DÎVÂN (SA'ÎD)
şiirler
Sa'îd Paşa, Divan Efendisi-zâde Mehmed Sa'îd Paşa (d. 1200/1785 - ö. 1253/1837)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Kültürlü bir aileden gelen Diyarbakırlı Mehmed Sa’îd Paşa'nın şiirlerinin yer aldığı eseri. Sa’îd Paşa; edebiyatçı, tarihçi, şair ve devlet adamıdır. Sa’îd Paşa’nın Divan'ından başka ömrü hayatına sığdırdığı edebiyat, tarih, mantık, matematik, ahlak sahasında on eseri daha vardır. Sa’îd mahlasını kullanan şairin Divan’ı en meşhur eserlerinden biridir.

Sa’îd Paşa, toplamda 1387 beyitten oluşan eserini Divançe-i Eş’ar olarak adlandırmıştır. Ancak Sa’îd Paşa yayımlanan Divançe'nin ardından yazdığı şiirleriyle divan sahibi olma yolunda ilerlemiştir. Sa’îd Paşa’nın yazma ve matbu nüshaları karşılaştırıldığında toplamda 193 manzumesi olduğu söylenebilir. Sa’îd Paşa’nın 7 kaside, 1 terkib-bend, 1 mu’aşşer, 5 müseddes, 7 muhammes, 86 gazel, 10 tevarih, 41 mukatta’at, 13 nazım, 22 müfred şiiri bulunmaktadır. Sa’îd Paşa, 9 çeşit nazım şeklini kullanmış ve en fazla gazel nazım şekliyle şiir kaleme almıştır. Sa’îd Paşa gazellerinde -devlet adamı kimliğinin de etkisiyle- toplumsal konuları işlemiştir. Ayrıca Sa’îd Paşa, gazellerinde hikmet ve aşk konularına da değinmiştir. Kıt’alarında hikemî ve aşkî konuları işleyen Sa’îd Paşa, nazımlarını adeta özlü bir düşünceyi, edebî bir sanatı, deyim ve atasözünü örneklemek adına yazmıştır. Tarih nazım şekliyle yazdığı manzumelerde ise sosyal konular hakimdir. Diğer yüzyıl şairlerinde görüldüğü gibi Sa’îd Paşa’da da muhammes ve müseddes ilgi gören bir nazım şeklidir. Şairin sade bir dille yazdığı muhammes ve müseddesler daha çok dinî, ahlaki, içtimai, felsefi ve garami konuları içerir. Sa’îd Paşa’nın kasideleri şekil itibariyle kaside nazım şekli formunda ise de konu ve bölümlenmesi bakımından yeni şiire geçişin izlerini taşır. Onun kaside nazım şekliyle yazdığı mi’raciyesi en belirgin örnektir. Sa’îd Paşa, mu’aşşer ve terci’-bendinde daha çok dinî, felsefi ve toplumsal konuları ele alır.

Şairin matbu Divan'ı kendisi hayattayken Diyarbakır Vilayeti Matbaasında basılmıştır. Tab’ı 1288/1871 yılına tekabül eder. Divan, 111 sayfadan oluşmaktadır. Sa’îd Paşa Divanı’nın yazma bir nüshasının İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi İbn’ül-Emin Kitapları Nu. 3540’da olduğu Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi’nde söyleniyorsa da araştırmalar sırasında bu nüshaya rastlanmamıştır. Sa’îd Paşa Divanı’nın bir diğer yazma nüshası Millet Kütüphanesi Ali Emiri Manzum Eserler kısmında, Nu. 210’da bulunmaktadır. Bu iki nüshadan başka Sa’îd Paşa’nın şiirlerinden seçilen ve eski yazıyla yayımlanan Divançe-i Eş’ar adında bir eser vardır. Bu şiirlerin müsveddeleri İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde 102 numarada bulunmaktadır. 

Sa’îd Paşa Divanı’nın matbu ve yazma nüshaları karşılaştırarak oluşturulan tenkitli metni Kenan Erdoğan tarafından neşredilmiştir. Sa’îd Paşa ve Divan’ı etrafında cereyan eden iki makale de yine Kenan Erdoğan tarafından ilim alemine sunulmuştur. 2009 senesinde İdris Kadıoğlu tarafından Sa’îd Paşa üzerine yazılan makale üç bölümden oluşmaktadır. Kadıoğlu birinci bölümde Diyarbakırlı Sa’îd Paşa’nın hayatı, eserleri ve Divançe-i Eş’ar’ı hakkında bilgi vermektedir. Kadıoğlu ikinci bölümde Sa’îd Paşa’nın sade Türkçe ile kaleme aldığı şiirler hakkında bilgi verirken son bölümde Diyarbakırlı Ali Emiri Efendi’nin, Sa’îd Paşa’nın hikmetli beyitlerine yazdığı nazirelerden bahsetmektedir. 2016 senesinde Atabey Kılıç tarafından yazma, matbu ve Kenan Erdoğan neşri karşılaştırılarak “Diyarbakırlı Saîd Paşa Dîvânı’nın Neşri Üzerine Notlar” adlı makale yayımlanmıştır. Hanife Koncu da Prof. Dr. Abdullah Uçman’ın hususi kütüphanesinde yer alan Sa’îd Paşa’ya ait şiir defterini ve bu defter ile Divan arasındaki farkları belirten bir makale kaleme almıştır (Koncu 2016).

Şairin biyografisi için bk. “Sa’îd Paşa, Divan Efendisi-zade Mehmed Sa’îd Paşa”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/pertev-pasa-seyyid-mehmed-said 

Eserden Örnekler


Gazel

Yâ uzleti muhtâr ederek terk-i cihân et

Yâ hâlini tatbîk-i âhâlî--i zamân et


Bir gün ne bilirsin ki sana olmaya düşmen

Esrârını dostun bile olursa nihân et


Kendini lisâna düşürür kendi lisânın

Râhat edeyim söyler isen zabt-ı lisân et


Dünden bugünü bak görebilir misin a’lâ

İbret gözünü sen hele dehre nigerân et


Zinhâr Sa’îd etme umûrunda tereddüd

Ismarla anı Hâlik’a terk-i halecân et (Erdoğan 2004: 65).


Gazel

Kâmilin edna kusûru der-akab meşhûr olur

Bedrde cüz’î husûf olsa hemân manzûr olur


Cümleden tahsîl-i hoşnûdî ne mümkin hâkime

Sulhu meşrû’ olmaz ol kavmin ki tâ mahsûr olur


Hüsn-i sît ashâbını her yerde eyler dil-hırâş

Mevki’-i tahdîş-i mutrıb sîne-i santûr olur


Iztırâb-ı nîşden etmez hazer nûş isteyen

Me’hazi şehd-i lezîzinhâne-i zenbûr olur


Vakt-i ıkbâlinde kâsırdır kibârın himmeti

Mürtefi’ oldukça şemsin sâyesi maksûr olur


Kâbiliyyet kahr ile mahv olmaz ehlinden Sa’îd

Rîk-i sâfî âteş-i sûzân ile billûr olur (Erdoğan 2004: 75).

Kaynakça


Beysanoğlu, Şevket (1959). Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları. C.2. İstanbul: Işıl Matbaası.

Beysanoğlu, Şevket (1990). “Sa’îd Paşa”. Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi. C.7. İstanbul: Dergah Yayınları.

Erdoğan, Kenan (1999). “Klasik Mi’raciyelerden Farklı Bir Miraciye: Sa’îd Paşa ve Mi’raciyesi”. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları. 12: 163-185.

Erdoğan, Kenan (2001). “Sa’îd Paşa Divanı’na Göre 19. Yüzyıl Divan Şiirinde Görülen Bazı Değişimler". Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırması Enstitüsü Dergisi. 9: 83-106.

Erdoğan, Kenan (2004). Diyarbakırlı Sa’îd Paşa Divanı. Manisa: Tekin Matbaası.

Kadıoğlu, İdris (2009), “Diyarbakırlı Said Paşa Divanı Divanındaki Sade Türkçe Şiirler ve Şairin Hikmetli Beyitlerine Ali Emiri Efendi’nin Yazdığı Nazireler”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi (DÜSBED). 1 (1): 1-12.

Kılıç, Atabey (2016). “Diyarbakırlı Saîd Paşa Dîvânı’nın Neşri Üzerine Notlar”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 8 (15): 27-41.

Koncu, Hanife (2016), “Sa’îd Paşa’nın Bir Şiir Defteri Üzerine Bazı Düşünceler”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 8 (15): 63-85.

Atıf Bilgileri


ERDOĞAN, Kenan. "DÎVÂN (SA'ÎD)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/divan-sa-id-tees-1502. [Erişim Tarihi: 23 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DİYARBAKIR TÂRİHİ (SA'ÎD PAŞA) Sa'îd Paşa, Divan Efendisi-zâde Mehmed Sa'îd Paşa Prof. Dr. Ahmet TANYILDIZ
Görüntüle
2 ENCÜMEN-İ ŞU'ARÂ (SA'ÎD PAŞA) Sa'îd Paşa, Divan Efendisi-zâde Mehmed Sa'îd Paşa Prof. Dr. Ahmet TANYILDIZ
Görüntüle
3 MÎZÂNÜ'L-EDEB (SA'ÎD PAŞA) Sa'îd Paşa, Divan Efendisi-zâde Mehmed Sa'îd Paşa Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
4 NUHBETÜ'L-EMSÂL (SA'ÎD PAŞA) Sa'îd Paşa, Mehmed Sa'îd Paşa Doç. Dr. Muhittin Turan
Görüntüle
5 ED-DÜRRETÜ'L-MUDÎ'E FÎ TERCEMETİ KASÎDETİ'L-BÜRDE (SA‘ÎD PAŞA) Sa‘îd Paşa, Divan Efendisi-zâde Mehmed Sa‘îd Paşa Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
6 MİR'ÂTÜ'L-İBER (MEHMED SA’ÎD PAŞA) Diyarbakırlı Said Paşa Öğretmen Emre Şengül
Görüntüle
7 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
8 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
9 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
10 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
11 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
12 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
13 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
14 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
15 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
16 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle