BİR ÇİÇEK DEMETİ (MUSTAFA REŞİT)
hikâye
Mustafa Reşit (d. 1861-ö. 7 Eylül 1936)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Mustafa Reşit’in “kızlara hediye” olarak mektup-günlük tekniğiyle kaleme aldığı eser. Ersin Özarslan, eserin türünün "hikayemsi mensure" olduğunu bildirir. Giriş kısmında dört adet takriz yazısı bulunmaktadır. Recaizâde Mahmut Ekrem, 28 Temmuz 1301 tarih ve “M. Ekrem” imzasını taşıyan “‘Envâr-ı Zekâ’ Muharriri Mustafa Reşid Bey’e”; Abdülhak Hâmid Tarhan, 15 Ağustos 1301 tarihinde kaleme aldığı “Çamlıca’dan”; Ali Sedat, 2 Muharrem 1303 yılında kaleme aldığı “Mustafa Reşid Beyefendi Hazretlerine”; Samipaşazâde Sezai ise başlıksız ve tarihsiz bir takrir yazısı ile eser hakkındaki görüşlerini bildirirler. Bu yazıların ortak noktasını kadının cemiyette ve sanattaki konumu, dil ve medeniyet seviyesinin yükselmesinde kadın eğitiminin önemi oluşturur. Eser yayınlandıktan sonra takrir yazıları ve muhtevası nedeniyle Tercüman-ı Hakikat çevresinde birtakım tartışmalara neden olmuştur.

Mustafa Reşit, eserinin “Kâri‘lerime” başlıklı bölümünde kadınlara seslenerek en güzel çiçeklerin renk ve kokularını yitirdiklerini, takdim ettiği Bir Çiçek Demeti'nin ise kendilerine daima nezaret edeceğini ifade eder. Eserin ilk mektubunu olan “Bir Büyük Vâlide Tarafından Hafidesine”, henüz mektepten yeni mezun bir genç bir kıza öğüt niteliğindedir. Validenin “mektep” olarak tanımladığı “hikmet-i hayat”, tecrübesiz genç kız için türlü meşakkatlerle doludur. Evlilik, bu zorluklardan biridir. Kızının seçeceği eşin dış görünüşünden çok ahlâk cihetiyle güzel olmasını isteyen kadın, evlilikten sonraki en önemli meselenin validelik olduğunu ifade eder. Genç kıza çocuklarını “süt nine” denilen yabancı bir kadına teslim etmeyip kendisinin terbiye etmesini öğütler. Kadınların aile ve toplum hayatındaki önemi üzerinde durur ve kadına layık olduğu ehemmiyet verilmediği için toplumu tenkit eder.

Eserin mektup tekniğiyle kaleme alınan ilk sekiz bölümünde, “L” ve “N” hanımların dostluk, aşk ve evlilik ilişkileri anlatılır. “N” Hanım, ideal bir izdivaç gerçekleştirirken “L” Hanım yanlış eş seçimi nedeniyle mutsuz olur. “N Hanım’ın Düşüncelerini Yazdığı Defterden Bir Parça” ve “Yine O Defterden” bölümlerinde zaman kronolojisinde boşluklar bırakılarak “N” Hanım'ın bakış açısından çocuk terbiyesi ve izdivaç meseleleri yansıtılır. “Bir Büyük Vâlide Tarafından Gelin Olacak Hafidesine Mektup” ve “Bir Büyük Peder Tarafından Gelin Olacak Hafidesine” başlıklı mektuplarda, evlenmek üzere olan genç kıza ahlak, kadınlık, tavır, süs, giyim ve kadının eşi karşısındaki sorumlulukları hususunda nasihatlerde bulunulur. Pederin mektubunda bir genç kız için sathi derecede okuma yazma ve müzik bilmenin faydasız olduğu, bunlar yerine dikiş bilmenin ev ekonomisi için elzem, takdire şayan bir meziyet olduğu vurgulanır. “Hâkim-i Meşhûr (Jan Jak Russo)’nun Bir Tezkiresi” başlıklı yazı vasıtasıyla tutumluluğun ve zevcelikle birlikte anne olmanın önemi vurgulanır. “ “ ” Bey Tarafından “M” Bey’e” başlıklı, bir genç kızın güzelliğinden ve tabiat yaşamından bahseden mektup ile iki sevgilinin ayrılık müddetleri boyunca yaşadıkları duyguları yansıtan “F” Bey Tarafından “M” Hanım’a” başlıklı mektup, “L” ve “N” Hanım etrafında gelişen olay örgüsünden bağımsız nitelikler taşır. H. Harika Durgun'un da dikkat çektiği üzere eserin sonunda mensur şiir özellikleri gösteren üç yazı bulunmaktadır. Bir çiçeğin lisanından kaleme alınan “Bir Çiçek Nâlesi” başlıklı yazı, gençliğin ve güzelliğin bir gün tükeneceğini bildiren içeriğiyle uyarıcı mahiyettedir. “Bir Sünbül Demeti Arasına Konulan Nâme” başlıklı mektupta genç bir âşık, yirmi gün ayrı kaldığı sevgilisine bir demet sümbül gönderirken “Bir Çiçek Demeti Arasına Konulan Nâme”de ise âşık, üzerine gözyaşları akıttığı çiçek demetini saklaması için sevgilisine sunar.

Yetmiş iki sayfadan oluşan eser, 1303/1885 ve 1304/1886 yıllarında Matbaa-i Ebuzziya’da iki defa basılmıştır. Eserin ikinci tab‘ına ait bir nüshası İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı’nın “Osmanlıca Kitaplar Koleksiyonu”nda K 04084 demirbaş numarasıyla kayıtlıdır.

Yazarın biyografisi için bk. "Mustafa Reşit". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/mustafa-resit 

Eserden Örnekler


    Bir Büyük Vâlide Tarafından Hafidesine

    "Kızım, mektubunu aldım. Geçen hafta, birinci derecede icâzetnâme alarak, mektepten çıktığını tebşîr ediyo[r]sun. Memnûn oldum. Fakat, biliyor musun, şimdi daha mühim bir mektebe girdin. Çalış ki o mektepten de güzel bir icâzetnâme alasın.

    Bu mektepte “hikmet-i hayât” okuyacaksın. Kitap “hikmet-i hayât” muğlak, garîb bir takım mesâ’il ve mu‘âdelâtı hâvîdir. En evvel musâdif olacağın mes’ele “tezevvüc” mes’elesidir. Mu mes’ele pek muğlaktır; pek mühimdir. Dikkat et ki yanlış hal etmeyesin.

    Şimdi birtakım genç, güzel, süslü beyler seni ta‘kîb edecektir. Bunlardan bin türlü ‘âşıkâne sözler işiteceksin. Sakın inanma! Çünkü yüzde doksan dokuzu yalandır. Tetkîk et; anlarsın.

    Öyle bir zevc intihab et ki ahlâk-ı hamîdesi her dakîka esbâb-ı mes'udiyetini tezyîde kâfil olsun. Bu mes'eleyi hallettikten sonra "vâlide" 'ünvânını alacaksın. Bu 'ünvân ile berâber pek mühim bir vazîfe der'uhte edeceksin ki o da mini mini bebeklerini bizzat büyütmekten, terbiye etmekten 'ibârettir." (Mustafa Reşid 1886: 19-20).  


Kaynakça


Ahmet Mithat (1885). “Çiçek Demeti Karşısında ‘Edebiyat-ı Cedide ve Atîka’” Tercüman-ı Hakikat, 2201: 27 Teşrinievvel.

Ali Kemâl (1329). "Ömrüm" Peyâm Kısm-ı Edebî. nr. 8, 10, 12, 23. 

Ali Kemâl (1985). Ömrüm. (hzl. Zeki Kuneralp). İstanbul: İsis Yayınları.

Bir Münekkit (28 Teşrinievvel 1885). “Çiçek Demeti” Tercüman-ı Hakikat,  2202.

Bulut, Funda (2017). Türk Romanında Eğlence Kültürü (1860-1908). Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

Durgun, H. Harika (2010). “Mustafa Reşit’in Bir Çiçek Demeti Adlı Eseri Etrafında Bir Tartışma” Yeni Türk Edebiyatı, 2: 165-175.

Karagülle, Fırat (2004). Ara Nesil Romanında Sosyal Muhteva. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi. 

Kiriş, Fatma Betül (2009). Bulgurluzade Rıza’nın Müntahabat-ı Bedâyi-i Edebiye İsimli Antolojisinin Çeviriyazı ve İncelemesi. (Yüksek Lisans Tezi). Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi.

Mehmed Ziver (1304/1886). "(Mustafa Reşîd'e) Cevâbım" Nihâl, C.1, nr. 7: 201-202. 

Mehmed Ziver (1304/1886). "Reşîd Beyefendi Biraderimize" Nihâl, C.1, nr. 6: 172-175.

Mektepten (Elif). (Ayın). F. (1885). “Bu Da Bu Türlüsü” Tercüman-ı Hakikat 2200: 22 Teşrinievvel.

Mektepten H. F. (1885). “Bir Mukayese” Tercüman-ı Hakikat, 2206: 2 Teşrinisani.

Mustafa Reşit (1885). “Bir Münekkide Cevap” Tercüman-ı Hakikat, 2204: 30 Teşrinievvel.

Mustafa Reşit (1303/1885). Bir Çiçek Demeti. Konstantiniye: Matbaa-i Ebuzziya. 

Mustafa Reşit (1304/1886). Bir Çiçek Demeti. Konstantiniye: Matbaa-i Ebuzziya.

Mustafa Reşit (1313/1895). “Rusyalı Edîbe-i Meşhûre Madam Gülnar de Lebedof Hazretlerine” Muharrerât-ı Nisvân. İstanbul: Âlem Matbaası.

Özarslan, Ersin (1994). Ara Nesil Edebiyatçısı ve Gazetecisi Mustafa Reşîd Bey Hayatı ve Eserleri. Yüksek Lisans Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi. 

Recâizâde Mahmud Ekrem (1314/1896). "Bir Çiçek Demeti İçin" Takrizât. İstanbul: Âlem Matbaası. 

Sâmipaşazâde Sezai (1981). "Mustafa Reşid Bey'e" Sâmi Paşa-zâde Sezâi'nin Hikâye-Hâtıra-Mektup ve Edebî Makaleleri. (hzl. Zeynep Kerman). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları. 

Süleyman Nazif (16 Temmuz 1919). "Mustafa Reşîd Bey'e Dâir" Ati, nr. 198: 2. 

Uşşâkizâde, Hâlid Ziyâ (1302/1885). “Envâr-ı Zekâ Muharriri Mustafa Reşîd Bey’e”, Bedâyi’ü’l-İnşâ. Kısm-ı evvel. Cüz. 1. İstanbul: Matbaa-i A. K. Tozlıyan İdare-i Şirket-i Mürettibiye.

Uşşâkizâde, Hâlid Ziyâ (30 Teşrinievvel 1885). "Varaka" Tercümân-ı Hakîkat, nr. 2204. 

Yurdakul, Hilal (2020). Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Türk Edebiyatında Kâğıthane (1839-1923 Roman-Şiir ve Anı Türlerinde). Yüksek Lisans Tezi. Bursa: Uludağ Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


TUNÇ, Saliha. "BİR ÇİÇEK DEMETİ (MUSTAFA REŞİT)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/bir-cicek-demeti-mustafa-resit. [Erişim Tarihi: 24 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 ÂSÂR-I MEŞÂHİR (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Öğr. Gör. Sefa Toprak
Görüntüle
2 MÜNTEHABÂT-I CEDÎDE I-II (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Dr. Gonca ARKON TEKİNEL
Görüntüle
3 SULTAN BAYEZİD-İ SÂNÎ YAHUT ELVÂH-I ZAFER (MEHMET CELAL) Mehmet Celal Akın ZENGİN
Görüntüle
4 MD4481 BEDÂYİ'U'L-İNŞÂ (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
5 FLORA (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Araş. Gör. Saliha TUNÇ
Görüntüle
6 ŞEHİT ONBAŞININ OĞLUNA VASİYETİ (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
7 TEZKÎR-İ MÂZÎ (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
8 YEİS YÂHUD BİR CÜRM-İ MEŞHÛD (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Araş. Gör. Dr. Fikri Kula
Görüntüle
9 HAYF (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Araş. Gör. Dr. Fikri Kula
Görüntüle
10 GÖZYAŞLARI (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Araş. Gör. Saliha TUNÇ
Görüntüle
11 CÜZDANIMDAN BİR KAÇ YAPRAK (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
12 HAYAL-I ŞEBÂB (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Prof. Dr. Nuran Özlük
Görüntüle
13 SON SALON VE AŞK (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Araş. Gör. Saliha TUNÇ
Görüntüle
14 NEYYÎR (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
15 RESSAM (MUSTAFA REŞİT) Mustafa Reşit Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
16 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
17 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
18 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
20 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
21 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
22 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
23 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
24 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
25 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle