GENCÎNE-İ RÂZ (YAHYÂ BEY)
dinî- tasavvufî/ahlakî mesnevi
Yahyâ Bey, Taşlıcalı, Dukagin-zâde (d.?/?-ö.990/1582)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Taşlıcalı (Dukagin-zâde) Yahya Bey (d.?/ ö. 990/1582)’in hamsesinde yer alan mesnevisi. Âşık Çelebi, tezkiresinde Yahya Bey’in hamsesinin ikinci mesnevisi olduğunu belirtir (Kılıç 2010: 676). Agâh Sırrı Levend, Türk Edebiyatı Tarihi’nde bu eserin, şairin kaleme aldığı ilk mesnevisi olduğunu ve Molla Câmî’nin Subhatü’l-Ebrâr’ına nazire olduğunu belirtmektedir (Levend 1998: 78). Eserin telif tarihi, şair tarafından mesnevinin sonunda “hâmûş” kelimesiyle belirtilmiş olup, bu tarih ebcet hesabıyla 947/1540-1541 yılını göstermektedir. Hamse içinde telif tarihi belirtilen tek eser Gencîne-i Râz’ olduğu için bu eserin şairin yazılış tarihi açısından hamsedeki ilk eseri olması uzak bir ihtimaldir.

Kânûnî Sultan Süleyman'a sunulan, fe'ilâtün fe'ilâtün fe'ilün kalıbıyla yazılan ve 3051 beyitten ibaret olan Gencîne-i Râz, Nizâmî’nin Mahzenü’l-Esrâr ve Câmî’nin Tuhfetü’l-Ahrâr mesnevileri ile Sâdî’nin Bostan ve Gülistan’ı gibi, dinî-ahlâkî hikâyelerden teşekkül etmiştir. Râz-nâme'de, tevhid, naat, miraciyye, Kânûnî Sultan Süleyman övgüsü ve Kazasker Hamîdî Çelebi'nin övgüsünün ardından sebeb-i telif kısmına geçilir. Yahyâ Bey bu kısımda eserini, Hz. Peygamber’i rüyasında görmesi üzerine yazdığını ifade eder. Eser, Mahzenü'l-Esrâr çizgisindeki mesnevilerde olduğu gibi makale başlıklı bölümler ve bu bölümlerin içinde yer alan "hikâye"lerden oluşur. Gencîne-i Râz'da da 40 “makale” ve her makaleden sonra değişik konularda anlatılan hikâyeler bulunur. Makaleler aşktan, namazdan, gizli zikirden, mecaz yoluyla hakikati aramadan, şeytandan, tevazudan, ilimden, tembellik, kanaat, sabır, edep ve hayâ, gönül kırmak, rüşvet almak vb. mevzulardan; bu arada cömertlikten, şiirden, cennet ve cehennemden bahsetmektedir. Her mevzuya bir makale ayrılmış ve her makale ile ilgili bir hikâye anlatılmıştır. Eserin hâtimesinde mesnevinin bir ayda tamamlandığı ifade edilmiştir. Yahya Bey’in nasihat telkin eden Gencîne-i Râz’ı öğretici bir eser olup, yer yer hayli sade ve halk diline yakın bir lisanla yazılmıştır.

Gencîne-i Râz mesnevisi, 16. yüzyılda yazılmış mesneviler arasında ayrı bir önem taşır. Yahyâ Bey, mesnevilerde olduğu kadar, gazel ve kasidelerinde de mahallî çizgilere fazlaca yer vermiştir. Devrin Fuzûlî’den sonra en kudretli mesnevî şairi olarak telakki edebileceğimiz Yahya Bey, deyim ve atasözlerini ustalıkla kullanmış olup Necâtî’den sonra mahallî unsurlara eserlerinde en fazla yer veren şair olduğu söylenebilir. Mesnevisinde yüksek kültür, tasavvuf, hikmet ve tefekkür yüklü olan Yahya Bey’in yer yer çok sade Türkçe kullanması dikkat çeker. Evliya Çelebi, Seyahatnâme'nin "Pendnâme-i Peder-i Büzürgvâr" başlığında, babasının kendine verdiği önemli bazı kitaplar arasında Gencîne-i Râz’ın da bulunduğunu belirtir. Bu husus, Gencîne-i Râz’ın, yazıldığı dönemde olduğu kadar, daha sonraki dönemlerde de sevilerek okunduğunu göstermektedir.

Gencîne-i Râz üzerine Ramazan Sarıçiçek (1991) ve Bekir Çınar tarafından (1995) yüksek lisans tez çalışması yapılmış, daha sonra bu çalışmalar kitap olarak yayımlanmıştır (2014).

Yahyâ Bey’in biyografisi için bk. “Yahyâ Bey, Taşlıcalı, Dukagin-zâde”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/yahya-bey-dukaginzade 

Eserden Örnekler


Hikâyet

 Var idi Konyada bir kâdı-i şûm

İrtisâ vü tama‘ ile mezmûm

 

Ana her kim ki vireydi rüşvet

Muktezâsınca yazardı huccet

 

Hâce-i devr-i zamân Nasre’d-dîn

Eyledi kâdıya bir hîle hemîn

 

Koydı bir destiye vâfir toprak

Kâdıyı aldatdı ol sâlik-i Hak

 

Bir kaşık bal koyup ağzına hemân

Toprağı eyledi destîde nihân

 

Hâceti olmışıdı bir hüccet

Kâdıya destiyi virdi rüşvet

 

Hürmet itdi ana kâdı turdı

Rüşveti gördi safâlar sürdi

 

Kalemin aldı eline kâdı

Hücceti yazmağa oldı râzı

 

Eyledi sa‘y-ı belîği ikdâm

Hücceti eyledi yanında tamâm

 

Hücceti virdi idüp kat‘-ı nizâ‘

Kâdıya eyledi ol dahı vedâ‘

 

Yimeğe başladı kâdı ‘aseli

Toprağa irdi kazâ ile eli

 

Kâdıya oldı kâdıyya ma‘lûm

Gönline kibr ü gazab itdi hücûm

 

Gördi anı nitekim ehl-i riyâ

Zâhiri bâtına uymaz kat‘â

 

Destiyi hışmıla ol kâdı-i mest

Kalb-i uşşâk gibi kıldı şikest      (Çınar 2014: 267)


Kaynakça


Çınar, Bekir (hzl.) (1995). Taşlıcalı Yahya Gencîne-i Râz İnceleme Metin İndeks. Yüksek Lisans Tezi. Kayseri Erciyes Üniversitesi.

Çınar, Bekir (hzl.) (2014). Taşlıcalı Yahya Bey Gencîne-i Râz İnceleme Tenkitli Metin. İstanbul:  Kesit Yay.

Çınar, Bekir (2013). “Gencîne-i Râz Mesnevisinde Şiir, Şâir ve Kâtiple İlgili Değerlendirmeler”. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic  8 (13): 297-308.

Çınar, Bekir (2007). “Taşlıcalı Yahya’nın Gencîne-i Râz Mesnevisi’nde Bir Nasrettin Hoca Fıkrası”. Turkish Studies, International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic 2(4): 283-292.

Kaya, İ. Güven (hzl.) (1985). Dukaginzade Taşlıcalı Yahya Bey’in Sanatı. Doktora Tezi. Priştine: Kosova Üniversitesi.

Kaya,  İ. Güven (2006). “Dukaginoğulları ve Dukaginzade Yahya Bey”.  Divan Edebiyatı ve Toplum. İstanbulDonkişot Yay.

Levend, Agâh Sırrı Levend (1998). Türk Edebiyatı Tarihi-I. Ankara: TTK Yay. 

Sarıçiçek, Ramazan (hzl.) (1991). Taşlıcalı Yahya Bey Gencîne-i Râz İnceleme Metin. Yüksek Lisans Tezi. Malatya: İnönü Üniversitesi.

Sarıçiçek, Ramazan (hzl.) (2014). Taşlıcalı Yahya Bey Gencîne-i Râz İnceleme Metin Dizin. Ankara: Gece Kitaplığı Yay.

Atıf Bilgileri


Çınar, Bekir. "GENCÎNE-İ RÂZ (YAHYÂ BEY)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/gencine-i-raz-yahya-bey. [Erişim Tarihi: 25 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (YAHYÂ BEY) Yahyâ Bey, Taşlıcalı, Dukagin-zâde Tuba Durmuş
Görüntüle
2 ŞÂH U GEDÂ (YAHYÂ BEY) Yahyâ Bey, Taşlıcalı, Dukagin-zâde Prof. Dr. Esat HARMANCI
Görüntüle
3 EDİRNE ŞEHR-ENGÎZİ (YAHYÂ BEY) Yahyâ Bey, Taşlıcalı, Dukagin-zâde Dr. Öğr. Üyesi Fatih Tığlı
Görüntüle
4 İSTANBUL ŞEHR-ENGÎZİ (YAHYÂ) Yahyâ Bey, Taşlıcalı, Dukagin-zâde Dr. Öğr. Üyesi Fatih Tığlı
Görüntüle
5 YÛSUF U ZELÎHÂ (YAHYÂ BEY) Yahyâ Bey, Taşlıcalı, Dukagin-zâde Prof. Dr. Melike Gökcan
Görüntüle
6 KİTÂB-I USÛL (YAHYÂ BEY) Yahyâ Bey, Taşlıcalı, Dukagin-zâde Prof. Dr. Bekir Çınar
Görüntüle
7 GÜLŞEN-İ ENVÂR (YAHYÂ BEY) Yahyâ Bey, Taşlıcalı, Dukagin-zâde Prof. Dr. Bekir Çınar
Görüntüle
8 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
9 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
10 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
11 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
12 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
13 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
14 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
15 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
16 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
17 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle