VÂRİDÂT
dinî-tasavvufî-ahlaki eser
Hâşim, Hâşim Baba, Şeyh Mustafa Bandırmalı-zâde (d. 1130/1718 - ö. 1197/1782-1783)

ISBN: 978-9944-237-87-1


     Celvetî tarikatının Haşimiyye kolunun kurucusu olan Bandırmalı-zâde Mustafa Haşim Efendi’nin melâmete dair bazı risaleleriyle çeşitli zamanlarda kendisine vaki olan tecellileri anlattığı, cifr ilmi ve ebced hesabıyla geleceğe ait bir takım bilgiler verdiği mensur bir eserdir.

     Tasavvufî bir terim olarak vârid, kul irade etmeden, kendi katkısı bulunmadan, kalbine gelen bir mânâ demektir. Allah’tan gelen ilhama, feyze vârid-i Hak, ilimden (şeriattan) gelen vâride, vârid-i ilim denir. Hak’tan gelen feyz ve ilhama vâridât-ı İlahiye, vâridât-ı Rabbâniye de denir (Cebecioğlu 2004: 688). Vâridât, kulun iradesi dışında, ilahi ilham ve feyizle kalbe gelen birtakım tasavvufî hakîkat, sır ve rumuzların yer aldığı eserlerin genel adı olmuştur. Doğrudan İlahî ilhamla yazıldıkları iddiasını taşımaları sebebiyle bu eserler, tasavvuf dünyası açısından oldukça önemlidir. Vâridât yazan mutasavvıflardan birisi de XVIII. Yüzyılın Celvetî ve Bektaşî tarikatlarıyla münasebeti bulunan Hâşim Baba’dır. Hâşim Baba’nın vâridâtı 17 vârideden oluşmakta olup bu vârideler, bazı sûre ve ayetlerin tefsiri, cifr ilmi ve ebced hesabıyla geleceğe ait birtakım bilgiler, rüya yorumu, ledünnî ilimlerin mahiyeti, Melâmîlik, tarikat âdâbı, ilahî aşk gibi çeşitli konularda değişik zamanlarda kaleme alınmıştır (Ünal-Pektaş 2014: 721). Haşim Baba’nın varideleri kısaca özet olarak şu konuları içermektedir.

1. vâridât: Rahman Suresinin 19. ve 20. ayetlerini ledünni ilimlerle yaptığı tefsiri içerir; 2. vâridât: Tarîkat yolunda terbiye edilenlerin gördüğü rüyaların çeşitleri, dereceleri hakkında bilgiler verir; 3. vâridât: Tasavvuf yoluna giren bir sâlikin muhakkak kâmil ve bir mürşidin terbiyesinden geçmesi gerektiğine dair bilgiler sunar; 4. vâridât: İslâmiyet’in tasdik ve ikrarının yanı sıra ledünni ilimlerle ilgili bilgiler içerir; 5. vâridât: Bitkiler, hayvanlar ve madenlerle ilgili bilgiler verilir; 6. vâridât: Allâhu Teâlâ’ya iyi bir kul olarak kavuşmak için şeraite sımsıkı sarılmak gerektiğinden ve on iki imam hakkında bilgiler içerir; 7. vâridât: Melâmîlerin bu isimle isimlendirilmelerinin sebepleri ve melâmîlerin de kendilerini inkâr ve kâfirlikle itham edenlere tepkileri anlatılır; 8. vâridât: İnsanın yaratılışı, kâmil insan olma aşamaları hakkında bilgiler verilir; 9. vâridât: Kadir gecesinin öneminden bahsedilir; 10. vâridât: Ali İmrân Suresi‟nin, Tâhâ Suresi’nin ve Neml Suresi’nin bazı ayet-i kerîmelerinin ledünnî ilimlerle yani tasavvufî tefsirlerle tefsiri yapılır; 11. vâridât: Kıyâmet, cesetlerin diriltilmesi ve toplanması demek olan haşr ile hamd sancağı kelimelerinin tasavvufî yorumları yapılır; 12. vâridât: İlâhî Aşk, Melâmî Vâridât” adını taşıyan bu varidatta ilahi aşk anlatılır; 13. vâridât: Hicrî, kamerî, şemsî ve cifrî seneler ile alakalı bazı esrarengiz bilgilere yer verilir; 14. vâridât: “Esrâr-nâme” adlı bu vâridâtta, melâmîlik yolundan Allâhu Teâlâ’ya ulaşmak isteyenler hakkında bilgiler verilir; 15. vâridât: Üsküdârlı Şeyh Abdurrahmân Efendi’nin bir kitabından alıntılarla Besmele’nin bazı sırlarının tasavvufî yorumu ve îzâhı yapılır; 16. vâridât: Dervîş Abdullâh’a gönderilen bir mektup olup, kendisinden Nasîhat-nâme yazılması istenmektedir. Her zaman halk içinde Hakk’la beraber olmak, her işte İslâmiyet’e ve tarîkat âdâbına uymak tavsiye edilir; 17. vâridât: Bandırmalı-zâde Mustafa Hâşim bu vâridâtta kendi soy kütüğünden bahseder (Haşim Baba 1166: 69b-90b). Bu özetlerden de açık bir şekilde anlaşılıyor ki, vâridâtlarda din, tasavvuf, ahlak gibi derunî konular ve kendi şeceresi ele alınır. Mutasavvıf şair/yazar hem nazım hem de nesir konularında sanat ve estetik kaygıdan ziyade dinî, tasavvufî öğretileri esas aldığı söylenebilir (Ünal 2015: 101).

     Eserin birçok nüshası mevcuttur ve çoğu nüshaları Dîvan ile birlikte Vâridât-ı Mensûre ve Divan adı altında istinsah edilmiştir. Bu nüshalardan birkaçını vermek gerekirse; Milli Kütüphane’de 06 Mil Yz FB 170 numarada kayıtlı yazma, Milli Kütüphane’de bulunan 06 Mil Yz A 2216 numarada kayıtlı yazma, Milli Kütüphane’de bulunan 06 Mil Yz A 1873/1 numarada kayıtlı yazma, Milli Kütüphane’de bulunan 06 Mil YzA 605 numarada kayıtlıdır.

      Haşim Baba’nın biyografisi için bk. “Hâşim, Hâşim Baba, Şeyh Mustafa Bandırmalı-zâde”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hasim-hasim-baba-seyh-mustafa-bandirmalizade.

Eserden Örnekler


    Bu sırr gûş-u deryâ gibi cûş u hurûş ile ey tâlib ki her hâne envâ-ı ahcâr u eşcâr ile binâ ve envâ-ı elvân-ı cevâhir u huddâm ı bisât-ı gûn-â-gûn ile mebnâ vü müzeyyen olmaz. Meger ki hâne’-i selâtîn u mülûk-ı ecnâs-ı beşer ola. Envâ’-ı ahcâr u eşcâr ile mebnâ ue envâ’-ı elvân-ı cevâhir ü bisât-ı gûn-â-gûn ve huddâm-ı havâss-ı zâhiri vü bâtınî ve vüzerâ vü ‘ulemâ vü vükelâ ve velâyet ü makâm-ı mahsusa ve elbise-i müteferrika ile müzeyyen ü müheyyâdur. İmdi bu tertîbden fehm ü idrâk eyle ki sûret-i âdemde beşeriyyetle zuhûr iden her bir sûret envâ’-ı envâr-ı eflâk ve tabâyi’ u ervâñ-ı me’âdîn ü nebâtât ve ervâh-ı hayevânun hiss u ervâh-ı mücerrede ve ervâh-ı müfredâta ‘unsur ile mürekkeb ve nebâtât u cevâhir ‘ukûl u ‘ulûm-ı evvelîn u âhirîn ile müzeyyen mazhar-ı tâmm-ı tecellî-i hâne-i ef’âl u sıfât u zât-i İlâhî olmaz. Meger ki hâne-i Hakk ve beyt-i mutlak fâtihatü’l-vücûd hâtimetü’l-mevcûd mir’âtü’l-ma’bûd mahlûku’z-zât mahmûdu’s-sıfât ümmü’l-ervâh ebu’l-eşbâh ola. Dahî cevâhir ol zât-ı mukaddes vücûd-ı latîfün envâr-ı mişât-i kalb-i şerîfinden iktibâs-ı feyz-i nûr iden Mürsel-i enbiyâ vü hâtemü’l-evliyâ olanlarun mahşer-i kurûn-ı ervâh olan vücûd-ı pâkleri ola. İmdi bunlar her biri mazhar-ı tâmm insân-ı kâmil âdem-i ma’nâ ve arz-ı beyzâ ve her biri bir zemânun sâhibi ve karnun ferîdidür. İşte hâne-i selâtín-i ehl-i mahşer u mülûk-i nüşûr-ı ecnâs-ı beşer halîfe-i mutlak ve hâne-i arz-ı beyzâ-yı haşr-i zuhûr. Zâlike yevmü’n-nüşûr. “Liyevmü’ l-cem’i lâ raybe fîh.” bu vücûddur. (Ünal 2015: 62).

Kaynakça


Cebecioğlu, Ethem (2004). Tasavvuf Terimleri ve Deyimleri Sözlüğü, İstanbul: Anka Yayınları.

Hâşim Baba (1166/1752). Vâridât-ı Mensûre ve Dîvân-ı Manzûme, Milli Kütüphane, 06 Mil Yz. FB 170.

Ünal, Mehmet – Pektaş Mehmet (2014). “Üsküdarlı Haşim Baba’nın Vâridât’ı”. Ekev Akademi Dergisi. Yıl: 18. Sayı: 58. s. 715-722.

Ünal, Mehmet (2015). Bandırmalı-zâde Mustafâ Hâşim Efendi’nin Vâridât-ı Mensûre’si. Isparta: Fakülte Kitabevi.


Atıf Bilgileri


Ünal, Mehmet. "VÂRİDÂT". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/varidat. [Erişim Tarihi: 27 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (HÂŞİM) Hâşim, Hâşim Baba, Şeyh Mustafa Bandırmalı-zâde Doç. Dr. Mehmet Ünal
Görüntüle
2 ANKÂ-YI MAŞRIK Hâşim, Hâşim Baba, Şeyh Mustafa Bandırmalı-zâde Dr. MEHMET AKİF YALÇINKAYA
Görüntüle
3 DEVRİYYE-İ FERŞİYYE Hâşim, Hâşim Baba, Şeyh Mustafa Bandırmalı-zâde Dr. MEHMET AKİF YALÇINKAYA
Görüntüle
4 KURRETÜ'L-UYÛN Ra'ûfî, Şeyh Seyyid Ra'ûfî Ahmed Efendi Öğretmen mehmet cemal öztürk
Görüntüle
5 VÂRİDÂT (AZÎZ) Azîz, Azîz Ali Efendi Araş. Gör. Dr. nesrin aydın satar
Görüntüle
6 DÎVÂN-I İLÂHİYYÂT (İBRÂHİM HÂS) İbrâhim Hâs Doç. Dr. Hasan Gültekin
Görüntüle
7 ŞERH-İ EBYÂT-I YÛNUS EMRE (İBRÂHİM HÂS) İbrâhim Hâs Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
8 DÎVÂN (KAYGULU HALİL EFENDİ) Kaygulu Halil Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
9 HÂDİ’L-UŞŞÂK (KAYGULU HALÎL EFENDİ) Kaygulu Halil Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
10 TEFSİR-İ BA’Z-I SÜVER-İ KUR’ANİYYE Abdülhay Celvetî Doç. Dr. Şükrü Maden
Görüntüle
11 DÎVÂN (İLÂHİ-NÂME) Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Doç. Dr. abdulkadir erkal
Görüntüle
12 MA‘RİFETNÂME Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Doç. Dr. Lokman Taşkesenlioğlu
Görüntüle
13 ‘İRFÂNİYE Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Diğer Emine Güleç
Görüntüle