DÎVÂN (RA'ÛFî)
şiirler
Ra'ufî, Şeyh Seyyid Ra'ûfî Ahmed Efendi (d. ?/? - ö. 1161?/1748?)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ra’ûfî ve Seyyid Ra’ûfî mahlaslarıyla şiirler yazan Şeyh Seyyid Ahmed Ra’ufî’nin (d. ?/? - ö. 1161?/1748?) Türkçe şiirlerini içeren eser. Ra’ûfî Dîvânı'ında 38 gazel, 14 murabba, 1 muhammes, 1 mesnevi, 5 kıt'a, 2 ebyât ve 18 koşma yer almaktadır (Şayin 2018: 88). Dinî-tasavvufi bir nitelikte olan eser tevhid, münacat ve naat gibi nazım türlerine açısından da zengin sayılır. Toplamda 79 manzumenin bulunduğu Dîvân’da aruzun on farklı kalıbının yanı sıra hece ölçüsüyle yazılmış şiirler de vardır. Dîvân’ında kaside şekliyle şiir yazmaması, şairin bir beklenti içerisinde olmadığını düşündürür (Şayin 2018: 20).

Osmanlı toplumunda çok önemli bir yere sahip olan Halvetiyye tarikatının Raûfiyye kolunun kurucusu olan Ra’ûfî’nin mutasavvıf kimliğine uygun olarak Dîvân’ında tekke-tasavvuf tarzındaki şiirlerin kuralları ön plandadır. Yunus Emre ve Niyazi Mısrî gibi mutasavvıf şairlerden etkilendiği görülen Ra’ûfî’nin Dîvân’ına bakıldığında dilinin gayet sade ve açık olduğu görülmektedir. Bazı şiirlerinde Eski Anadolu Türkçesine ait dil özellikleri görülür. Şiirlerinden bazıları bestelenerek tekkesindeki zikir ayinlerinde okunmuştur.

Yaşadığı dönem açısından Osmanlı Devleti’nin duraklama ve gerileme dönemine şahit olmuş biri olarak, zaman zaman şiirlerinde bu dönemlerde görülen aksaklıkları da dile getirerek çağına tanıklık eden Ra’ufî’nin şiirleri genel olarak din çağrısı ve kâmil insan olma telkinlerini konu alır. Tevhid, münacat ve naat türleri ağırlıkta olmakla birlikte Dîvân’ın içinde klasik şiirimizin çağrışım ve imaj dünyası kullanılarak yazılmış şiirlere de rastlanmaktadır. Ancak Dîvân incelendiğinde, genel olarak insanları ibadete, Allah’ın birliğini tanımaya ve zikre yöneltmeyi amaçlayan didaktik içerikli şiirlerin olduğu görülür (Yıldız 2003: 433).

Ra’ûfî Dîvânı’nın bilinen tek nüshası Ankara Millî Kütüphane ’de 06 Mil Yz FB 341 arşiv numarasıyla kayıtlıdır. Bu nüsha üzerinden Esra Şayin yüksek lisans tez çalışması yapmıştır (2018).

Şairin biyografisi için bk. "Ra'ufî, Şeyh Seyyid Ra'ûfî Ahmed Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/raufi-seyh-seyyid-raufi-ahmed-efendi 

Eserden Örnekler


Gazel

Yâ İlâhî dergehinde kıl duʽâmız müstecâb

Olmasun arada yâ Rab cürmümüz bize hicâb


Feyz-i zâtın cezbesiyle kalbimiz kıl rûşenâ

Açıla ilm-i ledünden mahzen-i ümmü’l-kitâb


Lutfuna mahrem olalım eyleme mahrûm bizi

İştiyâk-ı firkatinle bağrımız itme kebâb


Vâridâtından irişdir bir tesellî cânıma

Hayy olur iki cihânda görmeyen faslü’l-hitâb


Şeyh Ra’ûfî ol fakîrin olmaya hâli tebâh

Şeş cihetden dâ’imâ göster ana râh-ı savâb (Şayin 2018: 99).

Kaynakça


Şayin, Esra (2018). Ra’ûfî Şeyh Seyyid Ahmed Divanı: İnceleme-Metin. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi.

Yıldız, Ayşe (2003). “XVIII. YY. Şairlerinden Raûfî’nin Mutasavvıf ve Şair Kimliği”. Üsküdar Sempozyumu, Bildiriler, 2(1):433.

Atıf Bilgileri


ORHAN, Yusuf. "DÎVÂN (RA'ÛFî)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/divan-raufi. [Erişim Tarihi: 22 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 KURRETÜ'L-UYÛN Ra'ûfî, Şeyh Seyyid Ra'ûfî Ahmed Efendi Öğretmen mehmet cemal öztürk
Görüntüle
2 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
3 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
4 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
5 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
6 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
7 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
8 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
9 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
10 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
11 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle