VASİYET-NÂME (MEHMED FUÂD PAŞA)
mensur vasiyetname
Mehmed Fuâd Paşa, Keçeci-zâde (d. 1230/1815 - ö. 1285/1869)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Fuad Paşa’nın ölümünden kısa bir süre önce Sultan Abdülaziz’e hitaben yazdığı ileri sürülen eseri. Vasiyet-nâme’nin Fuad Paşa’ya ait olup olmadığı ve orijinal dili ile ilgili yoğun tartışmalar yaşanmıştır. Fuad Paşa’nın ölümünden birkaç ay sonra “Fuad Paşa’nın Siyasî Vasiyetnâmesi” adlı belge önce İstanbul’da İngilizce ve Fransızca olarak çıkan The Levant Herald gazetesinde yayımlanır. Gazeteye göre Fuad Paşa, ölümünden birkaç gün önce yazdığı Vasiyet-nâme'sini Sultan Abdülaziz’e iletilmek üzere bir tanıdığına vermiş fakat padişahın eline ulaşmadan açılarak yayımlanmıştır. Fuad Paşa’nın yakın dostu olarak bilinen İngiliz asıllı J. Lewis Farley, 1875’te yayımladığı bir kitabına Fuad Paşa’nın torunu İzzet Bey’den aldığını iddia ettiği Vasiyet-nâme'yi de koyar. Vasiyetnâme 1896’da La Revue de Paris’de yayımlanır. 1897’de Ahmed Rızâ’nın Paris’te çıkardığı Meşveret gazetesinde tefrika edilir. Mizancı Murad’ın Mizan yayınları arasında ayrı basımı yapılır. Melkum Han adlı İranlı bir diplomat Vasiyet-nâme’yi kendisinin yazdığını ve Ârifî Paşa’nın tercüme ettiğini ileri sürer. Vasiyet-nâme’yi Fransızcadan çevirerek 1911’de yayımlayan Mehmed Gâlib de belgenin içeriğinin Fuad Paşa’nın görüşleriyle uyumlu olduğunu kabul etmekle birlikte Melkum’ün yazmış olabileceği görüşünü ortaya atar fakat belgeleyemez. R. H. Davison, Vasiyet-nâme’nin Fuad Paşa tarafından dikte ettirilmiş olabileceğini belirtir.

Kimin yazdığı ve orijinal dili etrafında yoğun tartışmaların yaşandığı Vasiyet-nâme’de Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu durum değerlendirilmiş, yapılması gerekenler özetlenmiş, söz sahibi olabilmek için komşuların seviyesine ulaşmak ve onlarla yarışmak zorunda olunduğu vurgulanmıştır. Devleti yeniden canlandırmak için takip edilmesi gereken politikalara ve reformlara işaret edilmiştir. İslamiyet’in gelişmelere engel olmadığı, Avrupa’dan örnek alınacak kurumların hiçbirinin özünde İslamiyet’e aykırı olabilecek bir yanın olmadığı belirtilmiştir. İngiltere, Fransa, Avusturya, Prusya, Rusya, İran ve Yunanistan ile ilişkilerde devletin nasıl bir yol tutması gerektiği hususunda tespitlerde bulunulmuştur. Ülkede yaşayan çeşitli halkların kaynaştırılması, adalet çarkının yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Vasiyet-nâme Farley’in İngilizce, La Revue de Paris’nin Fransızca ve Mehmed Gâlib’in Türkçe metinleri esas alınarak Engin Deniz Akarlı (1978) tarafından Türkçe olarak yayımlanmıştır.

Müellifin biyografisi için bk. "Mehmed Fuâd Paşa, Keçeci-zâde". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/mehmed-fuad-pasa-kececizade


Eserden Örnekler


Bütün vatandaşların can ve mal güvenliği yasal güvence altına alındıktan sonra Hükümet-i Seniyyeniz'in vazgeçilmez bir görev sayması gereken ilk tedbir yollarımızın yapımıdır. Avrupa ülkeleri kadar demiryoluna sahip olduğumuz gün, Zât-ı Hümâyununuz dünyada en önde gelen bir devletin başında olmuş olacaksınız.

Bunlardan başka, önemini tariften aciz kaldığımız bir sorun daha var: Kamu Eğitimi. Yani toplumsal değişmenin biricik esası ve her maddi ve manevi büyüklüğün tükenmez kaynağı. Ordu, donanma, devlet yönetimi, hep aynı soruna bağlı. Bu esas temel atılmış olmaksızın, ilerisi için ne güç kazanmak ne bağımsızlık ne hükümet ne de bir gelecek düşünemiyorum. Dinimizin son derece aydınlık, yol gösterici özüne rağmen, bizde genel eğitim çeşitli sebeplerden çok geri kaldı. Sayısız medreselerimiz ve bunların bir işe yaramadan kullanıp durdukları nice kaynak, esaslı bir millî eğitim düzeni kurabilmekliğimiz için gerekli malzemeyi bize sağlıyor. Eğer bu güzel düşünceyi ben kendim uygulamaya bir türlü girişemediysem, araya birçok talihsiz olayın karışıp durmuş olmasındandır. Bu girişimi benim yerime gelecek olanlara vasiyet ederim; daha yararlı ve onurlu olacak bir başka girişim düşünebilmeleri mümkün değildir (Akarlı 1978: 7).

Kaynakça


Akarlı, Engin Deniz (1978). Belgelerle Tanzimat: Osmanlı Sadrıazamlarından Âli ve Fuad Paşaların Siyasî Vasiyyetnâmeleri. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yay.

Gümüşsoy, Emine Atılgan (2006). Keçecizâde Mehmed Fuad Paşa (1815-1869). Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.  

Köprülü, Orhan F. (1996). “Keçecizâde Mehmed Fuad Paşa”. İslâm Ansiklopedisi. C.13. Ankara: TDV Yay. 202-205.

Atıf Bilgileri


Selçuk, Bahir. "VASİYET-NÂME (MEHMED FUÂD PAŞA)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/vasiyet-name-mehmed-fuad-pasa. [Erişim Tarihi: 05 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TEZKİRE (MEHMED FUÂD PAŞA) Mehmed Fuâd Paşa, Keçeci-zâde Bahir Selçuk
Görüntüle
2 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
3 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
4 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
5 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
6 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
7 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
8 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
9 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
10 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
11 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle