ESÂTİR (NABİZADE NAZIM)
mitolojik inceleme
Nabizade Nazım (d. 1862 - ö. 5 Ağustos 1893)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Nabizade Nazım’ın Hint, Acem, Mısır, İskandinav, Kelt, Yunan ve Roma milletlerinin mitolojilerini konu edindiği eseri. Esatir adı, eserde ele alınan konudan ileri gelmekte olup mitoloji kelimesiyle eş değer anlam ifade eder. Esatir, 24 sayfa olup 1309/1893 yılında İstanbul’daki Kasbar Matbaası’nda basılmıştır.

Esatir, kısa bir giriş yazısı sayılabilecek bir yazıyla başlar. Nabizade Nazım bu giriş yazısında mitolojiye dair kendi değerlendirmelerinde bulunur. Ona göre mitoloji, batıl inançların toplamından meydana gelmektedir. Doğal olaylarla ilişkilendirilerek ortaya çıktığını belirtiği birçok ilahları ve ilaheleri hayalî varlıklar olarak niteler. Nabizade Nazım, mitoloji ile ilgili temel esasları oluşturan filozofların, bu varlıklar arasında çeşitli bağlantılar oluşturduğunu ve bunların hurafelerle birlikte halka aktarıldığını belirtir. Böylece halkın da bu varlıklara kutsallık atfettiğini ve varlıkları gerçek olarak kabul ettiğini söyler.

Esatir’in giriş bölümünden sonra sırasıyla Hint, Acem, Mısır, İskandinav, Kelt, Yunan ve Roma olmak üzere toplam yedi milletin mitolojisi ele alınır. Nabizade Nazım, Hint mitolojisini anlatırken bu mitolojinin çok tanrılı oluşuna dikkat çeker ve Hint mitolojisinin meşhur üç tanrısı Brahma, Shiva ve Vishnu tanrıları hakkında bilgiler verir. Bu tanrıların tasviri yapılır, aralarında kurdukları ilişkiden bahsedilir ve onların Dünya’nın yaratılışındaki görevleri ve rolleri aktarılır. Kitapta mitolojisi hakkında bilgi verilen ikinci millet Acemlerdir. Acem mitolojisinde ilk başta Zervân-ı Akren adındaki tek tanrıya inanılırken sonradan Hürmüz ve Ehrimen adlı tanrılarla çok tanrılı bir inanışa geçildiği belirtilir. Hürmüz ve Ehrimen arasında yaşanılan mücadeleler üzerinden Acem mitolojisi hakkında özet niteliğinde bilgiler verilir. Eserde Mısır mitolojisinin ele alınışına bakıldığında, halkın sevdiği Osiris ve İsis adlı iki tanrının konu edindiği mitolojik bir hikâye etrafında Mısır mitolojisi anlatılır. İskandinav mitolojisine gelindiğinde bu mitolojinin ünlü tanrıları Alfadir, Ymir, Audhumbla gibi tanrıların Dünya’nın oluşumundaki etkilerinden bahsedilir ve bu mitolojinin İskandinavyalıların savaşçı özelliklerini barındırdığı belirtilir. Eserde Kelt mitolojisine az bir kısım verilir. Bu kısımda Toutatis, Hesos ve Belenus adlı üç tanrının etrafında oluşan çok tanrılı inanışa ve kurban geleneklerine yer verilir. Kitapta Yunan ve Roma mitolojisine diğer mitolojilere nazaran daha geniş yer verilir. Yunan ve Roma mitolojisi beraber işlenir. Bu mitolojilerin tanrılarının doğumlarına, evliliklerine, akrabalık ilişkilerine, aralarındaki mücadelelerine ve tasvirlerine dair detaylı bilgilendirme yapılır.

Esatir, Tanzimat Dönemi’nde mitolojiyi konu olarak işleyen ikinci eser olarak ön plana çıkar. Nabizade Nazım’dan önce Şemsettin Sami, yine Esatir adıyla mitolojiyi konu alan ilk eseri yazar (Çakmak 2019: 181). Esatir söz konusu milletlerin mitolojisi hakkında bilinmesi gereken öz bilgileri vermesiyle özet kitap mahiyeti gösterdiği söylenebilir.

Esatir hakkında müstakil bir makale çalışması yapan Nursel Çakmak (2019), eseri içerik bakımından değerlendirip çalışmasında, Nabizade Nazım’ın dünya milletlerinin mitolojisini nasıl işlediğine, yazarın bu mitolojilerin hangi noktalarına odaklandığına ve Nabizade Nazım’ın mitolojiye dair görüşlerine yer verir. Çakmak, Esatir’in Dünya mitolojilerini bir arada olacak şekilde ele alması bakımından eserin döneminde önemli bir yerde bulunduğunu belirtir. Esatir’in döneminde sayıca az olan mitolojik çalışmalara yönelik ilham verici ve rehber niteliğinde olduğunu söyler. Ayrıca makalenin sonunda Esatir’in günümüz Türkçesine aktarımı verilir. Son olarak Esatir, Halil Sağlam (2020) tarafından günümüz Türkçesine aktarılırken oluşan hatalarının giderilmiş şekliyle tekrar yayımlanır.

Nabizade Nazım’ın biyografisi için bk. “Nabizade Nazım”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nabizade-nazim

Eserden Örnekler


Yunan ve Roma ahâlî-i kadîmesinin i’tikâdât-ı sakîmesi mecmû’u olan esâtîr, vukuât-ı tabîîyeyi bir takım eşhâs-ı mâneviye timsâline koyarak meydana birçok ma’bûdlar çıkarmıştır ki bu eşhâs-ı mevhûmeye “Âlihe” tâbir olunur. Esâtîrin esasını kuran mütefekkirîn hâdisât-ı tabîîyeyi îzah ve temsîl için onlara birer vücûd-u hâricî isbat etmişlerdir ki hâdisât-ı mezkûre arasındaki irtibât ve taalluk işbu vücûd-i mevhûmlar arasında dahi mevcût gösterilmiş ise de bu tasavvûrât-ı dakîka avâm-ı nâsa intikâl edince hakikat sûretini aldıktan başka şekl-i aslîsini dahi gaib etmiş ve feylesofların tasavvûrât-ı şâiranelerine binlerce hurâfât ve türrehât dahî katılmış olmakla esâtîrin âliheleri dahî ma’bud-u hakiki mertebesine çıkarılmış ve bu cihetle Yunanlıları ve Romalıları putperestlik istilâ etmiştir. Esâtîr ve binaenaleyh âlihe tasavvûrâtı Hintlilerde, eski Acemlerde, Mısırlılarda, İskandinavlılarda, Gallerde dahi mevcut idi. Hintlilerin esâtîri en kadîm olup onlarca en büyük ilah “Brahm” idi ki “Rabb-i a’lâ” derler idi. Vâkıa yalnız bir ilah tanımak -ismi ne olursa olsun- tevhitten ibaret olup ilk Hind mütefekkirîni dahi bu hakikât-ı tevhide vâkıf idiyseler de mürûr-i zaman ile ilah bir iken üçe çıkmıştır. Bu üç ilah “Brahma”, “Siva”, “Vişnu” namında olup ilk “Ekânîm-i selâse” yani “Trimurti” yi teşkil ederler idi (Sağlam 2020: 156).

Kaynakça


Birinci, Necati (1987). Nâbizâde Nâzım. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

Çakmak, Nursel (2019). “Nâbizâde Nâzım’ın Mitolojik Eseri: Esatir”. Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(2), 179-198.

Sağlam, M. Halil (2020). “Nâbizade Nazım’ın Esatir Eserinin Transkripsiyonu”. IMASCON 5. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi: 153-161. https://www.imascon.com/kayit/kayittr/dosyalar/imascon_2020_autumn/imascon_2020_autumn_sosyal_tammetin_bildiriler.pdf [Erişim tarihi: 30.05.2022].

Uç, Himmet (2007). Nabizade Nazım: Şair ve Romancı. İstanbul: Kitabevi Yayınları.

Atıf Bilgileri


Paker, Doğukan Ali. "ESÂTİR (NABİZADE NAZIM)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/esatir-nabizade-nazim-tees-1827. [Erişim Tarihi: 25 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 SEVDA (NÂBİZÂDE NÂZIM Nabizâde Nâzım Diğer Öykü USTA
Görüntüle
2 BIR HÂTIRA (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Diğer Ceylan Aydın
Görüntüle
3 HÂLÂ GÜZEL (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Diğer Öykü USTA
Görüntüle
4 HANIM KIZLARA (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Öğretmen Doğukan Ali Paker
Görüntüle
5 HASBA (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Araş. Gör. Dilek Yardım
Görüntüle
6 HÂTIRA-İ ŞEBÂB (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Araş. Gör. Sefacan Doğru
Görüntüle
7 HOŞNİŞÎN VEYA CİHÂNDA SAFÂ BU MUDUR? (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Diğer ALİ ERBAY
Görüntüle
8 HEVES ETTİM (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Hatem Türk
Görüntüle
9 KARABİBİK (NÂBİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
10 MİNİ MİNİ MEKTEPLİ (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Öğretmen Doğukan Ali Paker
Görüntüle
11 MİNİ MİNİ YÂHUD YİNE HEVES (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Akın ZENGİN
Görüntüle
12 SEYYİE-İ TESÂMUH (NABİZADE NAZIM) Nabizade Nazım Öğretmen Doğukan Ali Paker
Görüntüle
13 YÂDİGÂRLARIM (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Diğer Ceylan Aydın
Görüntüle
14 ZAVALLI KIZ (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Öğr. Gör. Merve Özdemir Çetinkaya
Görüntüle
15 ZEHRA (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım Doç. Dr. Özlem Nemutlu
Görüntüle
16 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
17 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
18 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
20 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
21 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
22 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
23 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
24 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
25 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle