DÎVÂN (AFÎF)
şiirler
Afîf, Ayvansaraylı Afîf Efendi (d. ?/? - ö. 1226/1811-12)

ISBN: 978-9944-237-87-1


18. yüzyıl şairlerinden Abdüllatif Râzî Efendi’nin (ö. 1226/1811-12) şiirlerini ihtiva eden eseri. Afîf Dîvânı’nda klasik divan tertibinde olduğu hurûf-ı hecâ tertibine göre sıralanmış 35 gazel, 2 kaside, 24 müfred, 64 kıtʻa ve 3 mısraʻ olmak üzere toplam 128 manzume bulunmaktadır.

Afîf Dîvânı, Hz. Peygamber için kaleme alınmış altı adet müfredle başlamaktadır. Ardından Nef’î’nin "sözüm" redifli na’tına nazire olarak yazılmış 42 beyitlik kaside gelmektedir. Dîvân’daki ikinci kaside lâle isimleri hakkında yazılmış olmasıyla dikkat çekicidir. Ayvansaraylı Afîf, birçok divan şairi gibi yaşadığı devrinde şahit olduğu hadiselere kayıtsız kalmayarak bunlara kıta, müfred ve mısra nazım şekilleriyle tarih düşürmüştür. Bu tarihler cülus, tayin ve atamalara; çeşitli mimari yapıların inşasına, sakal bırakma, izdivaç, makam tayini, viladet ve vefat gibi hadiselere toplam 65 manzumeyle düşürülmüştür. Bu manzumelerin büyük kısmı gazellerden önce gelmektedir.

Tarih manzumelerine nazaran sayıca daha az olan Afîf Divanı’ndaki gazellerde âşıkane ve rindane duygular terennüm edilmekle birlikte, Nâbî’nin de etkisiyle yer yer hikemî tarzın anlam dünyasına dâhil olan duygular da ifade edilmiştir. Bu gazellerden hareketle Afîf’in şairliğinin şekillenmesinde Nefʻî, Reşîd, Râmî ve Sermed’in etkisinin olduğu anlaşılmaktadır. Özellikle gazellerinde sıkça bahsettiği Reşîd’in bu şairler içinde ayrı bir yerinin olduğunu söylemek yerinde olacaktır.

Afîf Divanı’nın şimdilik bilinen tek nüshası British Museum Kütüphanesi’nde Or. 9473 numarasıyla kayıtlıdır. Bu nüshadan hareketle önce eser, şekil ve muhteva yönünden  bir makaleyle tanıtılmış (Kaya Yiğit 2017); ardından da kitap olarak neşredilmiştir (Kaya Yiğit 2018).

Şairin biyografisi için bk. “Afîf, Ayvansaraylı Afîf Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/afif-ayvansarayli-afif-efendi

Eserden Örnekler


Gazel

Sanma kim bî-hûdedür dildâra bu arz-ı niyâz

Ger niyâz olmasa meşhûd olmaz idi hüsn-i nâz


Gerden-i mümtâz o mâhı çarh ile hem-ser kılup

Hûblar beyninde itmiş hüsn ile gerden-firâz


Bâl-i ebrû ile bâlâ-yı ruhında gözleri

İki şâhîndür firâz-ı mehde olmış lâne-sâz


Tâlib-i bûs-ı leb olsam sûret-i iskâtda

Kor benânın leblerine remz ile virür cevâz


Pîr-i Hinde gösterür pistânı geh meh geh turunc

Âşıka çâk-i girîbân itdürür ol hokka-bâz


Kalkamaz zulmet gibi yâr olmasa zâhir rakîb

Hâb-ı gafletde yatur tâ gün togınca bî-namâz


Tayy idüp bu dil-güşâ nazmı Afîfâ gonçeveş

Arz-ı dil-dâr it alup şâyed olur hâtır-nevâz (Kaya Yiğit 2018: 104).

Kaynakça


Kaya Yiğit, Bilge (2017). “Yurtdışındaki Kütüphanelerde Bulunan Eserlerimizden Ayvansaraylı Afîf Divanı ve Şairin Hayatı”. TÜRÜK Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, 5(11), 365-81.

Kaya Yiğit, Bilge (2018). XVIII. Yüzyıl Hattat Divan Şairi İstanbul Ayvansaraylı Afîf Efendi ve Divanı. Ankara: Akçağ Yay.

Atıf Bilgileri


KAPLAN, Yunus. "DÎVÂN (AFÎF)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/divan-afif. [Erişim Tarihi: 19 Eylül 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
2 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
3 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
4 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
5 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
6 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
7 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
8 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
9 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
10 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle