GÖZYAŞLARI (MUSTAFA REŞİT)
hikâye-mensur şiir
Mustafa Reşit (d. 1861- ö. 7 Eylül 1936)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Mustafa Reşit’in realizm ve romantizm akımlarının etkisiyle kaleme aldığı hikâye-mensur şiir türündeki eser. Ersin Özarslan,  Gözyaşları'nın  Türk edebiyatında "nesr-i muhayyel" olarak tanımlanan mensur şiirin teşekkülüne ve gelişmesine zemin hazırlayan başlıca yapıtlardan biri olduğunu kaydeder. Dönemin sanat anlayışına hakim olan romantik duyuş, eserin adında ve muhtevasında belirgindir. Gözyaşının fizyolojik tanımları ise eseri realist çizgiye yaklaştırır. Türk edebiyatının romantizmden realizm ve natüralizm akımlarına yönelişinde düşünceleriyle sanatkârlara öncülük eden Beşir Fuat’ın duyguları fizyolojik ve biyolojik temellere dayandırması, dönemin sanat anlayışını etkilemiştir. Edebiyatta realizme yönelişin örneklerinden olan GözyaşlarıM. Orhan Okay'ın da ifade ettiği gibi gözyaşının hissi bir unsur olması yanında ona fizyolojik bir nazarla bakmak düşüncesi açısından Beşir Fuat’ın tesirini göstermektedir. Okay, bu tesirin sadece Gözyaşları ile sınırlı olduğunu bildirirken Özarslan ise yazarın İzdivaç-İmtizâc adlı eserinde de gözyaşının fizyolojik bir hadise olarak kabul ve izah edildiğini açıklar. Gözyaşları'nın “Mukaddime” ve “Gözyaşı Lisânından” başlıklı metinlerinde sıvının fizyolojik özellikleriyle tanımlanmasında Beşir Fuat’ın etkisi görülse de hikâye ve mensur şiirlerde ağlamak bir duygu eseri olarak yansıtılır. M. Orhan Okay, Gözyaşları'nın neşrinden ve Beşir Fuat'ın intiharından bir yıl sonra Fazlı Necib'in neşrettiği Tebessüm adlı eserin Mustafa Reşit'in kitabına nazire olduğunu kaydeder.

Eserin baş kısmında Recâizâde Mahmut Ekrem, Beşir Fuat ve Sâmi Paşazâde Sezâi’nin kaleme aldıkları takriz yazıları bulunmaktadır. Recâizâde M. Ekrem imzasıyla kaleme alınan “Muharrir-i Şehîr Mustafa Reşîd Beyefendi’ye” başlıklı takrizden sonra Mustafa Reşit tarafından bu takrize cevap olarak yazılan “İfâde’-i Muharrir” başlıklı açıklamaya yer verilmiştir. Beşir Fuat’a ait olan takriz başlıksız olarak, Sâmi Paşazâde Sezâi’nin kaleme aldığı takriz ise “Edîb-i Rikkat-âver Mustafa Reşîd Beyefendi’ye” başlığıyla eserde yer almaktadır. "Mukaddime - Gözyaşı Nedir?” başlıklı metinde, sıvının fizyolojik tanımı verilir. Gözyaşı hakkında inceleme yaparken gençlik günlerinde döktüğü gözyaşlarını hatırlayan muharrir, hatıralarından birkaçını toplayarak eseri vücuda getirdiğini belirtir. “Gözyaşları Lisânından” başlıklı metinde, sıvının atmosferdeki döngüsü ve geçirdiği evreler fizik yasalarından hareketle anlatılır. Bir müddet okyanus dalgaları arasında dolaşan gözyaşı, ekvatorda buharlaşıp havaya karışır. Yer ile gök arasındaki döngüden sıyrılıp toprağa düşer ve bir elma ağacının gövdesine çekilip meyveye yerleşir. Daha sonra elmayı yiyen bir köylü kızının bedenine giren gözyaşının kana karışma evreleri de yine fizyolojik açıklamalarla anlatılır. Kana karışan gözyaşı, beyinden alınan direktiflerle tekrar bedenden dışarı atılır; buharlaşıp atmosfere döner.

“İlk Göz Yaşı” başlıklı kısa hikâyede yazarın sekiz yaşındayken yaşadığı ilk sevgi ve hüzün anlatılır. Henüz sekiz yaşındayken tek başına hiçbir yere gidemediği için kendisinden birkaç yaş büyük komşu kızıyla çevrede gezileri yapan yazar, mazinin güzelliklerini hatırlar. Tüm yazı denizde balık tutarak, mandıraya giderek, kaval sesi dinleyerek tabiatla iç içe geçirirler. Eylül ayında bir gün hastalanan komşu kızı, üç gün içinde ölür. Tabutunun üstüne atılan ilk topraklara, yazarın gözyaşları karışmıştır. Aynı başlık altında yer alan ikinci hikâyede ise yazar, bir bahar günü Çamlıca’da gezerken güzel bir köşkün önünde durup onu hayranlıkla seyreder. Bu temaşa esnasında, pencerede gördüğü genç kıza âşık olur. Kısa bir müddet sonra, genç kız ile yazar arasında harem ağası vasıtasıyla mektuplaşmalar ve gizli buluşmalar başlar. Sonbahar ayında genç kız yazara, şehirden ayrılacaklarını söyler. İki sevgili ağlayarak birbirlerine veda ederler. Yazar, sevgili ile gizli buluşmalarında kavuşmak üzere ayrılırken döktüğü gözyaşlarının tatlı, ebedî ayrılık gözyaşlarının ise acı olduğunu vurgular.

“Birkaç Damla Daha” başlıklı metin, mensur şiirlerden oluşur. Gözyaşı, bu şiirlerde insan hayatını kuşatan duygu ve durumların ortak bir yansımasıdır. İlk mensur şiirde farklı sınıflara mensup insanların ortak yazgısının dünyaya geldiklerinde ağlamak olduğu vurgulanır. Kış ayının karanlık gecesinde soğuk bir evde doğan çocuk ile aynı saatte mermerden yapılmış görkemli bir binanın pahalı eşyalarla döşenmiş sıcak bir dairesinde dünyaya gelen çocuk, ağlama hususunda birleşir. Yazar, bu ilk gözyaşlarının ibret verici olduğunu ifade eder. İkinci mensur şiirde ise biri yaşlı diğeri genç iki adam, sevdikleri kadınların mezarları başında gözyaşı dökerler. Yazar bu gözyaşlarının merhamet uyandırıcı olduğunu vurgular. Üçüncü mensur şiirde kaval çalan çobanın omzuna yaslanan sevgilisi ara sıra gözyaşı döker. Bazen kız şarkı söyler, çoban ağlar. Yazar, bu gözyaşlarının kaynağının neşe olduğunu belirtir. Son metinde ise veremli bir genç kız can çekişirken cenazesinin gelinliği ile defnedilmesini vasiyet eder. Gözünden sızan hüzün verici bir damla, yüzüne düşer.

64 sayfadan oluşan eserin kapağında İmruʾu’l-Kays'a ait bir dörtlük bulunmaktadır. 1304 (1886-1887) yılında Şirket-i Mürettibiye Matbaası'nda basılan Gözyaşları, Berna Fildiş ve Sevda Kaman tarafından yeni Türk harflerine aktarılarak "Batılılaşma ve Batılılaşmanın Edebiyata Yansılamaları: Bir Ara Nesil Edebiyatçısı Mustafa Reşid'in Gözyaşları" başlıklı çalışmada yayımlanmıştır. Eserin bir nüshası Atatürk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nde 0111336 demirbaş numarasıyla kayıtlıdır.

Yazarın biyografisi için bk. "Mustafa Reşit". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/mustafa-resit

Eserden Örnekler


Mukaddime

Gözyaşı Nedir?

   "Berrak, râyihasız, tuzluca bir mâyîdir; tahminen yüzde doksan dokuzu su ve bâkîsi klor sodyum, fosforit sud ve fosforit kilsden mürekkep olup bundan başka daha b'azı emliha âsârını ve mikdâr-ı cüz’i eczâ-yı 'uzvîyeyi hâvidir.

    “Guded-i dem’iyye” bu yaşları nîçin ifrâz ediyor?

    Volter gözyaşları için “Hüzün ve elemin lisân-ı hâlidir.” demiş.

    Bu t'arîf nâkısdır. Zirâ görülüyor ki gözyaşları sürûrun da lisân-ı hâlidir.

    M'amâfih daha pek çok şey için gözyaşı dökülüyor.

    Meselâ târihlerde mücâhid-i meşhûr 'Ukbe bin Nâfi’nin râkib olduğu atı bahr-ı muhîte sürdüğü zaman [:]

    “İlâhi! Şâhidimsin: Pîş-gâh-ı 'azîmetime şu 'ummân tesâdüf etmeseydi, ism-i celâlini daha ileriye götürürdüm!” dediği okunacak veyâhud Endülüs’te Melik Hişâm-ı Sâni’nin vekilü’s-saltanası bulunan “Muhammed el-Mansûr”un bir muhârebede bozulmuş olan askerin önüne yattığı görülecek olsa gözyaşlarının tereşşüh etmemesi kâbil olamıyor.

    Velhâsıl dimâğın her nev’i şiddet-i taharrükünde guded-i dem’iyye ifrâzâtını tezyîd ederek seyelân-ı dümu’ vâki' oluyor.

    Fizyoloji, gözyaşı hakkında henüz son sözünü söylememiş ise de bu mâyi'in, gözlerin “medâr-ı ayn”da sühûletle dönmesi için şiddet-i lüzûmu ve fıkdânı hâlinde birçok emrâz-ı ‘ayniyyenin zuhûr edeceği beyn-el-etibbâ müttefikün-'aleyhdir.

    Bu mes'eleyi tedkîk ederken eyyâm-ı şebâbımda döktüğüm gözyaşları hâtırıma geldi. Birkaçını topladım: Şu risâlecik teşekkül etti. Neşri için gönülde hâsıl olan arzuya galebe edemedim.

Gözyaşı kadar küçük, gözyaşı gibi rikkat-engîz olan bu risâlenin mütâla'ası bâis-i kelâl olmaz sanırım." (Mustafa Reşid 1304/1886-1887: 34-35).

Kaynakça


Ali Kemâl (1329). “Ömrüm” Peyâm Kısm-ı Edebî, nr. 8, 10, 12, 23.

Ali Kemâl (1985). Ömrüm. (hzl. Zeki Kuneralp), İstanbul: İsis Yayınları.

Beşir Fuad (5 Kanun-i sâni 1887). “Ağla Hey Gözlerim Ağla”, Saadet, nr. 606.

Beşir Fuad (1304/1886-1887). “Takrîz”, Gözyaşları. İstanbul: Şirket-i Mürettibiye Matbaası.

Beşir Fuad (1989). “Gözyaşlarına Takriz”, Yeni Türk Edebiyatı Antolojisi V. (hzl.. Mehmet Kaplan, İnci Enginün vd.), İstanbul: Marmara Üniversitesi Yayınları.

Beşir Fuat (1999). “Gözyaşlarına Takriz”, Şiir ve Hakikat. (hzl. Handan İnci), İstanbul: YKY.

Enginün, İnci (2013). Yeni Türk Edebiyatı Tanzimat'tan Cumhuriyet'e (1839-1923). İstanbul: Dergâh Yayınları. 

Fildiş, Berna & Kaman, Sevda (2017). "Batılılaşma ve Batılılaşmanın Edebiyata Yansılamaları: Bir Ara Nesil Edebiyatçısı Mustafa Reşid'in Gözyaşları", Turkish Studies 12 (13): 245-280.

Mehmed Ziver (1304/1886). “Reşîd Beyefendi Biraderimize”, Nihâl, C. 1, nr. 6. (1304/1886): 172-175.

Mehmed Ziver (1304/1886). “Mütâla’a”, Nihâl, C.1, nr.9, (1304/1886): 257.

Mustafa Reşid (1304/1886-1887). Gözyaşları. İstanbul: Şirket-i Mürettibiye Matbaası.

Nas, Halef (2012). Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatında Romantizm-Realizm Tartışmaları Üzerine Bir İnceleme. Doktora Tezi. İzmir: Ege Üniversitesi.

Okay, Orhan (1969). Beşir Fuad: İlk Türk Pozitivist ve Natüralisti. İstanbul: Hareket Yayınları.

Özarslan, Ersin ( 1994). Ara Nesil Edebiyatçısı ve Gazetecisi Mustafa Reşîd Bey Hayatı ve Eserleri. Yüksek Lisans Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi.

Recaizâde Mahmud Ekrem (1304/1886-1887). “Muharrir-i Şehîr Mustafa Reşîd Beyefendi’ye (Mukaddime)”, Gözyaşları. İstanbul: Şirket-i Mürettibiye Matbaası.

Recaizâde Mahmud Ekrem (1314/1898). “Gözyaşları İçin”, Takrîzât. İstanbul: Âlem Matbaası.

Reşâd, “Mustafa Reşîd Bey’e Hitâben Bir Mektûb”, Nihâl, nr. 6 (1304/1886): 169.

Sâmipaşazâde Sezâi (1304/1886-1887). “Edib-i Rikkat-âver Mustafa Reşîd Bey Efendi'ye” Gözyaşları. İstanbul: Şirket-i Mürettibiye Matbaası.

Sâmipaşazâde Sezâi (1981). Sâmi Paşa-zâde Sezâi’nin Hikâye, Hâtıra, Mektup ve Edebî Makaleleri (hzl. Zeynep Kerman), İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, Edebiyat Fakültesi Basımevi.

Atıf Bilgileri


TUNÇ, Saliha. "GÖZYAŞLARI (MUSTAFA REŞİT)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/gozyaslari-mustafa-resit. [Erişim Tarihi: 24 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 ÂSÂR-I MEŞÂHİR (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Öğr. Gör. Sefa Toprak
Görüntüle
2 MÜNTEHABÂT-I CEDÎDE I-II (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Dr. Gonca ARKON TEKİNEL
Görüntüle
3 SULTAN BAYEZİD-İ SÂNÎ YAHUT ELVÂH-I ZAFER (MEHMET CELAL) Mehmet Celal Akın ZENGİN
Görüntüle
4 MD4481 BEDÂYİ'U'L-İNŞÂ (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
5 FLORA (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Araş. Gör. Saliha TUNÇ
Görüntüle
6 ŞEHİT ONBAŞININ OĞLUNA VASİYETİ (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
7 TEZKÎR-İ MÂZÎ (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
8 YEİS YÂHUD BİR CÜRM-İ MEŞHÛD (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Araş. Gör. Dr. Fikri Kula
Görüntüle
9 BİR ÇİÇEK DEMETİ (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Araş. Gör. Saliha TUNÇ
Görüntüle
10 HAYF (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Araş. Gör. Dr. Fikri Kula
Görüntüle
11 CÜZDANIMDAN BİR KAÇ YAPRAK (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
12 HAYAL-I ŞEBÂB (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Prof. Dr. Nuran Özlük
Görüntüle
13 SON SALON VE AŞK (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Araş. Gör. Saliha TUNÇ
Görüntüle
14 NEYYÎR (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
15 RESSAM (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
16 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
17 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
18 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
20 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
21 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
22 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
23 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
24 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
25 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle