ENÎSÜ’L-ÂRİFÎN (CA’FER)
ahlâki eser
Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi (d. Şa‘bân 856/Ağustos 1452 – ö. 8 Receb 921/18 Ağustos 1515)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Mevlânâ Şükrullâh (ö. 868/1464’den sonra)’ın Enîsü’l-Ârifîn isimli ahlak ilmi hakkındaki kitabının Tâcîzâde Ca‘fer Çelebi tarafından yapılmış tercümesi. Taşköprîzâde’nin eş-Şekâ’iku’n-Nu‘mâniye adlı kitabında ahlaka dair olduğu kaydedilen (Ergun yty: II/886) eserden Kâtib Çelebi de Keşfü’z-Zünûn’da bahsetmektedir (Tâcîzâde Ca‘fer Çelebi 2018: 40). Enîsü’l-Ârifîn'in süslü nesirle yazılmış  mukaddimesinde mütercim Ca‘fer Çelebi, bu metni tercüme etmesini Hadım Alî Paşa’nın istediğini adını zikretmeden söyler. Fakat daha sonraki yapraklara kaydedilmiş manzumeden Alî Paşa’nın kim olduğu anlaşılır (Tâcîzâde Ca‘fer Çelebi 2018: 40). Sadettin NüzhetErgun’a göre kitap, Hadım Alî Paşa’nın 912/1506 yılındaki sadaretinden sonra yazılmış olmalıdır (yty: II/887). 

Enîsü’l-Ârifîn mensur bir eserdir, fakat zaman zaman manzumelere de yer verilmiştir. Mukaddime ile başlayan metin on beş bâbdır. Bu bâbların da her biri çeşitli bölümlere ayrılmıştır. Metinler açıklanırken ayet ve hadislerden istifade edilmiş ayrıca meşhur hükemadan bahsedilmiştir. İçinde "Hikâyet" başlığıyla eklenmiş hikâyeler de bulunmaktadır. 06 Mil Yz A 3816’da kayıtlı nüshasına göre Enîsü’l-Ârifîn'in on beş bâbının isimleri ve varak numaraları şöyledir: 1. Bâb: Fezâil-i hıreddedir ve fezâil-i hıredmenddedür (vr.5b-12a).  2. Bâb: Sitâyiş-i ulemâ ve hısâ’il-i fuzalâ beyânındadur (vr.12a-20a).  3. Bâb: Nâ-dânlıkda ve cehâletde… (vr. 20a-23a).  4. Bâb: Hûb-kirdâr beyânındadur (vr. 23a-28a).  5. Bâb: Hikmetde ve emsâl ve pend ve nasîhatdedür (vr. 28a-33b).  6. Bâb: Dost ve sadûk ve hak ve hukûk bilmek beyânındadur (vr. 33b-37b).  7. Bâb: Adâvetde ve anın keyfiyyet ve esbâbı beyânındadur (vr. 37b-43b).  8. Bâb: Oğlana nasîhat ve terbiyet itmek beyânındadur (43b-49a).  9. Bâb: Pâdişâhlık ve saltanat beyânındadur (49b-58b).  10. Bâb: Pâdişâhlara hidmet eylemek beyânındadur (58b-63b).  11. Bâb: Sabr ü şitâbda olan fâyide ve zarârı beyân ider (63b-67b). 12. Bâb: İhsân ve isâ’et beyânındadur (67b-71b).  13. Bâb: Nîk-hûlık ve bed-hûlık beyânındadur (71b-74b).  14. Bâb: Ketm-i esrâr itmek beyânındadur (74b-77b). 15. Bâb: Hırs-ı dünyâ bâbındadur (77b-88b).

Enîsü’l-Ârifîn’in kütüphanelerde on beş kadar yazma nüshası bulunmaktadır ve bunlardan Millet Yazma Eser Kütüphanesinde bulunan nüshası (Ali Emiri-Şeriyye 1024) esas alınarak bir doktora tezi hazırlanmıştır (Karaaslan 2020).

Mütercimin biyografisi için bk. "Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/cafer-tacizade-cafer-celebi 

Eserden Örnekler


Enîsü’l-Ârifîn'den

Hikâyet: İskender vakt-i rıhletde çün vefât itmesini ferâsetle bildi. Cemâ‘at-i hükemâ ve cemâhir-i ulemâyı ki hizmetinde mülâzemet kılurlardı Eflatun ve Batlamyus ve Aristo ve Fisagoras ve sâ’ir feylosoflar gibi ihzâr eyledi ve anlara eyitdi ki “Benüm vefâtum karîb olmışdur. Size vasiyyet olsun ki câm-ı şarâb ki mecmû‘-ı âlem anun teşvîşünden mest ü sekrândur, kelâm-ı Rabbânî anun mucebince ki “Külli nefsin zâ’ikatü’l-mevt”dür. Ecel sâkîsi elünden nûş eyleyem. Benüm merkaddümi vâlidüm oldugı makâma yakîn eylen ve cümle-i sipâh ü leşker ü hadem ü haşem silâh-pûş olsunlar ve her dânişmend ü imâm ki benüm taht-ı hükûmetümdedür, her biri elüne mushaf alsunlar ve ne denlü haz[â]yinüm ve defâyinüm var-ısa kapuların açsunlar ve bunları merkadümden vâlidüme arz eylen ve eydün ki “Mevte hergiz çâre yokdur. Eger leşker ü sipâh ile çâre mümkin olaydı cihânun leşkeri İskender’e bend ü fermân olmuş-ıdı, ol bulaydı ve eger du‘â-y-ıla ve tesbîh ü tehlîl-ile red olaydı bu hâzır olan ulemânun tesbîh ü tehlîl-ile red olaydı ve eger mâl ü menâl-ile def‘-i mansûr olsa bu hazâyîn ü defâyinle İskender def‘ ideydi ve bir elümi tâbûtdan taşra idüp … ([Tâcîzâde Ca‘fer Çelebi]/Emîr Ca‘fer Tuğrâî: 82b-83b)

Kaynakça


Ergun, Sadettin Nüzhet (yty). Türk Şairleri. C. 2. İstanbul.

Karaaslan, Neşe Aydın (2020). Tâcî-zâde Ca‘fer Çelebi Tercüme-i Enîsü’l-‘Ârifîn (Giriş – İnceleme – Metin – Dizin). Doktora Tezi. Eskişehir: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi.

[Tâcî-zâde Ca‘fer Çelebi]/Emîr Ca‘fer Tuğraî. Enîsü’l-Ârifîn Tercümesi. Millî Kütüphane. Nu. 06 Mil Yz A 3816.

Tâcî-zâde Ca‘fer Çelebi (2018). Tâcî-Zâde Ca‘fer Çelebi Dîvânı. (hzl. İ. E. Erünsal). Ankara: KTB Yay. https://ekitap.ktb.gov.tr/TR-211662/taci-zade-cafer-celebi-divani.html [Erişim tarihi: 21.09.2022] 

Atıf Bilgileri


Şen, Fatma Meliha. "ENÎSÜ’L-ÂRİFÎN (CA’FER)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/enisu-l-arifin-ca-fer. [Erişim Tarihi: 05 Ekim 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
2 HEVES-NÂME / MAHABBET-NÂME (CA'FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
3 MAHRÛSE-İ İSTANBUL FETH-NÂMESİ (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
4 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
5 KÜS-NÂME / NÂME-İ TÂCÎ-ZÂDE CA'FER ÇELEBİ (CA'FER) Ca'fer, Tâcî-zâde Ca'fer Çelebi Prof. Dr. Fatma Büyükkarcı Yılmaz
Görüntüle
6 CÂMASB-NÂME (ABDÎ) Abdî, Mûsâ Prof. Dr. Müjgân Çakır
Görüntüle
7 TERCÜME-İ KASÎDE-İ BÜRDE (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
8 RİSÂLE Fİ’L-MEBDE’İ VE’L-MA’ÂD (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Öğretmen Ece Ceylan
Görüntüle
9 NEKÂVETÜ’L-EDVÂR (HÂCE ABDÜLAZÎZ) Abdülazîz, Abdülkâdir-zâde, Hâce Abdülazîz, Usta Abdülazîz Doç. Dr. Recep Uslu
Görüntüle
10 DÎVÂN (ADLÎ) Adlî, Sultân Bâyezîd-i Velî bin Fâtih Sultân Mehmed Prof. Dr. YAVUZ BAYRAM
Görüntüle
11 DÎVÂN-I TÜRKÎ (ADNÎ) Adnî, Mahmûd Paşa Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
12 DÎVÂN-I FÂRİSÎ (ADNÎ) Adnî, Mahmûd Paşa Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
13 DÎVÂN (ÂFİTÂBÎ) Âfitâbî Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
14 DÎVÂN (ÂHÎ) Âhî, Benli Hasan, Dilsiz Dânişmend Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
15 HÜSREV Ü ŞÎRÎN (ÂHÎ) Âhî, Benli Hasan, Dilsiz Dânişmend Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle