BATTAL-NÂME
Battal Gazi destanını anlatan manzum hikâye
Bekâyî, Dârendeli (d. ?/? - ö. 1200/1785)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Dârendeli Bekâyî’nin (ö. 1785) Battal Gazi destanını manzum bir şekilde anlattığı eseri. Aruzun “mefâ’îlün mefâ’îlün fe’ûlün” kalıbı kullanılarak mesnevi nazım şekliyle yazılmıştır. Şair, eserini 1769-1770 tarihinde III. Mustafa (ö. 1774) döneminde Silahdar Mehmed Paşa’ya (ö. 1737) 1769-1770 tarihinde sunmuştur (Sakaoğlu 1979: 12-13). Bilinen ilk hâli mensur olan Battal-nâme, ilk defa Bekâyî tarafından nazma aktarılmıştır. Bekâyî, arkadaşlarının kendisine sunduğu, manzum olarak yazılan yazılan peygamber gazalarının ve Hz. Ali cenklerinin dost meclislerinde daha kolay okunacağı fikrinden hareketle eserini kaleme aldığını söyler (İlhan 2020: 241-242).

Taberî, Mes’ûdî ve İbnü’l-Esîr gibi kaynaklarda verilen bilgilere göre Battal Gazi’nin asıl adı Abdullah’tır. Antakya veya Şam’da doğduğu tahmin edilen Battal, 717-718’de Mesleme’nin Bizans kuşatmasına katılmış ve bu savaşlarda kahramanlık göstermiştir. Öte yandan Evliya Çelebi Seyahat-nâmesi ve Müneccimbaşı Tarihi gibi Osmanlı kaynaklarında, onun tarihî şahsiyetinden ziyade menkıbevi yönüne dikkat çekilmiştir. Zira Battal-nâme’de geçen bazı menkıbevi bilgilerin etkisiyle, Battal’ın IX. yüzyılda Abbasi halifesi Harunurreşid döneminde Malatya civarında yaşadığı nakledilmiştir (Paçacıoğlu 1993: 2-3).

Bekâyî’nin Battal-nâmesi’nde de hikâyenin geçtiği mekân Malatya’dır. Manzumede şehir hakkında oldukça fazla bilgi verilmesi ve ayrıntılı mekân tasvirleri yapılması, destanı ilk yazan kişinin Malatyalı olabileceğini düşündürmektedir. Ancak Battal-nâme’yi yaklaşık beş asır sonra nazma çeken Bekâyî’nin de Malatya/Darendeli olması göz ardı edilmemelidir. Eserde 92 defa ismi geçen Malatya, olayın başkahramanı Battal Gazi’nin doğduğu yer olarak gösterilir. Küffarın hedef aldığı beldelerden biridir. Savaşlardan sonra emniyet içinde oraya dönülür (İlhan 2020: 247).

Yaklaşık 7000 beyitten müteşekkil olan Battal-nâme’de şu konular yer almaktadır: Battal’ın geçmişi, doğumu ve eğitimi,  babası Hüseyin Gazi’nin Kayser’in adamları tarafından öldürülmesi ve Battal’ın babasının intikamını almas;  Kayser’in oğlu Rebi’nin ve Ahmet Tarran’ın  Müslüman olmaları;  Battal’ın amcasının kızı Zeynep ile evlenmesi; Abdüsselam’ın tutuklanması ve Battal tarafından kurtarılışı; Battal’ın Müslümanlara zulmeden Firdevs’e haddini bildirmesi; Kayser’in Battal’ı tutuklattırması ve onun saka kılığına girip kurtulması;  Ukbe’nin ihanetleri ve Battal tarafından gerçek kimliğinin ortaya çıkarılması; Battal’ın Hindistan’da bulunan Ak fili getirmesi ve Kara Dev’le olan mücadeleleri;  Battal’ın Cehennem kuyusuna atılması, oradan kurtulması ve Kayser’in kız kardeşi Ketayun’la evlenmesi; Battal’ın cadıları öldürmesi;  Battal’ın Kafdağı’na kaçırılan oğullarını kurtarmaya gitmesi;  Sahte peygamber Babek’in ortayla çıkması ve Battal tarafından yok edilmesi;  Battal’ın son seferi ve şehit edilmesi (Karahan 2009: 110).

Farklı kütüphanelerde 9 nüshası bulunana eser üzerine bir yüksek lisans (Gülseren 1979) , bir de doktora (Paçacıoğlu 1993) çalışması yapılmıştır.

Bekâyî'nin biyografisi hakkında bk. "Bekâyî, Dârendeli". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/bekayi-darendeli

Eserden Örnekler


İrte şehr içine düşdi gulgule
Bekçiler bu hâle oldu velvele

Didiler bugün yine gelmiş Battâl
Bekçileri yine katl itmiş Battâl

Alup gitmiş yine ‘Abdusselâmı
Didiler kaysere işbu kelâmı

Kanda gitdiğin kimse bilmediler
Arayup şehr içinde bulmadılar

Didi Maktûl keder geldi hem bize
Gör ki Battâl neler eyledi size

Didi Seyyid ben kitâbda bulmışam
Niçe er oldığın anın bilmişem

Müslimân itse gerek Rûmı temâm
Kiliselerin yıka hem ol imâm

Ağlayup didi anlara bu sözi
Keşîşlerin yaş ile toldı gözi

Ol yana ‘Abdusselâm bil ey ahî
Kaldı bir hafta yumşadı gön dahı

Gördiler kim anı gön sıkmış katı
Nefesi var yokdur ammâ tâkatı

Yarup Seyyid anı gönden çıkardı
Nefes virür bir deri kalmış katı

Ağzın açdı anın ol bıçak ile
Şerbet itdi ana badem yağ ile

Geçüp üç gün aklı başına geldi
Görüp ‘Abdusselâm yanına geldi

Yalvaruben çok ‘özür itdi ana
Didi sen bu eyligi etdin bana

Hakk katında yüzin ağ olsın hemân
Suçım bağışla benim yâ pehlevân

Kaçan bir gedâ suç işleye
Ulular fazl idüp hem bağışlaya

Seyid ana istimâlet eyledi
Gönline hoş keleciler söyledi

Hemân ‘Abdusselâmdan ol ‘adâvet
Gidüp geldi ana da hoş sadâkat (Paçacıoğlu 1993: 161-163).

Kaynakça


Gülseren, Cemil (1979). Darendeli Bakâî’nin Manzum Gazavat-ı Seyyid Battal Gazisi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

İlhan, Nadir (2020). “Darendeli Bekâyî’nin Battal-Nâmesi’nin Yeni Bir Nüshası”. Aydın Türklük Bilgisi Dergisi (AY-TBD), 6/11: 235-254.

Karahan, Abdulkadir (2009). “Edebiyatta Battal Gazi”. Seyyid Battal Gazi. (ed. Mustafa Küçük). Ankara: Sistem Ofset ve Matbaacılık. 107-118.

Paçacıoğlu, Burhan (1993). Battal-nâme (İnceleme-Metin-İndeks). Doktora Tezi. Kayseri: Erciyes Üniversitesi.

Sakaoğlu, Saim (1979). “Bakaî’nin Battalnâme Adlı Eserinin Nüshaları”. Eskişehir Anma Günleri Dergisi, 2/5: 12-15.

Atıf Bilgileri


Eren, Hulusi. "BATTAL-NÂME". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/battal-name. [Erişim Tarihi: 15 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MAKTEL-İ HÜSEYN / KİTÂB-I KERBELÂ (BEKÂYÎ) Bekâyî, Darendeli Bekâyî Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
2 MEVLİD-İ NEBÎ (BEKÂYÎ) Bekâyî, Dârendeli Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
3 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
4 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
5 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
6 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
7 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
8 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
9 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
10 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
11 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
12 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle