FAKRNÂME (AHMED YESEVİ)
Dinî-ahlaki eser
Ahmed Yesevi (d. ?/? - ö. 562/1166)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Fakrnâme,   Ahmed Yesevî’ye nisbet edilen Türkçe bir eserdir. Genel itibarıyla mensur bir eser ise de içinde bir adet şiir bulunduğu için manzum-mensur grubuna dahildir. Eser, Ahmed Yesevi'nin bazı sözlerinin sonraki dönemlerde mürit ve takipçileri tarafından derlenerek oluşmuş olabilir.

Birkaç yazma nüshası bulunan Fakrnâme, Dîvân-ı Hikmet’in bazı Kazan ve Taşkent baskılarının başında Arap harfleriyle yayımlanmış, ayrıca Kemal Eraslan tarafından hem Latin harflerine aktarılarak hem de Türkiye Türkçesi’ne uyarlanarak neşredilmiştir. Son yıllarda Fakrnâme üzerine Abdurrahman Güzel tarafından bir inceleme ve tahlil yayımlanmıştır.

Fakrnâme’ye göre, Ahmed Yesevî, âhir zamanda sahte âlim ve şeyhlerin ortaya çıkacağını söyledikten sonra bunları şöyle eleştirir: “Ve ilm-i şerîat birlen amel kılmagay” . Yani, (Sahte âlim ve şeyhler) dînî kurallara uymayacaklar. Aynı eserde dervişliğin 40 makam olduğu, bunlardan 10 tanesinin şerîatla (dinî kurallarla) ilgili olduğu ifade edildikten sonra bu on makam şöyle sıralanır: Birincisi; Allah'a iman, ikincisi; namaz kılmak, üçüncüsü; oruç tutmak, dördüncüsü; zekat vermek, beşincisi; haccetmek, altıncısı; yumuşak konuşmak, tatlı dilli olmak, yedincisi; ilim öğrenmek, sekizincisi; Hz. Peygamber'e uymak, dokuzuncusu; iyiliği yapmak ve başkalarına emretmek, onuncusu; kötülükten kaçınmak ve başkalarını da sakındırmaktır.

Fakrnâme, K. Eraslan tarafından önce makale (1977), sonra kitap olarak (2016) yayımlanmıştır. A. Güzel de eser hakkında bir inceleme yayımlamıştır (2007).

Şairin biyografisi için bk. "Ahmed Yesevi", Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü.  http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ahmed-yesevi 


Eserden Örnekler


Farkrnâme:

Amma bil ki kutupların kutbu şeyhlerin başı, velilerin sultanı, takva sahiplerinin delili, nebilerin sultanı (Peygamber) Hazretlerinin, Allah'ın salât ve selâmı üzerine olsun, sofrasının çocuğu Sultan Hâce Ahmed-i Yesevî Hazretleri bu risalede şöyle buyurmuşlardır: Bizden sonra âhır zaman yakın olduğunda öyle şeyhler ortaya çıkacak ki İblîs, lânet onun üzerine olsun, onlardan ders alacak ve bütün halk onlara dost olacak ve (fakat) müridlerini idare edemeyecekler. O şeyhler ki müritlerinden açgözlülükle bir şeyler dilerler ve canlarını küfür ve dalâletten ayırmazlar ve bid'at ehlini iyi görürler ve sünnet ehlini (Ehl-i Sümnnet'i) kötü görürler ve şeriat ilmi ile amel etmezler ve nâmahremlere göz salarlar (bakarlar) ve kötülüğü âdet edip Allahu Taâlâ'nın rahmetinden ümitli olurlar ve şeyhlik işlerini değersiz görürler, (onların) müridleri de dinden çıkmış olur, kendileri de dinden çıkmış olur. Ve yine değersiz bir şekilde ve inleyerek müritlerinin eşiğinde dolaşırlar, o halde müritlerinden yardım alırlar. Eğer müritleri bağış ve yardımda bulunmasa, döğüşürler ve derler ki “Ben usanmışım, Tanrı da usanmıştır.” derler...

Sultan Ahmed-i Yesevî Hazretleri buyurmuşlardır ki, bir kimse pirlik ve şeyhlik iddiasında bulunsa kırk yıl tâ pîrin hizmetinde bulunmayınca, şeyhlik mevkii ona lâyık görülmez...

Tarikatte bulunan on makam şunlardır: 1. Tevbe etmek, 2. Pîre el uzatmak, mürid olmak, 3. Korku, 4. Recâ (Allah'ın rahmetinden ümitli olmak, 5. Belirli vakitlerde Kur’ân’dan sûreler veya dualar okuyarak yapılan ibadeti yerine getirmek, 6. Pîrin hizmetinde olmak, 7. Pîrin izni ile konuşmak, 8. Nasihat dinlemek, 9. Tecrit olmak (dünya sevgisinden uzaklaşmak),  10. Tefrìd olmak (yalnız olmak)...

Her derviş bu kırk makâmı bilmese ve amel etmese, onun şeyhliği şeytancadır... (Eraslan ve Tosun 2016: 50-59).


Kaynakça


Ahmed Yesevî. Fakr-nâme. Özbekistan Fenler Akademisi Bîrûnî Şarkiyat Enstitüsü Ktp., nr. 12327, vr. 1b-11b.

Eraslan, Kemal (1977). “Yesevî’nin Fakr-nâme’si”. İstanbul Ün. Edebiyat Fak. Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi. 22: 45-120.

Eraslan, Kemal ve N. Tosun (2016). Yesevî’nin Fakr-nâmesi ve İki Farsça Risalesi. Ankara: Ahmet Yesevi Üniversitesi.

Güzel, Abdurrahman (2007). Ahmed Yesevî’nin Fakr-nâme’si Üzerine Bir İnceleme. Ankara: Öncü Kitap.


Atıf Bilgileri


Tosun, Necdet. "FAKRNÂME (AHMED YESEVİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/fakrname. [Erişim Tarihi: 17 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN-I HİKMET (AHMED YESEVÎ) Ahmed Yesevî Dr. HAYATİ BİCE
Görüntüle
2 RİSÂLE DER ÂDÂB-I TARÎKAT (AHMED YESEVÎ) Ahmed Yesevî Prof. Dr. Necdet Tosun
Görüntüle
3 MİR'ÂTÜ'L-KULÛB (SÛFÎ MUHAMMED DÂNİŞMEND) Sûfî Muhammed Dânişmend Prof. Dr. Necdet Tosun
Görüntüle
4 RİSÂLE DER MAKÂMÂT-I ERBA'ÎN (AHMED YESEVİ) Ahmed Yesevi Prof. Dr. Necdet Tosun
Görüntüle
5 NESÂYİMÜ’L-MAHABBE MİN ŞEMÂYİMİ’L-FÜTÜVVE Ali Şîr Nevâyî Prof. Dr. Vahit Türk
Görüntüle
6 NEYNÂME-İ MEVLÂNÂ (YAKUB-I ÇERHÎ) Yakub-ı Çerhî AHMET CAHİD HAKSEVER
Görüntüle
7 RİSÂLE-İ ÜNSİYYE (YAKUB-I ÇERHÎ) Ya'kûb-ı Çerhî AHMET CAHİD HAKSEVER
Görüntüle
8 RİSÂLE-İ EBDÂLİYYE (YAKUB-I ÇERHÎ) Ya'kûb-ı Çerhî AHMET CAHİD HAKSEVER
Görüntüle
9 CEMÂLİYYE HAVRÂİYYE-ŞERH-İ RUBAÎ-İ EBÛ SAÎD EBU'L-HAYR (YAKUB-I ÇERHÎ) Ya'kûb-ı Çerhî AHMET CAHİD HAKSEVER
Görüntüle
10 ŞERH-İ ESMÂ-İ HÜSNÂ (YAKUB-I ÇERHÎ) Ya'kûb-ı Çerhî AHMET CAHİD HAKSEVER
Görüntüle
11 TARİKA-İ HATM-İ AHZÂB (YAKUB-I ÇERHİ) Ya'kûb-ı Çerhî AHMET CAHİD HAKSEVER
Görüntüle
12 TEFSİR-i YA'KÛB-I ÇERHÎ (YAKUB-I ÇERHÎ) Ya'kûb-ı Çerhî AHMET CAHİD HAKSEVER
Görüntüle
13 EL-EHÂDÎSÜ'L-ERBA'ÛN (YAKÛB- ÇERHÎ) Ya'kûb-ı Çerhî AHMET CAHİD HAKSEVER
Görüntüle
14 KISSA-I YETÎMNÂME (ŞEMS-İ ÂSÎ) Şems-i Âsî Doç. Dr. Fatih Bakırcı
Görüntüle