HAYÂTÜ'L-KULÛB Bİ-RİVÂYÂTİ EBÎ EYYÛB (BÂKÎ)
Ebû Eyyûb el-Ensârî’nin rivayet ettiği hadislerin tercümesi
Bâkî (d. 933/1526 - ö. 1008/1600)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ebû Eyyûb el-Ensârî’nin rivayet ettiği hadislerin Bâkî tarafından yapılmış tercümesi. Nev‘î-zâde Atâyî (ö. 1045/1635), Şakâyık Zeyli’nde Bâkî’nin Ebû Eyyûb (Medresesi) müderrisi olması münasebetiyle o sahabenin naklettiği hadisleri toplayıp tercüme ettiğini, bu eserin hâlen Eyüp Sultan türbesinde bir rahle üzerine konmuş ve ziyaretçilere açık olduğunu bildirir (Donuk 2017: 1179). Bazı tarihî ve biyografik eserlerde verilen hatalı bilgilerden, söz konusu tercümenin nüshasının görülmeksizin tanıtıldığı anlaşılmaktadır. Bâkî’nin yurt içi (mesela Köprülü Yazma Eser Ktp. Mehmed Asım Bey, Nu. 138) ve yurt dışı kütüphanelrinde birkaç yazma nüshası bulunan bu eseri, Ebû Eyyûb el-Ensârî tarafından rivayet edilmiş 200 civarında hadisin Türkçeye tercümesinden ibarettir. Sözlerine besmele ve Allah’a hamdla başlayan mütercim, Hz. Peygamber’e duadan sonra onun sahabelerine uymanın lüzumundan bahis açmış; büyük sahabelerden Ebû Eyyûb-ı Ensârî’nin kabrinin İstanbul’da bulunuşunun bu şehir için bir şeref olduğunu, halkın o zatın kabrini ziyaret ettiğini, ancak derecesinin yüksekliğini bilmediğini ifade etmiştir. Nûreddîn el-Karâfî (ö. 940/1533), Ebû Eyyûb-ı Ensârî’nin rivayet ettiği hadisleri toplayıp sıralamış; kendisi faydalarını yaygınlaştırmak için o kitabı Türkçeye çevirerek eserini veziriazam Mehmed Paşa’ya ithaf etmiştir. Mehmed Paşa’yı öven mütercim, onun Eyüp’de bir medrese, darülkurra ve çeşme yaptırdığını da anlatır. Bu bilgiler, eserde kendisini “Abdülbâkî el-hakîr” diye tanıtan mütercimin, 16. asrın ikinci yarısında “sultânü’ş-şuarâ” (şairler sultanı) sayılan Bâkî (1526-1600), tercümesini hediye ettiğini bildirdiği veziriazam Muhammed Paşa’nın ise Sokullu Mehmed Paşa (ö. 1579) olduğunu göstermekte; çevirinin, anılan yapıların inşasından sonra ve adı geçen sadrazamın sağlığında tamamlandığını düşündürmektedir. Sokullu ve eşi İsmihan Sultan’ın inşa ettirdiği darülkurra 987/ 1579’da yapıldığından, tercümenin de bu yıl zarfında bitirildiği tahminen söylenebilir.

Şair Bâkî’nin Fezâ’ilü’l-cihâd ve Meâlimü’l-yakîn adlı mensur eserlerini de Sokullu Mehmed Paşa’nın isteği üzerine ve Arapça’dan tercüme yoluyla meydana getirdiği bilinmektedir. Mütercim Abdülbâkî Efendi, Nûreddin el-Karâfî’nin Nefehâtü’l-ʿâbiri’s-sârî bi-ehâdîsi Ebî Eyyûb el-Ensârî adlı eserini, onun düzenlediği ve bölümlendirdiği şekilde çevirmiş ve tercümesini “Hayâtü’l-kulûb bi-Rivâyâti Ebî Eyyûb” adıyla isimlendirmiştir. Bundan sonra ibadette tevhid ve ihlas, Kur’an ve sünnete uyma, ilim talebinin fazileti gibi çeşitli konularda Ebû Eyyûb el-Ensârî’nin rivayet ettiği 200 dolayında hadis tercüme edilmiştir. Eserin “Hâtime” kısmında ensâr ve Ebû Eyyûb el-Ensârî’nin fazilet ve meziyetleri hakkındaki hadislerin çevrildiği görülmektedir. Burada söz konusu sahabenin hayatı, Kostantiniyye kuşatmasına katılışı, kabrinin yeri, İstanbul’un fethinden sonra bulunuşu, rivayet ettiği hadislerin sayısı hakkında da bilgi verilmiştir.

Bâkî’nin uzunca bir zamandır yazma nüshaları bilinmeyen ve bundan dolayı muhtevası konusunda bazen tahminî ve hatalı bilgi verilen Hayâtü’l-kulûb bi-Rivâyâti Ebî Eyyûb isimli eseri, Doç. Dr. Güler Doğan Averbek tarafından 2022 yılında fark edilerek ilim dünyasına duyurulmuştur.

Mütercimin biyografisi için bk. "Bâkî". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/baki 

Kaynakça


Abdülbâkî. Hayâtü’l-kulûb bi-Rivâyâtı Ebî Eyyûb. Köprülü Yazma Eser Ktp. Mehmed Asım Bey, Nu. 138.

Ahmed Rifat (1299/1881). Lugât-ı Târihiyye ve Coğrâfiyye. İstanbul.

Algül, Hüseyin. (1994). “Ebû Eyyûb el-Ensârî”. İslâm Ansiklopedisi. C. 10. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yay. 123-125.

Altunova, Hasari (2018). Ebû Eyyûb el-Ensârî’nin Hayatı ve Rivâyetleri. Yüksek lisans tezi. Şanlıurfa: Harran Üniversitesi.

Anadolu Ajansı (12 Ocak 2022). “Divan şairi Baki’nin tercüme ettiği eser asırlar sonra tespit edildi.”

Bursalı Mehmed Tâhir (1333/1915). Osmanlı Müellifleri. İstanbul: Matbaa-i Âmire.

Çavuşoğlu, Mehmet (1991). “Bâkî”. İslâm Ansiklopedisi. C. 4. İstanbul: TDV Yay. 537-540.

Donuk, Suat (hzl.) (2017). Nev‘îzâde Atâyî. Hadâiku’l-Hakâ’ik fî Tekmileti’ş-Şakâ’ik. İstanbul: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Yay.

Ergun, Sadeddin Nüzhet (1936-45). Türk Şairleri.

Fâik Reşâd (1311/ 1894). Eslâf. İstanbul: Âlem Matbaası.

Fâik Reşâd (1330/ 1911-12). Târîh-i Edebiyyât-ı Osmâniyye. İstanbul.

Gibb, E. J. W. (1904). A History of Ottoman Poetry. C. 3. London.

İstanbul Kitaplıkları Türkçe Yazma Divanlar Kataloğu (1947). İstanbul: MEB Yay.

Kâtib Çelebi (1286/1869). Fezleke-i Kâtib Çelebi. İstanbul: Cerîde-i Havâdis Matbaası. 

Köprülü, M. Fuad (1997). “Bâkî”. İslâm Ansiklopedisi. C. 2. İstanbul: MEB Yay. 243-253.

Köprülüzâde Mehmed Fuad (1918). “Bâkî ve Zamânı- Bâkî Hayat ve Tabîatı”. Yeni Mecmua (41): 289-293, (43): 329-331.

Mehmed Tevfik (1290/ 1873). Kâfile-i Şuarâ. İstanbul.

Parlak, Sevgi (2009). “Sokullu Mehmed Paşa Külliyesi”. İslâm Ansiklopedisi. C. 37. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yay. 358-359.

Şemseddin Sâmî (1306/ 1889). Kâmûsu’l-a‘lâm. İstanbul: Mihran Matbaası.

Atıf Bilgileri


Ceyhan, Adem. "HAYÂTÜ'L-KULÛB Bİ-RİVÂYÂTİ EBÎ EYYÛB (BÂKÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/hadis-tercumeleri-baki. [Erişim Tarihi: 25 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (BÂKÎ) Bâkî Prof. Dr. Muhsin Macit
Görüntüle
2 ME’ÂLİMÜ’L-YAKÎN Fİ-SÎRETİ SEYYİDİ’L-MÜRSELÎN (BÂKÎ) Bâkî, Mahmud Abdülbâkî Prof. Dr. Muhsin Macit
Görüntüle
3 FEZÂ’İL-İ CİHÂD / FEZÂ’İLÜ’L-CİHÂD (BÂKÎ) Bâkî Dr. Öğr. Üyesi HALİL SERCAN KOŞİK
Görüntüle
4 FEZÂ'İL-İ MEKKE (BÂKÎ) Bâkî, Mahmud Abdülbaki Prof. Dr. Muhsin Macit
Görüntüle
5 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
6 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
7 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
8 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
9 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
10 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
11 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
12 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
13 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
14 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle