- Yazar Biyografisi (TEİS)
Fikrî, Mâşî-zâde Dervîş - Madde Yazarı: Dr. Öğr. Üyesi Ali Emre Özyıldırım
- Eser Yazılış Tarihi:15 Ramazan 973 [22 Mart 1566]
- Yazıldığı Saha:Anadolu-Osmanlı
- Edebiyat Alanı:Yazılı Edebiyat / Divan Edebiyatı
- Dönemi:16. Yüzyıl
- Dili:Türkçe
- Alfabesi:Arap
- Yapısı:Manzum
- Niteliği:Telif
- Türü/Formu:Hasb-i Hâl
- Yayın Tarihi:29/01/2022
EBKÂR-I EFKÂR (FİKRÎ)
aşk konulu manzum hasbihâlFikrî, Mâşî-zâde Dervîş (d. ?/? - ö. 982/1575)
ISBN: 978-9944-237-87-1
Mâşî-zâde Fikrî tarafından kaleme alınan aşk konulu manzum hasbihâl. Aruzun hafif bahrinde fe'ilâtun mefâ'ilün fe'ilün kalıbıyla ve mesnevi nazım biçimiyle yazılmış olan eser, 1582 beyitten ve 5 bendlik bir murabbadan oluşmaktadır. Eserin bugün için bilinen tek nüshası Budapeşte'de Macaristan Bilimler Akademisi Doğu Yazmaları Koleksiyonunda (O. 98) yer almaktadır. Büyük bir ihtimalle müellif için istinsah edilmiş olan bu nüshanın sonundaki 15 Ramazan 973 [22 Mart 1566] telif tarihini gösterir. Eserden söz eden ilk tarihî kaynak şairin yakın arkadaşı Âşık Çelebi'nin Meşâ'irü'ş-Şu'arâ'sıdır (Âşık Çelebi 2010: III, 1215). Mesneviyi anan diğer kaynaklar ise kronolojik sırayla Hasan Çelebi ve Beyânî tezkireleri ile Künhü'l-Ahbâr, Keşfü'z-Zünûn ve Mecelletü'n-Nisâb'dır. Her ne kadar nüshanın başında ve mesnevinin içinde eser adı geçmiyor ise de Ebkâr-ı Efkâr'ın hafif bahrinde yazıldığını ve konu açısından özgün olduğunu (cümlesi ihtirâ' u iktirâh) söyleyen Âşık Çelebi ve benzer ifadeler kullanan Gelibolulu Âlî'den hareketle (Gelibolulu Mustafa Âlî 1994: 258) eser adını tespit etmek mümkün olabilmiştir. Şair, şüphesiz mesnevinin özgünlüğünü vurgulamak amacıyla eserine bu adı uygun görmüştür. Eser, aynı zamanda 16. yy. tezkire yazarları tarafından üretken bir mesnevi şairi olarak tanıtılan ve nüshanın başındaki notta hamse sahibi olduğu söylenen Fikrî'nin bugün için elde bulunan tek mesnevisi konumundadır. Medhiye bölümünden ve hâtimede geçen beyitlerden mesnevisini Kanûnî Sultan Süleyman'a sunmak üzere kaleme aldığı anlaşılan Fikrî, telif tarihinden kısa bir süre sonra padişahın sefer sırasında ölümü sebebiyle muhtemelen bu niyetini gerçekleştirememiştir.
Geleneksel mesnevi kalıbına uygun olarak hamd, tevhid, münacat ve naat bölümleriyle başlayan eserin sebeb-i telif kısmında Fikrî o tarihe kadar kadın-erkek aşkını işleyen bir çok mesnevi yazdığını, fakat bu defa oğlan aşkını anlatacağını ve kendi hâlini aktaracağını söyleyerek hasbihâl türünde bir hikaye kaleme aldığını açıkça ifade etmiştir. Eser, türün birçok örneğinde olduğu gibi birinci tekil şahıs anlatısı olarak ben-anlatıcı ağzından aktarılmıştır. Dolayısıyla hikâyenin baş kahramanı bizzat Fikrî'dir. Bununla beraber birçok türdeş eserde olduğu gibi bu hikâyede anlatılanlar da büyük oranda şairin hayatından izler taşımakla beraber mutlaka kurmaca unsurlarla zenginleştirilmiştir (Özyıldırım 2009). Ayrıca hasbihâl türündeki birçok eserde görülen sergüzeşt-nâme (hatırat), seyahat-nâme, tarifât ve şehr-engiz türleriyle geçişkenlik hâli Ebkâr-ı Efkâr için de söz konusudur.
Hikaye Fikrî'nin felekten ve gönülden şikayetiyle başlar ve aşk arzusuyla yanıp tutuşan şairin bir sevgili bulabilmek arzusuyla Edirne'ye gidişiyle devam eder. Bu şehirde farklı meclislere girerek bir güzel arayan kahraman-şair uzun uzun tasvir ettiği bu meclislerde aradığını bulamaz ve bir gece rüyasında kendisine Kabe'de şarap sunan bir dilber görerek onu aramaya koyulur. Yolculuğun ikinci evresi İstanbul'da yaşanan aksiyon dolu olaylardan meydana gelir. Aradığı güzel oğlanı nihayet Ayasofya'nın yakınlarındaki bir çeşme başında gören kahraman-şair kısa bir müddet sonra onunla görüşmeye başlar fakat bu görüşmeler önce rakibin daha sonra da maşukun babasının ve annesinin devreye girmesiyle kesilir. Hatta maşukun babası oğlunu zincirleyerek iki âşığın görüşmesini engeller. Bununla beraber maşukun daha önce gördüğü bir rüya üzerine âşık olduğunu annesine söylemesiyle aile oğlanı serbest bırakır ve böylece iki âşık birbirine kavuşur ve vuslat gerçekleşir. Fakat bir müddet sonra maşukun sakallanması üzerine kahraman-şair büyük bir hayal kırıklığı yaşar ve maşuku için galiz sözler kullanarak onu terk eder. Hikâye kahraman-şairin gördüğü ikinci bir rüyadaki ak sakallı ihtiyarın sözleri üzerine kitaplara yönelmesiyle son bulur.
Ebkâr-ı Efkâr 15. yüyılın ikinci yarısında Halîlî'nin Fürkat-nâme'si ile başlayıp Cafer Çelebi'nin Heves-nâme'si ve Taşlıcalı Yahyâ'nın Şâh u Gedâ'sı ile en popüler örneklerini veren, şairin kendi tecrübe ettiği bir aşk hikayesinin kurmaca unsurlarla zenginleştirilmiş hâli olan hasbihâl türünün farklı bir halkası konumundadır (Özyıldırım 2009). Edirne ve İstanbul gibi iki büyük şehirde geçen hikayede, şehir tasvirleri ve toplumsal dokuya dair ayrıntılar ve gerçekçilik vurgusu türdeşlerine göre çok daha belirgindir. Özellikle Edirne'deki meclis tasvirleri toplumun farklı katmanlarını yansıtan bir panorama sunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı eser, şahsî bir macera olmakla beraber, dönemin şehir hayatını ve toplumsal ilişkilerini yansıtan belgesel bir özelliğe de sahiptir. Ayrıca diğer türdeş eserlerden farklı olarak hemcinsler arasındaki aşk hikayesinin açıkça ifade edilen bir vuslatla sonlanması, genç oğlanın anne ve babasının figüratif kadro içinde yer bulması ve şairin sakalı gelen sevgili için ağır cümleler kullanması da sıra dışı ayrıntılar olarak vurgulanmalıdır. Ebkâr-ı Efkâr'ın, toplum, şehir ve kültür tarihiyle ilgili çeşitli özellikleri farklı açılardan değerlendirilmiştir (Aynur 2015: 139-140; Ambros 2016: 168-169; Özyıldırım 2017: 217-242; Özyıldırım 2018; Sürelli 2020; Çalka 2021: 80-88) . Eserde özellikle şair-kahramanın farklı kişilerle ve maşukun anne ve babasıyla girdiği diyaloglar ise özellikle gündelik konuşma dilinin, ayrıca argo, kaba dil ve gizli dil kullanımlarının dikkate değer örneklerini yansıtmaktadır (Özyıldırım 2017: 259-278).
Kütüphane katalogunda "Dîvân-ı Fikrî" adıyla kaydedilmiş olan Ebkâr-ı Efkâr ilk olarak 2006 yılında Ali Emre Özyıldırım tarafından tespit edilmiş ve özetlenerek kısaca tanıtılmış (2007), daha sonra şair ve eser hakkında farklı açılardan geniş bir inceleme ve tahlille beraber tıpkıbasımıyla birlikte yayımlamıştır (2017).
Şairin biyografisi için bk. "Fikrî, Mâşî-zâde Dervîş". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/fikri-masizade-dervis
Eserden Örnekler
[Edirne'de Tunca Nehri kenarındaki güzeller meclisinin tasvirinden]
Tunca’dan cânibe revân oldum
Vardum ammâ ki câna cân buldum
Zînet itmiş kenârını Tunca
Serv-i bâlâlar ile boyunca
Şehrden cânibinde Câmi-i Şâh
İşret-âbâd u hoş nişîmengâh
Nağme-i kumrî nâliş-i bülbül
Çerha tolmışdı şûriş ü gulgul
Okur elhânlar eyleyüp murgân
Mantıku’t-tayr u Gülsitân’ı revân
Çerha irmişdi nağme-i ney ü çeng
Ana âb-ı revân ider âheng
Sâz yanınca eyler âb-ı revân
Niçe savt-ı hazîn birle terân
Her çemende sadâ-i nûş-â-nûş
Cism ü câna virürdi cûş u hurûş
Neseminde nesîmi cân-perver
Suyı mâ-verd toprağı anber
Virmiş idi şeref gül ile giyâh
Hûb işret-serâ neşîmengâh
Yiltür ol bir yakaya elleri bâd
Göz ider nergis el salar şimşâd
Turmadan geldi serv-i bâlâlar
Sidre-kâmet güzeller a'lâlar
Zînet itdi kenârını Tunca
Serv-i bâlâlar ile boyunca
Bir içim su gibi güzeller hep
Mâ'i gönlekli bî-bedeller hep (Özyıldırım 2017: 334-335)
[Rakiple âşık arasında geçen diyalog]
Kara bulut gibi o düşmen-i saht
Na'ra urup didi bire bed-baht
Bire nâ-pâk etekli ter-dâmen
Bir gulâm-pâre görse cân viregen
Bire hey gül gibi derîde kekez
Duhter-i rez gibi keşîde kekez
Didi bana bire gulâm-pâre
Akçası ak velî yüzi kara
Ne işün var yanında oglanun
Gül-i terden tarî vü ra'nânun
Bire bed-haslet ü bire bed-kîş
İş mi sandun nedür bu itdügün iş
Toldum âteş hemîn kızardı yüzüm
Kızıl âteş közine döndi gözüm
Didüm ey bed-nihâd u pür-telbîs
Bire îmâna kasd ider iblîs
Bire dünyâ delüsi mâl eşegi
Mezbele dûdesi helâ köpegi
Hey kara yüzli hey kara câhil
Nefs-i zâyi' ü bâtıl u âtıl (Özyıldırım 2017: 390-391)
[Maşukun annesi Selime Hatun'un oğlunu teselli etmesi]
Ana bacı o başlar tâcı
Ki dil ü cândur iki muhtâcı
Gözi nûrıyçün ağlayup her dem
Gönli cân acısıyla çekmede gam
Dili endûhgîn ü cânı gamîn
İtdi oğlın kenâr oturdı hemîn
Didi ey cânuma revânum oğul
Cânumun dil-sitânı cânum oğul
Ey cinân-ı cenâna serv-i revân
Vey meh-i mihrbân-ı âlem-i cân
Nev-civân eyler ise cûş u hurûş
Pîre lâzımdur olmaya hâmûş
Olmağ ile dıraht-ı köhne mu'în
Çekdi kâmet kedû-yı tâze hemîn
Oldı bir pîr çün ana reh-ber
Buldı âb-ı hayâtı İskender
Olma ey nev-civân sakın dil-gîr
Seni bend itdügine vâlid-i pîr (Özyıldırım 2017: 411)
Kaynakça
Ambros, Edith Gülçin (2016). "Frivolity and Flirtation". Ottoman Women in Public Space. Ed. Ebru Boyar, Kate Fleet. Leiden/Boston: Brill. 150-186.
Âşık Çelebi (2010). Meşâ'irü'ş-şu'arâ. Hzl. Filiz Kılıç. İstanbul: İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Yay.
Aynur Hatice (2015). "Şehri Sözle Resmetmek: Osmanlı Edebî Metinlerinde İstanbul (XV.-XVIII. yüzyıllar)". Antik Çağdan XXI. Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi. Hzl. Coşkun Yılmaz. C. VII. İstanbul: İBB Kültür AŞ Yay. 128-145.
Çalka, Mehmet Sait (2021). Fethin Rüyası -Osmanlı Şiirinde Ayasofya-. İstanbul: DİB Yay.
Gelibolulu Mustafa Âlî (1994). Künhü'l-ahbâr'ın Tezkire Kısmı. Hzl. Mustafa İsen. Ankara: AKM Yay.
Özyıldırım, Ali Emre (2007). "Ebkâr-ı Efkâr: Fikrî Çelebi'nin Aşk Konulu Hasbihali". Turkish Studies 2/4: 685-703.
Özyıldırım, Ali Emre (2009). "Sergüzeştnâmeler Üzerine Hasbihal Veya Hasbihâlin Sergüzeşti". Nazımdan Nesire Edebî Türler. Hzl. Hatice Aynur, Hanife Koncu, Müjgân Çakır, Selim Sırrı Kuru, Ali Emre Özyıldırım. İstanbul: Turkuaz Yay. 134-166.
Özyıldırım, Ali Emre (2017). Mâşî-zâde Fikrî Çelebi ve Ebkâr-ı Efkâr'ı -Onaltıncı Yüzyıldan Sıradışı Bir Aşk Hikâyesi-. İstanbul: Dergâh Yay.
Özyıldırım, Ali Emre (2018). "Two Poets Two Works: Some Conclusions from Ebkâr-ı Efkâr and Mihnet-keşân on the Constants and Functions of the Ottoman Mesnevis from the 16th Century to the 19th Century". An Iridescent Device: Premodern Ottoman Literature. Ed. Christiane Czygan, Stephan Conermann. V&R unipress - Bonn University Press: Göttingen. 131-146.
Sürelli, Bahadır (2020). "Ali Emre Özyıldırım, Mâşî-zâde Fikrî Çelebi ve Ebkâr-ı Efkâr’ı: On Altıncı Yüzyıldan Sıradışı Bir Aşk Hikâyesi, İstanbul: Dergâh Yayınları, 2017, 493 s., ISBN 978-975-995-805-3". Osmanlı Araştırmaları 56: 323-330.
Atıf Bilgileri
Benzer Eserler
# | Madde | Yazar | Madde Yazarı | İşlem | ||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | HURŞÎD Ü MİHR (FİKRÎ) | Fikrî, Mâşî-zâde Dervîş | Dr. Öğr. Üyesi Fazile Eren Kaya |
Görüntüle | ||
2 | MİHR Ü MÜŞTERÎ (FİKRÎ) | Fikrî, Mâşî-zâde Dervîş | Dr. Öğr. Üyesi Fazile Eren Kaya |
Görüntüle | ||
3 | BEHRÂM U ZÜHRE (FİKRÎ) | Fikrî, Mâşî-zâde Dervîş | Dr. Öğr. Üyesi Munise KOÇ |
Görüntüle | ||
4 | HURŞÎD Ü NÂHîD (FİKRÎ) | Fikrî, Mâşî-zâde Dervîş | Dr. Öğr. Üyesi Munise KOÇ |
Görüntüle | ||
5 | ŞÜKÛFEZÂR (FİKRÎ) | Fikrî, Mâşî-zâde Dervîş | Dr. Öğr. Üyesi Munise KOÇ |
Görüntüle | ||
6 | DÎVÂN (FİKRÎ) | Fikrî, Mâşî-zâde Dervîş | Dr. Öğr. Üyesi Munise KOÇ |
Görüntüle | ||
7 | ŞEHR-ENGÎZ (FİKRÎ) | Fikrî, Mâşî-zâde Dervîş | Dr. Öğr. Üyesi Munise KOÇ |
Görüntüle | ||
8 | KISSA-İ FİRÛZ ŞÂH TERCÜMESİ/FİRÛZ-NÂME (FİKRÎ) | Fikrî, Mâşî-zâde Dervîş | Dr. Öğr. Üyesi Munise KOÇ |
Görüntüle | ||
9 | DÎVÂN (CA’FER) | Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi | Dr. Fatma Meliha Şen |
Görüntüle | ||
10 | MÜNŞE’ÂT (CA’FER) | Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi | Dr. Fatma Meliha Şen |
Görüntüle | ||
11 | TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş |
Görüntüle | ||
12 | KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) | Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî | Doç. Dr. Himmet BÜKE |
Görüntüle | ||
13 | HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) | İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî | Doç. Dr. ADNAN OKTAY |
Görüntüle | ||
14 | ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) | İdrîs, İdrîs-i Bitlisî | Doç. Dr. ADNAN OKTAY |
Görüntüle | ||
15 | ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) | Mesîhî, Îsâ | Prof. Dr. Yunus KAPLAN |
Görüntüle | ||
16 | DÎVÂN (ŞÂMÎ) | Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey | Prof. Dr. Yunus KAPLAN |
Görüntüle | ||
17 | HEFT PEYKER (ABDÎ) | Abdî | Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ |
Görüntüle | ||
18 | CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) | Abdî | Prof. Dr. Adnan Ince |
Görüntüle |