14. ASRIN TÜRK MUHARRİRLERİ: DÖRDÜNCÜ DEFTER ŞEMSEDDİN SAMİ BEY (İSMAİL HAKKI)
monografi/tenkit
İsmail Hakkı (Alişanzade) (d. 1871 - ö. 13 Mart 1944)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Alişanzade İsmail Hakkı tarafından yazılmış,  Şemsettin Sami'nin tiyatrocu kimliği ile değerlendirildiği tenkit türünde eser. Eserin “İfade” kısmında tenkit konusunda kayda değer bilgiler veren yazar, “muazehat-ı edebiyeyi” umumi ve hususi olmak üzere iki kısma ayırır. Buna göre umumi tenkit, bir kavmin edebiyatını ait olduğu milletin hayatına kattıkları doğrultusunda inceler. Hususi olan ise söz konusu milletin edebiyatından seçilen bir müellifin eserlerinden yalnızca birini incelemeyi maksat edinir. Çalışmasında ikinci yöntemi tercih ettiğini söyleyen İsmail Hakkı, Şemsettin Sami’nin bilhassa dil konusundaki çalışmalarını takdir edip tiyatro ve türleri hakkında uzun bir değerlendirme yapacağı ana metne geçer.

Tiyatro eserlerinin facia, haile, mudhike ve vodvil gibi türlere ayrıldığını ifade eden İsmail Hakkı’ya göre mevzu genişliğine sahip olan facia diğerlerinin önünde yer alır. Faciayı trajedi ile komediden her iki türün özelliklerini içermesi bakımından ayıran münekkit, söz konusu türün muhatabı üzerindeki güçlü etkisine dikkat çeker. Ardından Corneille, Moliere, Diderot, Victor Hugo ve Voltaire gibi yazarların facia, trajedi ve komedi tanımlarını verip bu türlerde yazılmış eserlerini anar.

Batı tiyatrosunun ardından türün, Türk edebiyatındaki durumuna geçen İsmail Hakkı, türün Türk edebiyatındaki başlangıcının yakın tarihli olduğunu söyler. Türk tiyatrosundan seçtiği oyun örneklerini tarihî facialar, hissî dramlar ve komedi türü olmak üzere üç kısımda toplar. Türk tiyatrosundan seçtiği oyun örneklerini tarihî facialar, hissî dramlar ve komedi türü olmak üzere üç kısımda toplar. Tiyatronun, yalnızca insanı sergileyen bir temaşa sanatı olmadığını söyleyen İsmail Hakkı, insanın hissî tarafını verebilen eserleri başarılı sayar. Ona göre tiyatro, insanların muhataplarını merak edip onlarla hemhâl olma arzusunu tatmin eden bir sanattır. Sergilediği fecaat ile insanda merhamet hissini harekete geçiren facia türü bu yüzden sevilir. 

Tiyatro hakkında söz konusu değerlendirmelerden sonra İsmail Hakkı, edebî kıymet bakımından üstün bulduğu Ahde Vefa oyununu tahlil eder. Beş perdelik oyunun özetini verdikten sonra şahısları tanıtır. Genel olarak yazarın, insan ve gerçeğini esere ne derece yansıtabildiği, vakanın hakikate mesafesi gibi meseleler üzerinde duran İsmail Hakkı, evladını öldürme pahasına verdiği sözü tutan Fettah’ın trajedisine dikkat çeker.

M. Orhan Okay'ın, Alişanzade hakkında yazdığı ansiklopedi maddesinde (1995) kısaca değerlendirdiği eser, Salih Koralp Güreşir tarafından günümüz harflerine aktarılmıştır. (2021)

Yazarın biyografisi için bk. "İsmail Hakkı (Alişanzade)". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ismail-hakki-alisanzade

Eserden Örnekler


Bizde tiyatroya müteallik âsârın vücut bulması son zamanlardadır. Tarihî facialar meyanında Silistre, Âkif Bey, Seydi Yahya, Gâve ve hissî dramlar arasında Zavallı Çocuk, Vuslat, Besa yahut Ahde Vefa gibi kıymettar bazı eserlerle haile kısmında Eşber, Tezer, Nesterin ve mudhikeler meyanında merhum Ahmet Vefik Paşa’nın Moliere’den tercüme ettiği külliyatı zikrolunur. Mizan gazetesi tenkitlerinde tiyatroya müteallik millî âsâr arasında ahlak ve âdât-ı İslamiye’yi en doğru hakikate en muvafık bir surette musavver bulunduğu cihetle mevcutları arasında Vuslat ismindeki dramın bu makule müellefata tercih edileceği ve hatta Osmanlı âsârı meyanında bundan ziyade şayan-ı takdir bir eser daha tesadüf olunamayacağı iddia edilmişti. Şemsettin Sami Beyefendi’nin Ahde Vefa ve Gâve gibi dramlarının bu meyanda tadad olunmadığı tahattur edilirse mutlaka bunlardan birinin mevzuu Arnavutlara ve diğerinin Fars-ı kadim ahalisinin müteallik bulunmasından neşet etmiş olmasına ihtimal verilir. Bize kalırsa Gâve ve bahusus Ahde Vefa faciası yerli eserler meyanından mühim bir mevki işgal edecek derecede kıymettardır. Seydi Yahya gibi Gâve dahi beş fasıldan ibaret bir facia-i tarihiyedir. Şu kadar ki Seydi Yahya’nın mevzuu Endülüs Araplarına ait olduğu hâlde, bununla Fars-ı kadim ahalisine mütealliktir. Ve Dahhak ile Gâve’nin vakasını ve Cemşid’in torunu Feridun’un ne suretle meydana çıktığını hikâye eder. Lakin ara yerde bir Hubçehr vardır ki sureta Dahhak’ın kızı bilinirken o da Cemşid’in torunu yani oğlunun kızıdır (Güreşir 2021: 197-198).

Kaynakça


Alişanzade, İsmail Hakkı (2021). Müntehabat-ı Teracim-i Meşahir -On Dördüncü Asrın Türk Muharrirleri -Muasır Şairlerimiz. hzl. Salih Koralp Güreşir, İstanbul: Kitabevi Yay.

Okay, M. Orhan (1995). "Eldem, İsmail Hakkı". İslam Ansiklopedisi. C. 11. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yay., 21-21..

Atıf Bilgileri


Güreşir, Salih Koralp. "14. ASRIN TÜRK MUHARRİRLERİ: DÖRDÜNCÜ DEFTER ŞEMSEDDİN SAMİ BEY (İSMAİL HAKKI)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/14-asrin-turk-muharrirleri-dorduncu-defter-semseddin-sami-bey-ismail-hakki-alisanzade. [Erişim Tarihi: 15 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MÜNTAHABÂT-I TERÂCİM-İ MEŞÂHİR (İSMAİL HAKKI) İsmail Hakkı (Alişanzade) Dr. Salih Koralp Güreşir
Görüntüle
2 SEVDA-YI HAZAN YAHUD TAHASSÜR (İSMAİL HAKKI) İsmail Hakkı (Alişanzade) Araş. Gör. Dr. Hakan Soydaş
Görüntüle
3 14. ASRIN TÜRK MUHARRİRLERİ: BİRİNCİ DEFTER AHMED MİDHAT EFENDİ (İSMAİL HAKKI) smail Hakkı (Alişanzade) Dr. Salih Koralp Güreşir
Görüntüle
4 14. ASRIN TÜRK MUHARRİRLERİ: İKİNCİ DEFTER EKREM BEY (İSMAİL HAKKI ALİŞANZÂDE) İsmail Hakkı (Alişanzade) Dr. Salih Koralp Güreşir
Görüntüle
5 14. ASRIN TÜRK MUHARRİRLERİ: ÜÇÜNCÜ DEFTER CEVDET PAŞA (İSMAİL HAKKI) İsmail Hakkı (Alişanzade) Dr. Salih Koralp Güreşir
Görüntüle
6 MUASIR ŞAİRLERİMİZ (İSMAİL HAKKI) İsmail Hakkı (Alişanzade) Dr. Salih Koralp Güreşir
Görüntüle
7 OSMANLI MEŞAHİR-I ÜDEBASI: BİRİNCI DEFTER MUALLİM NACİ (İSMAİL HAKKI ALİŞANZADE) İsmail Hakkı (Alişanzade) Doç. Dr. Nilüfer Ilhan
Görüntüle
8 İKİ HAKİKAT (İSMAİL HAKKI) İsmail Hakkı (Alişanzade) Diğer Nursel KAVAK
Görüntüle
9 TALİHSİZ (İSMAİL HAKKI) İsmail Hakkı (Alişanzade) Akın ZENGİN
Görüntüle
10 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
11 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
12 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
13 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
14 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
15 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
16 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
17 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
18 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle