VELÂYETNÂME-İ SEYYİD ALİ SULTAN (CEZBÎ)
menâkıbnâme
Cezbî (?)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Bektaşi tarikatının önde gelen müritlerinden Seyyid Ali Sultan’ın Rumeli’nin fethi sırasında gösterdiği kerametlerin anlatıldığı eser. Nazım nesir karışık yapıdaki eserin yazarı ve ne zaman yazıldığı net değildir. Yazarı metin içindeki manzumelerden birinde Cezbî mahlaslı bir şair olarak görünmektedir. Asıl adı İbrahim Cezbî Başmakçızâde olan, Seyyid Ali Sultan’ın kazaskerliği döneminde kadılık yapmış ve bazı tezkirelerde de adı geçen bu ismin eserin yazarı olmadığı düşünülmektedir. Adı geçen Cezbî 17. yüzyılın sonları 18. yüzyılın başlarında yaşadığı için O’nun eserin yazarı değil, sonradan kaleme alan kişi olduğu düşünülebilir. Çünkü eserin dili ve üslûbuna bakılırsa 15. yüzyıl ya da 16. yüzyılın ilk yarısında yazılmış olması ihtimali yüksektir (Ocak 2012: 41).

Eser, Allah’a hamd, Hz. Muhammed’e salat-u selam ile başlar ve sebeb-i telif ile devam eder. Başlangıçta verilen bilgilere göre Rumeli’nin fethi, her biri birbirinden farklı kerametler gösteren ve akabinde halk tarafından mezarları birer ziyaretgâha dönüştürülen mübarek gazi erenler tarafından gerçekleşmiştir (Yıldırım, 2007: 14-15). Eser, başta Seyyid Ali Sultan olmak üzere beraberinde Seyyid Rüstem Gazi ve kırk erenlerin kerametleri ve Rumeli’nin fethinde oynadıkları rollerin anlatımı ile devam eder. Dinleyiciler için öğüt ve nasihatler ile son bulur (Yıldırım 2007: 23).

Eser; muhteva ettiği olaylar, şahıslar, yer isimleri gibi hususlar itibariyle gerçek olayların menkabevî bir üslup ile anlatılmış hali kabul edilebilir (Ocak 2010: 54-55). Eserde verilen bilgiler tarih kaynakları ile karşılaştırıldığında bir uyum içinde olduğu görülmektedir (Yıldırım 2007: 61).

Eserin nüshaları Türkiye ve Kahire nüshaları olarak ikiye ayrılmaktadır. Türkiye’de içeriği birebir aynı üç nüsha bulunmaktadır. Ankara’da Milli Kütüphane’de nr. 1189’da yer alan nüsha, H. 1313/M. 1895 yılında istinsah edilmiş olup müstakil bir eserdir. Diğer nüsha İstanbul Atatürk Kitaplığı Belediye Yazmaları bölümünde K. 734/4 sıra numarasında ve “Gazi Erenler Hakkında Risale” adıyla kaydedilmiştir. H. 1306/M. 1889 tarihinde istinsah edilen bir cönk içinde yer alan nüshada öncelikle Abdal Musa Velâyetnamesi ve Kaygusuz Abdal’ın Abdal Musa’ya erişip ona mürit olmasını anlatan risale yer alır. Türkiye’de yer alan üçüncü nüsha Yapı Kredi Bankası Sermet Çifter Kütüphanesi 62 numarada kayıtlıdır. H. 1303/M. 1886 yılında Muhacirinden Mehmet Şerif tarafından istinsah edilmiştir. (Yıldırım 2007: 45-46). Bunlardan başka Kızıldeli Ocağı’nın babası olan Lütfi Akyurt’ta bulunan bir nüsha ile Irene Beldiceanu-Steinherr’in Suraiya Faroqhi tarafından kendisine bir fotokopisinin verildiğini ifade ettiği Gölpınarlı nüshası da vardır (Beldiceanu-Steinherr ve Yıldırım’dan aktaran Şahin 2010: 18). Kahire nüshası Türkiye nüshalarından bazı farklılıklar içermekle beraber; Kahire’de Mukattam Tepsi’nde bulunan Kaygusuz Abdal Tekkesi’nde olup tekkenin kapatılmasıyla kaybolmuştur. Ancak bu eserden yapılan iki kopya söz konusudur. Bunların ilki Connecticut’ta Hartford Seminary Library’de diğeri Arnavutluk Devlet Arşivleri’nin Türkçe bölümünde 186 numarada kayıtlıdır (Yıldırım 2007: 45-46).

Eser ile ilgili ilk çalışma John K. Birge (1937) tarafından yapılmıştır. Bedri Noyan (1999) tarafından ilk kez eserin tıpkıbasımı ve Latin harflerine aktarılması yapılmıştır. Rıza Yıldırım (2007) eserin nüshalarının karşılaştırılmasına da yer verdiği yeni bir neşrini yapmıştır. Bunlardan başka eser hakkında Yıldırım (2001) ve Hasçelik (2020) tarafından yüksek lisans tezi hazırlanmıştır. Ayrıca Irene Beldiceanu-Steinherr (1971, 1999), Ocak (2010, 2012), Yıldırım (2008, 2010), Şahin (2008, 2010), Yılmaz (2021) ve H. İ. Şahin (2010) tarafından hazırlanan çalışmalarda eser farklı bakış açıları ile ele alınmıştır.

Eserden Örnekler


Meğer Seyyid Rüstem Gaziol demde Seyyid Ali Sultan ile bir arada oturub tedbir ve müşavere iderlerdi. Kara Taban'dır gelüb selam virdi. Andan erenlere baş koyub nâmeyi ve tuhfeleri teslim eyledi. Rüstem Gazi ol nâmeyi açub kemâl-iihtiram ile mütâlâa eyledi. Ahvâle vâkıf olub sem'an ve tâaten deyub ber-mûceb-i emr-i şerif Gelibolu'da karar eyledi. Meğer ol gice Resûl aleyhisselâm âna dahi zuhur idüb "Ey ciğerköşem beş esirde birini beytü'lmal-ı Müslimin hakkını çıkarub sen zabt eyle, ba'dehu Yıldırım Han'a teslim eyle!"deyu buyurdı (Yıldırım 2007: 166) 

Çün Çeleb Yaylası'na azm itdiler

Ol Hüdâ'nın hasları gör nitdiler

Ol cebeller çün Hüda avni ile

Feth oluben cümlesi geldi ele

Müselman olan halâs buldı kamu 

Olmayan virdi haracı mû be mû (Yıldırım 2007: 174).


Kaynakça


Beldıceanu-Steınherr, Irené (1971). “La Vita de Seyyid Ali Sultan et la Conquete de la Thrace par les Turcs”. Proceedings of the 27th International Congress of Orientalists. Ann Arbor 1967, ed.: D. Sinor, Wiesbaden, s. 275-276.

Beldıceanu-Steınherr, Irené (1999). “Osmanlı Tahrir Defterlerinde Seyyid Ali Sultan: Heterodoks İslâm’ın Trakya’ya Yerleşmesi”. Sol Kol: Osmanlı Egemenliğinde Via Egnatia (1380-1699). Haz.: Elizabeth Zachariadou. Çev.: Ö. Arıkan-E. Güntekin-T. Altınova. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları. 50-72.

Birge, J. Kingsley (1937). The Bektashi Order of Dervishes, Londra. Hasçelik, Arzu (2020). Kelami Açıdan Seyyid Ali Sultan Velâyetnâmesi ve Trakya Bektaşiliği. Yüksek Lisans Tezi, Kırklareli: Kırklareli Üniversitesi.

Noyan, Bedri (1999). Seyyid Ali Sultan Velâyetnâmesi. Ankara: Ayyıldız Yayınları.

Ocak, Ahmet Yaşar (2010). Kültür Tarihi Kaynağı Olarak Menâkıbnâmeler. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.

Ocak, Ahmet Yaşar (2012). Alevî ve Bektaşî İnançlarının İslâm Öncesi Temeller. İstanbul: İletişim Yayınları.

Şahin, Haşim (2008). “Tarih Kaynağı Olarak Evliya Menâkıbnâmeleri”. Prof. Dr. Işın Demirkent Anısına/In Memory of Prof. Dr. Işın Demirkent. İstanbul: Globus Dünya Yayınları. 547-566.

Şahin, Haşim (2010). “Seyyid Ali Sultan (Kızıldeli) Üzerine Bir Literatür Değerlendirmesi”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. S. 53. 17-34.

Şahin, H. İbrahim (2010). “Seyyid Ali Sultan Velâyetnamesi’ndeki Olağanüstülüklerle İlgili Bazı Motifler Üzerine Bir Değerlendirme”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. S. 53. 315-330.

Yıldırım, Rıza (2001). Dervishes in Early Ottoman Society and Politics: A Study of Velayetnames as a Source For History. Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Bilkent Üniversitesi.

Yıldırım, Rıza (2007). Seyyid Ali Sultan (Kızıldeli) ve Velâyetnâmesi. Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yayınları.

Yıldırım, Rıza (2008). “Efsanede Gizli Gerçek Bir Tarih Kaynağı Olarak Seyyid Ali Sultan Velâyetnâmesi”. Tarih ve Toplum Yeni Yaklaşımlar. S. 6 (Güz 2007, Kış 2008). 9-37.

Yıldırım, Rıza (2010). “Bektaşi-Alevi Geleneğine Göre Seyyid Ali Sultan”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. S. 53. 59-87.

Yılmaz, Fatma (2021). “Balkan Fethinde Rol Alan Sarı Saltuk ve Seyyid Ali Sultan Hakkındaki Menakıpnamede Yer Alan Efsanevi Motifler Üzerine”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. S. 99. 79-104.

Atıf Bilgileri


ÖZCAN, LATİFE. "VELÂYETNÂME-İ SEYYİD ALİ SULTAN (CEZBÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/velayetname-i-seyyid-ali-sultan-cezbi. [Erişim Tarihi: 29 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MENÂKIBÜ’L-ÂRİFÎN (EFLÂKÎ) Eflâkî, Eflâkî Dede, Eflâkî Ahmed Ârifî, Ârifî Doç. Dr. Mehmet Ünal
Görüntüle
2 MEVHÛB-I MAHBÛB (ŞEYHOĞLU) Şeyhoğlu, Baba Yusuf Sivrihisarî Araş. Gör. Harun ALKAN
Görüntüle
3 MÜNYETÜ'L-EBRÂR VE GUNYETÜ'L-AHYÂR (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Taha Orhan
Görüntüle
4 TABSİRATÜ’L-MÜBTEDİ VE TEZKİRETÜ-İ-MÜNTEHİ (KONEVÎ) Konevî, Sadreddin Doç. Dr. Mevlüt Gülmez
Görüntüle
5 KİTÂBÜ’L-MÜNTEHÂ EL-MÜŞTEHÂ ALE’L-FÜSÛS (AHMED BÎCÂN) Ahmed-i Bîcân, Ahmed Bîcân, Yazıcıoğlu Ahmed Bîcân, Şeyh Ahmed Bîcân Efendi bin Sâlih Efendi, Ahmed İbnü’l-Kâtib Dr. Mehmet Bilal Yamak
Görüntüle
6 RİSÂLE-İ ZİKRULLAH (AKŞEMSEDDİN) Akşemseddin, Şemseddin Muhammed Araş. Gör. Harun ALKAN
Görüntüle
7 MİSBÂHU’L-ÜNS BEYNE’L-MA’KÛL VE’L-MEŞHÛD FÎ-ŞERHİ MİFTÂHİ’L-GAYB (FENÂRÎ) Fenârî, Mollâ Fenârî, Şemseddîn Muhammed b. Hamza, Şemseddîn Muhammed Efendi Diğer Edibe Taş
Görüntüle
8 ŞERH-İ HADİS-İ ERBÂİN (SOMUNCU BABA) Somuncu Baba Prof. Dr. Enbiya Yıldırım
Görüntüle
9 ZİKİR RİSÂLESİ/ KELİME-İ TEVHİD ZİKRİ RİSÂLESİ (SOMUNCU BABA) Somuncu Baba, Hamîdüddîn-i Aksarâyî Diğer Tuğba Nurlu Ertürk
Görüntüle
10 KÂŞİFÜ'L-ESTÂR AN VECHİ'L-ESRÂR (ŞEYH HÂMİD-İ VELÎ) Şeyh Hâmid-i Velî Öğretmen TALAT OLGUN
Görüntüle