ȂSÂR-I HAMÎDE-İ AKLÂM (RÂSİH)
hatırat
Osman Râsih (d. 1237/1822 – ö. 1302/1884)

ISBN: 978-9944-237-87-1



Osman Râsih’in kâtipliğe dair tecrübelerini aktardığı eseri. Ȃsâr-ı Hamîde-i Aklâm, “Tercüme-i Hâl Li-Münşihii’l-Fakîr Râsih-i Pür-Taksîr”  (2-5) başlığı altında verilen müellifin hayat hikâyesi ile başlar. Daha sonra yazarın hayat felsefesini yansıtan “Nazım”a ve “Beyit”e yer verilir (6). Şükran, övgü ve dua cümleleriyle eserine başlayan Osman Râsih, 1255/1839-40 senesinden itibaren Babıali Saltanat-ı Seniye Tercüme Odasında ve Maliye Hazine-i Celilesi Aklam-ı Şahanesinde görev yaptığını belirtir, kalemde çalışmaktan duyduğu mutluluğu dile getirir ve öğrendiklerini kalemlerde çalışanlara aktarmak istediğini, eserini bu amaçla kaleme aldığı açıklamasını yapar. Eser, büyük ölçüde kâtiplik, söz söylemek ve bunların önemi ile değeri gibi konulara dair görüşler etrafında gelişmiştir.

1290/1873 yılında İstanbul’da basılmış olan esere dair henüz bir çalışma yapılmamıştır.

Yazarın biyografisi için bk. "Râsih Osman". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/rasih-osman


Eserden Örnekler


Bir de ilm-i kitâbet yalnız ulûm-ı müselsele ta’lîm ü tedrîse menût olmayıp ayrı ve gayrı bir fenn-i cemîl-i celîl olup bunun ancak kuvve-i fikriyye ile karîhadan sünûh ve sudûr edecek bir âsâr-ı mevhibe-i sübhaniyyeden ibâret olduğu ve şiir gibi bir eser-i makbûl idiğü cümle insân-ı zevi’l-izânın malûmudur mamâfîh kâffe-i beyândan müstağnî olduğu üzre tarîk-i feyz-i refîk-i kitâbete sâlik olanlar fenn-i cemîl-i mezkûrun âlât-ı mahsûse-i muhâberât-ı devlet ve vâsıta-ı cereyân-ı mesâlih kâffe-i mülk-i millet olmasına mebnî herhâlde san’at-ı eş’âra takdîm ve tercîh olunacağını bilirler çünkü fenn-i mezkûr kuvve-i nâtıka vesâtıyla efkâr-ı vicdâniyyenin âsâr-ı kalemiyye ile ibrâz ve elsine-i nâsta kitâbet unvân-ı celili’ş-şânıyla mümtâz olduğu cihetle kâtip olacak zât sigâr-ı sinn-ı sabâvetten bed ile kemâl-i derece-i sa’y ve gayretle tahsîl etmiş olduğu ulûm ve fünûn vâsıtasıyla rütbe-i temyîz vücûda yetiştirmiş olduğu liyâkat ve bızâasının meydâna koyabileceği âsâr-ı fikriyeden ibârettir (Osman Râsih 1290: 10-11).

 

Kaynakça


Osman Râsih (1290/1873). Ȃsâr-ı Hamîde-i Aklâm. Şeyh Yahya Efendi Matbaası.

 

Atıf Bilgileri


Yüksel, Süheyla. "ȂSÂR-I HAMÎDE-İ AKLÂM (RÂSİH)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/%C8%83sar-i-hamide-i-aklam-rasih. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MENÂKIB-I HAYEVÂN BERÂY-I TEŞHÎZ-İ EZHÂN (RÂSİH) Osman Râsih ( d. 1237/1822 – ö. 1302/1884) Prof. Dr. Süheyla Yüksel
Görüntüle
2 MÜKÂLEMÂT-I EDEBİYE Fİ ȂSÂR-I NUSHİYYE ZAFERNÂME TERCÜMESİ (RÂSİH) Osman Râsih Prof. Dr. Süheyla Yüksel
Görüntüle
3 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
4 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
5 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
6 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
7 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
8 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
9 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
10 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
11 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
12 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle