CİHÂD-NÂME-İ HASAN PAŞA (IYÂNÎ)
Tiryakî Hasan Paşa'nın savaşlarını anlatan gazavât-nâme
Iyânî, Cafer Iyânî Bey (d. ?/? - ö. 1020?/1611)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Tiryaki Hasan Paşa’nın hayatının 1577-1606 yılları arasındaki bölümünü anlatan eser. Eserin yazılış tarihi belli olmamakla birlikte Hasan Paşa’nın ömrü için dua edilerek bitirilmesi, onun hayatta olduğu bir zaman diliminde kaleme alınmış olduğunu göstermektedir. Yine eserin sonundaki manzum bölümde dönemin sultanı I. Ahmed (ö.1617)’e bir övgü ve dua da yer almaktadır. Hasan Paşa’nın biyografisine göre Paşa, Zitvatorok Antlaşması’nın imzalanmasından sonra Celâlî meselesi ve özellikle Halep’te isyan halindeki Ma‘anoğlu Fahreddin ile birlikte hareket eden Canbolatoğlu Ali Paşa konusuyla ilgilenmek üzere Anadolu’ya geçer (Ak 2012: 205). Eserde bu olaydan bahsedilmediğine göre eser, 1606 yılının ilk aylarında yazılmış olmalıdır. 

Cihâd-nâme-i Hasan Paşa üç bab ve bu üç babda toplam yirmi dört meclisten oluşmaktadır. İlk bab, Hasan Paşa’nın sancak beyliğinden beylerbeyi oluncaya kadarki savaşlarından bahseder. Bu bölümde 1577’den 1595 yılına kadarki olaylar on dört mecliste nakledilir. Bu bölümde çeşitli savaşlar, kale kuşatması ve fetihler yer alır. Bunun yanında bazı düşmanların zalimlikleri, bir kadı kızının hapsedilmesi ve sonrasında kurtarılması, Kozma adındaki bir kafirin işkenceleri ve sonrasında Hasan Paşa tarafından cezalandırılması, Kiş Keçi adlı bir kafirin kazığa vurulması gibi olayların zikredilmesi sırasında ifade üslubu daha çok tahkiyevî bir metin edasına döner. İkinci bab, Hasan Paşa’nın vezirliğe yükseltildiği 1601 yılına kadarki olayları içerir ve yedi meclisten oluşmaktadır. Bu babın 21. meclisinde zikredilen Kanije savunması, eserin en dikkat çeken yönüdür. Savunmanın henüz bir destan hâline dönüşmediği zaman kaleme alınan bu eser belki de en objektif bakışla kaleme alınmıştır. Üçüncü ve son bâbda üç meclis bulunmaktadır. Bu bölümde yazar Hasan Paşa’nın vezirliği sırasındaki olayları aktarmaktadır.

Tiryaki Hasan Paşa’nın savaşlarını anlatan Cihâd-nâme-i Hasan Paşa, daha Hasan Paşa hayattayken kaleme alınmış olması nedeniyle her şeyden önce tarihî bir vesika niteliği taşımaktadır. Bazı cümlelerin uzunluğuna rağmen cümle unsurlarının birbirinden kopmaması ve secilerin ustalıkla kullanılması Cafer Iyânî Bey’in güçlü bir nâsir olduğunun göstergeleridir. Cihâd-nâme-i Hasan Paşa’da bulunan manzum kısımlarda konuya uyum açısından nesirdeki ustalığın nazımda da devam ettiği görülmektedir. Sanatını gösterdiği gazellerde Cafer Iyânî Bey, hikmetli söyleyişini ön plana çıkarır. Manzumelerin metne dâhil olduğu kısımlarda yazar nesirden nazma geçerken bu geçişi hissettirmeden yapar. Yazar, her ne kadar secileri çok sık kullansa ve zaman zaman cümleleri uzatsa da genel olarak dönemine göre sade sayılabilecek bir üsluba sahiptir.

Cihâd-nâme-i Hasan Paşa1949 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Saim Işıldak tarafından hazırlanan bir mezuniyet tezine konu olmuştur. Tezde metin Arap harfleriyle istinsah edilmiş ve inceleme yapılmıştır. Bunun yanında Vahit Çabuk tarafından müellifi belli olmayan diğer eserle birlikte sadeleştirilerek yayımlanmıştır (1978). Son olarak Osman Ünlü tarafından eserin ilmî bir neşri yapılmıştır (2015).

Yazarın biyografisi için bk. "Iyânî, Cafer Iyânî Bey". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/cafer-iyani-bey

Eserden Örnekler


Meclis-i Ahdî-Aşer

Ve ol cümle-i gazâ-yı mağfiret-sezâsından gazâ-yı garrâsı oldur ki Sigetvardan ol emîr-i ‘âkıl Göle sancağına tebdîl olındukdan soñra küffâr-ı ehl-i dalâlet bir mikdâr ruhsat u fursat bulup Sigetvar ser-haddine haylî zarar u ziyân ėrişdürmegin tekrâr hazret-i pâdişâh-ı gerdûn-vakâr ve şehenşâh-ı ‘azmü’l-iktidâr ol emîr-i nâmdâra Sigetvar sancağın ihsân ėdüp zîbâ vü zî-bahâ hil’atler gönderüp merâm u fu’âdı ile muhassılu’l-merâm ėyledi. Müşârun ileyh emîr-i zî-şân fermân-ı hazret-i sultân-ı ‘âlî-şân ile Göleden kalkup envâ’-ı şevket ü salâbet ile Sigetvar kal’asına gelüp vâsıl u dâhil olduğı gibi küffâr-ı füccâr-ı tâli’-i nühûset-medârların tecribe ėylemek içün ‘asker-i ebrâr haberdâr olmadın añsuzın Şekeş hisârı kasdına Kanije kal’asından toplar çıkarup bir gėce nâ-gehân ol ‘asker-i hezîmet-’unvân Şekeş cânibine müteveccih ü revân oldılar Ol hînde dil içün hazret-i emîr-i ‘âdil Kanije kal’asınuñ altına beş yüz nefer guzât-ı şîr-hasâ’il gönderüp Kanijeye toğru giderken hikmet-i rabbü’l-’izzet ile birbirlerinüñ hareketinden haberdâr degül iken añsuzın gėcenüñ bir vaktinde iki ‘asker birbirine bulışup cenge âheng ėtdüklerinde Hak subhânehu ve te’âlâ hazretlerinüñ ‘uluvv-ı ‘inâyeti ve hazret-i server-i enbiyâ ‘aleyhi’s-selâmuñ mu’cizâtı mukâreneti ile guzât-ı İslâmuñ hareket ve cür’etlerin cünûd-ı nâ-sezâ istimâ’ ėyledükleri birle kalb-i fâsidelerine ru’b u dehşet ‘ârız olmağın cümle topların ve yat u yarakların bırağup hisârlarına varınca firâr ėylediler. Guzât-ı nâmdâr bisyâr küffâr-ı hâksârı esîr ü giriftâr ėylediler [...] (Ünlü 2015: 168-169).

Kaynakça


Ak, Mahmut (2012). “Tiryâkî Hasan Paşa”. İslâm Ansiklopedisi. C.41. İstanbul: TDV Yay.

Çabuk, Vahit (1978). Tiryaki Hasan Paşa’nın Gazaları ve Kanije Savunması. İstanbul: Tercüman 1001 Temel Eser Yay.

Işıldak, Saim (1949). Cafer Ayani Bey “Cihadname-i Hasan Paşa” İstinsah, Tahlil, Tenkit. Mezuniyet Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü.

Ünlü, Osman (hzl.)(2015). Kanije Müdafaası ve Cihâd-nâme-i Hasan Paşa. İstanbul: Doğu Kütüphanesi.

Ünlü, Osman (2016). “Erken Dönem Tarihî ve Edebî Kaynaklarda Kanije Müdafaası”. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 5 (4): 690-720.

Atıf Bilgileri


Ünlü, Osman. "CİHÂD-NÂME-İ HASAN PAŞA (IYÂNÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/cihad-name-i-hasan-pasa-iyani. [Erişim Tarihi: 05 Ekim 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TEVÂRÎH-İ CEDÎD-İ VİLÂYET-İ ÜNGÜRÜS (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Dr. Öğr. Üyesi Orhan KILIÇARSLAN
Görüntüle
2 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
3 NESÂYİHÜ'L-MÜLÛK (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
4 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
5 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
6 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
7 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
8 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
9 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
10 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
11 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
12 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
13 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle