ED-DÜRRÜ'L-MENDÛD Fİ'L-HABERİ'L-MEVRÛD (MÜNŞÎ/MEHMED)
kırk hadis tercüme ve şerhi
Münşî/Mehmed, Mehmed Münşî Efendi (d. ?/? - ö. 1000/1591-92)

ISBN: 978-9944-237-87-1


16. asır Osmanlı âlim ve ediplerinden Münşî Mehmed Efendi’nin Türkçe mensur kırk hadis tercümesi. Kitabını yazış sebebini anlatırken kendisini “Münşî” mahlasıyla ve “fukarâ’-i ulemâdan” diye tanıtan yazarın, Akhisarlı Muhyiddîn Mehmed (ö. 1591-92) olduğu, anılan tercümesinin bir nüshasının iç kapağındaki nottan da anlaşılmaktadır.

Eserine Arapça, Farsça kelime ve tamlamaları çokça kullandığı münşice ve secili bir tarzda Allah’a hamd ve Hz. Peygamber’e dua ve selamla başlayan yazar, bunun ardından asıl konuya gelerek “Âdemoğlu ölünce üç şey dışında onun ameli kesilir: Hayrı, sevabı devamlı olan sadaka, faydalanılan ilim ve kendisine dua eden salih evlat...” mealindeki hadis gereğince herkesin elinde kuvvet ve fırsat varken, Allah’ın rızasını talep hususunda ibadetle vesile edinmesi lazım geldiğini anlatır. Kendisinin âlimlerin fakirlerinden olduğunu söyleyen Münşî, mümkün olduğu kadar öğretim, anlatma, kitap yazma hususunda kusur etmeme, her selim yaratılış ve anlayışlı zihne doğru yolu gösterme niyeti içindedir. Kimseye iyi amellerinden başka fayda verecek bir şeyin olmadığını ve ahiret seferi için çok azık tedarik etmek icap ettiğini düşünen yazar, Hz. Peygamber’in kırk hadisini Arapçadan Türkçeye çevirmeye karar verir. Böylece inanan ve Müslüman olanlara doğru yolu gösterecek; irfan sahibi insanlara hadisleri anlama konusunda yardımcı olacaktır. Mütercim, sultan ve ileri gelen devlet adamlarının bu hadislerin manalarıyla amel etmelerinden başka, büyük iyiliklere vesile olmaları niyetini taşımaktadır.

Münşî, üç kısım ve bir “hâtime”(netice)den meydana gelen eserini tamamladığında, “Dürrü’l-mendûd fi’l-haberi’l-mevrûd” adıyla isimlendirmiştir. Okuyanların sıkılmaması arzusuyla sözü uzatmayıp özlü bir anlatımı tercih ettiğini belirten mütercim, kitabından herkesin faydalanabilmesi için, alışılmadık Arapça kelimeleri ve beyitleri çok fazla kullanmadığını ifade eder. Bundan sonra Osmanlı hükümdarı Sultan II. Selim’i (ö. 1574) övmeye başlayan Münşî Mehmed Efendi, onun devrindeki fetih ve zaferlerden bahseder. Mütercim, eserinin “Kısm-ı Evvel”inde (1. Bölüm) Hz. Peygamber’in “hasâ’is”, yani Allah’ın sadece Hz. Muhammed’e lütfettiği hususiyetler ve güzel ahlâkını bildirmiş, “Kısm-ı Sânî”sinde (2. Bölüm) onun ailesi, çocuk ve torunları hakkındaki bazı hadisleri çevirmiştir. “Kısm-ı Sâlis”(3. Bölüm)de ise gaza, Allah yolunda çalışma, savaşma, inkârcı, fesatçı ve münafıklarla muharebe ve şehitliğe dair birtakım hadisleri çevirip açıklamıştır. Böylece okuyucuları İslam uğrunda mücadeleye teşvik etmeyi hedefleyen yazar, geçmiş Osmanlı sultanlarının bu yoldaki gayretlerini övgüyle anlatır. Münşî Mehmed Efendi, sadrazam Sokullu Mehmed Paşa’yı (ö. 1579) da överek onun Sigetvar Seferi esnasındaki dirayetinden bahseder. Yazar, eserinin “Hâtime” kısmında, iyi insanların başlarından geçen hadiseleri ve bazı hikâyeleri anlatarak üzgün kalbi teselli etmek ve içindeki niyeti bildirmek istemiştir. Zamane hâllerinden de şikâyet eden yazar, Hz. Peygamber’in hadislerinin manalarının unutulduğunu, ilmin derecesinin eksildiğini, cahil ve alçakların ortalığı kapladığını anlatır. Mütercim, hadisleri tercüme ettikten sonra ara sıra, onlara uygun hikâyeler anlatmış; Arapça, Farsça, Türkçe şiirlere de yer vermiştir. Eserde çoğu sahih ve hasen olan hadisler yanında bazı zayıf ve mevzu rivayetler de çevrilmiştir.

Eserin bilinen iki nüshası vardır (Süleymaniye Yazma Eser Ktp. Ayasofya Nu. 3325; Topkapı Sarayı Müzesi Ktp. R. 347).

Mütercimin biyografisi için bk. "Münşî/Mehmed, Mehmed Münşî Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/munsi-mehmed-mehmed-munsi-efendi 

Eserden Örnekler


Ve anlar ki Münşî-i bende-i fakîr ve efkende-i hakîr gibi fukarâ’-i ulemâdan ve gurabâ-i fukarâdandur, bi-kadr-i mâ-emken ve hasb-i mâ-teayyen tahsîl ü tekmîl ü ta‘lîm ü tefhîm ü te’lîf ü tasnîf ü tahrîr ü takrîrde tefrît u taksîr itmeyüp her tab‘-ı selîm ve zihn-i fehîme tarîk-ı müstakîm göstere (Münşî. Dürrü’l-mendûd fi’l-haberi’l-mevrûd. Süleymaniye Yazma Eser Ktp. Ayasofya Nu. 3325, vr. 4a).

Hazret-i mübeşşir-i mübeşşer ve bihter ü mihter-i nev‘-i beşer, müstenid-i mesned-i ıstıfâ Ebü’l-Kāsım Muhammed Mustafâ aleyhi salavâti’l-hüdâ ve ekmel-i tahiyyâtü’l-verâ buyurdı ki ‘Kurûn-ı benî Âdem’den ve butûn-ı halk-ı âlemden ahsen-i karn ve eşref-i batn ki ben hâsıl olduğum karn ve batndur, andan irsâl olundum. Keennehü bu kelâmı tavzîh ve tebyîn içün didi ki ‘Hakk Azze ve Alâ celle celâlühü ve amme nevâlühü evlâd-ı İsmâîl’den Kinâne’yi ıstıfâ itdi, ya‘nî intihâb ve ihtiyâr itdi ve evlâd-ı Kinâne’den Kureyş’ün cibillet ve hilkatinde hayr u şeref vaz‘ idüp ıstıfâ itdi. Ve evlâd-ı İbrâhîm’den İsmâîl’i ıstıfâ itdi. Ve evlâd-ı İsmâîl’den Kinâne’yi ıstıfâ itdi.'  Pes ol server-i halk-ı Rahmân Muhammed bin Abdullah ibn Abdülmüttalib bin Hâşim bin Abdimenâf bin Kusayy bin Kilâb bin Mürre bin Ka‘b bin Lü’ey bin Gālib bin Fihr bin Mâlik bin Nadr bin Kinâne bin Huzeyme bin Müdrike bin İlyâs bin Mudar bin Nizâr bin Me‘ad bin Adnân’dur ki âbâ ve ecdâdından şeref ile batnen ba‘de batnin intihâb olunmuşdur (Münşî. Dürrü’l-mendûd fi’l-haberi’l-mevrûd. Süleymaniye Yazma Eser Ktp. Ayasofya Nu. 3325, vr. 21b).

Kaynakça


Akbayar, Nuri (hzl.) (1998). Mehmed Süreyya, Sicill-i Osmânî Yâhud Tezkîre-i Meşâhir-i Osmânî. C. 5. İstanbul: KB-Tarih Vakfı Ortak Yay.

Akdemir, Hikmet (2001). Osmanlı Müelliflerinden Akhisarlı Muhammed İbn Bedrüddin el-Münşî ve Tefsirdeki Metodu. Yüksek Lisans Tezi. Şanlıurfa: Harran Üniversitesi.

Bağdatlı İsmail Paşa (1992). Hediyyetü’l-Ârifîn Esmâü’l-Müellifîn ve Âsâru’l-Musannifîn. C. VI. Beyrut: Darü’l-Kütübi’l-İlmiyye.

Bursalı Mehmed Tâhir (1333/1915). Osmanlı Müellifleri. İstanbul: Matbaa-i Âmire.

Donuk, Suat (hzl.) (2017). Nev‘îzâde Atâyî Hadâiku’l-Hakâ’ik fî Tekmileti’ş-Şakâ’ik. İstanbul: TYEK Yay.

Kaplan, Abdullah (2018). Muhammed b. Bedrüddîn el-Münşî’nin Şerh-i Kasîde-i Bür’e Adlı Eserinin İnceleme ve Tahkiki. Yüksek Lisans Tezi. Rize: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi.

Kâtib Çelebi (1286/1869). Fezleke-i Kâtib Çelebi. İstanbul: Cerîde-i Havâdis Matbaası.

Kurnaz, Cemal ve Mustafa Tatcı (hzl.) (2001). Mehmet Nâil Tuman, Tuhfe-i Nâilî- Dîvân Şâirlerinin Muhtasar Biyografileri. C. 2. Ankara: Bizim Büro Yay.

Öztürk, Hayrettin (1993). Muhammed b. Bedrüddin el-Münşî: Hayatı, Eserleri ve Tefsirdeki Metodu. Yüksek Lisans Tezi. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi.

Şemseddin Sâmî (1314). Kâmûsu’l-Âlâm. C. 6. İstanbul: Mihran Matbaası.

Yerinde, Adem (2006). “Münşî”. TDV İslâm Ansiklopedisi. C. 32. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yay. 22-23.

Yılmaz, Fatih Mehmet (2020). “Muhammed b. Bedreddîn el-Münşî ve ed-Dürrü’l-Mendûd fi’l-Haberi’l-Mevrûd Adlı Eseri”. Osmanlı’da İlm-i Hadis. İstanbul: İSAR Yay. 53-85.

Yıldırım, Selahattin (2000). Osmanlı’da Kırk Hadis Çalışmaları. İstanbul.

Atıf Bilgileri


Ceyhan, Adem. "ED-DÜRRÜ'L-MENDÛD Fİ'L-HABERİ'L-MEVRÛD (MÜNŞÎ/MEHMED)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/ed-durru-l-mendud-fi-l-haberi-l-mevrud-munsi-mehmed. [Erişim Tarihi: 03 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TIRÂZÜ’L-BÜRDE /TIRÂZÜ’L-İBRE FÎ ŞERHİ KASÎDETİ’L-BÜRDE (MÜNŞÎ/MEHMED) Münşî/Mehmed, Mehmed Münşî Efendi Doç. Dr. Hamza KOÇ
Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
2 MÜSENNÂ VE MÜSELLES DER LUGAT-İ FÂRİSÎ (MÜNŞÎ/MEHMED) Münşî/Mehmed, Mehmed Münşî Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
3 ŞERHÜ MAKÂMÂTİ'L-HARÎRÎ (ER-RİSÂLETÜ'L-KELÂMİYYE) (MÜNŞÎ/MEHMED) Münşî/Mehmed, Mehmed Münşî Efendi Dr. Bilal Güzel
Görüntüle
4 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
5 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
6 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
7 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
8 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
9 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
10 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
11 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
12 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
13 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle