DÎVÂN (KÂTİBÎ)
şiirler
Kâtibî, Seydi Ali Çelebi (d. ?/?-ö.970/1562)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Devrin önemli denizcilerinden olan ve “Kâtibî” mahlasıyla şiirler kaleme alan Seydi Ali Çelebi’nin, "Dîvân" (Açıkgöz 2017: 275), "Dîvân-ı Kâtibî" (Balcı 2021: 662) ve tespit edilen nüshalarda "Kâtibî Dîvânı" isimleriyle geçen eseri. 

Müellif nüshasının ne zaman kaleme alındığı hususunda bir bilginin bulunmadığı eser, Fransa Milli Kütüphanesinde bulunan iki ayrı mecmuanın içerisinde tespit edilmiştir. TURC-270 numarada kayıtlı "Mecmua-i Devâvin" adlı mecmuanın 129a-167b varak aralığında derkenar olarak ve TURC-380 numaralı mecmuanın 67a-79b varak aralığında bulunmaktadır. 50 gazel ve 1 beyit olarak tespit edilen, nazım sayısı bakımından daha küçük bir nüsha olan TURC-380 mecmuasındaki nazımların tamamı TURC-270 numaralı mecmuanın içerisinde “Kâtibî Dîvânı” başlığı altında mevcuttur. Daha hacimli olan TURC-270 nüshası: 4 murabba, 1 muhammes, 2 tahmis, 24 tanesi Çağatay Türkçesi ile kaleme alınmış 149 gazel, 5 tanesi Çağatay Türkçesi ile kaleme alınmış 23 kıt’a ve 9 beyitten müteşekkildir. 

Kâtibî, Anadolu Türkçesi dışında Çağatay Türkçesiyle de şiirler kaleme almıştır. Bu başarısı ile Hindistan'da bulunduğu dönemde Hümayun Şah tarafından “Mîr Alî Şîr-i Sânî” ifadesiyle övgülere mazhar olur. Tespit edilen nazımlarda şairin, en fazla gazel türünü tercih ettiği görülmektedir. Bu yönüyle şairin, daha çok aşk konusunu nazımlarında işlemiştir. Bunun yanı sıra hayatının büyük bir bölümünün denizcilikle ilgili seyahatlerde ve seferlerde geçmesi sebebiyle derin bir memleket özlemi kendini gösterir. Oldukça sade bir dil kullandığı şiirlerinde atasözlerine ve deyimlere çok fazla yer verir.

Tezkirelerdeki bilgilerden hareketle nüshaları tespit ederek ilim âlemine tanıtan ilk çalışma, Nusret Gedik tarafından XIII. Uluslararası Türkoloji Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur (2019). Aynı nüshaların tanıtımı ve katalog taramalarında ulaştıkları Kâtibî’ye ait nazım örneklerinden müteşekkil bir çalışma da Yunus Kaplan ve Zahide Efe tarafından ortak yayına dönüştürülmüştür (2020).

Yazarın biyografisi için bk. “Kâtibî, Seydi Ali Çelebi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/katibi-seydi-ali-celebi  

Eserden Örnekler


         Gazel

        Gâfil olma düşdügün yir mülk-i Hindûstândur

        Meyl idüp anda kalanlar cümle ser-gerdândur


        ‘Âlemi geşt eyleyenler didiler bi’l-ittifâk

        Hak budur dünyâda cennet milket-i ‘Osmândur


        Varup anda bir nazar görmek ahbâbun

        Bilmiş ol ey haste-dil her derde ol dermândur


         Düş ayagına Hûmâyun pâdişâhun ruhsat al

         Dâ’imâ düşmişlere anun işi ihsândur


        Meyl iderse kalmaga dil tıflı Hindûstânda

        Kâtibî uyma sözine ol dahı oglandur    (Gedik 2019: 312)      

        


         Musammat

         Ragbet ider mi âdem olanlar bu hâneye

         Sayd olma dâma ey gönül aldanma dâneye

         Sehm-i kazâ bilürsin irişür nişaneye

         Çekmek belâ vü mihneti ‘âlemde ya niye

         Gördün zamâne uymadı uy sen zamâneye  (Kaplan ve Efe 2020: 244)

Kaynakça


Açıkgöz, Namık (hzl.). (2017). “Kâtibî”. Riyâzî Muhammed EfendiTezkiretü’ş-Şu’arâ. https://ekitap.ktb.gov.tr/Eklenti/54137,540229-riyazu39s-suarapdfpdf.pdf?0. [Erişim tarihi: 12.12.2021]. 

Balcı, Rüştü. (2012). “Kâtibî”. Kâtip Çelebi-Keşfü’z-Zünûn an Esâmi’l-Kütübi Ve’l-Fünûn. 2. Cilt. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yay. 662.

Canım, Rıdvan (hzl.)(2000). Latîfî – Tezkiretü’ş-Şu’arâ ve Tabsıratü’n-Nuzamâ (İnceleme - Metin). Ankara: AKM Yay. 452.453.

Eraslan, Kemal (1968). "Seydi Ali Reis’in Çağatayca Gazelleri". İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi. (16)41-54.

Gedik, Nusret (2019). "Seydî Ali Reis (Kâtibî) ve Dîvânı". VIII. Uluslararası Türkoloji Kongresi. İstanbul.

Kaplan, Yunus ve Zahide Efe (2020). "Kâtibî (Seydî Ali Reis) ve Dîvânı"Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi (67): 229-265.

Sertkaya, Osman Fikri. (1977). "Osmanlı Şairlerinin Çağatayca Şiirleri IV"İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi XXII: 169-89.

Seydî Ali Reis (Kâtibî). Kâtibî Dîvânı. Fransa Milli Kütüphanesi. Supplement Turc 380. (vr. 67a-79b).

Seydî Ali Reis (Kâtibî). Kâtibî Dîvânı. Fransa Milli Kütüphanesi. Ancien Fonds Turc 270. (vr. 129a-167b).

Sungurhan, Aysun (hzl.)(2017). “Kâtibî”. Kınalızâde Hasan ÇelebiTezkiretü’ş-Şu’arâ. https://ekitap.ktb.gov.tr/Eklenti/55834,kinalizade-hasan-celebipdf.pdf?0. [Erişim tarihi: 12.12.2021]. 

Tarlan, Ali Nihat (1948). Şiir Mecmualarında XVI-XVII. Asır Divan Şiiri, Ulvî - Me’âlîNihânîFeyzîKâtibî. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yay.


Atıf Bilgileri


UZUN, Oğuzhan. "DÎVÂN (KÂTİBÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/divan-tees-102. [Erişim Tarihi: 27 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MİR’ÂTÜ’L-MEMÂLİK (KÂTİBÎ) Kâtibî, Seydi Ali Çelebi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
2 MİR'ÂT-I KÂİNÂT/RİSÂLE-İ MİR'ÂT-I KÂİNÂT MİN ÂLÂT-I İRTİF‘ ( KÂTİBÎ) Kâtibî, Seydi Ali Çelebi Dr. Ayfer AYTAÇ
Görüntüle
3 KİTÂBU'L-MUHÎT FÎ 'İLMÎ'L-EFLÂK VE'L-EBHÛR (KÂTİBÎ) Kâtibî, Seydi Ali Çelebi Dr. Ayfer AYTAÇ
Görüntüle
4 HÜLÂSATÜ'L-HEY'E (KÂTİBÎ) Kâtibî, Seydi Ali Çelebi Dr. Öğr. Üyesi Gül YILMAZ ÇAL
Görüntüle
5 RİSÂLE-İ ZÂTÜ'L-KÜRSÎ (KÂTİBÎ) Kâtibî, Seydi Ali Çelebi Dr. Ayfer AYTAÇ
Görüntüle
6 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
7 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
8 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
9 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
10 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
11 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
12 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
13 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
14 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
15 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle