AHVÂLÜ’L-EBRÂR VE’L-MUKARREBÎN (MARMARAVÎ)
Tekke Edebiyatı
Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî (d. 839/1435-1436 - ö. 910/1505)

Marmaravî'nin tasavvufun anlamı, velâyet konusuna dair küçük risalesi. Besmele, hamdele ve salveleden sonra kaydettiği iki âyet ve üç hadisle bu küçük hacimli eserine başlayan Marmaravî, tasavvuf kavramının çeşitli boyutlarından, ebrâr ve mukarrebûn zümrelerinin güzel ahlâkından ve ayrıca kötü ahlâk türlerinden söz etmektedir. Özellikle “hasenâtü’l-ebrâr seyyiâtü’l-mukarrebîn: Ebrârın iyilikleri / sevapları, mukarrebûnun kötülükleri / günahları gibidir” sözünü çeşitli boyutlarıyla açıkladığı bu risâlesinde Marmaravî, tasavvuf ilminin daha çok ahlâkî boyutu üzerinde durmakta ve her bir mânevî mertebe ve makamın kendine özgü ahlâkî yüceliklerinin bulunduğunu vurgulamaktadır.

Üç sayfalık bu risâle olan Ahvâlü’l-Ebrâr ve’l-Mukarrebîn, orijinal adıyla Millet Ktp., Ali Emîrî Ef., “Şer’iyye”, 1335/8, vr. 94b-95b’de kayıtlıdır. Süleymâniye Ktp., Şehid Ali Paşa, 2820/2, vr. 15b-16a’da Risâle-i Ûlâ ismiyle kayıtlı başka bir nüshası daha vardır. Ayrıca yaptığımız araştırmalar sonucunda, bâzı kütüphânelerde Zübdetü’l-Esrâr ismiyle ya da herhangi bir isim belirtilmeksizin kayıtlı iki ayrı nüshasına daha rastladık. Böylelikle Ahvâlü’l-Ebrâr ve’l-Mukarrebîn’in toplam 5 elyazması nüshası bulunmaktadır. Orijinal adıyla kayıtlı elyazması nüshanın sonundaki ferağ kaydından anlaşıldığına göre bu nüshanın yazımı, Ya‘kub ibn-i Abdillâh tarafından 1148 hicrî yılının 20 Zilhicce (mîlâdî 2 Mayıs 1736 Çarşamba) günü tamamlanmıştır.

Risâleyi Hasan Cankurt, bu eseri bağlamında Marmaravî’nin tasavvufî görüşlerini değerlendiren bir makaleye konu etmiştir (Cankurt 2013). Daha önce bu eserin metni ve daha sonra da şerhi, müellifinin hayatı, eserleri ve tasavvufî görüşleri üzerine doktora tezi hazırlayan Ahmet Ögke (2001, 2021) tarafından yayınlanmıştır.

Müellifin biyografisi için bk. "Şemseddin Marmaravî, Ahmed, Yiğitbaşı Velî". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/semseddin-marmaravi-ahmed-yigitbasi

Zîrâ ebrâr sıfatının amelleri âmdır. Mukarreb sıfatının amelleri hâsdır. Ebrâr amellerinin cümlesine ulemâ, mürşidler ve şeyhlerdir. Başka bir âlimi şeyh edinmek lâzım değildir. Zîrâ a‘mâl-i ebrâr, evâmire imtisâl ve nevâhîden ictinâbdır. Ve ekseri bî-nihâye sevâblardır. Zîrâ cümle sevâblar, a‘mâl-i ebrârdandır. Bu cümle a‘mâlin netîceleri, ebrârın gönlü ahlâk-ı zemâimden tefâvütle arınıp cennet gibi ahlâk-ı hamîdelerle müzeyyen ve musavver olmaktır. Ammâ a‘mâl-i mukarreb müfnîlerdir. A‘mâl yüzüyle bulunmaz; hâl sıfatıdır.

İmdi, ehl-i hâl hizmetinde olmuş bir ehl-i hâli şeyh edinmek lâzımdır. Zîrâ bu a‘mâlin netîceleri, sûretten ve zînetten mütefâvit fenâ ile arınıp beyaz kâğıt gibi olup veyâ mücellâ ve musaffâ âyine gibi câm-ı cihân-nümâ olup, mukābele olan nukūşu içine almaktır. Bu nukūşa maârif-i mahlûkāt ve terkîb-i ledünnî de denilir. Ammâ âyine kendi nukūşundan muarrâ ve müberrâdır. Ya‘nî âyinenin yüzü cennetten yana ve sâir mahlûkāttan yana döndüğü vaktin, teveccühü mikdârı nukūşu içine alır. Ammâ Hak’tan yana döndüğü vaktin teveccühü mikdârı nukūştan muarrâ ve müberrâ olup, Hak ile âşinâlığı ve mükâlemesi ve muâmelesi, mukarreb âşinâlığı ve mukarreb mükâlemesi ve mukarreb muâmelesi olur.

Ahlâk-ı zemâimin icmâlle beyânı budur ki: Cemî-‘i mahlûkāttan cennette olmayanlar, ahlâk-ı zemâim kısmındandır. İllâ insan müntefi‘ olduğu sıfatları değil ve hamîdeliği sıfatları da değil. Hîn-i rü’yette mübeddilât-ı hamîdeleri de değil.

Ve ahlâk-ı hamîdelerin icmâlen beyânı budur ki: Cemî-‘i mahlûkāttan cennette olanlar, ahlâk-ı hamîde kısmındandır. İllâ mûzîliği sıfatları değil. Hîn-i rü’yette mübeddilât-ı zemîmeleri de değil (Marmaravî: vr. 95a).

Akkuş, Mehmet (1988). “Yiğitbaşı Velî Ahmed Şemseddîn-i Marmaravî’nin Hayatı ve Eserleri I-II”. İlim ve Sanat (21-22): 29-33/60-63.

Akkuş, Mehmet (2009). “15. Asrın “Yiğitbaşı Velîsi” Ahmed Şemseddîn-i Marmaravî’nin Hayatı ve Eserleri”. Manisalı Yiğitbaşı Veli Ahmed Şemseddîn-i Marmaravî Sempozyumu, 26 Nisan 2008, Bildiriler. Manisa: Yiğitbaşı Vakfı Yay. 9-25.

Cankurt, Hasan (2013). “Ahmed Şemseddîn-i Marmaravî’ye Derli Toplu Bir Bakış ve Eserlerinde Tasavvufî İçerik (Ahvâlü’l-Ebrâr ve’l-Mukarrebîn” Ekseninde)”. Celâl Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (11/3): 325-345.

Marmaravî, Yiğitbaşı Velî Ahmed Şemseddîn. Ahvâlü’l-Ebrâr ve’l-Mukarrebîn. Millet Kütüphânesi, Ali Emîrî Efendi, “Şer’iyye” Bölümü, 1335/8, vr. 94b-95b.

Ögke, Ahmet (2000). Yiğitbaşı Veli Ahmed Şemseddîn-i Marmaravî: Hayatı, Eserleri ve Tasavvufî Görüşleri. Doktora Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Ögke, Ahmet (2001). Yiğitbaşı Veli Ahmed Şemseddîn-i Marmaravî: Hayatı, Eserleri, Görüşleri. İstanbul: İnsan Yay.

Ögke, Ahmet (2015). Yiğitbaşı Veli Ahmed Şemseddîn-i Marmaravî Hz. Manisa: Şehzadeler Belediyesi Kültür Yay.

Ögke, Ahmet (2021). Yiğitbaşı Veli Ahmed Şemseddîn-i Marmaravî Hz. ve Üç Eseri. Manisa: Şehzadeler Belediyesi Kültür Yay.

Uludağ, Süleyman (1989). “Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı”. İslâm Ansiklopedisi. C. 2. İstanbul: TDV Yay. 135-136.

ÖGKE, AHMET. "AHVÂLÜ’L-EBRÂR VE’L-MUKARREBÎN (MARMARAVÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/ahvalu-l-ebrar-ve-l-mukarrebin-marmaravi. [Erişim Tarihi: 06 Ekim 2024].

1 CÂMİ’U’L-ESRÂR (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
2 RİSÂLE-İ TEVHÎD (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
3 MUKADDİMETÜ’S-SÂLİHA (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE
4 KEŞFÜ’L-ESRÂR (MARMARAVÎ) Marmaravî, Ahmed Şemseddin, Yiğitbaşı Velî Prof. Dr. AHMET ÖGKE