HABBETÜ’L-MAHABBE (HÜDÂYÎ)
tasavvuf ahlâkı
Hüdâyî, Azîz Mahmûd (d. 948/1541 - ö. 1038/1628)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Müellifin Allah, peygamber ve Ehl-i beyt sevgisini anlattığı sekiz-on varaklık Arapça risâlesi. Eser üç bölümden oluşmaktadır.

Birinci Bölüm

Bu bölüm Allah sevgisine dairdir. “Allah onları, onlar da Allah’ı severler”(Mâide, 5/54) ayet-i kerimesinde buyurulduğu gibi Hakk’ın ezeli inayeti sebebiyle kulların Allah’ı sevmesi anlatılmaktadır. Allah’a olan muhabbetin üç derece olduğu belirtilir:

Birinci derecesi avâmın muhabbetidir. Minnet ve nimeti mutâlaa etmekten, Hakk’ın lütuf ve ihsânını görmekten neş’et eder. Bu muhabbetin sahibi, sevabı temenni eder ve bekler. Cehennem azabından korkar ve yüz çevirir.

İkinci derecesi havâsın/seçkinlerin muhabbetidir ki, cemâl-i ilâhîyi mutâlaa etmekten doğar. Böylelerinin sevgisi ta’zim ve iclâl cihetiyledir. “Allah’a ibâdet ederim sevabını dilemem, kulluğum O’nun azamet ve celâlini yüceltmek kasdıyladır.” derler. Bu muhabbetin sahibi bazen cemâle, bazen celâle yönelik olarak ikisi arasında orta bir yerdedir. Böyleleri mâsivayı kalbinden tard ve ihrâc etmekte zorlanır.

Üçüncü derecesi ise ahassu’l-havâssın/seçkinlerin seçkilerinin muhabbetidir ki, bu da kul için yüksek bir derece ve yüce bir gayedir. Bu öyle bir muhabbettir ki, “Ben bir gizli hazineydim bilinmeme muhabbet ettim ve bilinmek için halkı yarattım.” (Aclûnî, II, 132) kenz-i mahfî sırrıyla oluşan kadim muhabbetten zuhûr eden Hakk cezbesinden doğar.

İkinci Bölüm

Bu bölüm Hz. Peygamber sevgisine dairdir. Müellif bu konuda: “De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana tabi olun ki Allah da sizi sevsin” (Âl-i İmrân, 3/200) âyet-i kerimesinden yola çıkarak Hz. Peygamber’in muhabbetin kutbu ve mazharı olduğuna dikkat çeker. Onun âlemlerin Rabbinin habibi, öncekilerin ve sonrakilerin efendisi olduğuna vurgu yapar. Allah sevgisi iddiasında bulunan herkese Allah Resulüne ittibaın gerekliliğini belirtir. Çünkü kişiye sevgilisinin sevgilisi olan, sevgilidir.

Üçüncü Bölüm

Bu bölüm Ehl-i beyt ve Nebi’ye yakınlığa muhabbete dairdir. Bu konuda Allah Teâlâ buyurur: “De ki: ben sizden davet ve irşad hizmetine karşı yakınlara sevgiden başka bir ücret istemem.”(Şûra 42/23). Peygamber’imizin ayrıca “Kişi sevdiğiyle haşr olunur” (Buhârî, Edeb 96) hadisi bu konuya delil olarak gösterilir. Rivayete göre yukardaki ayet-i kerimenin nüzulünden sonra sahabiler “Meveddeti/sevgisi üzerimize vacib olan akrabaların kimlerdir?” diye Peygamber’imize sordular. Peygamber’imiz de: “Ali, Fatıma ve iki oğulları Hasan ve Hüseyin’dir” buyurdu. Bu bölümde bu rivayetten yola çıkarak ehl-i beytin kimlerden oluştuğu konusu üzerinde farklı görüşler zikredilerek değerlendirmelerde bulunulur.

Eser, Derviş Mehmed b. Mehmed el-Konevî tarafından şerh edilmiştir. Bu şerhin h.1037 târihli bir nüshası İ.Ü. Ktp. A.y. 1086’dadır.

Habbetu’l-Mahabbe, Üsküdar Mevlevîhanesi son postnişini Ahmed Remzi Mevlevî/Akyürek (ö.1950) tarafından Mahbubu’l-ahibbe adıyla Türkçeye tercüme edilmiştir. Tercümenin bir nüshası Hacı Selim Ağa - Hüdâyî 660’da, diğeri Süleymaniye Ktp. Yazma Bağışlar 61’de kayıtlıdır. Bu tercüme Rasim Deniz (Kayseri 1982) ve Ali Çalışır (İstanbul 2002) tarafından ayrı ayrı neşredilmiştir.

Nüshaları

Köprülü Ktp. 1583/8 (İstinsahı: h.1016); H. Selimağa – Hüdâyî 256, 271 (İstinsahı: h.1036); Süleymaniye – Es’ad Ef. 1654/5, 1761/9, 3672/6, 3789/7, 3792/23; Süleymaniye – Hacı Beşir Ağa 653/7; Süleymaniye – H. Mahmûd Ef. 2781/2, 3245; Süleymaniye – H. Hüsnü Paşa 812/5; Süleymaniye – İbrâhim Ef. 877/4; Süleymaniye – Kadızâde Burhâneddin 67/4; Süleymaniye – Lala İsmâil 693/1; Süleymaniye – Pertev Paşa 607/1, 622/9, 643/4; Süleymaniye – Şehîd Ali Paşa 1359/7; İ.Ü. Ktp. A.y. 1494, 1562/6, 2866/3, 2957/4; Bursa İnebey Yazma Eser Ktp. Câmii Kebir (Ulucâmi) 1752/4; Beyazıd Veliyyüddin Efendi 1836; Kastamonu Yazma Eser Ktp. KHK 3677/04.

Müellifin biyografisi için bk. “Hüdâyî, Azîz Mahmûd”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hudayi-aziz-mahmud

Kaynakça


Aclûnî, İsmâil b. Muhammed (1985). Keşfü’l-ḫafâʾ ve müzîlü’l-ilbâs ʿamme’ştehere mine’l-eḥâdîs̱ ʿalâ elsineti’n-nâs. nşr. Ahmed el-Kalâş, I-II, Beyrut: Mektebetü’t-türâsi’l-İslâmî.

Çalışır, Ali (2002). Habbetü'l-Muhabbe. İstanbul.

Deniz, Rasim (1982). Habbetü'l-mahabbe Tercümesi Mahbûbü'l-ahibbe. Kayseri: Emek Matbacılık.

Ertan, Mehmet Emin (2001). Aziz Mahmud Hüdâyi. İstanbul: Şule Yayınları.

Haksever, Ahmet Cahid (2002). Son Dönem Osmanlı Mevlevîlerinden Ahmet Remzi Akyürek. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

İşler, Emrullah (2005). "Azîz Mahmud Hüdâyî’nin Habbetü’l-Mahabbe Adlı Risalesi". Üsküdar Sempozyumu III: Azîz Mahmud Hüdâyî Uluslararası Sempozyum Bildirileri. C. I. 291-303.

Şenocak, Kemaleddin (1970). Kutbu'l-Ârifîn Seyyid Aziz Mahmud Hüdâyî (k.s) Hayatı-Menakıbı-Eserleri. İstanbul: İslam Neşriyatı.

Tezeren, Ziver (1984). Seyyid Azîz Mahmûd Hüdâyî Hayâtı, Şahsiyeti, Tarîkatı ve Eserleri. İstanbul: Edebiyat Fakültesi Basımevi.

Yılmaz, Hasan Kamil (1991). “Aziz Mahmud Hüdâyî”. İslam Ansiklopedisi. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları. 338-340.

Yılmaz, Hasan Kamil (2007). Azîz Mahmûd Hüdâyî Hayatı- Eserleri- Tarîkati. İstanbul: Erkam Yayınları.

Yılmaz, Hasan Kamil (2016). Azîz Mahmûd Hüdâyî. Ankara: DİB Yayınları.

Atıf Bilgileri


YILMAZ, Hasan Kamil. "HABBETÜ’L-MAHABBE (HÜDÂYÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/habbetu-l-mahabbe-hudayi. [Erişim Tarihi: 25 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN-I İLÂHİYÂT (HÜDÂYÎ, AZÎZ MAHMÛD) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Dr. Murat Ayar
Görüntüle
2 VÂKIÂT (ET-TİRÜ’L-MESBÛK EL-MÜŞTEMİLÜ MÂ-CERÂ MİNE’T-TÂİFİ Fİ-ESNÂİ’S-SÜLÛK) (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
3 MECÂLİS (EL-MECÂLİSÜ’L-VA‘ZIYYE, NEFÂİSÜ’L-MECÂLİS) (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Ali NAMLI
Görüntüle
4 CÂMİ’U’L-FEZÂ’İL VE KÂMİ’U’R-REZÂ’İL (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
5 MİFTÂHU’S-SALÂT VE MİRKÂTÜ’N-NECÂT (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
6 HÜLÂSATÜ’L-AHBÂR FÎ AHVÂLİ’N-NEBİYYİ’L-MUHTÂR (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
7 KEŞFÜ’L-KINÂ’ ‘AN VECHİ’S-SEMÂ’ (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
8 HAYÂTÜ’L-ERVÂH VE NECÂTÜ’L-EŞBÂH (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
9 EL-FETHÜ’L-İLÂHÎ (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
10 FETHÜ’L-BÂB VE REF’U’L-HİCÂB (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
11 MECMÛA-İ HUTÂB (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
12 MERÂTİBU’S-SÜLÛK (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
13 HÂŞİYE KUHİSTÂNÎ FÎ ŞERH-İ FIKH-I KEYDÂNÎ (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
14 TECELLİYÂT (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
15 NECÂTÜ’L-GARÎK Fİ’L-CEM’İ VE’T-TEFRÎK (HÜDÂYÎ) Hüdâyî, Azîz Mahmûd Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ
Görüntüle
16 LEMEZÂT-I HULVİYYE EZ LEMEÂT-I ULVİYYE (MAHMUD CEMALEDDİN HULVÎ) Mahmud Cemaleddin el-Hulvî Diğer Özlem Şamlı
Görüntüle
17 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
18 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
19 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
20 RÂZ-NÂME FÎ MENÂKIBİ'L-ULEMÂ VE'L-MEŞÂYİH VE'L-FUZELÂ (KEFEVÎ HÜSEYİN) Kefevî, Hüseyin ismail Aksoyak
Görüntüle
21 ES-SEYFÜ'L-MESLÛLÜ FÎ ŞERHİ'R-RESÛLİ (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafa b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
22 HADÎS-İ ŞERÎFLER MECMUASI (MUSTAFÂ b. BÂLÎ) Mustafâ b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
23 HÂŞİYE ALÂ ŞERHİ MİFTÂH (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafâ bin Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
24 TUHFE-İ ŞEMSÎ (ŞEMSÎ) Şemsî, İsfendiyar-zâde Şemsî Ahmed Paşa Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
25 KARAMAN-NÂME (ŞİKÂRÎ) Şikârî Araş. Gör. Mizan Coşkun Özgür
Görüntüle