VİYANA SEFÂRET-NÂMESİ (RESMÎ)
mensur sefaretname
Resmî, Ahmed Resmî Efendi (d. 1112/1700-01- ö. 2 Şevval 1197/31 Ağustos 1783)

ISBN: 978-9944-237-87-1


1757’de III. Mustafa’nın cülusunu bildirmek üzere Avusturya’ya gönderilen Ahmed Resmî Efendi’ye (d. 1700-01- ö. 1197/1783) ait sefâretnâme türünde eser. Sefâret-nâme'nin, türünün karakteristik özelliklerini taşımakla birlikte Avrupa’ya mesafeli ve tekdüze sefâret anlatımlarından uzak, ötekini anlamaya çalışan yeni ve sıra dışı bir üslubu vardır. Nitekim Mehâsinü’l-Âsâr ve Hakâiku’l-Ahbâr (1804) adlı tarihine Sefâret-nâme’nin tam metnini almış olan vakanüvis Ahmed Vâsıf Efendi de ön sözünde bu eserin “padişaha takdim edilen gereksiz ve manasız ayrıntılardan uzak, faydalı nadir eserlerden biri olduğunu” yazarak bu özelliğine dikkat çekmiştir.

Sefâret-nâme, muhtevası bakımından üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Viyana’ya yolculuk, resmî belgelerin imparator ve imparatoriçeye takdimi ve dönüş yolculuğu anlatılmaktadır. “Tafsil-i Memâlik-i Nemçe” başlığını taşıyan ikinci bölümde Avusturya İmparatorluğu’nun tarihine ve devlet idaresine dair bilgiler verilmektedir. Bu bölümde Ahmed Resmî’nin Avusturya’nın Prusya ile savaşında müttefiki Rusya ve Fransa’nın tutumları üzerine İbn Haldun'un Mukaddime'sine atfen yaptığı yorum Sefâret-nâme'nin en sıra dışı kısmıdır. Zira gerek verdiği tarihî bilgiler gerekse yaptığı yorumlar derin bir tarih ve siyaset birikimi gerektiren hususlardır. Son bölüm Viyana ve çevresi ile Viyana asillerinin günlük hayatına ilişkin sefirin kayda değer bulduğu bilgilerden oluşmaktadır.

Eser dönemin biçimci ve resmî dille yazılmış sefâretnâmelerinin aksine yalın bir üsluba sahiptir. Örneğin eserde bu türün en tipik özelliği olan Padişah ve Devlet-i Aliyye için uzun ve ağdalı bir duadan oluşan hâtime bölümü yoktur. Ahmed Resmî, anlatımını güçlendirmek için secili ifadelere başvurmamakla birlikte yer yer ince ve keskin zekâ göstergesi olan mizahi bir hava taşıyan ifadelere yer vermiştir. Meselâ “erbaʿin içinde erbaʿin çıkararak” ifadesiyle dört ve kırk kelimeleri ile ince bir kelime oyunu yapmıştır (Aksan 1997: 46).

Viyana Sefâret-nâmesi’nin Kahire Üniversitesi Kütüphanesi No: 2650T, Süleymaniye Esad Efendi No: 3379, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi No: TY6095’te kayıtlı toplam üç nüshası tespit edilmiştir (Aksan 1997: 213). Eser, Atsız tarafından sadeleştirerek yayımlanmış (1980), Birbenli tarafından da yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır (1999). Virginia Aksan, Ahmed Resmî Efendi'yi konu alan kitabında Sefâret-nâme'yi detaylı bir şekilde tahlil etmiştir (1997: 51-66). Eser, Unat’ın tanıttığı sefâretnâmeler arasında da yer almaktadır (1992: 102-105).

Müellifin biyografisi için bkz. “Resmî, Ahmed”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. www.http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/resmi-resmi-ahmed-pasazade 

Eserden Örnekler


Tafsîl-i Memâlik-i Nemçe: Nev-be-nev imkânı mertebe-i ıttılâʿı ahvâl-i mesâlik ve hudûd-i fevâyid-i sefâretden maʿdûd olduğuna binâʾen, Nemçe memleketinin evzâʿu etvârı beyanına cesâret olunmuşdur. Nemçe memleketi her biri hükümet ve sikkesinde müstakil dokuz krallığa ve üç dört dukalığa münkasem olup, cümlesi mülk-i mevrûsları olmak ve bir taraftan azl ü nasb kabul etmemek veçhi üzere mutasarrıflardır. (Ahmed Vasıf Efendi. 1219/1804: 127).

Ke’ş-şemsi fî vasati’n-nehâr

(Gün ortasındaki güneş gibidir) (Ahmed Vasıf Efendi. 1219/1804: 130).

Mısra: Uzaktan merhabâ ey ayı kardaş (Ahmed Vasıf Efendi. 1219/1804: 131).

Kaynakça


Ahmed Vâsıf Efendi (1219/1804). Mehâsinü’l-Âsâr ve Hakâiku’l-Ahbâr. C. 1. İstanbul: Matbaa-yı Âmire.

Aksan, Virginia (1997). Savaşta ve Barışta Bir Osmanlı Devlet Adamı Ahmed Resmi Efendi (1700-1783). çvr. Özden Arıkan, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yay.

Atsız, Bedriye (1980). Ahmed Resmî Efendi’nin Viyana ve Berlin Sefaretnâmeleri. Tercüman 1001 Temel Eser -151-. İstanbul: Kervan Kitapçılık.

Birbenli, Safinaz (1999). Ahmed Resmî Efendi ve Sefaretnâmeleri. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

Unat, Faik Reşit (1992). Osmanlı Sefirleri ve Sefaretnameleri. Ankara: TTK Yay.

Atıf Bilgileri


ÇİFTÇİ, HİLAL. "VİYANA SEFÂRET-NÂMESİ (RESMÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/viyana-sefaret-namesi. [Erişim Tarihi: 22 Aralık 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 El-İSTÎNÂS FÎ AHVÂLİ’L-EFRÂS Resmî, Ahmed Resmî Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Benli
Görüntüle
2 HALÎKATÜ’R-RÜʼESÂ / SEFÎNETÜ’R-RÜʼESÂ Resmî, Ahmed Resmî Efendi Doç. Dr. Zeynep Aycibin
Görüntüle
3 HAMÎLETÜ'L-KÜBERÂ Resmî, Ahmed Resmî Efendi Doç. Dr. Zeynep Aycibin
Görüntüle
4 BERLİN SEFÂRET-NÂMESİ (RESMÎ) Resmî, Ahmed Resmî Efendi Dr. Öğr. Üyesi HİLAL ÇİFTÇİ
Görüntüle
5 NAZM-I GİRİDÎ (AHMED RESMÎ) Resmî, Ahmed Resmî Efendi Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
6 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
7 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
8 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
9 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
10 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
11 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
12 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
13 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
14 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
15 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle