VÂH (AHMET MİTHAT EFENDİ)
Roman
Ahmet Mithat Efendi (d. 1844-ö. 28 Aralık 1912)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Geç Osmanlı dönemi sosyal yapısında Batılılaşmanın tesirlerine, ahlâkî yapıya, aşk-güzellik algısına ve kadının konumuna göndermeler içeren kurmaca eser. 1299/1882 senesinde Tercüman-ı Hakîkat’te tefrika edildikten sonra gazetenin matbaasında kitaplaştırılan bu roman, yirmi altı bâbdan oluşur. Anlatıcı, mukaddime görünümündeki ilk bâbda, hikâyesine başlık olarak niçin bu ünlemi seçtiğini açıklar. Ardından “vah”lar ile karşılanacak bir hikâye nakletmeye başlar. Romanda olayların cereyan ettiği ana mekân İstanbul; bilhassa Üsküdar ve Boğaz semtleridir. Vak’a zamanı takriben 19. asrın son çeyreği olup yazma zamanı ile uyumludur. Romanı şekillendiren olaylar, aylarla ifade edilebilecek bir zaman dilimiyle mahduttur. Rastlantılar, kurguda mühim yer tutmaktadır.

Behçet; 26-27 yaşlarında, zengin, yakışıklı, bazı alafranga âdetlere meraklı, gösterişe ve çapkınlığa düşkün, zamanın “şık” tabir edilen gençlerindendir. Mekteb-i Sultanî mezunlarının birçoğu gibi Fransızca âşığı ve Avrupa heveslisidir. Devrin mirasyedi tiplemesine uygundur; çalışma gereği duymadan müreffeh bir yaşam sürmektedir. Tamamen menfî bir kişi olarak tanıtılmaz fakat zaafları ve hırsıyla felâketleri hazırlar. 37-38 yaşlarındaki Necati ise orta halli bir memurdur. Düzenli tahsil görmese de her ilmi öğrenmeye çalışır. “Feylesof tabiatlı”, yardımsever ve ahlâken mükemmeldir. Yazarın diğer romanlarından alışık olduğumuz “İdeal Osmanlı Efendisi” konumundadır. Ferdane, nâm-ı diğer Samurkaş, 25-26 yaşlarında olup eşine sadık fakat mutsuz bir kadındır. Giyim kuşamıyla, çarpıcı güzelliğiyle ve özgüveniyle yeni bir kadın kimliğini temsil eder. Toplum nazarını önemsemez, ahlâken kendinden emin olduktan sonra bunun ehemmiyet taşımadığına inanır. Realiteden kaçışı ve kendi doğrularına göre bir âlem tasavvur edişindeki ısrarıyla “Bovarist” özellikler gösterir. Serbest tavırları sebebiyle ilkin hafifmeşrep bir kadın intibaı uyandırsa da aslında kültürel derecesi ve ahlâki olgunluğuyla öne çıkarılır. Talat, talihsiz koca rolündedir. Geçirdiği çiçek hastalığı yüzünü bozduğundan kendini Ferdane’ye lâyık görmez; asabi, kıskanç ve baskıcı birine dönüşür. Önce Behçet’e, ardından Ferdane’ye hizmet eden bohçacı Rum kadını Despino ise kişiler arasındaki iletişimi ve olayların gelişimini sağlayan bir aracıdır.

Romandaki olaylar kısaca şöyledir: Behçet; vapurda rastladığı Ferdane’ye ilgi duyar, onu takip eder ve bilgi edinmeye çalışır. Bu sırada tesadüf sonucu Necati ve Ferdane arasında platonik aşka evrilecek bir dostluk başlar. Bu dostluğun ilerleyişini hazmedemeyen Behçet, Ferdane’ye fotomontaj yoluyla şantaj yaparak onun Necati’yle arasını bozar. Fotoğrafı ve Necati’nin mektubunu gören Talat, Ferdane’yi boşayıp kahrından ölür. Ferdane, yüzünü kezzapla yakar. Necati, fotomontaj oyununu açığa çıkarır ve Behçet’i tutuklatır. Üç ay sonra Ferdane ile Necati evlenir.

Eser, üzerine temellendiği fikirler kadar kurmaca kişilikleri bakımından da Ahmet Mithat romancılığının tipik bir örneğidir. Nitekim olaylar yine birbirinden tefrik edilen sembolik kişilikler üzerinden kurgulanmış olup hikâyenin ibret alınabilecek bir sonla noktalanması tercih edilmiştir. Romanın toplumsal kabullere uygun hareket eden veya birtakım rezilliklerin müsebbibi olarak teşhir edilen iki zıt kişiliğin mukayesesini içermesi, Felâtun Bey ile Râkım Efendi başta olmak üzere, yazarın diğer romanlarını anımsatır.

Ahmet Mithat'ın romanlarındaki ceza–mükâfat sistemi burada da işler. Behçet, zaafları ve inadı yüzünden rezil olur; herkesin bedduasını alır ve hapsedilir. Necati, ideal adam olarak olayların çözülmesini sağlar ve hayranlık duyduğu Ferdane’yle evlenir. İffetini muhafaza etmesine karşın evli bir kadına yakışmayacak kadar serbest tavırlı olmakla kabahat işleyen Ferdane; önce hile ve hakaretlere maruz kalır, ardından yüz güzelliğini kaybederek diyet öder. Zavallı kocası Talat’ın ölümü karşısında duyduğu azabı ancak bu şekilde dindirmeye çalışır. Aynı şekilde Necati de ‒evli bir kadınla dostluk kurduğu için olsa gerek‒ yüz güzelliğini yitirmiş bir Ferdane’ye kavuşturulur. Talat, fevrî yapısı yüzünden durumu yönetemez. Eşlerin denkliğine dayanmayan bir evliliğin kurbanı olur.

Nihayetinde insana saadet getirenin sûrî güzellik değil, ahlâki olgunluk ve şahsiyet olduğunun ispatı için romanın sonunda Behçet’in rüsva edilişi ve dahi dillere destan güzelliği yüzünden Ferdane’nin başına türlü belâların açılması, okura âdeta bir ibret vesikası hâlinde sunulmuştur. Behçet’in aksine Necati’nin dış görünüşüyle pek iddialı olmaması ve Ferdane’nin, güzelliğini kaybetse bile, karakterindeki müspet taraflar sayesinde Necati gibi makul bir adamla izdivaç tesis edebilmesi manidardır. Şahsiyet ile selâmet arasında kurulan bu bağ, eserde tezli bir yapıdan bahsetmeye imkân tanır.

Roman, yeni harflerle üç kez basılmıştır. Bu edisyonlardan ikisinde (2000, 2019) eserin orijinal dili muhafaza edilirken diğerinde (2007) sadeleştirme yapılmıştır.

Yazarın biyografisi için bk. “Ahmet Mithat Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ahmet-mithat-efendi


Eserden Örnekler


Necati:

— Enzar-ı amme daima su-i telakkiyle başlar. Bense sizin hakkınızda bir su-i nazar vukuunu hiç tecviz etmem!

Ferdane:

— Ben kendimi enzar-ı umuminin su-i veya hüsn-i telakkisinden azade addeylerim. Kendimi yalnız vicdanım önünde mesul bilirim. Vicdanım bu mülâkatı tayip değil takdis eyledikten sonra enzar-ı umumiye nasıl telakki ederse etsin vazifem değildir. Zaten maksadım hakikaten büyüklüğüne hayran olduğum ve cidden minnettarı bulunduğum bir zatı görmekti. Çok şükür o şerefe nail oldum, müsaadenizle artık gideyim. Tekrar mülakatı istirham için cesaret bırakmadınız ki öyle bir istirhamda bulunabileyim.

Necati:

— Estağfurullah efendim! Edna bir hizmetinizde bulunabilmek benim için en büyük şeref olur. İradat-ı âliyenize itaat dahi vazife-i ubudiyetin en büyüğüdür.

Ferdane, “Bu kadarına da teşekkürler ederim efendim” diye Necati’ye alafranga bir baş işaretiyle selam vererek arabasına ricat eyledi.

Behçet kendi kendisine dedi ki:

— Ferdane! Şuraya kadar bu budala için gelmiş olduğuna sen de nadim oldun ya?

Necati Efendi evvelce oturduğu yere avdet ederek kendi kendisine dedi ki:

— Hakikaten dünyada emsali bulunmaz bir dilber. Hakikaten emsali nadir bir beliğ! Keşke hiç görmeseydim! Keşke bir daha hiç görmesem! Böylelerini görüp de insanın gönlüne meram anlatabilmesi kabil olur mu? Fakat çare yok! Gönlümle mücahede etmeliyim. Ferdane, Cenabıhakk’ın ulüvv-ı kudret-i halikasını gösteren âyât-ı bahireden birisidir. Bu âyâtı ayaklar altına almak küfürdür!

Ferdane dahi arabasına giderken kendi kendisine dedi ki:

— Gerçekten büyük adam! Eğer “Seni kendi gözlerimden dahi kıskandığım için buralara geldiğini istemiyorum” diyecek olsaydı gönlündeki şeyi dosdoğru söylemiş olurdu! Fakat bana bu suretle âşık görünürse şayet hüsn-i telakki göremez diye korktuğundan ihtiyat eyliyor (Ahmet Mithat Efendi 2019: 154-155).


Kaynakça


Ahmet Midhat Efendi (2000). Karnaval ; Vah. (hzl. Kâzım Yetiş), Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.

Ahmet Mithat Efendi (2007). Vah. (hzl. S. Emrah Arlıhan), İstanbul: Sel Yayıncılık.

Ahmet Mithat Efendi (2019), Vah. (hzl. Semih Doğan), İstanbul: Dergâh Yayınları.

Esen, Nüket (1991). Türk Romanında Aile Kurumu (1870-1970). Ankara: Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları.

Gökçek, Fazıl (2006). Osmanlı Kapısında Büyümek: Ahmet Mithat Efendi’nin Hikâye ve Romanlarında Gayrimüslim Osmanlılar. İstanbul: İletişim Yayınları.

Gökçek, Fazıl (2017). Küllerinden Doğan Anka: Ahmet Mithat Efendi Üzerine Yazılar. İstanbul: Dergâh Yayınları.

Korkmaz, Ferhat (2010). Ahmet Midhat Efendi’nin Romanları ve Romancılığı (1874-1884). Doktora Tezi, Diyarbakır: Dicle Üniversitesi.

Korkmaz, Ferhat (2011). “Türk Romanının İlk Bovarist Tipleri”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 10 (35): 320-336.

Koz, M. Sabri (2002). “Ahmet Mithat Efendi’nin Eserleri”. Kitap-lık, (54): 160-173.

Moran, Berna (2001). Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış 1 : Ahmet Mithat'tan Ahmet Hamdi Tanpınar'a. İstanbul: İletişim Yayınları.

Okay, Orhan (1991). Batı Medeniyeti Karşısında Ahmed Midhat Efendi. İstanbul: Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları.

Özkan, Tuğba (2020). Ahmet Midhat Efendi’nin Eserlerinde Kadın. Doktora Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Soy, Esra (2019). “Modernleşme Ekseninde Türk Romanında Kadın Merkezli Değişim ve Feminist Edebiyat Kuramıyla Ahmet Mithat Efendi’nin Vah İsimli Romanının İncelenmesi”. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17 (1): 77-105.

Atıf Bilgileri


ERZEN, M. Arif. "VÂH (AHMET MİTHAT EFENDİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/vah-ahmet-mithat-efendi. [Erişim Tarihi: 04 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1  ACÂ'İB-İ ÂLEM (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Prof. Dr. Fazıl Gökçek
Görüntüle
2 AHMED METÎN VE ŞİRZÂD YÂHUD ROMAN İÇİNDE ROMAN (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Prof. Dr. Fazıl Gökçek
Görüntüle
3 ALTIN ÂŞIKLARI (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Dr. Ayşe Sandıkkaya Aşır
Görüntüle
4 ANA-KIZ (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Öğr. Gör. CEMİLE ŞEN
Görüntüle
5  ARNAVUDLAR VE SOLYOTLAR (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Dr. Öğr. Üyesi Halef Nas
Görüntüle
6 LETAİF-İ RİVAYAT 11 / BAHTİYARLIK (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Doç. Dr. Sabahattin Çağın
Görüntüle
7  BELİYYÂT-I MUDHİKE (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Öğretmen Münevver Eroğlu
Görüntüle
8 LETÂİF-İ RİVÂYÂT 24 (BİR ACÎBE-İ SAYDİYYE) (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Diğer Güray Gümüş
Görüntüle
9 LETÂİF-İ RİVÂYÂT 9 (BİR GERÇEK HİKÂYE) (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Diğer Güray Gümüş
Görüntüle
10 BİR TÖVBEKÂR (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Öğr. Gör. CEMİLE ŞEN
Görüntüle
11 LETAİF-İ RİVAYAT 23 / CANKURTARANLAR (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Doç. Dr. Sabahattin Çağın
Görüntüle
12 CELLÂD (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Dr. Elmas Karakaş
Görüntüle
13 LETÂİF-İ RİVÂYÂT 12 (CİNLİ HAN) (AHMET MİDHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Diğer Güray Gümüş
Görüntüle
14 ÇENGÎ (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Prof. Dr. Fazıl Gökçek
Görüntüle
15 LETAİF-İ RİVAYAT 16 / ÇİFTE İNTİKAM (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Öğr. Gör. Burcu ÇAKIN ERDAĞ
Görüntüle
16 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
17 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
18 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
20 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
21 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
22 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
23 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
24 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
25 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle