DİBAÇE (MÛNİS)
biyografi
Mûnis, Şir Muhammed, Harezmî (d. 1191/1778 - ö. 1245/1829)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Orta Asya Hive (Hârezm) Hanlığının önemli tarihçi, şair ve devlet adamlarından Mûnis Hârezmî’nin kendi hayatına ilişkin bir eseri. 19. yüzyıl Orta Asya Türk edebiyatının en önemli sanatçılarından biri olan Munis, tarihçi kimliği ile ön plana çıkmaktadır. En çok bilinen eseri Firdevsü'l-İkbâl, Orta Asya Türk tarihinin yerli ve son önemli kaynaklarından biridir. Ravzatu's-Safâ Tercümesi adlı başka bir çeviri tarih kitabı daha bulunmaktadır. Ancak bu iki kitabını bitirmeye Mûnis’in ömrü yetmemiş, bunlar kendisinden sonra yerine geçen yeğeni Agehî tarafından tamamlanmıştır (Bregel 1998; Bregel 1999). Bu eserleri dışında Mûnisü'l-Uşşâk adlı bir divanı ve bu divanının sonuna eklediği hat sanatını konu alan Sevâd-ı Ta'lîm adlı başka bir manzum eseri daha vardır (Cumahoca 1997; Kahya ve DeWeese 2017).

Mûnis üzerine çalışmalar yapan Bregel, Tekin, Munirov, Cumahoca, Kahya gibi araştırmacılar arasında sadece Cumahoca (2006: 429) bir yazısında Mûnis’in kendi özgeçmişi ile ilgili Dîbâçe ve Hârezm’in su yollarını konu alan Arneler adlı iki eserinin daha bulunduğu belirtmektedir. Ancak araştırmacı, yazısında bu bilgiye nereden ulaştığı veya bu eserlerin nerede saklandığı gibi konularda hiçbir bilgi vermemiştir.

Mûnis’in eserlerinin başta Taşkent olmak üzere dünyadaki bazı kütüphanelerde birden fazla yazma ve basma nüshası bulunmaktadır. Ancak bunların tamamı henüz neşredilmemiştir. Bu durumda Mûnis Hârezmî'nin Dîbâçe adlı ayrı bir eserinin gerçekten olup olmadığı ve/veya bu eserin müstakil bir metin şeklinde bulunup bulunmadığı gibi konularda -bugünkü bilgilerimize göre- kesin bir yargıda bulunmak zordur.

Yazarın biyografisi için bk. “Mûnis, Şir Muhammed, Harezmî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/munis-harezmi

Eserden Örnekler


 

Kaynakça


Bregel, Yuri (1988). Şir Muhammed Mirab al-mutahallas bi’l-Mûnis ve Muhammed Rıza Mirab al-Mutahallas bi’l-Âgehî, Firdevsü’l-İkbâl, H(v)ârezm Tarihi. Leiden: E. J. Brill.

Bregel, Yuri (1999). Shir Muhammad Mirab Munis and Muhammad Rıza Mirab Agahi, Firdaws al-Iqbal (History of Khorezm). Leiden-Boston-Köln: Brill.

Cumahoca, Nusratullah Ataullahoğlu. (hzl.) (1997). Şermuhammad Munis, Sevad-ı Ta’lim (Edebiyat Okıtuvcıları Üçün Kullanma). Taşkent: Okıtuvcı.

Cumahoca, N[usratullah] A[taullahoğlu]. (2006). “Munis, Şermuhammed (1778-1859)”. Türk Dünyası Edebiyatçıları Ansiklopedisi. C. 6. s. 429.Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yay.

Eckmann, Janos (1964). “Çağatay Edebiyatının Son Devri”. TDAY Belleten. 121-156.

Tekin, Feridun (2011). “Hanlıklar Dönemi Çağatay Edebiyatı”. Turkish Studies / International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic. 6/1: 1782-1788.

Kahya, Hayrullah, DeWeese, Devin (2017). “The Savâd-i Talîm Of Shīr-Muhammad Muʼnis A Chaghatay Turkic Treatise On The Craft Of Writin From 19th-Century Central Asia Introduction-Text Edition-Word Index". Turkish Studies / International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic. 12/22: 431–483.

Atıf Bilgileri


Kahya, Hayrullah. "DİBAÇE (MÛNİS)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/dibace-munis. [Erişim Tarihi: 22 Aralık 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 FİRDEVSÜ’L-İKBÂL (MÛNİS) Mûnis, Şir Muhammed, Harezmî Doç. Dr. Hayrullah Kahya
Görüntüle
2 MÛNİSÜ’L-UŞŞÂK (DİVAN) Mûnis, Şir Muhammed, Harezmî ( Doç. Dr. Hayrullah Kahya
Görüntüle
3 SEVÂD-I TA'LÎM (MÛNİS) Mûnis, Şir Muhammed, Harezmî ( Doç. Dr. Hayrullah Kahya
Görüntüle
4 ARNELER (MÛNİS) Mûnis, Şir Muhammed, Harezmî ( Doç. Dr. Hayrullah Kahya
Görüntüle
5 DÎVÂN (ÂGEHÎ) Âgehî, Muhammed Rıza Prof. Dr. Feridun Tekin
Görüntüle
6 HEFT PEYKER TERCÜMESİ (ÂGEHÎ) Âgehî, Muhammed Rıza Prof. Dr. Vüsale MUSALI
Görüntüle
7 GÜLİSTÂN  TERCÜMESİ (ÂGEHÎ) Âgehî, Muhammed Rıza Prof. Dr. Vüsale MUSALI
Görüntüle
8 TERCÜME-İ TEZKİRE-İ MUKÎMHÂNÎ (ÂGEHÎ) Âgehî, Muhammed Rıza Prof. Dr. Vüsale MUSALI
Görüntüle
9 YÛSUF VE ZÜLEYHÂ TERCÜMESİ (ÂGEHÎ) Âgehî, Muhammed Rıza Prof. Dr. Vüsale MUSALI
Görüntüle
10 ŞÂH U GEDÂ TERCÜMESİ (ÂGEHÎ) Âgehî, Muhammed Rıza Prof. Dr. Vüsale MUSALI
Görüntüle
11 SA‘ÂDETÜ’L-İKBÂL (AVAZ OTAR) Avaz, Avaz Otar Dr. Duygu Koca
Görüntüle
12 DÎVÂN (EMÎN) Emîn, Molla Ali Binni Molla Emîn Prof. Dr. Adem Öger
Görüntüle
13 DİVAN (EMÎR) Emîr, Ömer Han Prof. Dr. Mustafa Tanç
Görüntüle
14 KÜLLİYÂT-I GARÎBÎ (GARÎBÎ) Garîbî, Huşal Doç. Dr. Fatih Bakırcı
Görüntüle