BÛSTAN ŞERHİ (ŞEM'Î)
şerh
Şem'î, Mustafa (d. ?/? - ö.1011/1602-3'ten sonra)

ISBN: 978-9944-237-87-1



Sa‘dî-i Şirâzî’nin (ö.1292) Bostan adlı Mesnevisine, Osmanlı sahası şârihlerinden Şem‘î Mustafa tarafından 989/1581 yılında yazılan şerh. Şehnâme vezniyle (fe'ûlün fe'ûlün fe'ûlün fe'ûl) kaleme alınan Bostan, bazı yazma nüshalarda farklılık göstermekle birlikte ortalama 5000 beyitten oluşur. Eser, bir mukaddime ve on bölüm şeklinde tertip edilmiştir. Birçok hikâye ve konuşmadan müteşekkil bu bölümler şu başlıklardan meydana gelmektedir: Adalet ve hükümdarlık, cömertlik, aşk, tevazu, rıza, kanaat, terbiyenin etkisi, şükür, tövbe, münacat ve kitabın sonu.

Osmanlı dönemi eğitim kurumlarında Farsça öğretiminde Gülistan ve Bostan gibi İran klasikleri tercih edilmiştir. Bundan dolayı Bostan’ın edebiyatımızda çok sayıda tercüme ve şerhi bulunmaktadır. Bu şerhler içerisinde en bilinenleri Sürûrî (ö. 1562), Şem‘î (ö. 1602-3’ten sonra), Sûdî (ö.1599[?]) ve Bursalı Hevâyî’nin (ö.1608) şerhleridir. Kâtib Çelebi (ö.1657) bu şerhler içerisinde en doğru ve en güzeli olarak Hevâyî’nin eserini kabul etse de en tanınmış ve yaygın olanı Sûdî’nin iki cilt halinde basılmış olan eseridir. Sûdî, hazırlamış olduğu Bûstan Şerhi’nde aynı esere şerhler yazan Sürûrî ve Şem‘î’ye defalarca reddiyelerde bulunup onların hatalarını tenkit etmiştir. Sürûrî’nin Bostan Şerhi’yle ilgili derkenarlara aldığı notlardan Şem‘î’nin eserini yazarken diğer Bostan şerhlerini de okuyup onlardan istifâde ettiği anlaşılmaktadır.

Şem‘î Mustafa eserinin başlangıcında, bir gün arkadaşlarıyla Sa’dî’nin Bostan’ı üzerine sohbet ederken güzel söz söyleyen dostlardan birinin bu eserin Türkçeye şerh edilip müşküllerinin bu vesileyle giderilmesinin güzel ve makbul olacağı yönünde telkinlerde bulunduğunu ve bu vesileyle Bostan’ı şerh etmeye karar verdiğini belirtir. Şem‘î’nin, Bostan’ı şerh ederken izlediği yöntem diğer eserlerindekilerle paralellik arz eder. Şârih, geleneksel şerh yöntemine ait unsurları kullanmanın yanı sıra, şerhlerinde bu unsurların tamamını uygulamaz. Onun şerh metodu; gelenekselden farklı bir sıralama benimseme, beyit ve dizeleri birden fazla tercüme etme, çok sayıda örnek sunma gibi bazı noktalarda kendine has bir hususiyete bürünür. Müellifin eserini yazarken son derece sistemli ve titiz davrandığı dikkati çeker. Nitekim eser metninin içerisinde ve derkenarlarda geçen “ba‘zı nüshada” ifadeleri, şârihin eserini yazarken kapsamlı bir metin tenkidine giriştiğini ortaya koymaktadır.

Yurt içi ve yurt dışı kütüphanelerinde çok sayıda yazma nüshası bulunan Bûstan Şerhi’nin toplam 90 nüshası tespit edilmiştir (Gök 2014 s.79-84). Bûstan Şerhi ikiye taksim edilerek 1b-200b varakları üzerine bir (Verim 2014), 200b-321a varakları üzerine de başka bir (Metin 2014) yüksek lisans tezi hazırlanmıştır. 

Eserden Örnekler


Hikâyet

[çi hoş goft behlûl-i ferhunde-hûy] Ne latif didi, mübârek hûylu Behlûl. [ço bugzeşt ber ârifi ceng-cûy] Çünki ceng-cûy bir ârife uğradı. Makûl-i kavl budur. [ger in mudde‘i dost bişnâhti] Eger bu kezzâb ârif dostı anlayaydı. Dostdan murâd, Hak Te‘âlâ Hazretidür. [be peykâr-i doşmen neperdâhtî] Düşmanun cengine meşğûl olmazdı, belki gayra iltifât u itibâr itmezdi. [ger ez hestî-i hak haber dâştî] Eger Hak Te‘âlâ Hazretinün celle celâluhu ve amme nevâluhu vücûdından haber tutaydı.[heme halk râ nîst pindâştî] Dükeli halkı yok zann iderdi, kande kaldı ki kimse ile muhâsama ide (Verim 2014: 252).

Kaynakça


Gök, Taner (hzl.)(2014). Şem‘î Şem‘ullâh ve Şerh-i Subhatü’l-Ebrâr’ı (İnceleme-Tenkitli Metin). Doktora Tezi. Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi.

İlaydın, Hikmet (1992). Bostan. İstanbul: MEB Yay.

Karaismailoğlu, Adnan (1992). “Bostân”. İslâm Ansiklopedisi. C. 6. İstanbul: TDV Yay. 307-308.

Kırlangıç, Hicabi (2012). Bostan. İstanbul: Kapı Yay.

Metin, Mutlu (hzl.)(2014). Şem'î Mustafa Efendi'nin Şerh-i Bostân'ı (Transkripsiyonlu Metin) [200b-321a]. Yüksek Lisans Tezi. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi.

Verim, Hidayet (hzl.)(2014). Şem‘î Efendi’nin Şerh-i Bostân’ı (Transkripsiyonlu Metin) [1b-200b]. Yüksek Lisans Tezi. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi.

Yılmaz, Ozan (2011). “Bir Münekkit Var Şarihten İçeri, Türk Şerh Edebiyatı’nda “Reddiye” Geleneği ve Sudî-i Bosnevî Örneği”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 7: 107-154.

Atıf Bilgileri


Erzen, Mehmet Halil. "BÛSTAN ŞERHİ (ŞEM'Î)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/bustan-serhi-sem-i. [Erişim Tarihi: 15 Ocak 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 ŞERH-İ MANTIKU'T-TAYR (ŞEM'Î MUSTAFA) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. Muhittin Turan
Görüntüle
2 MESNEVÎ ŞERHİ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. tolga öntürk
Görüntüle
3 ŞERH-İ DÎVÂN-I HÂFIZ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Dr. Öğr. Üyesi MUHAMMET İNCE
Görüntüle
4 GÜLİSTAN ŞERHİ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Dr. Öğr. Üyesi MUHAMMET İNCE
Görüntüle
5 ŞERH-İ BAHÂRİSTÂN (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Dr. Öğr. Üyesi Songül Karaca
Görüntüle
6 ŞERH-İ PEND-NÂME/SA'ÂDET-NÂME/TERCEME-İ PEND-NÂME (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Dr. Öğr. Üyesi deva Özder
Görüntüle
7 MAHZENÜ'L-ESRÂR ŞERHİ (ŞEM'İ) Şem'î, Mustafa Prof. Dr. Mahmut Kaplan
Görüntüle
8 TUHFETÜ'L-AHRÂR ŞERHİ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. Mehmet Halil Erzen
Görüntüle
9 SUBHATÜ'L-EBRÂR ŞERHİ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. Mehmet Halil Erzen
Görüntüle
10 TUHFETÜ'L-ÂŞIKÎN (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. Mehmet Nuri Çınarcı
Görüntüle
11 ŞERH-İ DÎVÂN-I ŞÂHÎ (ŞEM'Î) Şem'î, Mustafa Doç. Dr. Mehmet Nuri Çınarcı
Görüntüle
12 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
13 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
14 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
15 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
16 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
17 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
18 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
19 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
20 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
21 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle