DEVLET-İ ALİYYE-İ OSMÂNİYYE TÂRİHİ / HAYRULLAH EFENDİ TÂRİHİ (HAYRÎ)
Osmanlı tarihi
Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi (d. 1233/1818 - ö. 1283/1866)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Hayrullah Hayri Efendi’nin, Sultan I. Ahmed (1603-1617) dönemine kadar gelen ve 16 bölümden oluşan Osmanlı Devleti Tarihi. Hayrullah Efendi’nin en fazla emek verdiği ve en tanınmış eseri olup eserin her bir bölümü bir sultana tahsis edilmiştir. Yazar, Osmanlı tarihini yeni bir zihniyetle ele alma ihtiyacını duyarak eserini kaleme almış ve Osmanlı tarihiyle ilgili araştırmalarda yakın zamanlara kadar kendisine sık sık başvurulan bir kaynak durumunda olmuştur. Ancak bu eser, Osmanlı tarihçiliğine getirdiği yenilikler ve taşıdığı dikkate değer özellikler bakımından ciddi bir incelemeden mahrum kalmıştır.

Hayrullah Efendi bu eserini, “usûl-i cedîd üzre” dediği bir metot takip ederek meydana getirdiğini belirtmiştir. Yazarın tarih alanına getirdiği farklılık her şeyden önce eserin tertip ve tasnif şekli olmuştur. Eserin bütün bölümlerinde uyguladığı bir plan gereğince her bir padişahın saltanat devresine rastlayan tarihî olaylar üç ayrı kısımda ele alınmıştır. Her bölümüm birinci kısmında doğuda ve batıdaki devletlerin siyasi, askerî ve sosyal durumları incelenerek dünyanın o çağda ne hâlde bulunduğunu gösteren genel bir değerlendirme yapılmıştır. İkinci kısımda, incelenen padişahın saltanat süresinde Osmanlı Devleti’nin askerî, siyasi ve sosyal olayları üzerinde durulmuştur. Üçüncü kısımda ise incelenmiş olaylar üzerinde tahliller yürütülüp aralarında ilişkiler kurulan muhakeme faslı yapılmıştır. Muhakeme fasıllarında Hayrullah Efendi, Osmanlı tarihini ele aldığı devrin genel tablosu içine yerleştirmek, o çağın hadiseleriyle olan bağlantılarını göstermek hedefini amaçlamıştır. Bu fasılların bazılarında Hayrullah Efendi, haklarında o zamanlar pek bilgi ve kaynak bulunmayan devletlerden de bahsetmiştir. Mâverâünnehir sahası Türk hanlık ve hükümdarlıklarını, Türk hâkimiyetindeki Hindistan’ın siyasi tarihi ve oradaki Bâbürlüler saltanatını, İspanya Müslümanlarının Hıristiyanlar elindeki içler acısı hallerini anlatan sayfaları bunlardan birkaçı olmuştur.

Hayrullah Efendi eserinde, Osmanlı kaynaklarının dışında Batılı kaynaklardan da istifade etmiş ve aynı dönemde yaşayan Müslüman ve Hıristiyan hükümdarlar hakkında da bilgi vermiştir. Ayrıca Osmanlı tarihi ile dünya tarihi arasında bağlantılar kurarak olayları sebep-sonuç ilişkisi içerisinde incelemesi, eserin önemini daha da artırmıştır. Hayrullah Efendi’nin ölümünden sonra esere 3 bölüm daha Ali Şevki Efendi tarafından eklenmiş ve Sultan I. İbrahim (1639-1648) dönemine kadar olan siyasi olaylar yazılmıştır. Eser yapılan ekleme ile beraber 1270-1292/1853-1875 yılları arasında toplam 2054 sayfa hacminde ve 18 bölüm hâlinde İstanbul'da basılmıştır. 1971 yılında Zuhuri Danışman tarafından sadeleştirilerek günümüz Türkçesi ile yayımlanmıştır.

Yazarın biyografisi için bk. "Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hayri-hayrullah-hayri-efendi-mdbir 

Eserden Örnekler


1876 Osmanlı – Rus Muharebesi Bu muharebenin açılmasında, Lehistan meselesi başlıca amil olmuştur. Onun için önce, Osmanlı – Rus – Lehistan münasebetlerini kısaca izah etmek icabeder. Büyük Petro zamanından beri Rusya, Lehistan’ın zaafından istifade ederek bu memleket üzerinde bir takım emeller beslemekte idi. İkinci Katerina, Petro’nun Lehistan hakkındaki istila ve ilhak planını tahakkuk ettirdi. Hileli ve ahlaksızca yollardan giderek ve fırsatlardan istifade ederek maksadında muvaffak oldu. Şöyle ki: Lehistan krallıktı. Fakat krallık irsi değildi. Kral, Diyet meclisi tarafından seçilirdi. Diyet Meclisinin garip bir usulü vardı. Meclis azasından bir tanesinin dahi herhangi bir meselede muhalif kalması, o meselenin kanunlaşmasına mani olurdu. İşte Rusya, Lehistan’ın bu zaafından mahirane şekilde istifade etti. Lehistan Kralı Ogüst III ölmüştü. Rusya’nın Lehistan işlerine müdahalesine en ziyade Prusya’nın karşı gelmesi muhtemel olduğu için Katerina, daha evvel Prusya ile bir ittifak akdetti. Esasen Prusya Kralı Frederik II yedi sene muharebesinden pek yorgun çıkmış olduğu için Rusya ile bir ihtilafa düşmekten çekinmekte idi. Katerina’nın maksadı, Lehistan tahtına, kendi aşıklarından olan Lehistan asilzadelerinden “Stanislas – Auguste Poniatowski” yi kral intihap ettirmekti. Fakat Katerina’nın bu faaliyetleri, derhal diğer devletleri harekete geçirdi. Fransa Hükümeti, elçisi Verjen vasıtasiyle, Osmanlı devletini Rusya aleyhine harbe teşvik etmeğe başladı. Hakikatte, Lehistan’ın Rusya eline geçmesi Osmanlı Devleti için en büyük tehlike idi. Faal bir şekilde Rusya’nın maksadına karşı gelmesi lazımdı. Osmanlı Devleti, hadiseleri dikkatle takip etmekle beraber, derhal müdahaleden çekindi. Güya kral intihabının serbestisini temin için Katerina kuvvete müracaat etti. Bu hadise karşısında bir kısım Leh asilzadeleri silaha sarıldı. Ruslar, Varşova üzerine yürüdüler. Leh vatanperverleri, bu caniyane Rus tecavüzü karşısında Avrupa devletlerine ve bilhassa Osmanlı devletine müracaatle Rus ordularının memleketlerinden çıkarılmasını istediler. Bu münasebetle bir Leh heyetini, Stankiyeviç başkanlığında İstanbul’a gönderdiler. Osmanlı hükümeti, Rus elçisine, Leh seçimine müdahale edilmemesi ve Rus askerinin Lehistan’dan çekilmesi hakkında bir nota verdi. Fakat bu sırada Katerina, Varşova’ya da Rus ordularını sokarak, silah tehdidi altında kral seçimini yaptırdı ve aşıkı Poniatowski’yi kral seçtirdi. Biraz sonra Katerina, Lehistan’daki Ortodoks ve Protestanların, asıl memleket halkı olan Katoliklere siyasi hukuk bakımından müsavi olmalarını istedi. Lehistan hükümeti, Rusya’nın bu müdahalesini reddetti (Danışman 1971: 11/ 24-25).

Kaynakça


Akün, Ömer Faruk (1998). "Hayrullah Efendi Tarihi". İslam Ansiklopedisi. C. XVIII. İstanbul: TDV. Yay. 76-79.

Akün, Ömer Faruk (1998). "Hayrullah Efendi". İslam Ansiklopedisi. C. XVIII. İstanbul: TDV. Yay. 67-74.

Altuniş-Gürsoy, Belkıs (2004). "Hayrullah Efendi". Türk Dünyası Edebiyatçıları Ansiklopedisi. C. IV. Ankara: AKM Yay. 441-443.

Arslan, Mehmet (hzl.) (2003). Mehmed Cemaleddin - Osmanlı Tarih ve Müverrihleri. İstanbul: Kitabevi Yay.

Bursalı Mehmed Tahir (1342). Osmanlı Müellifleri. C. III. İstanbul.

Danışman, Zuhuri (hzl.) (1971).Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye Tarihi I-II. İstanbul: Son Havadis Yayınları.

Hayrullah Efendi (1271). Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye Tarihi. İstanbul: Matbaa-i Amire.

Hayrullah Efendi (1853-1875). Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye Tarihi, 18 cüz, . İstanbul.

Mehmed Süreyya (1311). Sicill-i Osmânî. C. II. İstanbul.

Özcan, Abdülkadir (2020). Osmanlı’da Tarih Yazımı ve Kaynak Türleri. İstanbul: Kronik Kitap.

Öztürk Necdet (2015). İmparatorluk Tarihinin Kalemli Muhafızları Osmanlı Tarihçileri – Ahmedi’den Ahmed Refik’e-. İstanbul: Bilge Kültür Sanat Yayınları.

Üçok, Coşkun (çev.) (2000). Franz Babinger - Osmanlı Tarih Yazarları ve Eserleri. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yay.

Atıf Bilgileri


Karaman, Oktay. "DEVLET-İ ALİYYE-İ OSMÂNİYYE TÂRİHİ / HAYRULLAH EFENDİ TÂRİHİ (HAYRÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/devlet-i-aliyye-i-osmaniyye-tarihi-hayrullah-efendi-tarihi-hayri. [Erişim Tarihi: 29 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 NAKŞ-I HAYÂL (HAYRÎ) Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
2 YOLCULUK KİTÂBI (HAYRULLAH EFENDİ) Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
3 LUGAT-I TIBBİYYE (HAYRÎ) Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi Öğr. Gör. Murat MURATOĞLU
Görüntüle
4 ROTHOMAGO TERCÜMESİ (HAYRULLAH EFENDİ) Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
5 HİKÂYE-İ İBRÂHİM PAŞA VE İBRÂHİM GÜLŞENÎ (HAYRÎ, HAYRULLAH HAYRÎ EFENDİ) Hayrî, Hayrullah Hayrî Efendi Araş. Gör. Dr. ZEHRA KAPLAN
Görüntüle
6 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
7 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
8 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
9 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
10 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
11 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
12 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
13 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
14 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
15 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle