ETVÂR-I HÂCEGÂN (ŞEYHÎ)
tasavvuf ıstılahı
Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi (d. 1163/1749-1750- ö. 1235/1819-1820)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Süleyman Şeyhî Efendi'nin nakşbendiyye esaslarını, tarikat kolları arasındaki farklı görüşleri, âdab, usûl ve erkânı açıklamak maksadıyla kaleme aldığı ıstılâhât kitabı.

Etvâr, tavr kelimesinin çoğulu olup “tavırlar, davranışlar, haller ve tarzlar” anlamına gelmektedir. Hâcegân ise Farsçada hoca kelimesinin çoğulu olup hocalar, âlimler ve bilginler anlamlarına gelir. “Etvâr-ı Hâcegân” terkibi ise “Hâcegânın tavır ve davranışları” anlamına gelmektedir.

Köstendilli Süleyman Şeyhî tarafından telif edilen Etvâr-ı Hâcegân’da tarîkat ıstılâhları, adâb ve usûlleri, tarîkate giriş usûlü, nezrin usûlü, şeyhlerin dua ve nefesleri, tarîkatin ve zikrin faydaları, rü’ya tabirleri gibi konular işlenmektedir. Bir kişinin hâlis bir niyetle evliyaya sevgisi ve Nakşbendî tarîkatine meyletmesi nedeniyle o ve onun gibi zatlara bir tenbih olması niyetiyle Etvâr-ı Hâcegân’ın yazıldığı beyan edilmiştir. Şeyhî, bu eser sayesinde nefslerin dünyaya olan bağlılığından kurtularak gerçeği göremeyen gözlerin hakiki iman nuruyla gerçeği görür hale gelebilmesini ümit ettiğini söyler (Kahya 2019: 16). Köstendilli Süleyman Şeyhî eserinin başına hamd ve salâtü selâm ile başlar ve eseri Nakşibendî tarîkatının tavırlarını, cüz’î ve küllî ıstılahlarını kısa bir şekilde açıklamak için yazdığını ifade eder (Kahya 2019: 20). Eserde özellikle zikir konusu üzerinde durulmakta ve ele alınan diğer tasavvufî konular bu ana temanın etrafında açıklanmaktadır.

Köstendilli’nin üzerinde önemle durduğu konular; Kelime-i Tevhîd, ismi celâl zikri ve râbıtanın nasıl yapılacağı, Hatm-i Hâcegân'ın uygulanmasıdır. Süleyman Şeyhî zikir konusunda kalbî zikri tercih etmiş, lisânî zikrin yapılmasını da uygun görmüş, ancak bazı Nakşbendî büyüklerinin aksine zikre bedel râbıtayı hoş görmemiştir. Sadece şeyhe râbıta yapılırsa, Cenâb-ı Hak’kın esmâ ve sıfatlarını ihtiva eden zikrullah gibi bir saadetten mahrum kalınacağını belirtmiştir. İbârat-ı Semâniyye prensibine dikkat çekmiş, maksûda vâsıl olmak için gayret, kâmil mürşid ve muhabbete ihtiyaç olduğunu belirtmiş, boş hayal ve hatıraları gönülden defetmenin önemli olduğunu vurgulamıştır (Kahya 2019: 80,81).

Şeyhî, Nakşbendîlik’te toplu olarak icra edilen, başında ve sonunda okunan Fâtiha ve İhlâs Sûresi'nin Kur’an’ın özeti ve hatmedilmesi gibi sayıldığı için bu zikre Hatm-i Hâcegân denildiğini ifade etmiştir. Hatm-i Hâcegân’ın Nakşbendiyye’deki “vukûf-i adedi ve vukûf-i kalbî ilkesine riâyet edilerek gözlerin kapalı tutularak yapılmasını tavsiye etmiştir (Kahya 2019: 80,81).

Etvâr-ı Hâcegân İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi Türkçe Yazmalar bölümünde kayıtlıdır. Etvâr-ı Hâcegân li Şeyhî Süleyman başlıklı müstakil bir eser olarak Medâr-ı Sâlikân eserinin devamında yer almaktadır. Etvâr-ı Hâcegân’ın bulunan tek nüshasında yazılış tarihi bulunmamaktadır. Ancak 1229/1814 ile 1230/1815 tarihleri arasında yazıldığı tahmin edilmektedir (Kahya 2019: 16). Eserin bölüm ve konuları topluca verilmemiştir ancak eser kırmızı mürekkep ile yazılmış on üç başlık halinde tertip edilmiştir.

Eser kahverengi meşin ciltli, kapakların üzeri yeşil renklerin hâkim olduğu ebru kaplı, şirazeli, miklepli ve cildi sağlamdır (Yılmaz 1989: 252). Nesir olarak kaleme alınan eserde yazılar, filigransız olup su çizgili beyaz kâğıt üzerine siyah mürekkeple ve ta’lik hatla yazılmıştır. Metinde uzun cümleler, Arapça ve Farsça kelime ve tamlamalar bulunmakta olup yer yer ayet ve hadislere de yer verilmektedir. Eser 18 varaktan ibarettir. Ölçüleri 210x150 (145x95) mm’dir. Satır sayısı 19 dur. Bu eser, müellifin diğer bir eseri olan Medâr-ı Sâlikân’ın özeti mahiyetindedir (Yılmaz 1989: 254).

Eser üzerine Ayşe Aydan Kahya ve Mehmet Turan tarafından yüksek lisans çalışmaları yapılmıştır.

Müellifin biyografisi için bk. “Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/seyhi-mollazade-seyh-suleyman-seyhi 


Eserden Örnekler


Muhabbetin yolu mahbûba ve cemâl-i zât-ı bî-‘uyûbadır. Gönül dedikleri tohum misüllüdür, bir tohmu eküb tımar etmez isen eğerçi biter. Ammâ hâr u hâşâk içünde mestûr kalur ve telef olub gider. Ammâ ol-tohmu eküb ve tımar idüp terbiye edersen feyz-yâb olub neşv ü nemâ bulur. Ânın tımarı otunu bulub ve kazub ve vakit suyun vermekdir. Gönlün otu efkâr-ı fâside ve hâtır-ı müteferrikadır ve suyu gözyaşıdır. Beyt:

Gözünden dökmek ister yaş,

Kuru âh ile iş bitmez.

Su koymak ister esyabâ,

Kuru sabun ile kir gitmez.

Ve kazmak zikr-i müdâm kazma misüllüdür. Zikr-i devam, fikr-i müdâmdan gönülde elbette bir harâret peydâ olur. Ol-harâret âhar-kâr cânib-i Hakk’a bir meyl hâsıl ider. Meyl tedrîci muhabbet olur, muhabbetden cezbe peydâ olur. Rahmân’ın cezbelerinden bir cezbe, iki ‘âlem. Belki ins ü cînin ‘ibâdetiyle berâberdir. ‘Âkıbet-i cezbe, ‘aşka ve ‘aşk, fart-ı ‘aşka iter. Ândan veremler ve dertler hâsıl olur. Pes gönül dahi murâdına vâsıl olur. Zirâ dert dediğimiz dermandır, ‘aşk dediğimiz vuslat-ı Rahmân’dır. Ba‘dehû sâhinin ibtilâlara ve günâ-gün belâlara düşürür ve gülünc olub hul‘ başına üşüşür, kimi mât ve mebhût-ı mâ’il-i sükût olur ve kimi hây ve huy ile şûride-âh ve zârıyla güyâ olur ve kimi sahrâlarda ve cû-yı bârlarda ve tenhâ tenhâ yerlerde pûyâ olur ve kimi feryâd u figân ile ‘üryân ve giryân olur ve kimi sahrâ-yı cünûna düşüb kâ’il-i fünûn olur ve kimi bir sûret-i mecâz ile cemâl-i hakîki müşâhedesi hevâsına düşer ve kimi harabât ve kalenderâne şathiyyât da‘vâsına kapılur (Kahya 2019: 69,70).

Kaynakça


Doğan, Gönül (2008). Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin Nikâtü’l-Hikem İsimli Eseri (İnceleme ve Metin). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Kahya, Ayşe Aydan (2019). Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin “Etvâr-ı Hâcegân” İsimli Eseri (Metin ve İnceleme). Yüksek Lisans Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.

Turan, Mehmet (2019). Köstendilli Süleyman Şeyhî'nin Medâr-ı Sâlikân ve Etvâr-ı Hâcegân İsimli Eserleri (İnceleme ve Metin). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Sabahattin Zaim Üniversitesi.

Yılmaz, Ali (1989). Köstendilli Süleymân Şeyhî. Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.

Atıf Bilgileri


Kandemir, Şule. "ETVÂR-I HÂCEGÂN (ŞEYHÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/etvar-i-hacegan-seyhi. [Erişim Tarihi: 03 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 LEME’ÂT-I NAKŞİBENDİYYE (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Diğer Şule Kandemir
Görüntüle
2 DÎVÂN-I ŞEYHÎ (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Dr. LATİFE ÖZCAN
Görüntüle
3 ZÜBDETÜ NEFEHÂTİ'L-ÜNS (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
4 ŞERH-İ KELÂM-I KİBÂR (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Muhammed İkbal EKİNCİ
Görüntüle
5 MİR'ÂTÜ'L-MUVAHHİDÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
6 MEKTÛBÂT-I ERBA'ÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
7 TERKÎBÂT-I ERBA'ÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
8 TE'VÎLÂT-I HADÎS-İ ERBA'ÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
9 KÛTÜ'L-UŞŞÂK (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
10 MEDÂR-I SÂLİKÂN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
11 NİKÂTÜ'L-HİKEM (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Doç. Dr. Mehmet Ünal
Görüntüle
12 KİTÂB-I TÂLİ'A FÎ ESRÂRİ'L-İLÂHİYYETİ'S-SERMEDİYYE (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Kevser Ay
Görüntüle
13 ŞERH-İ KELÂMİ'L-VÂSITÎ (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Ferhat KOÇYİĞİT
Görüntüle
14 ŞERH-İ KELİMÂT-I BEDREDDÎN (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Ferhat KOÇYİĞİT
Görüntüle
15 ŞERH-İ KELÂM-I CA'FER-İ SÂDIK (ŞEYHÎ) Şeyhî, Molla-zâde Şeyh Süleymân Şeyhî Efendi Araş. Gör. Muhammed İkbal EKİNCİ
Görüntüle
16 SİRÂC-I GAYB (ÂBİD) Âbid, Zeynelâbidîn Dr. Öğr. Üyesi Musa Tozlu
Görüntüle
17 TERCÜME VE ŞERH-İ KASÎDE-İ BÜRDE (ÂBİDİN PAŞA) Âbidin Paşa Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Doç. Dr. Hamza KOÇ
Görüntüle
18 DÎVÂN (ÂCİZ) Âciz, Mehemmed Helife ismail Aksoyak
Görüntüle
19 FARSÇA DÎVÂN (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Prof. Dr. mehmet atalay
Görüntüle
20 DÎVÂN (CEVDET) Cevdet, Recâîzâde Ahmed Prof. Dr. Mehmet Sarı
Görüntüle
21 DÎVÂN (FERÎDE HANIM) Ferîde Hanım, Bahâr-zâde Prof. Dr. Eyüp Akman
Görüntüle
22 DÜRRETÜ’L-BEYZÂ FÎ-ŞEREFİ MEVLİDİ’L-MUSTAFÂ (GAZZÎZÂDE ABDÜLLATÎF) Gazzîzâde Şeyh Abdüllatîf Efendi Dr. Bilal Güzel
Görüntüle
23 KIRIM ZAFERNÂMESİ / HAYRÂBÂD (HAYRÎ) Hayrî, Mehmed Hayrî Efendi, Türk Hayrî ismail Aksoyak
Görüntüle
24 DÎVÂN (HULÛSÎ) Hulûsî, Ömer Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Şamil BAŞ
Görüntüle
25 DÎVÂN (HULÛSÎ/MENFÎ/YESÂRÎ) Hulûsî/Menfî/Yesârî, Hüseyin Hulûsî Efendi Doç. Dr. Özgür KIYÇAK
Görüntüle