ÂL-İ OSMÂN (HÂLET BEY)
Osmanlı tarihi
Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu (d. 1253/1837 - ö. 1295/1878)

ISBN: 978-9944-237-87-1


İbrâhim Hâlet Bey’in yarım kalmış Osmanlı tarihi. Âl-i Osmân, Osmanlı devletinin başlangıcından itibaren her padişahın saltanat devrindeki olayları, âlimleri, edipleri ve diğer tanınmış kimseleri kapsayacak bir eser olarak düşünülmüştür. Başlangıç aşamasında kalan eserin “mukaddime, fasl-ı evvel, fasl-ı sânî” ve fasl-ı sâlis” bölümleri yazılabilmiştir.

Mukaddime bölümünde Hâlet Bey; tarih bilincini dile getirir, tarihi herkesin öğrenmesi gereken bir ilim olarak nitelendirir, bir milletin nasıl yükselip yıkıldığını sebepleriyle ortaya koyan ilmin tarih olduğunu söyler. Ardından Osmanlı tarihini, Âl-i Osmân adıyla yazmaya karar verdiğini belirtir. Fasl-ı Evvel (Birinci Bölüm)’in bir alt bölümü olan Cedd-i Celil-i Âl-i Osmân’da Osmanlı’nın “Kayıhanlı Gazi” unvanıyla bilinen Türkmen boyundan geldiği, kabile reisinin Süleyman Şah olduğu, Kayıhanlıların göçü, Moğol zulmü, Süleyman Şah’ın Fırat nehrini geçerken ölümü ve Caber Kalesi’ne defnedilişi anlatılmaktadır. Fasl-ı Sânî (İkinci Bölüm), “Ertuğrul Gazi” başlığını taşımaktadır. Süleyman Şah’ın oğullarının tanıtılmasının ardından Ertuğrul Gazi’nin Alâeddin Keykubâd ile karşılaşması, Tatar kavmi ile mücadelesi, Domaniç, Karacaşehir ve Söğüt’ü mesken edinmeleri ve burada ölümü anlatılmaktadır. Bu bölümde Ertuğrul Gazi’nin rüyasında gördüğü saltanat müjdesi hakkında bir de kıssa anlatılmaktadır. Fasl-ı Sâlis (Üçüncü Bölüm), “Osman Gazi” başlığını taşır. Ertuğrul Gazi’nin ölümünden sonra Osman Gazi’nin onun yerine geçmesi, Moğolların Selçuklularla olan mücadelesi, Osman Gazi’nin adaletli yönetimi gibi konular anlatılmaktadır. Bu bölüm yarım kalmıştır (Tapan 2018).

Hâlet Bey, eserini tamamlayamamıştır. Eserin “mukaddime” bölümü Dolâb dergisinin üçüncü sayısında, “fasl-ı evvel ve fasl-ı sânî” bölümleri dördüncü sayısında, “fasl-ı sâlis” bölümü yedinci sayısında yayımlanmıştır (1290/1873-74). Eser, Dolâb dergisine dair yapılan bir yüksek lisans tezinde tanıtılmıştır (Tapan 2018).

Yazarın biyografisi için bk. “Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/halet-ibrahim-halet-bey-istanbullu 

Eserden Örnekler


Fasl-ı Sânî

Ertuğrul Gâzî

Süleymân Şâh’ın Sunkur Tigin, Gündoğdu, Ertuğrul, Dündar Alp nâmında dört oğlu var idi. Şâhın vefâtı evlâd u mensûbâtı arasında tefrikayı dâî olup Sunkur Tigin ile Gündoğdu, öbür birâderlerinden ayrılarak vatanlarına doğru azîmet eylediler ise de sonra nâm u nişânları belirmedi gitdi. Ertuğrul, Dündar Alp'la birlikte gazâ niyetiyle Erzurum cihetinde vâki Pasin ovasıyla Sürmeli Çukur’a azîmet edip orada ârâma karar verdiler ise de yine şerâre-i şerr-i Tatar’dan lâyıkıyla barınamadıklarından Ertuğrul, kendilerine münâsib bir yer gösterilmesi ricâsıyla Savcı Bey diye ma’rûf olan oğlu Sâdûbâlî’yi âl-i Selçuk’dan Rûm pâdişâhı Sultân Alâeddin Keykubâd’a gönderdi. Ertuğrul’un kabîlesi şecâ’at ü şehâmet ile meşhûr olmakla Ertuğrul’un bu vechle mürâca’atından Alâeddin memnûn olup Ankara civârında Karacadağ’ı bunlara mesken ta’yîn eyledi. Bu esnâda Alâeddîn, Tatar askeriyle cenge tutuşup Alâeddîn’e Tatar galebe çalmak üzere iken Ertuğrul dört yüz kırk kadar dilîrân ile berâber yetişdiler (Tapan 2018: 47).

Kaynakça


Oğuz, Fatma Sabiha Kutlar - Müjgan Çakır - Hanife Koncu (hzl.) (2017). Mehmed Tevfik - Kâfile-i Şu'arâ. https://ekitap.ktb.gov.tr/Eklenti/56163,mehmed-tevfik-kafile-i-su39arapdf.pdf?0 [Erişim tarihi: 22.10.2021].

Özgül, M. Kayahan (hzl.) (2000). İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal Son Asır Türk Şairleri (Kemâlü’ş-Şuarâ). C. II. Ankara: AKM Yay. 785-788.

Tapan, Esra (2018). Dolâb Dergisinin Çeviri Yazısı ve Edebiyatla İlgili Metinlerin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Nevşehir: Hacı Bektaş Veli Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


KESİK, Beyhan. "ÂL-İ OSMÂN (HÂLET BEY)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/al-i-osman-halet-bey. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 ÂSÂR-I TÂRUMÂR (HÂLET BEY) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
2 DÎVÂN (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey Doç. Dr. M. Korkut Çeçen
Görüntüle
3 ENMÛZEC (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
4 HÂLETÜ'Ş-ŞEBÂB (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Doç. Dr. M. Korkut Çeçen
Görüntüle
5 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
6 TERCEME-İ HÂL-İ MEVLÂNÂ LUTFULLÂH (HÂLET BEY) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
7 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
8 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
9 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
10 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
11 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
12 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
13 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
14 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
15 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
16 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle