DÎVÂN (İSHÂK)
şiirler
İSHÂK, Ebûishâk-zâde İshâk Efendi (d. 1090/1678-79 - ö. 1147/1734)

ISBN: 978-9944-237-87-1


18. yüzyıl şairlerinden Şeyhülislâm İshâk Efendi’nin (ö. 1147/1734) şiirlerini ihtiva eden eseri. Mürettep hâldeki İshâk Dîvânı’nda; 5 mesnevi, 60 kaside, 35 kıta, 14’ü Farsça 167 gazel, 1 terkib-i bend, 1 terci-i bend ve 1 murabba olmak üzere toplamda 270 manzume bulunmaktadır.

Şeyhülislâm İshâk Dîvânı’ndaki kasidelerden 10'u, Hz. Peygamber övgüsünde yazılmış naʻt olup diğerleri ise çeşitli devlet adamları için kaleme alınmış methiyelerdir. Bu kasidelerden 4'ü Sultan III. Ahmed, 7'si Sultan I. Mahmud, 3'ü Sadrazam Damat İbrahim Paşa, değerleri de birer adet olmak üzere  Şeyhülislâm Seyyid Ali Efendi, Silahdar İbrahim Paşa, Şeyhülislâm Yenişehirli Abdullah Efendi,  Hekimoğu Ali Paşa ve  Darüssaade Ağası Koca Beşir Ağa için tanzim edilmiştir. Bunlar dışında kalan kasideler ise çeşitli hadiselere tarih düşürülmek amacıyla yazılmıştır. Tarih düşürülen bu hadiseler cülus, çeşitli mimari yapıların inşası, doğum ve kazanılan zaferler üzerinedir. İshâk Efendi, kasidelerden 3'ünü üzerinde bazı değişikliklerde bulunduktan sonra başkaları adına yeniden tanzim etmiştir. Bu meyanda yayımlanmış Dîvân’da yer alan Şeyhülislâm Feyzullah Efendi’ye yazılan 16. kaside, Damat İbrahim Paşa’ya yazılan 17. kaside ve Sultan III. Ahmed’e yazılan 19. kaside bazı değişikliklerle birlikte I. Mahmud adına yeniden tanzim edilmiştir.

İshâk Dîvânı’ndaki beş mesneviden biri naʻt, ikisi tarih, ikisi de lugaz türündedir. Eserde 13’ü mukattaât başlığı altında olmak üzere beyit sayısı 2 ile 20 arasında değişen toplam 35 kıtʻa yer almaktadır. Mukattaât başlığı altındaki manzumelerin 7'si Sadrazam İbrahim Paşa’nın medhinde, 6'sı ise İshak Efendi’nin yakınlarından birisinin göz hastalığından kurtulması amacıyla yazılmıştır. Diğer kıtalar ise yaygın temayüle uygun olarak cülus, ok atışı, saltanat çadırı kurulması, sefer, fetih, doğum, ölüm, sakal bırakma ve çeşitli mimari yapıların inşasına tarih düşürülmek için yazılmıştır.

Klasik Türk edebiyatı geleneğinde yetişen birçok divan şairi gibi Şeyhülislâm İshâk Efendi de nazım şekilleri içinde en çok gazeli tercih etmiştir. Dîvân’daki 14’ü Farsça olmak üzere toplam 165 gazelin 1'i nakıs, 3'ü ise mutavvel şeklindedir. Kahir ekseri 5 beyitten müteşekkil olan bu gazellerden bazıları müzeyyeldir. Mahlas beytinden sonra birkaç beyitle genellikle birilerinin övüldüğü bu gazellerde Sultan III. Ahmed, Sadrazam Damat İbrahim Paşa, Nakşibendî şeyhlerinden Seyyid Mehmed Murad Efendi ve Mevlânâ Celâleddin Rûmî’nin övgüsünde bulunulmuştur. İshâk Efendi, mevcut gazellerinin altısında mahlas kullanmayı tercih etmemiştir.

Arap alfabesindeki dört harf dışında her harfle gazel yazan şair, bu manzumelerde klasik edebiyatın hayal, mazmun ve ifade şekillerini başarıyla kullanmıştır. Gazellerin dikkat çeken bir başka özelliği de büyük çoğunluğunda âşıkane ve rindane duyguların terennüm edilmiş olmasıyla birlikte bazılarında tasavvuf neşvesinin kendini hissettirmesidir.

Şeyhülislâm İshâk Efendi’nin manzumelerinin dili, genel itibarıyla süslü ve ağırdır. Arapça ve bilhassa Farsça kelimelerin metindeki fazlalığı yanında, tamlamaların, vasf-ı terkibîlerin çokça kullanılmış olması şairin dilini zaman zaman adeta anlaşılmaz bir hâle getirmiştir. Bunda İshâk Efendi’nin Sebk-i Hindî tarzını benimsemiş olmasının yanı sıra şairin vezinde kusursuzluğu temin etmek adına Arapça ve Farsça kelimeleri bolca kullanmış olmasının da rolü büyüktür (Doğan 1997: 85-86).

Muhammed Nur Doğan Şeyhülislâm İshâk Dîvânı üzerinde önce doktora tez çalışması yapmış (1987), daha sonra beş nüshası üzerinden eserin tenkidli neşrini yayımlamıştır (1997).

Şairin biyografisi için bk. “İshâk, Ebûishâk-zâde İshâk Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ishak-efendi-ebuishakzade

Eserden Örnekler


Gazel

Ne dem ki nâz ile ol serv-kad hırâm eyler

Kıyâmı kâmet-i sâmânıma harâm eyler


Girişme-bîn-i nigâh-ı gazâl-i me’nûsu

Hezâr âhû-yı vahşet-peresti râm eyler


Hamîde-kâmet-i mâhı hilâl zann itmen

Fürûg-ı mihr-i ruh-ı yâre ihtirâm eyler


Hevâ-yı sünbül-i zülf-i muʻanberi her dem

Meşâm-ı âlemi bûyende-i garâm eyler


Yerâʻa-i sühan-ârâ-yı mantık-ı İshâk

Bu nazmı zîver-i mecmûʻa-i kirâm eyler (Doğan 1997: 337).


Gazel


Hüsn o şûhun kâle-dûz-ı kâmet-i dil-cûsıdır

Tâka-i behcet münâsib câme-i nîgûsıdır


Pâyine irmez kemend-i rişte-i medd-i nigâh

Dide-i câdû-firîbi deşt-i nûr âhûsıdır


Eyleyen şehr içre ol mâhı müşârün bi’l-benân

Matlaʻ-ı mihr-i cebîninde hilâl ebrûsıdır


Var mıdır tasvîre hüsn-i bî-miåâlin ihtimâl

Aks-i rûy-ı enveri âyîne-i zânûsıdır


Degme bir nahçîre olmaz dâm-cû-yı iltifât

Nesr-i istignâ şikâr-ı pençe-i bâzûsıdır


Hâme-i İshâk ʻaceb mi cilve-senc-i nazm ise

Deşt-i ʻirfânın gazâl-i maʻrifet-me’nûsıdır (Doğan 1997: 339-40).


Gazel

İtmem nigâh rûyına pâk iʻtikâdsız

Mess eylemem o mushafı zarf-ı sedâdsız


Âh eylemem hevâ-yı ser-i zülfi yâdsız

İtmem hurûş yem-sıfat elbette bâdsız


Nâz-ı firâkın itmede pür-gird-i gam dili

Kânûn-ı tabʻ-ı âşıkın olmaz remâdsız


Zîb-âver olsa zülfi n’ola ebruvânına

Bulmaz nizâm beyt-i bahâ müstezâdsız


Tebhâle fikri virdi cümûd eşk-i çeşmime

Eyler tereşşuh olmasa kâsem kenâdsız


İtdim feşân mezraʻa-i ışka gendümi

Gördüm resîde tohm-ı hevâyı hasâdsız


Dellâl-i gamze emtiʻa-be-dûş-ı şur olup

Dâd u sitedde müşterîyâne mezâdsız


İshâk olur mı hâne-i te’sîr müstenîr

Dûd-ı figânı eylemedin şuʻle-zâdsız (Doğan 1997: 355-56).

Kaynakça


Doğan, Muhammed Nur (1987). Şeyhülislam İshak Efendi: Hayâtı, Eserleri ve Dîvânı'nın Edisyon Kritiği. Doktora Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

Doğan, Muhammed Nur (1997). Lâle Devri Şairi Şeyhülislâm İshak Efendi ve Dîvânı. İstanbul: MEB Yay.

Atıf Bilgileri


KAPLAN, Yunus. "DÎVÂN (İSHÂK)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/divan-ishak. [Erişim Tarihi: 15 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 Bİ'SETNÂME İshâk, Ebûishâk-zâde İshâk Efendi Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
2 EL-KASRU'L-METÎN Fİ TERCEMETİ BUSTÂNİ'L-ÂRİFÎN İshâk, Ebûishâk-zâde İshâk Efendi Dr. Necmettin Azak
Görüntüle
3 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
4 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
5 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
6 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
7 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
8 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
9 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
10 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
11 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
12 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle