FETİH-NÂME-İ İNEBAHTI VE MOTON (SAFÂYÎ)
manzum fetih-nâme
Safâyî, Şeyh Safâyî Efendi (d. ?/?-ö. ?/?)

ISBN: 978-9944-237-87-1


16. yüzyıl şairlerinden Safâyî’nin İnebahtı ve Moton’un fethini anlattığı mesnevi. 15. yüzyılın sonları ile 16. yüzyılın ilk yıllarında gerçekleşen İnebahtı, Moton ve Koron’un fethinin anlatıldığı eser, mesnevî nazım şekliyle ve aruzun “feʻilâtün mefâʻilün feʻilün” kalıbıyla kaleme alınmış olup toplam 3435 beyittir. Yer yer muaşşer, kaside, gazel, muhammes ve murabba gibi nazım şekilleriyle zenginleştirilen eser; ideal bir fetihname bulunan “tevhid, münacat, naʻt, Ashab-ı Kiramın methi, İslâm kahramanlarına dua, sebeb-i te’lif, zamanın padişahına dua, savaşa hazırlık, teçhizat, sefer, düşmanla karşılaşma, düşmanın durumu, savaşın cereyanı, İslâm askerlerinin başarısı, ordunun dönüşü, padişahın veya komutanın karşılanışı, dua” ve “hatime” bölümlerinin hepsini bünyesinde barındırmaktadır.

Fetihnâme-i İnebahtı ve Moton'da çeşitli başlıklar altında anlatılanların özeti şöyledir: İkinci Bâyezid (ö. 1512)’in Kaptan Davud’a bir mektup gönderip savaş için gemileri hazırlamasını istemesiyle Davud Bey hemen hazırlıklara başlar. Silah ve mühimmat tedarikinde bulunduktan sonra bir emirle reisleri huzura toplayarak padişahın emrini ilan eder. Safâyî’nin de içinde olduğu ordu, Gelibolu’ya gitmek için Beşiktaş’ta toplanır. Bir günde Gelibolu’ya gelen ordu, tekrar yola çıkar ve Meyrus denen yerde mola verir. Ordu, savaşarak çeşitli adalardan Koron’a ulaşır. Yeni bir savaş hazırlığından sonra düşmanla şiddetli çatışmalar yapılır. Akabinde İnebahtı önlerine gelen ordu, İnebahtı Boğazı yakınında düşmanla büyük bir savaşa girer. Ancak Osmanlı donanması, ağır zayiatlar verir. Safâyî ve beraberindekilerin de canlarını zor kurtardıkları bu savaşta, üç reis şehit düşmüştür. Şair yaralı olarak kurtulan Reis Ali Çelebi’nin ağzından olan bitenleri anlatır. Yaşanan büyük sıkıntılar ve gösterilen büyük kahramanlıklardan sonra İnebahtı Kalesi fethedilir. Ardından Moton’un da fethedilmesiyle görevini tamamlayan donanma, İstanbul’a döner. Elde edilen fetih vesilesiyle tertip edilen büyük bir şenlik anlatıldıktan sonra İkinci Bayezid’in övüldüğü 33 beyitlik bir kasideyle eser sona erer.

Fetihnâme-i İnebahtı ve Moton, edebî bir eser olmasının ötesinde şairin hayatına ışık tutacak bilgileri ihtiva etmesi, İnebahtı ve Moton’un fetihlerini ayrıntılarıyla anlatması, özellikle savaş ve mekân tasvirlerinin yanı sıra yazıldığı dönemin denizcilik terimlerine yer vermesi gibi özellikleriyle önem arz etmektedir. Şairin bu sefere bizzat iştirak etmiş olması, eserin üslubu ve diline de sirayet etmiş; canlı tasvirler, renkli anlatımlar ve ilk ağızdan verilen bilgiler okur üzerindeki ilgiyi artırmıştır.

Fetihnâme-i İnebahtı ve Moton’un  bilinen tek nüshası üzerine Özlem Dereli tarafından bir yüksek lisans tez çalışması yapılmıştır (Dereli 2017).

Şairin biyografisi için bk. “Safâyî, Şeyh Safâyî Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/safayi-seyh-safayi-efendi.

Eserden Örnekler


Ceng-i Çamluca ve hem Bogaz

[…]

Lutf-ı Hakdan sabâha çıkduk biz

Ehl-i küfr üzerine itdük hîz


Gidüp ol resme gözedüp takrîb

Kapıdan kim komışdı bir tertîb


Dört gemi iç tarafda giderdi

Her biri on kadırga yiderdi


Taraf-ı kıyıda işit ki n'ider

At gemisiyle ıgrıbar gider


Gökeler ortada yidilür idi

Böylece ilerü gidilür idi


Kâfirün üzerine yürürdük

Ceng içün her umûrı görürdük

[…]

Diyeyin işlerini gaddârun

Fikrini üç gemide küffârun


Tâ dimişler bu gökeden geçelüm

Şol ulu Türk içün seren açalum


İrelüm ana çatalum bakalum

Biz bizüm gökeyi oda yakalum


İkisi yansın odlara saçalum

Biz kadırgaya girelüm kaçalum


Kısm idincek gemiyi her yana

Virbimişler bu üç gemiyi ana


İrdi kâfir gemisi gözlerün aç

Çatmaga kalmışidi bir kulaç

[…]

Nısf-ı leyl olıcak ki göçdük biz

Ballubadra önine varduk tîz


Kâfir ol dört gemiyi kim aldı

Bilmedük biz kim öldi kim kaldı


Halkı gaflet büridi bes ey hûn

Böyleyimiş Hakun irâdeti çün


Çün irâdet koşılur ey server

Bes muhakkak olur kazâ vü kader


Mü’min-i haksın olup âgâhun

Hoş disen cümle işler Allâhun


Bu sözi anla kim muhakkakdur

Dirgüren öldüren hemân Hakdur (Dereli 2017: 154-68)

Kaynakça


Dereli, Özlem (2017). Sinoplu Safâyî'nin Fetihnâme-i İnebahtı ve Moton Adlı Eseri (Transkripsiyonlu Metin). Yüksek Lisan Tezi. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


KAPLAN, Yunus. "FETİH-NÂME-İ İNEBAHTI VE MOTON (SAFÂYÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/fetih-name-i-inebahti-ve-moton-safayi. [Erişim Tarihi: 22 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (SAFÂYÎ) Safâyî, Şeyh Safâyî Efendi Dr. Öğr. Üyesi Bilal Alpaydın
Görüntüle
2 GAZAVÂT-I BAHRİYYE (SAFÂYÎ) Safâyî, Şeyh Safâyî Efendi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
3 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
4 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
5 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
6 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
7 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
8 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
9 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
10 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
11 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
12 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle