EVSÂF-I SENİYYE-İ HAMÎDİYYE'DEN BİR ŞEMME (ZİYÂ)
hatırat
Ziyâ, Yûsuf Ziyâ (d. 1270/1854 - ö. 1336/1918)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Hayrî Paşazâde Yûsuf Ziyâ Bey tarafından manzum-mensur tarzda telif edilen ve “Sultan Abdülhamid’in kutlu vasıflarından bir koku” anlamına gelen eser. Evsâf-ı Seniyye-i Hamîdiyye'den Bir Şemme, Yûsuf Ziyâ Bey’in Ankara’da kurulan bir komisyondaki konuşmalarını ve telif ettiği kasidelerini ihtiva etmektedir (Yıldırım 2019: 200; Özger 2019: 675). Söz konusu komisyon 1888 yılında Ankara’da meydana gelen bir kıtlık ve kıtlığın bertaraf edilmesi üzerine kurulmuştur. Yûsuf Ziyâ Bey bu komisyonda yer almış, görevden duyduğu memnuniyeti devrin padişahı Sultan II. Abdülhamid’e kasideler vasıtasıyla dile getirmiştir. Eser bahsi geçen konuların yanı sıra 15 Ağustos 1306 / 27 Ağustos 1890 tarihinde Yozgat’ta yaşanan sel felaketini manzum şekilde ayrıca konu etmektedir.

Evsâf-ı Seniyye-i Hamîdiyye'den Bir Şemme, kısa bir mukaddime ile başlamaktadır. Bu kısımda Yûsuf Ziyâ Bey, Ankara’da vukû bulan kıtlığı haber vermiş, kıtlıktan doğan mağduriyetlerin giderilmesi hususunda II. Abdülhamid’in yeterli desteğini görmüştür. Bu durumun bir sonucu olarak devrin padişahına teşekkür mahiyetinde bir ön söz kaleme almıştır: “Geçen bin üç yüz üç sene-i mâliyesinde Ankara vilâyeti dâhilinde zuhûr eden kaht u galâ esnâsında muhtâcîn-i ahâlînin ikdâr u i‘âşeleri emrinde dîde-pîrâ-yı şühûd olan eltâf u ‘inâyet-i seniyye-i cenâb-ı hilâfet-penâhîden dolayı ‘arz-ı teşekkür ü tahmîdi hâvîdir. Fî 15 Temmûz Sene 1304” (Yûsuf Ziyâ Yozgadî 1316: 2). Devamında gelen dört adet kaside padişahın methinden ibarettir. Her üç kaside de şair, Sultan II. Abdülhamid'in memleketi mamur ve müreffeh hâle getirmesi, halkın istikbalini temin etmesi, devletinin daim olması yönünde vb. düşünceleri konu etmektedir. Dördüncü kaside ise “Yozgad’ın seylâb-zede olduğunda arz u tasvîr-i vukû‘âtı hâvî ve isti‘tâmı muhtevî olarak inşâd edilen mersiyeli kasîdedir.” başlığı altında verilmiştir. Yûsuf Ziyâ Bey, doğal afetlerden sayılan selin, Yozgat’ı son derece olumsuz etkilediğini 57 beyit hâlinde okuyucuya takdim etmiştir. 

Evsâf-ı Seniyye-i Hamîdiyye'den Bir Şemme’nin mensur kısımları ise Yûsuf Ziyâ Bey’in komisyonda ifa ettiği konuşmalardan oluşmaktadır. Bu konuşmalar aynı zamanda bahsi geçen komisyonunun görev süresinin de uzadığını göstermektedir. 1888 senesini müteakiben kurulan komisyon en az 1893 yılında kadar görev yapmış, Yûsuf Ziyâ Bey de bu komisyonda kalmıştır. Zira Yûsuf Ziyâ Bey’in eserine dâhil ettiği son konuşma 10 Ağustos 1309 / 22 Ağustos 1893 tarihlidir. “Nutuk” başlığı altında sekiz konuşmaya yer veren Yûsuf Ziyâ Bey, bütün konuşmalarının tarihini kaydetmiş, eserine de bu hâliyle ilave etmiştir (Yûsuf Ziyâ Yozgadî 1316: 18-33).

Yûsuf Ziyâ Bey’in 17 sayfadan ibaret Evsâf-ı Seniyye-i Hamîdiyye'den Bir Şemme’si matbû hâlde basılmıştır. Sakız’da 1316 yılının Rebîülevvel ayında (1898) basılan eserin Ankara Millî Kütüphane ve Atatürk Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde birer nüshası kayıtlıdır.

Şairin biyografisi için bk. “Ziyâ, Yûsuf Ziyâ”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ziya-yusuf-ziya  

Eserden Örnekler


Yozgad’da ma‘ârif komisyonu teşkîl olduğunda taraf-ı âcizânemden bi’l-münâsebe îrâd kılınmışdır.

Nutuk

Velî-ni‘met-i bî-minnetimiz pâdişâh-ı ma‘ârif-âgâh ve şehenşâh-ı Fârûk-câh efendimiz hazretlerinin makâm-ı mu‘allâ-yı hilâfet-i İslâmiyye ve erîke-i saltanat-ı seniyye-i Osmâniyye’ye revnak-bahş-ı şevket ü iclâl oldukları rûz-ı firûzdan beri âsâr-ı fi‘liyyesiyle uyûn-ı âlemiyânı tenvîr eden efkâr-ı terakkî-disâr-ı hilâfet-penâhîleri cümle-i cemîlesinden olmak üzere ulûm u ma‘ârifin ta‘mîmi mekâtibin tanzîmi ile usûl-i tedrîsiyyenin ıslâhı yolunda Dersa‘âdet’de ve bilâd-ı sâ’irede nice nice te’sîsât-ı nâfi‘a ve teşebbüsât-ı mü’essereye ibtidâr olunarak şu birkaç seneden beri tarîk-ı terakkîde mâ-fevka’l-me’mûl kat‘-ı mesâfe olunmuş ve âdetâ taşralarca da ekser-i şehr ü kasabalarda bu eser-i âlîye kemâl-i hâhiş ile iktifâ olunmakda bulunmuş iken bu emr-i hayrın buraca mevki‘-i fi‘le konulması mutasarrıf-ı ‘âlî-kadr, sa‘âdetlü Beyefendi hazretlerinin zamân-ı füyûzât-nişân-ı âlîlerini beklemiş demekdir ki müşârün ileyh hazretleri matlab-ı aksâya vusûl-i maksad-ı âlîsiyle bu def‘a şu cem‘iyyet-i hayriyyenin teşkîlini tasavvur ve bu bâbda vukû‘a gelecek ma‘rûzât-ı âcizânemizin is‘âfı hakkında her dürlü ikdâmât u teshîlatdan geri durmayacaklarını kaviyyen va‘d buyuracak hey’et-i âcizânemizi minnetdâr buyurmuşlardır. Binâen aleyh bu yevm-i mes‘ûdda Yozgad sancağına mebde’-i sa‘âdet ve mutasarrıf-ı müşârün ileyh hazretlerinin nâm-ı ‘âlîsine mütemmim-i esbâb-ı ma‘ârif ü medeniyyet ve hâdim-i sıdk-nihâd-ı devlet ü millet ıtlâk olunsa şâyândır.


Şehriyâr-ı pür-vakâr Sultân Hamîd kâmkâr

Tâ ebed tahtında olsun ber-devâm u ber-karâr


Eyledi mülkün mekâtible müzeyyen ser-be-ser

Sâyesinde köhne âlem oldu bir evvel bahâr


Milletin ikbâl-i istikbâlini te’mîn edip

Nev-be-nev şânın cihânda eylemekde âşikâr


Halk-ı âlem âferîn etmekde şâh-ı âleme

Millet-i Osmâniyân etmez mi her dem iftihâr


Söylesin diller hemîşe ey Ziyâ evsâfını

Şevket ü iclâli efzûn olsun ömrü bî-şumâr         (Yûsuf Ziyâ Yozgadî 1316: 18-19).

Kaynakça


Özger, Yunus (2019). “Yozgadî, Yûsuf Ziyâ”. İslâm Ansiklopedisi. C. EK-2. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yay. 675.

Yıldırım, İsmail (2019). “Yûsuf Ziyâ Yozgadî’nin Siyere Dair Bir Eseri, Mir’ât-ı Muhammediyye ve Menâkıb-ı Ahmediyye”. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12 (67): 192-210.

Yûsuf Ziyâ Yozgadî. Evsâf-ı Seniyye-i Hamîdiyyeden Bir Şemme. Ankara Millî Kütüphâne. No: 06 Mil EHT A 38964.

Yûsuf Ziyâ Yozgadî. Evsâf-ı Seniyye-i Hamîdiyyeden Bir Şemme. Atatürk Üniversitesi Merkez Kütüphânesi. No: 45751/NE 1898.

Atıf Bilgileri


Yıldırım, İsmail. "EVSÂF-I SENİYYE-İ HAMÎDİYYE'DEN BİR ŞEMME (ZİYÂ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/evsaf-i-seniyye-i-hamidiyye-den-bir-semme-ziya. [Erişim Tarihi: 25 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TEMÂŞÂ-YI CELÂL-İ HUDÂ (ZİYÂ) Ziyâ, Yûsuf Ziyâ Diğer Fatih Özer
Görüntüle
2 MÜNTEHABÂT-I ŞEHNÂME-İ FİRDEVSÎ-İ TÛSÎ (ZİYÂ) Ziyâ, Yûsuf Ziyâ Doç. Dr. Muhittin Turan
Görüntüle
3 MEDÂR-I MÜKÂLEME [ARABÎ VE FÂRİSÎ VE TÜRKÎ] (ZİYÂ) Ziyâ, Yûsuf Ziyâ Doç. Dr. Muhittin Turan
Görüntüle
4 KASTAMONU, KÜRE, İNEBOLU TEMÂŞÂSI (ZİYÂ) Ziyâ, Yûsuf Ziyâ Diğer Fatih Özer
Görüntüle
5 ZEMZEME-İ ZAFER (ZİYÂ, YUSUF ZİYÂ) Ziyâ, Yûsuf Ziyâ Diğer Fatih Özer
Görüntüle
6 MİR'ÂT-I MUHAMMEDİYYE VE MENÂKIB-I AHMEDİYYE (ZİYÂ) Ziyâ, Yûsuf Ziyâ Diğer Fatih Özer
Görüntüle
7 TABSIRA YAHUT ADANA TEMÂŞÂSI (YUSUF ZİYA YOZGADÎ) Yozgadî, Yusuf Ziya, Ziyaeddin, Ziya, Yusuf Ziya, Ziya Hayri Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
8 TEMÂŞÂ-YI ÂLEM (ZİYÂ) Ziyâ, Yûsuf Ziyâ Diğer Fatih Özer
Görüntüle
9 BİRİNCİ MECMÛA-İ EŞ'ÂRIM YÂHUD NEV-BAHÂRIM (ZİYÂ) Ziyâ, Yûsuf Ziyâ Diğer Fatih Özer
Görüntüle
10 BARÎKA-İ TEESSÜR (ZİYÂ) Ziyâ, Yûsuf Ziyâ Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
11 VÂVEYLÂ-YI PEDER YAHUT EVLÂD ACISI (ZİYÂ) ZİYÂ, Yûsuf Ziyâ Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
12 MANZÛM MEKTÛBLAR (ZİYÂ) Ziyâ, Yûsuf Ziyâ Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
13 MENSÛR MEKTÛBLAR (ZİYÂ) Ziyâ, Yûsuf Ziyâ Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
14 İKİNCİ MECMÛA-İ EŞ'ÂRIM yâhud SONBAHARIM (ZİYÂ) Ziyâ, Yûsuf Ziyâ Diğer Fatih Özer
Görüntüle
15 MİR'ÂT-I TECELLİYÂT (ZİYÂ) Ziyâ, Yûsuf Ziyâ Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
16 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
17 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
18 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
19 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
20 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
21 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
22 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
23 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
24 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
25 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle