ARUZ-I ENDÜLİSÎ ŞERHİ / EL-HADÂ'İKU'L-ÜNSİYYE FÎ KEŞFİ'L-HAKÂİKİ'L-ENDELÜSİYYE (HANBELÎ-ZÂDE)
Aruz konulu şerh
Hanbelî-zâde, Mehmed Efendi (d. ?/? - ö. 972/1564)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ebû Muhammed Abdullah b. Muhammed el-Ensârî el-Endelüsî (ö. 459/ 1065)'nin kaleme aldığı Arûzu'l-Endelüsî adlı esere Hanbelîzâde Mehmed Efendi tarafından yazılan şerh. Endelüsî'nin eseri, klasik dönem ilim adamları arasında ve Osmanlı medreselerinde çokça okunmuş ve okutulmuş; eser üzerine pek çok şerh ve haşiye yapılmıştır (Bakırcı ve Çöğenli 2005: 268). Bu gelenek doğrultusunda Hanbelîzâde Mehmed Efendi de Arûzu'l-Endelüsî'ye bir şerh yazmıştır. Nevîzâde Atâyî (ö. 1045/ 1635)'nin Şakâik Zeyli'nde "Arûz-ı Endelüsî'ye şerh" olarak geçen eserin asıl ismi "el-Hadâ'iku'l-ünsiyye fî keşfi'l-hakâ'iki'l-Endelüsiyye" olarak tespit edilmektedir (Donuk 2017: 341, İzgi 2000: 68, Zeytinoğlu Koleksiyonu. 43 ZE 511. 2a).

Eserin müellif hattı nüshasının Halep'te el-Mektebetü'l-Halviyye'de kayıtlı olduğu bildirilmekte (İzgi 2000: 69) ise de tespit ve temin edilen tek nüshası Tavşanlı'da Zeytinoğlu İlçe Halk Kütüphanesi'nde 43 ZE 511 arşiv numarası ile kayıtlıdır. Nüshanın müstensihi, yazım tarihi ve müellif hattı olup olmadığı tespit edilememektedir. Nesih hat ile yazılmış olan bu nüsha toplam 41 varak tutarındadır. 

Eserin ilk üç varağında İslam dininin şiire yaklaşımı üzerinde durularak Endelüsî ve eserinden bahsedilmekte ve yazılan şerhe dair genel malumatlar verilmektedir. Devam eden kısımlarda Arûzu'l-Endelüsî'den alınan referanslar ile aruz vezninin çeşitli meselelerine dair derinlemesine izahatlarda bulunulmaktadır. Yer yer Cevherî (ö.?), Zamahşerî (ö. 538/ 1144), Abu'l-Abbas Ahmed el-Mevsûlî (ö.?), Zeccâc (ö.311/ 923), Ahfeş (ö.?) vb. ilim adamlarının görüşlerine yer verilen eserde bazı ihtilaflı aruz meseleleri üzerinde de durulmaktadır. 

Eser üzerinde  akademik bir çalışma bulunmamaktadır. 

Yazarın biyografisi için bk. "Hanbelî-zâde, Mehmed Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hanbelizade-mehmed-efendi 


Eserden Örnekler



Kaynakça


Bakırcı, Selami ve M. Sadi Çöğenli (2005). “El-Endelüsî ve Aruzla İlgili Eseri”. EKEV Akademi 9 (25): 265-284.

Donuk, Suat (2017). Hadâ’iku’l-Hakâ’ik Fî Tekmileti’ş-Şakâ’ik Nev'îzâde Atâyî'nin Şakâ'ik Zeyli. İstanbul: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yay. 

Hanbelîzâde Mehmed Efendi. el-Ḥadâʾiḳu’l-ünsiyye fî keşfi’l-haḳāʾiḳi’l-Endelüsiyye. Zeytinoğlu Koleksiyonu. 43 ZE 511. 

İzgi, Cevat (2000). İbnü'l-Hanbelî Radiyüddin. İslâm Ansiklopedisi. C. 21. İstanbul: TDV Yay. 68-69.

Kurnaz, Cemal ve Mustafa Tatcı (hzl.) (2001). Mehmet Nail Tuman Tuhfe-i Nâilî. Divan Şairlerinin Muhtasar Biyografileri. Ankara: Bizim Büro Yay.

Atıf Bilgileri


ilhan, enes. "ARUZ-I ENDÜLİSÎ ŞERHİ / EL-HADÂ'İKU'L-ÜNSİYYE FÎ KEŞFİ'L-HAKÂİKİ'L-ENDELÜSİYYE (HANBELÎ-ZÂDE)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/aruz-i-endulisi-serhi-el-hada-iku-l-unsiyye-fi-kesfi-l-hakaiki-l-endelusiyye-hanbeli-zade. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MU’AMMÂ RİSÂLESİ (HANBELÎ-ZÂDE MEHMED EFENDİ) Hanbelî-zâde, Mehmed Efendi Araş. Gör. Songül Akboğa
Görüntüle
2 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
3 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
4 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
5 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
6 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
7 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
8 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
9 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
10 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
11 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle