ESER-İ KÂMİL PAŞA/ ESER-İ KÂMİL (YUSUF KÂMİL PAŞA)
düzyazı, şiir
Yusuf Kâmil Paşa (d. 1808 - ö. 11 Teşrinievvel/Ekim 1876)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Yusuf Kâmil Paşa’nın çeşitli makamlara yazdığı inşa (düz yazı) örnekleri ve şiirlerini içeren bir eseri. Bu eser, İbnü’l-Emin Mahmud Kemal tarafından hazırlanmıştır. 1308 (1890/1891)’de, İstanbul’da 320 sayfa olarak yayımlanır. İbnü’l-Emin Mahmut Kemal İnal, Mercan’daki evlerinde çıkan yangında kendi evrakları, kitapları ve eşyalarıyla birlikte Yusuf Kâmil Paşa’nın hem siyasi hem de özel yazıları ve şiirlerinin de yandığını söyler. Bu yangından bir süre sonra İbnü’l-Emin Mahmut Kemal, Yusuf Kâmil Paşa’nın elde kalan metinlerinden toplayabildiklerini bastırmak üzere Kitapçı Kirkor’a verir. İbnü’l-emin Mahmut Kemal basılan bu esere Eser-i Kâmil adını verir. Ancak kitabın ismi sonrasında değişime uğrayacaktır. Kitabın, Eser-i Kâmil Paşa adını alması İbnü’l-Emin Mahmut Kemal’in iradesi dışında gerçekleşir. İbnü’l-Emin Mahmut Kemal’in anlattığına göre Kitapçı Kirkor ya da onun kütüphanesine gelen yazarlardan biri eserin adına “Paşa” kelimesini ekler. İbnü’l-Emin Mahmut Kemal’e göre bu eklemenin yapılmasının iki nedeni vardır. Bunlardan biri esere kıymet verilmesini sağlamak, diğeri ise eserin satışını artırmak amacıyladır.

İbnü’l-Emin’in takdim yazısıyla yayımlanan Eser-i Kâmil Paşa’nın içeriğinde Yusuf Kâmil Paşa’nın çeşitli makamlara yazdığı mektuplarla birlikte bir kısım şiirleri de bulunur. İbnü’l-Emin, bu metinlerin, Yusuf Kâmil Paşa’nın yanan eserlerinin yanında ehemmiyetsiz şeyler olduğunu söyler. Ona göre Yusuf Kâmil Paşa’nın asıl değerli eserleri yangında yanmış ya da onun eserlerini saklamaması ya da saklatmaması nedeniyle yok olmuştur.

Eser-i Kâmil Paşa büyük ölçüde resmi metinlerden oluşur. Arizâ, tahrirât ve tezkireler bunlardan bazılarıdır. Bu inşa (düzyazı) metinlerinin dili ve üslubu dönemin de bir gereği olarak ağırdır. Eserde, Yusuf Kâmil Paşa’nın şiirleri de yer alır. Bu şiirlerde daha çok kasideler ve tarihler ön plana çıkar. Buradaki şiirlere bakılarak Yusuf Kâmil Paşa’nın edebî kişiliği hakkında çıkarım yapmak güçtür. Yaşamının büyük bir kısmında devlet yönetimi içinde görevlendirilen Paşa’nın şiirlerinde devlet sorunları ve Padişah Abdülaziz’e olan duyguları dikkat çekmektedir. Nüktedan bir mizaca sahip olan Paşa şiirlerinde devlet sorunlarına da değinir. Yusuf Kâmil Paşa’nın bu eserde, Surûrî kasidesi yanında çeşitli vefat ve bina tarihleri de örnek olarak gösterilebilir.

Dönemin önemli devlet adamalarından olan Yusuf Kamil Paşa, devlet işlerinde olduğu kadar hem hayır işlerinde hem de edebî çalışmalarıyla da bilinmektedir. François de Salignac de la Mothe-Fénelon’un The Adventures of Telemachus adlı siyasetname ve roman özellikleri gösteren eserini Tercüme-i Telemak olarak Türkçeye çevirmiş ve defalarca yayımlatmıştır.

Şairin biyografisi için bk. “Yusuf Kamil Paşa”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/yusuf-kamil-pasa 

Eserden Örnekler


Eâzım-ı Üdebâ-yı Benamdan ve Efâhim-i Vükelâ-yı Saltanat-ı Seniyeden Sadr-ı Esbak Yusuf Kâmil Paşa Merhum ve Mağfurun Terceme-i Halidir.

Müşarünileyh vüzerâ-yı azâmdan meşhur gümrükçü Osman Paşa merhumun birâder-i ekremleri Mehmed Bey Efendi’nin mahdum-ı maarif-i mevsûmu olup bin iki yüz yirmi iki sâlinde kadd-i menhâde-i mehd-i şühûd olarak sugr-ı sinn ü evâil halinde müşârünileyh Osman Paşa’nın nîmperverde ve terbiyetgerdesi olmasıyla devr ü ikâmet eylediği eyâlet ve memlekette dairelerine müdâvim ulemâ-yı benâmdan tahsil-i ilm ve marifet ve iktisab-ı sanat-ı kitâbet eylemesi evâsıtında ve Divân-ı Hümayûn Kalemi’ne müdâvemetleri hengâmında âlem-i menâmlarında müşahede eylemiş oldukları rüya iktizasınca fıtrat-ı zâtiye ve kabiliyet-i ezeliyelerinde merkûz olan isti’dâd-ı mâderzâdın sahâ-yı zuhura birûzu Mısır’a azîmet ve hicretleriyle hâsıl olacağını cezm ü teyakkun eylemeleri üzerine bin iki yüz kırk dokuz sâli evâilinde Mısır Zatülhıram’a muvasalata erbâb-ı kabiliyet ve istidadı fark ve temyizde yedd-i tula sahibi bulunan Mısır vali-i Alişânı Mehmet Ali Paşa’nın maiyet-i kitabeti memuriyetiyle mübtehic ve harem olmasını mütevâliyen rütbe-i kaim-i makâmîden bed’en az müddet zarfında mirliva ve beyne’l-ikvâ nâmdâr u kâm-revâ olup bin iki yüz altmış senesi hilâlinde müşârünileyh Mehmed Ali Paşa’ya sadâret-uzmâ paye-i celili tevcih ve ihsan buyurulmasıyla işbu paye-i celilenin ifası resm-i teşekkürü zımnında sahib-i tercüme-i Kâmil Paşa vali-i âli-i müşarünileyh tarafından derbâr-ı şevket-karâra irsal olunmakla Sultan Abdülmecid Han Hazretlerinin hâk-i pây-i hümayun-ı şâhânelerine yüz sürmek şeref-i aleyhâsına nâil olmaları üzerine rütbe-i refia-yı mîr-i mirâniyi ihraz ile münşeriyün fevâid ve Mısır’a avdetlerinde vali-i âli himeme damad ve bu cihetle de mesrur ve dil-şad olduklarından beş sene sonra Mısırca tebeddülat-ı vülât ve kâim-i pederleri müşarünileyh Mehmed Âli Paşa’nın vuku-ı vefatı hengamlarında mukteza-yı takdir-i mümteniü’l-ta’yir lem-yezeli iksâ-yı binadır (Kâmil Paşa 1308: 7-8). 

Kaynakça


İnal, İbnü’l-Emin Mahmud Kemal (2000). Son Asır Türk Şairleri (Kemâlü’ş-Şuarâ) C. II. (hlz. M. Kayahan Özgül). Ankara: AYK Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı.

Kâmil Paşa (1308 [1890/1891]). Eser-i Kâmil Paşa (hzl. İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal). Asr Kitaphanesi.


Atıf Bilgileri


Türk, Hatem. "ESER-İ KÂMİL PAŞA/ ESER-İ KÂMİL (YUSUF KÂMİL PAŞA)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/eser-i-kamil-pasa-eser-i-kamil-yusuf-kamil-pasa. [Erişim Tarihi: 17 Eylül 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TERCÜME-İ TELEMAK (YUSUF KÂMİL PAŞA) Yusuf Kâmil Paşa Prof. Dr. Gonca Gökalp Alpaslan
Görüntüle
2 BEHÉTSÉZ YÉGÉT (ALİASGAR KEMAL) Galiesgar Kamal Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Uslu
Görüntüle
3 TAALLÜMDE SAADET (M. AYAZ İSHAKİ İDİLLİ) M. Ayaz İshaki İdilli Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Uslu
Görüntüle
4 SALİH BABAYNIN ÖYLENÜVİ (FATİH KERİMİ) Fatih Kerimi Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Uslu
Görüntüle
5 BİR ŞAKİRD İLE BİR STUDENT (FATİH KERİMİ) Fatih Kerimi Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Uslu
Görüntüle
6 HÜSAMEDDİN MOLLA (MUSA AKYİĞİTZÂDE) Musa Akyiğitzâde Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Uslu
Görüntüle
7 MAVERAÜNNEHİRDE SEYAHAT (ZAHİR BİGİYEV) Zahir Bigiyev Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Uslu
Görüntüle
8 CİHANGİR MAHDUMNIN AVIL MEKTEBİNDE OKUVI (FATİH KERİMİ) Fatih Kerimi Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Uslu
Görüntüle
9 ATEŞ İLE BARUT ARASINDA (MEHMED RA'UF BEY) Ra'ûf, Mehmed Ra'ûf Bey, İstanbullu Doç. Dr. Dilek ÇETİNDAŞ
Görüntüle
10 MAİŞET (SADRİ MAKSUDİ ARSAL) Sadri Maksudi Arsal Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Uslu
Görüntüle
11 GÜNÂH-I KEBÂİR (ZAHİR BİGİYEV) Zahir Bigiyev Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Uslu
Görüntüle