önemlidir. Millî bir hikâye olarak takdim ettiği Haspa’nın önsözünde yazar, hikâye ile roman arasındaki temel farkı ayrıntının derecesiyle açıklar. Romanın bir olayın ayrıntılı bir şekilde hikâyesi olduğunu belirtir, bu ayrıntılarla olay ve kişiler üzerine okuyucunun ilgisinin çekildiğini ifade eder. Hikâyenin ise vakanın canlı noktalarının seçilerek söyleneceklerin birkaç sayfada söylendiği bir tür olduğunu dile getirir.

Haspa, Behzat isimli kırklı yaşlarında evli ve bir çocuk babası bir adamın, vapur seyahatinde tanıdığı on iki yaşındaki Şahinde’ye gönlünü kaptırmasını konu alır. Behzat, geçici görevle gittiği memuriyetinden dönerken, Şahinde’nin babası Galip Bey ve ailesi de onunla aynı vapurdadır. Behzat, yolculuk esnasında vaktinin çoğunu aynı zamanda akraba olduğunu öğrendiği Galip Beylerle geçirir. Özellikle Haspa adını taktığı Şahinde’yle adeta dost olurlar. Behzat zamanla Şahinde’ye gönlünü kaptırır. Ancak Şahinde ona karşı sadece çocukça bir dostluk ve sevgi beslemektedir. Şahinde’nin yaşının küçüklüğü, kendisinin evli ve çocuklu olması gibi sebeplerden ötürü bu durumdan oldukça utanan Behzat, kendini Haspa’dan uzak durmaya mecbur kılmak için Galip Bey’i kızını yatılı okula vermeye ikna eder.

İstanbul’a döndüklerinde Şahinde yatılı okula verilir. Behzat’ın Şahinde’ye karşı hisleri zamanla azalır ve bir yılın sonunda bu hisler tamamen ortadan kalkar. Dört yılın sonunda Şahinde mezun olur ve artık evlenme çağı gelmiştir. Kısmetleri içinden uygun bir aday seçilerek evliliğe karar verilir. Şahinde, nikâhta vekalet için Behzat’ı seçer. Bu durum Behzat’ın yok olduğunu düşündüğü duygularının aslında bitmediğini ortaya çıkarır. Ancak Behzat, Şahinde’nin geleceği ve bir felakete sebep olmamak için, duygularını bastırarak vekaleti kabul eder.

Türk Edebiyatı’ndaki erken bir Lolita sayılabilecek olan Haspa, büyük ihtimalle yazarın 1890’da “Ravi” mahlasını kullanarak Tercüman-ı Hakikat’e gönderdiği yazılarda Ahmet Mithat’la girdiği tartışmanın bir ürünüdür. Bizde roman namına layık telif veya tercüme hiçbir eserin bulunmadığını söylediği bu tartışmada roman ve romancıya dair dile getirdiği görüşleri itibarıyla Nabizade Nazım’ın realist-natüralist romandan yana olduğu anlaşılır. Nabizade’nin Haspa’nın önsözünde Behzat ve Şahinde’nin duygu ve eylemlerinin sebeplerini fizyoloji ve tecrübeyle açıklaması, hikâyenin sonunda romantizme tepki olarak Behzat’a yaptırdığı seçimle bir felaketin önüne geçmesi yazarın bu tavrının sonucudur. Bununla birlikte vapurda Behzat ve Galip Beylerden başka Türk’ün olmaması ve onların da akraba çıkması gibi tesadüfler, nadiren de olsa yazarın Behzat’a acıyan ifadelere yer vererek kendini gizleyememesi, kahramanların genel itibariyle yüzeysel çizilmesi gibi durumlar, hikâyedeki realist tavrı zedelemektedir. Haspa, kendisi de bir eğitimci olan Nabizade’nin kız çocuklarının eğitimi konusunda ifade ettiği düşünceler bakımından da dikkate değer bir hikâyedir.

Nabizade Nazım’ın biyografisi için bk. “Nabizade Nazım”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü, http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nabizade-nazim

Eserden Örnekler


Yaşı kırkı geçkin, sakalına kır düşmüş, bahusus altı yaşındaki bir çocuk babası olduğu hâlde on iki yaşında bir çocuğa divanece gönül vermek hiffetini yaşının muktezası olmak lazım gelen metanet ve mekânete şeyn ve âr görmekteydi. Bahusus neticeyi düşündü: Ne olacak? Haydi bu muhabbetteki ciddiyet kesb-i kuvvet etsin… Peki bu muhabbetten ne ümidi olacak? Haspa ile be-kâm olmak mı? Heyhat! Tefavüt-i sinni hesaba katmasa bile o visale ermek için hiç olmazsa üç sene beklemek lazım gelecek. Ya o kadar müddet bu nokta-i muhabbet üzerinde sebat ve devam göstermek bahusus her muhabbete sine açan tab’ı için mümkün mü? Daha iki gün evvel bir İngiliz karısına karşı peyda ettiği hissiyat meydanda duruyor. Beklemek de lazım olmasın… Ya sevgili zevcesini, elmas oğlunu nasıl feda etmeli? (Nabizade Nazım 2017: 227-228)

Kaynakça


Birinci, Necat (1987). Nâbizâde Nâzım. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.

Çağın, Sabahattin (2014). “Ahbar-ı Âsâra Tamim-i Enzar Hakkında”. Ahbar-ı Âsâra Tamim-i Enzar. (hzl. Sabahattin Çağın). İstanbul, Dergâh Yayınları.

Çağın, Sabahattin (2017). Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatında Hikâye. İstanbul: Dergâh Yayınları.

Durgun, Harika (2015). Ahmet Mithat Efendi ve Edebiyat. İstanbul: Dergâh Yayınları.

Enginün, İnci (2013). Yeni Türk Edebiyatı Tanzimat’tan Cumhuriyet’e (1839-1923). İstanbul: Dergâh Yayınları.

Gökçek, Fazıl (2017). Küllerinden Doğan Anka. İstanbul: Dergâh Yayınları.

Nabizade Nazım (2017). Karabibik ve Diğer Hikâyeler. (hzl. Sabahattin Çağın – Nedret Kurudere). İstanbul: Dergâh Yayınları.

Atıf Bilgileri


Yardım, Dilek. "HASBA (NABİZÂDE NÂZIM)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/hasba-nabizade-nazim-tees-1575. [Erişim Tarihi: 25 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 SEVDA (NÂBİZÂDE NÂZIM Nabizâde Nâzım Diğer Öykü USTA
Görüntüle
2 BIR HÂTIRA (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Diğer Ceylan Aydın
Görüntüle
3 ESÂTİR (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Öğretmen Doğukan Ali Paker
Görüntüle
4 HÂLÂ GÜZEL (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Diğer Öykü USTA
Görüntüle
5 HANIM KIZLARA (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Öğretmen Doğukan Ali Paker
Görüntüle
6 HÂTIRA-İ ŞEBÂB (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Araş. Gör. Sefacan Doğru
Görüntüle
7 HOŞNİŞÎN VEYA CİHÂNDA SAFÂ BU MUDUR? (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Diğer ALİ ERBAY
Görüntüle
8 HEVES ETTİM (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Hatem Türk
Görüntüle
9 KARABİBİK (NÂBİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
10 MİNİ MİNİ MEKTEPLİ (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Öğretmen Doğukan Ali Paker
Görüntüle
11 MİNİ MİNİ YÂHUD YİNE HEVES (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Akın ZENGİN
Görüntüle
12 SEYYİE-İ TESÂMUH (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Öğretmen Doğukan Ali Paker
Görüntüle
13 YÂDİGÂRLARIM (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Diğer Ceylan Aydın
Görüntüle
14 ZAVALLI KIZ (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Öğr. Gör. Merve Özdemir Çetinkaya
Görüntüle
15 ZEHRA (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Doç. Dr. Özlem Nemutlu
Görüntüle
16 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
17 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
18 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
20 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
21 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
22 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
23 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
24 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
25 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle