EDEBİYÂT-I OSMÂNİYYE (HAKKI)
belâgat
Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi (d. 1242/1826 - ö. 1306/1888)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Edebiyât-ı Osmâniyye, Recaizade Mahmut Ekrem’in Mekteb-i Mülkiye’deki hocalığına son verildikten sonra onun yerine tayin edilen Hacı İbrahim Efendi’nin orada verdiği edebiyat derslerinin kitap haline getirilmiş şeklidir (Yetiş 2006: 81). 1305/1887-88 yılında basılan ve içerdiği konular bakımından eksik olduğu görülen eserin devamı basılmamıştır.

Eserin başlangıç bölümünde edebiyatın ne olduğu, edep ve üslup meseleleri üzerinde duran yazar, kitabı klasik belagat eserlerindeki gibi meânî ,bedi ve beyân sırasını takip eden ancak bu genel başlıkları atmadan “bahsü’l-mübtedâ ve’l-haber”, “bahsü’l-kasr” ve “fiil ve fâil ve mef’ûl bahsi” gibi başlıklarla konuları ele alan Hacı İbrahim Efendi, virgül gibi yeni meseleleri de kitapta işlemiştir. Konuların ayrıntılı olarak ele alındığı eserde klasik şiir örnekleri yanında yeni Türk şiiri örnekleri de sunulmuştur.

Edebiyât-ı Osmâniyye’nin çeviriyazı metni diliçi çevirisiyle birlikte Volkan Karagözlü tarafından neşredilmiştir (Karagözlü 2019).

Yazarın biyografisi için bk. "Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hakki-haci-ibrahim-hakki-efendi

Eserden Örnekler


Her umûrun gûne gûne âdâbı olduğu gibi bir kitâba bed’ etmenin dahi âdâbı vardır ki bir nicesi hamd u senâ-yı cenâb-ı hudâ, ikincisi salât u selâm-ı nebiyy-i müctebâ, üçüncüsü du’â-yı bi’l-hayr-ı pâdişâh-ı serîr-ârâdır. Bu vecîbeyi îfâdan sonra deriz ki zikr ü beyânına tasaddî edeceğimiz fenn-i edebiyyât da nasıl gûne gûne üslûblar ve dakîk dakîk nükteler var ise edebiyyât lafzının cüz’ü olan edeb lafzında dahi vaz’an ve örfen dürlü dürlü ma’nâlar vardır. Bu lafz fi’l-asl zarâfet ve usluluk ki kavlen ve fi’len nâsa hüsn-i mu’âmele ve lutf-ı mücâmele eylemek ma’nâsınadır. Ba’zılar dahi lafz-ı mezkûru her nev’ hatâdan mâ-bihi’l-ihtirâz olan şeyleri bilmekten ibârettir, diyü ta’rîf etmişler. Ba’zı dîğer dahi edeb bir kuvve-i râsiha-i nefsiyyedir ki muttasıf olan kimseyi mûcib-i şeyn u âr olan şeylerden hıfz eder diyü tefsîr eylemişler. Ve evâ’il-i devlet-i İslâmiyye’de te’dîb olduğu için ulûm-ı Arabiyye ile eş’âr-ı Arab’a dahi edeb ıtlâk etmişler ki sebebiyyet alâkasıyla ıtlâkât-ı mecâziyyeden olmuş olur.

[...]

Fi’l-mesel ma’nâ ses ve lafz elhân u âhengdir. Elhân u nagamât bilmeyen güzel sesli bir âdem ne kadar bağırsa çağırsa sesini kimseye dinlendiremez. Ammâ fenn-i mûsikîde mâhir bir kimse sesi güzel olursa ni’me’l-matlûb yâ, olmasa bile usûlşinâslığının ve terennümâtının te’sîrâtıyla okuduğu besteyi istimâ’a herkesi mecbûr eder. İnsânın zihnine tevârüd-i ma’nâ ses gibi fıtrî ve cibillî olup elfâz ise kesbî ve ta’allümîdir. Buna delîl aranırsa iki okuryazar âdemin birinde hayâlât-ı şâirâne vüs’at-i karîha olup da dîğerinde olmamaktır. Ve kezâlik bir edîb-i Arab veyâ bir Acem veyâ bir Fransız kendi lisânı üzere îcâd-ı nazm u nesre kâdir olduğu hâlde Türkî lisân üzere yolunda bir şey söyleyerek tasvîr-i ma’nâ edememesi dahi bu müdde’âya bir delîl olur. Fe-li-zâlike mübtedîn için lâzım gelen vazîfe evvelâ elfâz-ı kelâmın hüsn-i terkîb ve tensîk ü tertîbine temerrün ü mümâreset eylemektir (Karagözlü 2019: 131, 133).


Kaynakça


Karagözlü, Volkan (2019). Edebiyât-ı Osmâniyye. Kayseri: Kimlik Yayınları, .

Yetiş, Kazım (2006): Belagatten Retoriğe. İstanbul: Kitabevi Yayınları.

Atıf Bilgileri


Kaçar, Mücahit. "EDEBİYÂT-I OSMÂNİYYE (HAKKI)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/edebiyat-i-osmaniyye-hakki. [Erişim Tarihi: 07 Temmuz 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 ŞERH-İ BELÂGAT (HAKKI) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
2 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
3 TEMYÎZ-İ TA'LÎKÂT (HAKKI) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Dr. Ömer UYAN
Görüntüle
4 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
5 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
6 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
7 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
8 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
9 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
10 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
11 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
12 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
13 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle