FETİH-NÂME-İ KAMANİÇE (NÂBÎ)
gazavat-nâme
Nâbî, Yûsuf Nâbî Efendi (d. 1052/1642 - ö. 1124/1712)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Nâbî’nin Kamaniçe zaferini anlattığı eseri. 1672 yılında IV. Mehmed’in Lehistan’a (Polonya) yaptığı seferi bütün ayrıntıları ile anlatan Fetih-nâme-i Kamaniçe, Nâbî'nin kaleme aldığı ilk eser olma özelliğine sahiptir. Nâbî, bu sefere Musahip Mustafa Paşa’nın divan kâtibi olarak katılmış ve seferin sonunda Kamaniçe’nin fethi üzerine iki de tarih manzumesi yazmıştır. Bu manzumelerden ilki çok beğenilmiş ve son beyti de kalenin kapısına işlenmiştir. Nâbî bu manzumesini Fetih-nâme-i Kamaniçe'ye de almıştır. Şairin Kamaniçe'nin fethiyle ilgili manzumelerini beğenen Musahip Mustafa Paşa, ondan bir de fetih-nâme yazmasını istemiştir.  Mustafa Paşa'nın isteği üzerine Nâbî'nin yazdığı bu eseri, padişah IV. Mehmed de çok beğenmiş ve şaire bir samur kürk hediye etmiştir (Yüksel 1997: 39). Türkiye’deki farklı el yazması kütüphanelerinde Fetih-nâme-i Kamaniçe'nin yirmi dokuz nüshası tespit edilmiştir (Yalçınkaya 2012).

Nâbî nazım ve nesir sahasında eser vermenin zor olduğunu ancak ilme sahip kalemlerin bunu başaracağını belirttikten sonra, devrin padişahı IV. Mehmed’i ve sırasıyla veziriazam Ahmed Paşa, ile Musahip Mustafa Paşa’yı över. Ardından Lehistan’a sefere karar verildiğinden ve kendisinin de Musahip Mustafa Paşa’nın divan kâtibi olarak bu sefere katılacağından bahseder. Nâbî eserini her ne kadar belli başlıklarla bölümlere ayırmamış olsa da, olaylara ve anlatıma göre şu bölümlerden bahsedilebilir: 1.Mukaddime, 2.Muharebenin sebepleri, 3.Ordu-yı hümâyun’un hareketi, 4.Savaşın başlaması, 5.Ordu-yı hümâyun’un dönüşü. 

Eser, Nâbî’nin nesir sahasındaki ustalığını, farklı üslupları bir arada kullanma becerisini göstermesi ve bir fetih hadisesini süslü nesirle yazması bakımlarından da edebiyat tarihinde önemli bir yere sahiptir. Fetih-nâme-i Kamaniçe her ne kadar mensur bir eser olsa da Nâbî konunun akışına uygun biçimde manzum parçalara da yer vermiştir. Eserdeki manzumelerin bir Farsçadır. Manzum parçalar dil olarak mensur bölümlere oranla daha sadedir. Bu eseriyle üne kavuşan Nâbî, artık tarih düşürmede aranan biri hâline gelmiştir. Birçok devlet büyüğü ve yakın çevresi kendisine değişik olaylarla ilgili tarih düşürmesi talebinde bulunmuş ve ünü gün geçtikçe artmıştır. Meşhur Sûr-nâme'sini de bu vesileyle kaleme almıştır.

Eser üzerine bir yüksek lisans tezi yapılmıştır (Yüksel 1997). Şerife Yalçınkaya yirmi dokuz nüshasını tespit ettiği Fetih-nâme-i Kamaniçe'nin dört nüshasını esas alarak karşılaştırmalı metnini hazırlamış ve ayrıntılı bir incelemeyle birlikte eseri yayımlamıştır (Yalçınkaya 2012).

Şairin biyografisi için bk. “Nâbî, Yûsuf Nâbi Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nabi-yusuf-nabi-efendi

Eserden Örnekler


Ol aralıkda erîke-nişîn-i kemîn-i fursat olan serdengeçdi ve yeniçeri gâzîleri ol ukdenün inhilâlin ve ol seng-i râhun zevâlin göricek hemân meterslerden hurûc idüb

Kıt'a

Bir tâifeyüz ki rûz u şeb âh dirüz

Âh itmeyene nedür bu güm-râh dirüz

Burc-ı dile râyet-i şehâdet dikerüz

Zîrâ ki yüridükçe Allâh Allâh dirüz

masdûkı üzre bedraka-i velvele-i Allâh Allâh ile ol dûd-ı karr-endûd içinden derûn-ı kal’aya şitâbân oldukda hikmet-i Bârî ile ol kullenin kal’aya mülâhık olan dîvârı rahne-pezîr olmagla fursat-ı duhûl müyesser olmamışken yine ol merdân-ı şîr-dil  semt-i rücû’a ta’lîk-i nigâh-ı tenezzül itmeden âr idüp

Nazm

Gurîzed râ saff mâhir ki merd gavgâ nist

Kesî ki küşte neşud ez kabîle-i mâ nist

diyü handek içinde rîhte olan ahcâra tevârî ve i’mâl-i edevât-ı nârîyye ikdâm eylediler.

Fırka-i makhûre-i küffâr dahı ol hâlet-i rüstâ-hîz-i deh-nümûndan ser-geşte vü serâsîme olup nüsha-i bed-me'âl-i hayâtlarından kat’-ı şirâze-i ümmîd itmiş iken bakıyye-i dîvâr-ı hisâr binâ-yı hayâtlarına medâr oldugın göricek bîm-i cânla makâm-ı muhârebede kıyâm ve müdâfâ’a-i asker-i İslâm'a bezl-i gencîne-i ikdâm ve ihtimâm iylediler (Yalçınkaya 2012: 251-252).

Kaynakça


Yalçınkaya, Şerife (2012). Nâbî'nin Nasirliği ve Kamaniçe Fetih-nâmesi. İzmir: Kanyılmaz Matbaası.

Yüksel, Hüseyin (1997). Gazavatnâmeler ve Nâbi’nin Fetihnâme-i Kamaniçe Adlı Eserinin Metni. Yüksek Lisans Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.


Atıf Bilgileri


erkal, abdulkadir. "FETİH-NÂME-İ KAMANİÇE (NÂBÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/fetih-name-i-kamanice-nabi. [Erişim Tarihi: 18 Mayıs 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (NÂBÎ) Nâbî, Yûsuf Efendi Doç. Dr. abdulkadir erkal
Görüntüle
2 FARSÇA DÎVÂNÇE (NÂBÎ) Nâbî, Yûsuf Nâbî Efendi Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Şerife Şahinkaya
Görüntüle
3 HAYRİYE (NÂBÎ, YÛSUF EFENDİ) Nâbî, Yûsuf Efendi Doç. Dr. Erdoğan ULUDAĞ
Görüntüle
4 HAYRÂBÂD (NÂBÎ) Nâbî, Yûsuf Efendi Prof. Dr. Melike Gökcan
Görüntüle
5 SÛR-NÂME (NÂBÎ) Nâbî, Yûsuf Nâbî Efendi Doç. Dr. Mehmet ÖZDEMİR
Görüntüle
6 TERCÜME-İ HADÎS-İ ERBA'ÎN (NÂBÎ) Nâbî, Yûsuf Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
7 TUHFETÜ’L-HARAMEYN (NÂBÎ, YÛSUF EFENDİ) Nâbî, Yûsuf Efendi Doç. Dr. abdulkadir erkal
Görüntüle
8 MÜNŞEÂT (NÂBÎ) Nâbî, Yûsuf Efendi Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
9 ZEYL-İ SİYER-İ VEYSÎ (NÂBÎ) Nâbî, Yûsuf Efendi Araş. Gör. Dr. ASLIHAN ÖZTÜRK DOĞAN
Görüntüle
10 LEMEZÂT-I HULVİYYE EZ LEMEÂT-I ULVİYYE (MAHMUD CEMALEDDİN HULVÎ) Mahmud Cemaleddin el-Hulvî Diğer Özlem Şamlı
Görüntüle
11 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
12 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
13 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
14 RÂZ-NÂME FÎ MENÂKIBİ'L-ULEMÂ VE'L-MEŞÂYİH VE'L-FUZELÂ (KEFEVÎ HÜSEYİN) Kefevî, Hüseyin ismail Aksoyak
Görüntüle
15 ES-SEYFÜ'L-MESLÛLÜ FÎ ŞERHİ'R-RESÛLİ (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafa b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
16 HADÎS-İ ŞERÎFLER MECMUASI (MUSTAFÂ b. BÂLÎ) Mustafâ b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
17 HÂŞİYE ALÂ ŞERHİ MİFTÂH (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafâ bin Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
18 TUHFE-İ ŞEMSÎ (ŞEMSÎ) Şemsî, İsfendiyar-zâde Şemsî Ahmed Paşa Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
19 KARAMAN-NÂME (ŞİKÂRÎ) Şikârî Araş. Gör. Mizan Coşkun Özgür
Görüntüle