TENĠİD RİSALESİ (MİRZA FETHALİ AHUNDZÂDE)
tenkit
Mirza Fethali Ahundzade (d. 1812 - ö. 10 Mart 1878)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Mirza Fethali Ahundzade’nin 1279/1862 yılında Farsça kaleme aldığı bir tenkit yazısı. Diğer adıyla Risâle-i İrâd olarak tanınan bu eser, Rıza-kulu Han Hidâyet’in yazdığı Ravzatü’s-Safâ-yı Nâsırî isimli tarih kitabı hakkındaki tenkit yazısıdır. Ahundzade’nin bu eseri kendisi ve Rıza-kulu Han arasında gerçekleşen hayalî diyaloglardan oluşur. Tenġid Risalesi, Ahundzade’nin nesirde kafiye geleneği hakkındaki düşüncelerini göstermesi açısından önemli bir eserdir.

Ahundzade, bu eseri Ravzatü’s-Safâ-yı Nâsırî tarih kitabında geçen Mərhum Xaqan Məhəmmə Şah Qacarın Herat Səfərində Quriyanın Mühasirəsinin Zikri başlığını verip bu başlık altındaki tarihî bir olayı okumaya başlar. Daha sonra, Rıza-kulu Han’ın metin içinde verdiği şiirine denk gelince, bu şiirin neden tarihî metinde olduğunu ona sorarak diyaloğu başlatır. Rıza-kulu Han ve Ahundzade, karşılıklı diyalogları boyunca tartışırlar.

Ahundzade, tarihî olayların anlatıldığı eserlerde araya manzum parçaların konulmasını uygun bulmaz. Bu manzum parçaların, tarihî olaylardan alakasız olduğunu, gereksiz söze neden olduğunu ifade eder. Rıza-kulu Han ise tarihî olaylar içerisinde yazdığı şiirlerin olması gerektiğini vurgular. Ahundzade, tarihî metinlerde manzum parçaların, şiirlerin, kafiyeli sözlerin ve secilerin bulunmasının doğru olmadığını, tarihî metinlerin açık ve anlaşılır olması gerektiği görüşünü diyalog boyunca savunur. Ona göre tarihçi yalnızca olan hadiseleri yazmalıdır. Yazara göre nesirde kafiye geleneğinin, secinin bulunması bize Araplardan kalmış bir gelenektir; ancak şimdi zaman nesirde kafiyeyi kaldırmanın, kafiye için gereksiz söz söylemenin, çoklu tekrarları kaldırmanın zamanıdır. Ahundzade, son olarak Avrupa’da bir yazar eser yazdığında, başka bir kişinin o eseri incelikle eleştirdiğini, üçüncü bir kişinin de bu eleştiriyle ilgili düşüncelerini söyleyerek katkıda bulunduğunu ve dolayısıyla eleştirinin oldukça önemli olduğunu vurgulayarak eserini bitirir.

Tenġid Risalesi, her ne kadar nesirdeki kafiyeyle ilgili görüşleri dile getirse de, yapı olarak diyaloglardan oluştuğu için tiyatro havasını anımsatır. Ahundzade’nin bu eserde kurgusal bir karakter yaratıp, kendini de bir karakter gibi ele alarak metne dahil etmesi ve tartışması, onun kendi fikirlerini tiyatro sahnesinde oynanan bir oyun gibi farklı bir tarzda sunduğunu gösterir. Ayrıca diyaloglar içinde deyimlerin, seslenme ünlemlerinin, samimi konuşmaların yer alması da bu havayı destekler gibidir.

Yazarın biyografisi için bk. "Mirza Fethali Ahundzade". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/mirza-fethali-ahundzade 

Eserden Örnekler


Fətəli – Rzaquluxan, Allah rizasına, qoy görək qalanı necə alırlar, sənin şe’rii oxumaq məqamı deyil. Başqa bir vaxt oxuyaram.

Rzaquluxan - Qəribə xasiyyətin var, nə üçün mənim şe’rimi oxumursan?

Fətəli – Qardaş, mən ki şe’r divanı oxumuram, mən tarix oxuyuram. Qoy görüm nə etdilər? Sən Allah, məndən əl çək, öz şe’rinlə hisslərimi pərişan etmə. Əhvalat xatirimdən çıxdı.

Rzaquluxan - Sən şe’rin dimağa fərəh verməsini danırsan? Bu nə əqidədir ki, şe’ri hissləri pərişan etməyə səbəp bilirsən? (Memmedzade 2005: 194).

Kaynakça


Akpınar, Yavuz (1980). Mirza Feth-Ali Ahund-zâde (Bütün Yönleriyle). (Yayımlanmamış doktorta tezi). Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Kürekçi, Ali İhsan (2015). Mirza Fetali Ahundov’un Eserlerinde Halk Kültürü Unsurları (yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Memmedov, Nadir (Haz.) (2004). Mirzǝ Fǝthǝli Axundzadǝ: Bǝdii vǝ Ədǝbi-Tǝnqidi Əsǝrlǝri. Bakı: Çaşıoğlu.

Məmmədzadə, Həmid (Haz.) (2005). Mirzə Fətəli Axundzadə-Əsərləri. II Cilt. Bakı: Şərq-Gərb.

Rustamli, Naila (2016). M. F. Ahundzade’nin Felsefi ve Toplumsal Görüşleri (yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Atıf Bilgileri


Erenbaş Pehlivan, Seher. "TENĠİD RİSALESİ (MİRZA FETHALİ AHUNDZÂDE)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/ten%C4%A1id-risalesi-mirza-fethali-ahundzade-tees-1754. [Erişim Tarihi: 03 Şubat 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TEMSİLÂT (MİRZA FETHALİ AHUNDZÂDE) Mirza Fethali Ahundzade Araş. Gör. Seher Erenbaş Pehlivan
Görüntüle
2 NAZM VE NESR HAKKINDA (MİRZA FETHALİ AHUNDZÂDE) Mirza Fethali Ahundzade Araş. Gör. Seher Erenbaş Pehlivan
Görüntüle
3 KRİTİKA (MİRZA FETHALİ AHUNDZÂDE) Mirza Fethali Ahundzade Araş. Gör. Seher Erenbaş Pehlivan
Görüntüle
4 KEMALLÜDDÖVLE MEKTUBLARI (MİRZA FETHALİ AHUNDZÂDE) Mirza Fethali Ahundzade Araş. Gör. Seher Erenbaş Pehlivan
Görüntüle
5 HEKÂYET-İ YUSUF ŞAH (VEYA ALDANMIŞ KEVÂKİB) (MİRZA FETHALİ AHUNDZÂDE) Mirza Fethali Ahundzade Araş. Gör. Seher Erenbaş Pehlivan
Görüntüle
6 YEYERSEN KAZ ETİNİ GÖRERSEN LEZZETİNİ (EBDÜRREHİM ESEDOĞLU HAKVERDİYEV) Ebdürrehim Esedoğlu Hakverdiyev Dr. Ahmet ÇAM
Görüntüle
7 DAĞILAN TİFAK (EBDÜRREHİM ESEDOĞLU HAKVERDİYEV) Ebdürrehim Esedoğlu Hakverdiyev Dr. Ahmet ÇAM
Görüntüle
8 NADANLIK (NERİMAN NERİMANOV) Neriman Nerimanov Dr. Ahmet ÇAM
Görüntüle
9 DİLİN BELASI / ŞAMDAN BEY (NERİMAN NERİMANOV) Neriman Nerimanov Dr. Ahmet ÇAM
Görüntüle
10 NADİR ŞAH (NERİMAN NERİMANOV) Neriman Nerimanov Dr. Ahmet ÇAM
Görüntüle