DÜRR-İ MANZÛM (NİDÂÎ)
sıhhatnâme
Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî (d. 915 (?)/1509 (?) - ö. 975 (?)/1567 (?))

ISBN: 978-9944-237-87-1


Hekim-şair Nidâî Ankaravî’nin tıp konulu manzum eseri. Eser, şairin Menâfiü’n-Nâs (1566) isimli mensur eserinden mülhem, nazmen ve muhtasar olarak ondan bir yıl sonra 1567 yılında kaleme alınmıştır. 721 beyit olan eser mesnevi nazım şekliyle ve aruzun fe‘ilâtün / mefâ‘ilün / fe‘ilün kalıbıyla yazılmıştır. Yazma nüshalarda eserin fi’t-tıb, Tıbb-ı Manzûm, Risâle-i Kaysûnî-zâde, Manzûme-i Nidâî, Menâfiu’n-Nâs gibi isimlendirmelerine tesadüf edilmiştir. Şair, eserin adını 22. beyitte şöyle belirtir: Dürr-i Manzûm tamâm nazm iledür / Kimse dizmedi böyle nazm ile dürr (Ay 2016: 53).

Eser, Sultan II. Selim’e sunulmuştur. Klasik mesnevi tertibine uygun şekilde yazılan eser tevhit ve münacat hüviyetinde 13 beyitlik bir girişle başlar, ardından devrin padişahı Sultan II. Selim’i methettiği ve ona dua ettiği 25 beyitlik bir kısım gelir. Dîbâce-i Kitâb başlığı altında kitabın telif sebebini açıklar. Bu dünyada insanların faydasına olan, onlar için gerekli bir eser bırakmak istediğini, Hz. Peygamberin de din ilminden önce beden ve tıp ilmini öğrenmenin gereğine hadisleriyle işaret ettiğini, insanın sağlık ve selamet içinde olmadan hiçbir ilmi tahsil edemeyeceğini belirtir. Bu sebeple, bildiği kadarıyla denizden inci çıkaran bir gavvas misali hikmet ve ilim denizinden tababete dair bilgi incilerini çıkaracağını söyler. Tıbba dair yazdığı bu risale hekim bulunmadığı yerde ihtiyaca cevap verecek, şiir şeklinde olduğu için de kolayca ezberlenip akıllarda kalacak, insanlar hekim aramaya ya da başka bir tıp kitabına bakmaya mahal kalmadan hastalıkları tanıyıp, ilaçlarını hazırlayabileceklerdir (Ay 2016: 57).

Eserde esas konunun anlatıldığı kısım dört bap üzere bina edilmiştir. Bap başlıkları ve kısaca içerikleri şöyledir: -El-Bâbü’l-evvel fî-Ma‘rifeti’l-Cism: Bu bapta insan bedeninin neden ve nasıl yaratıldığı, anâsır-ı erbaa ve ahlat-ı erbaanın ne olduğu ve bunların özelliklerini anlatır (62-156. beyitler). -El-Bâbü’s-sânî Teşhîs-i Emrâz-ı İnsân ve Mu‘âlece-i Ebdân: Şair, bu bapta insan bedenine müptelâ olan hastalıkları ve onların tedavi şekillerini baştan ayağa doğru bir sıralama gözeterek ortalama 3-12 beyit ile anlatır (157-516. beyitler). -El-Bâbü’s-Sâlis fî’l-Menâfî: Vücuda faydalı şerbetler, yağlar, helva ve macunları tanıtır, tarifleri ve uygulanışları hakkında bilgi verir (517-646. beyitler). -El-Bâbü’r-Râbi‘ fî-Ma‘rifeti’t-Tiryâk: Tiryakin faydası ve hazırlanışından bahseder (647-711. beyitler).  Hâtimetü’l-kitâb başlığını koyduğu son bölümde sultana dua eder, bu eseri okuyup faydalananların da Sultan II. Selim’e ve kendisine dua etmelerini temenni ederek eserini bitirir (711-721. beyitler).

Eser üzerinde Ümran Ay yüksek lisans çalışması yapmış (2000) daha sonra bu çalışmayı gözden geçirilmiş ve genişletilmiş olarak yayınlamıştır (2016). Bunun dışında aynı eser farklı isimlerle de dil ve edebiyat çalışmalarına konu olmuştur (Bekmezci 2013, Ölker-Direkçi 2009).

Şairin biyografisi için bk. "Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nidai-mehmed-celebi-ankaravi 

Eserden Örnekler


Devâ-ı Diger

Şol gedâ kim fakîr ola miskîn

Ol marazdan hemîn ola gamgîn


Zîbek ü zeyt ü bal mumı yedişer

Bir direm sülümen olursa yeter


Cümle bir yag olur bir âdem içün

Ol firenk rencine sürün em içün


Devâ-ı Hulkum

Tütsi vü yağdan şişerse dişi

Ana çâre budur onarur işi


Şâb ile tuz birer cevüz mikdâr

Buları sahk eyle misl-i gubâr


Sirke koy bir piyâle denlü ana

Mazmaza gargara iderse ona


Günde üç dört kerre bun’eyle

Yarası şişi kalmaya şöyle (Ay 2000: 104-105)

Kaynakça


Ay, Ümran (2000), Nidâî Dürr-i Manzûm (İnceleme-Karşılaştırmalı Metin). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Ay, Ümran (2016). Nidâî Dürr-i Manzûm. İstanbul: KOCAV Yay.

Bekmezci, Emine Selcen (2013), Cerrahname Adlı Manzum Tıp Eserinde Ahlât-ı Erbaa’nın İşlenişi (Cerrahnâme’nin Bitki Yönünden İncelenmesi). Yüksek Lisans Tezi. Kırıkkale: Kırıkkale Üniversitesi.

Ölker Perihan ve Bekir Direkçi (2009). “Hekim Mehmed Nidâî’nin Manzum Tıp Risalesi Keyf-i Kitâb-ı Nidâî”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, XXII: 296-305.

Atıf Bilgileri


Ay Say, Ümran. "DÜRR-İ MANZÛM (NİDÂÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/durr-i-manzum-nidai. [Erişim Tarihi: 22 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TÂRİH-İ SÂHİB GİRAY (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Dr. Bilal Güzel
Görüntüle
2 GENC-İ ESRÂR-I MA'NÎ (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Prof. Dr. Nuran ÖZTÜRK
Görüntüle
3 TERCÜME-İ NAZM-I LOKMÂN HEKÎM (NİDÂ'Î) Nidâ'î, Şa'bân Nidâ'î Ankaravî Doç. Dr. Lokman Taşkesenlioğlu
Görüntüle
4 FETİHNÂME-İ KAL'A-İ CERBE (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Araş. Gör. Dr. SEDA AKSÜT
Görüntüle
5 RİSÂLE-İ TARİKAT-I NİDÂİ (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Araş. Gör. Dr. SEDA AKSÜT
Görüntüle
6 TENBİH-NÂME (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Araş. Gör. Dr. SEDA AKSÜT
Görüntüle
7 REBÎU'S-SELÂME (NİDÂÎ) Nidâî, Şa'bân Nidâî Ankaravî Dr. Nuray Demir Öztürk
Görüntüle
8 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
9 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
10 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
11 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
12 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
13 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
14 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
15 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
16 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
17 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle