DÎVÂN (FENÂYÎ, CENNET MEHMED EFENDİ)
şiirler
Fenâyî, Cennet Mehmed Efendi (d. 938/1574 - ö. 1075/1664)

17. yüzyıl mutasavvıflarından Cennet Mehmed Efendinin şiirlerini topladığı eseri.  (Aydın 2013:1).

Fenâyî Dîvânı mürettep değildir. Yıldız tarafından yayımlanan eserde 416 şiir bulunmaktadır (Yıldız 2010: 37). Aydın’ın kitabında ise 410 şiir olup nazım şekillerine göre 3 kaside, 47 murabba, 292 gazel, 1 mesnevi, 1 rübâ‘î, 3 tuyuğ, 5 kıt’a, 6 nazm ve 52 matla olarak tasnif edilmiştir (Aydın 2004: 25). Kasidelerden biri na’t, diğerleri tarih şiirleridir. Murabbaların tamamı mütekerrirdir. Hazırlanan tenkitli metinde üç beyitten oluşan bir mesnevi bulunmaktadır.

Fenâyî Dîvânı’nda hezec bahrinin “mefâ‘îlün mefâ‘îlün fe‘ûlün” ve remel bahrinin “fâ‘ilâtün fâ‘ilâtün fâ‘ilâtün fâ‘ilün” kalıpları daha fazla kullanılmıştır. Bu iki kalıbı sırasıyla; hezec bahrinin “mefâ‘îlün mefâ‘îlün mefâ‘îlün mefâ‘îlün” ve remel bahrinin “fâ‘ilâtün fâ‘ilâtün fâ‘ilün” kalıpları takip etmektedir (Aydın 2004: 27).

Fenâyî Dîvânı’nın muhtevası çoğunlukla dinî içerikli şiirlerden oluşmaktadır. Yunus Emre’nin üslup özellikleri Fenâyî’de de vardır. Kullandığı redifler de göz önünde bulundurulduğunda Yunus’un tesirleri açıkça görülmektedir. Hüdâyî mahlasıyla şiirler yazan şeyhi Aziz Mahmud Hüdâyî de Fenâyî’nin şiirlerini etkileyen şairler arasındadır. Şiirlerinde aruz veznini kullanmaktadır. Bu şiirlerin büyük bir çoğunluğu, halk şiirinin on birli ölçüsüne benzeyen “fâ‘ilâtün fâ‘ilâtün fâ‘ilün” ve sekizli ölçüsüne benzeyen “mefâ‘îlün mefâ‘îlün” kalıpları ile yazılmıştır (Aydın 2004: 21).

Fenâyî Dîvânı üzerine akademik olarak iki yüksek lisans, iki de doktora tezi hazırlanmıştır (Karahan 2001, Yıldız 2002, Aydın 2003, Peker 2017). Bu tezlerden ikisi kitap olarak yayımlanmıştır (Aydın 2004, Yıldız 2010).

Şairin biyografisi için bk: "Fenâyî, Cennet Mehmed Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/fenayi-cennet-mehmed-efendi

Murabba

Kul olanlar sıdk ile Mevlâ’sına

Cennet-i vaslun iren me’vâsına

Virseler bakmaz Süleymân mülkini

Râhat olmaz bir nefes cân u teni

İsteyen nûr-ı cemâlün zevkini

N’eylesünler bu cihân sultânlığın

Ger irişse lutf u fazl-ı Kird-gâr

Gâ’ib olmaz dîdeden envâr-ı yâr

Sözümüz bu dâ’imâ leyl ü nehâr

N’eylesünler bu cihân sultânlığın

Sen münezzeh şâha yok kevn ü mekân

Kanda bulsunlar seni ya ‘âşıkân

Tâlibün matlûbı sensin bî-gümân

Eyle her demde Fenâyî’ye meded

Rü’yetün bâbını ana kılma sed

Lutf u ihsânunı eyle bî-‘aded

N’eylesünler bu cihân sultânlığın (Aydın 2004: 126-127)

Gazel

Ey bizi mahz-ı ‘ademden var iden Kâdir Hudâ

Hem-dem eyle hazretüne yek nefes kılma cüdâ

Emr-i künle bunca mevcûda geyürdün hıl‘ati

Zerre-i nâ-çîze kılsan n’ola vaslunı ‘atâ

İrişelden gûş-ı hûşa yevm-i mîsâkdan hitâb

Levh-i dilde ketb idüpdür nâmunı dest-i kazâ

Yâd idüp ‘ahd-i kadîmi yâr ile yâd olmaduk

Halvet-i sırda olaldan anun ile âşinâ

Vuslat-ı mahbûb içün yog it Fenâyî varunı

Bulagör bir bâkî devlet irmeye hergiz fenâ (Aydın 2004: 132)

Aydın, Abdullah (2003). Fenâyî Cennet Mehmed Efendi ve Dîvânı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

Aydın, Abdullah (2004). Üsküdarlı Fenâyî Cennet Mehmet Efendi ve Dîvânı. İstanbul: Kaknüs Yay.

Karahan, Türkan (2001). Fenayi Divanı`nda Dini ve Tasavvufi Motifler. Yüksek Lisans Tezi. Afyon: Afyon Kocatepe Üniversitesi.

Peker, Nilüfer (2017). Fenâyî Divanı Sözlüğü (Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlük]. Yüksek Lisans Tezi. Bingöl: Bingöl Üniversitesi.

Yıldız, Alim (2002). Fenayi Divanı (Metin-Muhteva-Tahlil). Doktora Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.

Yıldız, Alim (2010). Fenayi Cennet Efendi Divanı. Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi Yay.

AYDIN, ABDULLAH. "DÎVÂN (FENÂYÎ, CENNET MEHMED EFENDİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/divan-fenayi-cennet-mehmed-efendi. [Erişim Tarihi: 12 Eylül 2024].

1 TECELLİYÂT (FENÂYÎ, CENNET MEHMED EFENDİ) Fenâyî, Cennet Mehmed Efendi Prof. Dr. ABDULLAH AYDIN
2 DÎVÂN (ABDÎ, HİMMET-ZÂDE ŞEYH ABDULLÂH EFENDİ) Abdî, Himmet-zâde, Şeyh Abdullâh Efendi Dr. Öğr. Üyesi Bekir Belenkuyu
3 GENCÎNE-İ İ'CÂZ (ABDÎ, HİMMET-ZÂDE) Abdî, Himmet-zâde Şeyh Abdullâh Efendi Araş. Gör. Emrah Baş
4 DÎVÂN-I LUGAZ (ABDÎ, HİMMET-ZÂDE) Abdî, Himmet-zâde, Şeyh Abdullâh Efendi Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN