GÜLİSTÂN-I ŞEMÂ'İL (ES'AD, HÂCE-ZÂDE)
dört halife hilyesi
Es'ad, Hâce-zâde (d. 10 Muharrem 978/14 Haziran 1570 - ö. 1034/1625)

Şeyhülislâm Hoca-zâde Es’ad Efendi  tarafından 1026/1617 yılında yazılan ve konusu dört halife olan manzum hilye. Eser, mesnevi nazım şeklinde ve "mefâ‘îlün mefâ‘îlün fe‘ûlün" vezni ile yazılmıştır. Gülistân-ı Şemâ’il, tevhid mahiyetindeki ilk manzume de dâhil 19 bölüm ve 1196 beyitten meydana getirilmiştir.

Eser besmele ile başlar ve mesnevi nazım şeklinin klasikleşmiş giriş bölümünde yer alan tevhid, münâcât, na’t methiye ile devam eder. Sultan I. Ahmed'e dua içeren manzume bölüm ardından eserin telif sebebi anlatılır. Es’ad Efendi, daha önceden hilye-i Resulullâh’ı yazıp sultana takdim ettiğini, Sultan I. Ahmed'in bundan mutlu olup dört halifenin hilyesini de yazmasını istemesi üzerine bu eseri kaleme aldığını anlatır. Müellif eserini Kadir gecesinde tamamladığını ve bir önceki Kadir gecesinde de Hz. Peygamber'in hilyesini tamamlamış olduğunu belirtip bu eserlerin kendi hanesine sevap olarak yazılması için niyazda bulunur. Es’ad Efendi eserine Gülistân-ı Semâ'il adını verdiğini şu beyitle ifade eder: Kodum adın Gülistân-ı Şemâ'il/ Yaraşur olsa uşşâka hamâ’il.

Asıl bölüm, ilk halife Hz. Ebû Bekir’in hilyesi ile başlar. Daha sonra halifelik makamına geliş sırasına göre diğer halifeler de tanıtılır. Es’ad Efendi eserinde dört halifeyi ayrı ayrı ele alıp önce “hilye” başlıklı bölümlerde halifelerin fiziki görünüşü ve tavırlarıyla ilgili hadislerin Arapça metnini verir. Daha sonra manzum olarak bu hadislerin tercüme ve şerhini yapar. “Fezâ'il” başlıklı bölümlerde daha çok Hz. Peygamber’in o halife hakkındaki sözlerine yer verilmiştir. Bu bölümdeki hadisler de aynı hilye bölümündeki gibi ele alınarak tercüme ve şerh edilmiştir.  Her halifenin hilyesi, dua ile bitirilir.  Dört halifenin hilyesinde de aynı usul takip edilmiştir. Hatimede müellif dört halifeye birden dua eder; onların yüzü suyu hürmetine kendisini affetmesi için Allah’a yakarır.

Gülistân-ı Şemâ'il konusunda Kevser Torun tarafından 2002 yılında tamamlanan yüksek lisans tezi hazırlanmıştır (2002).

Yazarın biyografisi için bk. "Es'ad, Hâce-zâde". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/%20madde-detay/esad-hacezade

Şeref-bahşîden-i Sultân-ı Mahşer Be-‘İzzethâne-i Sıddîk-i Ekber

Seher çün toğdı mihr-i âlem-ârâ

Ziyâsı oldı nûr-efzâ-yı dünyâ

Toğup ol âfitâb-ı evc-i irfân

Cemâli nûrın itdi mihr-i rahşân

Zalâm-ı şâmdan çıkdukda hurşîd

NehârıN nûrını itdikde tecdîd

Nikâb-ı şebden ol hurşîd-i enver

Tulû‘ idüp cihân oldı münevver

Ziyâ-yı vech ile ol şems-i rahşân

Meh-i eflâk-i hüsni itdi tâbân

Göründükde o mihr-i âlem-âra

Bedîd oldı duhâ-yı ıyd-ı adhâ

O şâmın irtesi mihr-i asâlet

Ziyâ-bahşâ-yı eflâk-i risâlet

Zamân-ı şiddet-i harr-i hevâda

Ki mihr olmışdı gâyet incilâda

Koyup destârına bir taylesânı

Mehâbetle o şâh-ı kâmurânı

Sa‘âdet-hâne-i Sıddîk’a geldi

Mekân-ı cevhr-i tasdîka geldi

İdüp esrâr-ı hicretden haberdâr

Refâkat izzine gördi sezâvâr

Didi emretdi baNa Rabb-i izzet

Ki idem ihtibâr-ı râh-ı hicret

İdüp anı refîk-i râh-ı hicret

O yâr-ı gâra virdi kard u izzet

İlâhî fahr-i ensârun civârı

Müşerref eyledi çün bu diyârı

İdüp bu miketi hem-vâre ma‘mûr

O mihrin perteviyle eyle pür-nûr

Meded vir ehline ruhundan anun

İrişsün feyzi ol âlî-mekânun

Umarız dergehinden feyz-i kâmil

Hüdâyâ himmetin kıl bize vâsıl

Be-hakk-ı Mustafâ ol fahr-i ensâr

Ola dünyâda ukbâda mededkâr

Çün oldı râyesi rahmet penâhı

Ayırma sâyesinden yâ İlâhî

Bu mülke oldı pîrâye o râye

Bulursak sâyesinde n’ola vâye

O hûrı eyleyüp hem-vâre pür-nûr

Bu mülki sâyesinde eyle ma‘mûr (Torun 2002: 80-96)

Aktepe, Münir (1995), "Esad Efendi, Hocazâde". İslam Ansiklopedisi. C. 11. İstanbul: TDV Yay. 340-341.

Özdemir, Mehmet (2011). Türk Edebiyatında Gülistan Tercümeleri ve 17 Yüzyıl Yazarlarından Hocazâde Esad Efendi’nin Gül-i Handân (Terceme-i Gülistân)’ı. Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

Torun, Kevser (2002). Es‘ad Mehmed Efendi’nin Hayatı-Eserleri ve Gülistân-ı Şemâil’i. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Uzun, Mustafa İsmet. (1998). "Hilye." İslam Ansiklopedisi. C. 18. İstanbul: TDV Yay. 44-47.

ÖZDEMİR, Mehmet. "GÜLİSTÂN-I ŞEMÂ'İL (ES'AD, HÂCE-ZÂDE)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/gulistan-i-sema-il-es-ad-hace-zade. [Erişim Tarihi: 16 Eylül 2024].

1 DÎVÂN (ES'AD, HÂCE-ZÂDE) Es'ad, Hâce-zâde Doç. Dr. Mehmet ÖZDEMİR
2 GÜL-İ HANDÂN (ES'AD, HÂCE-ZÂDE) Es'ad, Hâce-zâde Doç. Dr. Mehmet ÖZDEMİR
3 TAHMÎS-İ KASÎDE-İ BÜRDE (ES'AD, HÂCE-ZÂDE) Es'ad, Hâce-zâde Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Doç. Dr. Hamza KOÇ